Citiraj:
da je za neke odgovorne žene rizičnije otići u rodilište, nego roditi doma neasistirano, i zato donose takvu odluku.
eto, to mene konkretno zanima, a ne odentovi citati... kako se donosi takva odluka ? na osnovu cega se vazhu opasnosti ? na osnovu iskrivljenih statistika gdje su bolnicki porodi (zbog razlicitih razloga) uvijek u vecem broju ? odakle uopce imamo podatke o losim ishodima poroda kod kuce, kad se svaki porod kod kuce koji zavrsi u bolnici pripisuje bolnickoj statistici ? i koliko osoba koje na taj nacin zavrse u bolnici je spremno priznati da su (namjerno) pokusali porod kod kuce, a koliko osoba svjesno laze da ih je porod "zatekao" kod kuce ?
mene nisu zanimale ljubavne afera petrinog oca, mene je vise zanimao taj aspekt u petrinoj prici koji sam uzalud ocekivala da ce biti ispisan. sto je s razmisljanjima o worse case scenarijima?
sto bi recimo muz od petre ucinio da je kojim slucajem mali elijah zapeo u porodjajnom kanalu, na samom izlazu ? sto bi muz od petre ucinio da je kojim slucajem doslo do zastoja trudova ? sto bi muz od petre, muz od zorane, muz od puhovi ili bilo koji muz il ako ne bi smio prisutan, sto bi zena uradila ako bi na pomolu bila ruptura maternice ? sto bi petra - koja je bila zatecena i posteljicom - uradila kod atonije maternice ? na koji bi nacin sprijecili gubitak krvi ?
zatim citav niz drugih komplikacija gdje se moze dogoditi gubitak svijesti zene tijekom poroda zbog raznih metabolickih razloga, hipoglikemije, epilepticki napadaj zbog recimo hiperventilacije tijekom poroda, kada nije svejedno jel se ima jedna babica i pitanje je recimo kako bi jedna osoba mogla napraviti kvalitetno strucnu reanimaciju majke da ne daj boze zatreba, a u bolnici ipak postoji mogucnost pozivanja ostalih u pomoc i to par sto lijecnika sto sestara gdje onda jedna stavlja venski put, druga dovozi kisik i namjesta masku, treci moze masirati srce, jedan upuhivati onaj balon za umjetno disanje. jedna osoba ne moze izvesti kvalitetnu reanimaciju ni u bolnici a kamoli kod kuce.
kako se kao zena koja planira porod doma pripremiti na ovakve scenarije ? kako kao zena koja planira porod doma svjesno zanemariti mogucnost ovakvih scenarija ? i onda jos smatrati da je informirano i svjesno (i savjesno) donijela odluku za neasistirani porod kod kuce ?!?
Citiraj:
dijanam prvotno napisa
Zene koje su odabrale roditi kuci neasistirano nisu odlucile roditi doma pod svaku cijenu. One svakako racunaju na suvremenu medicinu u slucaju da im medicinska pomoc bude trebala*.
pa to i je mucak. pricate o nekoj duhovnosti i visoj dimenziji :roll: , a drzite figu u dzepu i broj najblize bolnice. kako je moguce istovremeno racunati na suvremenu medicinu, kad ste se je svjesno odrekli u korist neke duhovne dimenzije? zar to nije malo licemjerno ?
