kod nas je ovako identično na caricama bilo na mom prvom porodu, svega 1 i po smjena je bila "normalna" :-(
Printable View
Rodila sam 2 tjedna ranije, pukao mi je vodenjak u 6 i po ujutro a rodila sam u 6 i po navecer. Kada sam stigla u bolnicu nisam bila otvorena gotovo nista, pa su me pustili na ležim na ekg-u u predrađaoni ne bi li krenulo samo. Međutim do 12h nista se nije događalo i meni je doslo slabo (mislim od straha malo), to sam rekla dr. i sestra me odvela leći opet i stavila me na drip bez da mi je ista rekla, ja jadna mislila infuzija jer mi je bilo slabo. Tako sam bila 3 sata na dripu i ne znam jel sto sam stvarno slaba al je bas bolilo da sam trazila i epiduralnu na sto se sestra doslovno oglusila. Opet po pregledu su me prebacili u rađaonu, i opet na drip, nakon 2 sata rodio se bebač od 2850 gr. Do rupture je doslo jer me nisu rezali nego je kako kazu bebac drzao ruku savijenu u laktu uz glavicu i zajedno s glavicom je lakat izašao i napravio tu rupturu, ja sam osjetila smao da je nesto krcnulo, mislila sam da mu se nesto slomilo, međutim ja sam pukla skroz gadno.
Sada je sve ok, ali nije mi porod ostalo u lijepom sjecanju nazalost...
stolčić je super ali nije presudan. važnije je sve ono što se događa oko njega, da postoji volja i želja da se rodilji omogući položaj koji joj odgovara ne samo za vrijeme izgona već svo vrijeme tijekom rađanja.
mi u čk imamo tu (famoznu) obiteljsku sobu koja stvarno nije ne znam kaj. velika strunjača na podu, stolčić, šipka za koju se možeš uloviti, mogućnost da upališ i ugasiš svjetlo, doneseš svoju glazbu ako želiš. MM koji mi je bio tamo od samog početka pa do kraja, kad i ja nisam izašla iz rađaone...mislim da sam zapravo mogla roditi i stojećki i čučeći i viseći svome mužu oko vrata. babice su bile famozne. ono, ljubila sam ih i grlila u euforiji nakon poroda. :) hoću reći da je tako malo potrebno. svi se vade na to da nema uvjeta, novca, stolčića (!). nećeš ti investicije- stolčić i soba ili sobičak.
ja sam nakon carskog dva puta rodila na stolčiću. tijekom jednog od ta dva poroda u par navrata mi je došla doktorica koja je zahtijevala da se popnem na krevet kad me ona pregledava. iako sam bila usred tzruda, očito je NJOJ više odgovarao taj položaj. u drugom slučaju, druga doktorica me pregledavala čučeći dok sam ležala na podu na strunjači ili stojećki već kako bi me zatekla. to su "sitnice" koje čine razliku.
no, stolčić ko stolčić JE super. kud ćeš prirodnije, ono, zakon gravitacije!
drugi put kad sam došla roditi jedna me babica svim silama pokušala nagovoriti na neki super novi krevet sa zilijun položaja. nisam se dala. pomisao na krevet i ograničenost kretanja mi je totalno neprivlačna.
kad sam se već raspisala, da napišem još ovo: moje su trudnoće i porodi bili skroz o.k. da je u bilo kojem trenutku nešto krenulo po zlu s bebom ili sa mnom, ne bih razmišljala, prepustila bih sve liječnicima.
Ok, ja bi isla na SV. Duh jer su mi babice super, jel mi moze netko posuditi stolcic? Termin mi je za 10 dana ali oboje djece mi je rodjeno ranije, pa ako netko ima za posudit neka se sto prije javi. Mislim da ce biti dar mar ako se pojavim tamo sa stolcicem, u srijedu idem na pregled u bolnicu, jedva cekam da vidim izraz lica dokotra kad mu kazem da ja dolazim sa svojim stolcicem :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
dva vbaca na stolcicu?
a meni ga primalja nije dala bas zato jer je vbac, grrr
Ja sam valjda jedina ovdje koja je na svoju nesreću isprobala obrnuto: prvo stolčić pa rađanje na leđima i moram reći da se to jednostavno ne može usporediti. Drugi porod je bio brži i lakši,ali taj užas ležanja na leđima i osjećaj gušenja... - a ZNAM da ne mora tako biti, makar me dr uvjeravao u suprotno. :evil:
Ušasno me smeta ta nonšalantnost osoblja kako je to sve isto. Što je meni vrijedio "svemirski" stolac za rađanje, lijepi šareni i na gumbiće kad ga nisu htjeli podići iz ležećeg položaja ni centimetar?!
Stolčić je :zaljubljen:!
Stolčić izgleda dosta neudoban tj nekako je tanki, ili se varam? Valjda kad trudovi krenu, ne razmišljaš o udobnosti stolčića :lol:
Znači ako primalja procjeni tako, onda se može na stolčić?
Da, ako procjeni
I ako joj se bude dalo kleknuti i sagnuti, sto se ovoj mojoj nije dalo... Pa ti onda kaze da ne moze...
Ovoj mojoj se nije dalo puno toga, pa ni pozdraviti kad je prvi put usla u radnaonu, al to je OT...
Baš me zanima kakve su njihove procjene, tj u čiju korist, pošto im se ništ neda...
ginger ti si nakraju dobila stolčić ili ne? Kolko moraš biti otvorena da te ˝pusti˝ na stolčić?
meni je ženska iz moje sobe rekla da je na stolčić išla pred sam izgon, mislim da je do onda bila na krevetu
Naravno da ga nisam dobila
Na stolcic se ide na izgon, ne sluzi on za odradjivanje trudova otvaranja
A poanta i jest da si u tom polozaju prilikom izgona najvise otvorena + gravitacija, jel....
Ja sam imala uzgon, a ne izgon - na ledjima, na onom predinkvizicijskom stolu, tu im je bilo zgodno naskakivati mi na trbuh i tak...
Ja sam iz predradaone usla u radjaonu i odmah na stolcic (bila otvorena svih 10 cm)..
Netko gore napisao da nosi svoj stocic? Kako?
Znam kad se kupovao u dbk rodilistu da se nije mogao kupiti kao fizicka osoba, jer je to medicinska oprema koju moze kupiti samo bolnica... I kosta par tisuca kuna...
stolčić ti može napraviti bilo koji stolar, nije neka mudrost :)
Dobra ideja da poneseš svoj, hehehe zamisli njihova lica kad ti vele npr da nema slobodnog stolčića a ti njima...pa nema veze, imam ja svoj :lol:
Kad je frendica rodila(sve bilo ok, dovoljno otvorena, bez epiziop.), veli da je babica bila sama, nije bilo nikog da uskoči na njen trbuh pa je ova pozvala čistačicu koja je isto tak bila iznenđena kaj se od nje traži! Ja nemogu vjerovati!
Tek je kasnije kod svoje pedijatrice saznala da je bebaču napukla ključna kost. Strašno
Moj partner želi napraviti stolčić, ali rečeno mi je da ga ne možemo donijeti sa sobom, da mora biti njihov. E, sad...to isto može biti samo izgovor. Jer opet, što bi bilo da dođem sa svojom pilates loptom? Zabranili bi mi ulazak? Gr.
Ima li Vinogradska stolčić? Sljedeči tjedan idem na njihov tečaj, pitat ću, ali sam nestrpljiva :)
Sara,koliko ti planiras taj porod :)
Vinogradska je navodno ove godine dobila stolcic. Ali kazu da je upitno koliko ce se koristiti jer osoblje jos nije educirano
A meni je logicno da ne mozes nositi svoj stolcic sa sobom, iskreno... lopta mi je ipak nesto drugo
po čemu je lopta drukčija od stolčića?
Da, na stolčiću ide baš izgon, treba biti pravilno izrađen. Plus što mislim da mora biti i dobro pripremljen (sterilizacija ili nešto takvo). Lopta ne ide do kraja poroda, pa je zato meni drugačija
Štreber, ha? :oops: Samo razmatram opcije. :mrgreen: A barem da djelić bude kako želim.
Nisam sigurna koliko ovo može biti stvarno tako s educiranošću osoblja. Ja nisam nikad bila na stolčiću, a nekako imam osjećaj da bih znala što treba raditi. Isto tako i babica valjda.
Hear, hear!
Iako... ima mi smisla ovo što Vrci kaže. Ako je kuće izrade, nema papira da je napravljen po nekim pravilima o stolčiću :)
Znači u ponedjeljak tražim potvrdu imaju li stolčić za stvarno i znaju što bi s njime.
Evo našla sam ovo za Vinogradsku, iz prosinca je
Vanja je sa suprugom u međuvremenu bila na trudničkom tečaju u bolnici u KBC Sestre milosrdnice u Vinogradskoj, na kojem je glavna primalja Blaženka Sumpor potvrdila da je stolčić za porod u izradi i da bi do kraja godine trebao biti spreman za korištenje u rađaoni.
Vanja kaže kako su i druge žene na trudničkom tečaju bile oduševljene mogućnošću poroda na stolčiću
"Nakon mog pitanja o stolčiću i njezinog odgovora, grupu od 12 trudnica s partnerima preplavio je val oduševljenja. Izgleda da je pola grupe već razmišljalo o porodu na stolčiću, ali su odustali jer ga nema u Zagrebu. Odmah se javilo nas pet koje smo rekle da sigurno želimo roditi na stolčiću, a još nekoliko žena reklo je da će se sada o tome dodatno informirati", kaže nam Vanja i dodaje kako je oduševljenje na trudničkom tečaju ipak splasnulo kada su saznali da to što će stolčić biti u rodilištu ne znači da će svaka žena koja želi, moći i roditi na njemu, dok se više primalja za to ne educira.
"Tu se probudila aktivistica u meni pa sada želim potaknuti žene da traže stolčić, a medicinsko osoblje da nabavom odgovarajuće opreme i dodatnom edukacijom omogući ovaj prirodan način poroda", kaže Vanja te nam za kraj otkriva svoj moto za porod: "Želim gravitaciju na svojoj strani!"
http://forum.roda.hr/threads/22415-S...-odlazi-u-Pulu vidi ovu temu
Taj je stolčić poklonio neki čovjek koji radi u Njemačkoj u firmi koja ih inače proizvodi, koliko sam shvatila - skrolaj dolje, linkovi su stari i većinom ne radi ali je netko kopirao jedan tekst.
Hvala na informacijama!
stolčić treba biti takav da je ugodan rodilji
i ne, ne treba biti steriliziran
na lopti isto možeš rađati, npr. u nekom polučučnju ili četveronoške, naslonjena na loptu.
Ja sam u rađaoni (informativno :)) pitala za stolčić i čak dvije babice su se samo okrenule i nešto promrmljale tipa ak baš ne moraš, nemoj... al meni taj obični drveni stolac s rupom ni ne djeluje obećavajuće :/ A na pilates lopti sam skakala svega par minuta pa me dr. skinula s nje jer oni remeni od ctg-a su na pol 12 i bez lopte (Vinog.)
Ja sam rodila u Vinogradskoj. Bila sam na lopti i spojena na ctg, nitko mi nije radio probleme. Iako jesam navela u planu poroda da želim dopuštenje za položaje koji mi odgovaraju u trenutku, a lopta mi je bila savršena, bez obzira na ctg. Sve smo se dogovorili :) Ali da jesam naišla ranije na negativna misljenja od doktora - jesam. Nije me pokolebalo i jako mi je drago. Ako ću rađati opet, u bolnici, svakako bih opet rodila na stolčiću.
Hej curke... imam pitanje.. jel ima u još kojem rodilištu u zg stolčić, točnije-ima li ga u merkur?
Samo da potvrdim i za sv Duh - pretpostavljam da nema stolčić?
Pozdrav, pridružujem se pitanju - da li Sv. Duh ima stolčić?
Imaju.
Ako dođeš u smjenu di ga osoblje želi koristiti, možda ga i dobiješ.
Hvala Danči i na ovome :)
Pozdrav!
Zna li itko od kojeg tjedna trudnoce moze porod na stolcicu?
Tako je Indi, i ja sam od mnogih čula da su ih odgovorili od stočića ali uglavnom od strane dr. Na tečaju je jedna žena pitala za stočić i primalja je rekla da žene koje su tako rađale navode da je izgon bio lakši i brži ali da odluku o tome ipak donosi dežurni doktor. Kada smo isto pitali dr B on je rekao da nema nikakve prednosti , možda njemu :(
Ima li možda nekih novosti o porodu na stolčiću u Osijeku? Sjećam se da sam čitala kako su to ukinuli (kao nesigurno ili tako nešto), nakon toga već dugo nisam čula ništa.