Citiraj:
Dakle, komplikacije u porodu se ne dogadjaju u jednoj ili deset sekundi, ne dogadjaju se tako da rodilja bas nista ne primijeti. Ako bi se tako i dogodile, onda bi bilo potpuno svejedno da li je zena doma ili u bolnici.
glupost. evo, bas gore navedeni slucaj kad rodilja izgubi svijest je primjer da bas i nije "potpuno svejedno" da li je zena doma ili u bolnici.
zasto u svedskoj postoji uvjet da je porod kod kuce dozvoljen samo ako se kuca nalazi u odredjenoj udaljenosti od najblize bolnice ? ako je sve "potpuno svejedno" ???
da ne bude zabune, ako "propagiram" porod u bolnici, ne znaci da se zalazem da se zena mora napumpati lijekovima, epi, dripom ili cime vec. prirodan porod se moze imati i u bolnici. evo nam zorane kao primjer :P
Citiraj:
Nadalje odgovornost je uvijek u i oba slucaja rodiljina. Bilo da rađa kući, bilo da rađa u bolnici. Ona je uvijek ta koja će se u slučaju bilo kakvih komplikacija trebati nositi sa bilo kakvim posljedicama po njeno dijete. Ona je ta koja će hodati s djetetom po terapijama ili nositi cvijeće na grob (oprostite). Nisam nikad čula da nekoj obitelji dio troškova snosi bolnica. O kakvoj ovdje odgovornosti pričamo?
nema potrebe se praviti bas toliko blesava i voditi pricu ad apsurdum. uvijek ostaje pitanje na odgovor: jesam li kao roditelj ucinio sve u mojoj moci da u najvecoj mogucoj mjeri sprijecim ili eliminiram opasnost koja je prijetila za moje dijete ? koliko god je takav odgovor u velikoj vecini negativan kod poroda kod kuce, toliko se moze smatrati pozitivan kad se izabere bolnicki porod. naravno da se svi moguci rizici ne mogu sprijeciti, i (krajnji) ljecnicki nemar u bolnici je na zalost, moguca variabla (pitanje samo kolika, posebice u odnosu na skoro pa potpuno ljecnicko neznanje roditelja), kao sto su i moguci neproblematicni i divni porodi doma.
inace bi se fakat mogli igrati ruskog ruleta. ili recimo ne vezivati djecu u AS ili ne stavljati djeci kacige na glavu. odgovornost je roditeljska. i s kacigom na glavi dijete moze umrijeti, zar ne?
Citiraj:
Mislim da je Petrina prica (Petra, zao mi je ako ovo citas) podosta nastetila pogledu na neasistirani porod jer mi se cini da je njen cin posljedica ocaja i dokazivanja zrelosti koje zapravo jos tada nije bilo. Ili je to moj subjektivan dojam :)
haleluja. trebao nam je sedmi topic na ovu temu da to netko konacno javno izgovori. chapeau. mada mislim da nije fer naspram petre, cija se odluka na pocetku topica uzdizala u nebesa. na kraju krajeva, mozda je petra upravo primjer par excellence zena koje se odlucuju na neasistirani porod doma - petra je pokusala dokazati svoju zrelost tom odlukom, neke druge zene pokusavaju dokazivati nesto drugo. pa kako ne mogu na drugi nacin, onda neasistiranim porodom kod kuce.
Citiraj:
zenu se maltretira kojekakvim pregledima, zena totalno u strahu
a mislis da bi zene bile manje u strahu da nema nikakvih pregleda ?
Citiraj:
ali nema veze, sve je to normalno, vazno da je dobro zavrsilo
i ti mislis da je rjesenje tog problema "bijeg" iz bolnice, a ne mjenjanje prakse u samim bolnicama ? a upravo si ti eto najbolji primjer da se u bolnicama itekako moze imati porod iz snova, a ujedno biti u potpunoj pripravnosti ako i krene po zlu.
Citiraj:
Jer valjda je nekakva norma da tijekom poroda drugi drze konce u rukama.
po mogucnost netko ciji je neokorteks aktivan. :mrgreen:
Citiraj:
i npr. mama courage sa svojim feministickim stavovima, a neke stvari koje su toliko ocite joj promicu pred nosom
glorificiramo isti pridjev ("zenski"), al su nam stavovi o feminizmu razliciti. to barem nije tesko skuziti. samo po cemu smatrate da je (samo) vas stav pravilan, to nikako da dokucim. :mrgreen: