i moj! krumpiric - nadam se da ce nam se i ostvariti :*Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
Printable View
i moj! krumpiric - nadam se da ce nam se i ostvariti :*Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
Ja sam tražila njega kad sam se naručivala telefonski, iako to ne znači nužno da će te on zapast jer npr. meni je 2 puta bila dr. Akšamija koja je uskočila umjesto njega i žena je divnaaa, vrlo rado bih je na porodu.Citiraj:
L&L0809 prvotno napisa
Ja kao prvorotka sanjam da dođem otvorena 5 cm, za mene bi i to bio san!!!
to je Blagaićeva praksa... ne "čačka" ako ne osjećaš neke tegobe.Citiraj:
Lili75 prvotno napisa
UZV... meni nije radio.
zadnji sam radila u 29. tjednu, kod svojega ginekologa.
Meni je to super kod njega, i inače je jako nježan, al UZV bi svakako voljela uradit prije poroda.Citiraj:
apricot prvotno napisa
jel itko bio kod dr.Zlodi na UZV, htjela sam je samo pohvalit, mlada dr, jako jako nježna, pažljiva, mirna.... :heart:
Da javim da sam rodila na SD prije 10ak dana i imam same pohvale!
Ekipa je zaista uigrana i super su! U predradaoni muzevi ne smiju biti i toga me bilo strah, kako cu sama ali poanta je da nikad nisi sam, sve ti objasne, kako disati, oslovljavaju sa ''zlato'', ma super!
U rradaoni smije biti muz, dobije tamo zeleno odijelo! Dok se ne otvori skroz pregledava babica a pri izgonu dode i doktor i jos sestara pa pomazu, drze noge i svi jako hrabre, oslovljavaju imenom, zaista super! Kasnije sam s curama u sobi komentirala i isti obrazac ponasanja je i njima bio (npr kada vide da gubis snagu za tiskanje kazu ti ''ajde jos malo, evo vidim da beba ima kosicu'' - pa tko onda ne bi tiskao?! Snaga dode smao tako!)
Odmah cim beba izade, mrvicu je isplahnu u vodi, maknu spavacicu i stave je na ''koza na kozu'' te ostave da se mazi sat vremena (za to vrijeme sivaju ako je bilo epiziotomije) te nakon toga prebacuju na odjel a beba stigne za nekih 45 minuta isto u sobu!
na odjelu babinjacca je ok, glavni problem je sto sestre razlicito govore o dojenju- najbolja je sestra Ana :heart: sve objasni i pokaze, zaista je super!! Rooming in je malo naporan ali vrlo koristan, nauce te kako dojiti, premotati pelenu, cistiti pupak i prepoznati potrebe djeteta!
Takoder se u svako doba moze zvoniti na zvono i sestra odmah dode i priskoci u pomoc!
Jos jednom - sve pohvale! :D
tikva - drago mi je da si imala pozitivno iskustvo. sto mi se vise termin poroda blizi, to sam vise prestrasena kako ce to u bolnici izgledati (PTSP od 1. poroda :P ). ali mi je uvijek drago procitati ovakve postove, malo me utjese da nije uvijek strasno.
I ja se tako nadam vašim lijepim iskustvima. Pomisao da sat dva beba leži na meni mi je prekrasna. Prvi put je to bilo samo deset minuta i to mi se urezalo za cijeli život.
Savjet : obzirom da su bebe pored mame, da li trebam u bolnicu ponijeti pelene (pretpostavljam da da), kremu za guzu, maramice za brisanje? Čime se neguje pupak, da li to same radimo ili to rade sestre prilikom kupanja?
tikva nadamo se takvom iskustvu.....
lili predivna ti je cura...ista mama
sne - sve za prematanje ponesi (bar ja budem), a pupak mislim da je dosta da sestre prilikom kupanja rijese. ako ti, dok prematas nesto posemeris, uvijek mozes pozvati sestre da poprave pupak.
da, za bebu trebate sve, znači pelene, kremu i vlažne maramice - koje sestre uvijek traže kad ti one motaju bebu! za pupak ne treba brinuti jer nemate kaj pošemeriti, sestre pupak njeguju kod kupanja, a inače nije ničim omotan, tako da samo trebate pazit i presavinut pelenu kod motanja da ga ne prekrijete!
Curke, zaista mislim da cete i vi imati ovakvo iskustvo jer bas imaju takav uigran obrazac ponasanja - curama koje su bile sa mnom u sobi je bilo isto tako iako su ih poradali drugi doktori i babice! :)
To sto ostave bebu na mami je zaista super - mazite se i onda cak namjeste bebu za prvi podoj pa i to traje (bila je guzva kad sam ja rodila pa smo podoj obavili kad su nas stavili u sobu).
Trebaju pelene, maramice i krema - neke sestre traze tvoje stvari kod prematanja a neke ne!
Kako je lucifer rekla, s pupkom nemate brige, samo preklopit pelenu da ne ide preko pupka (oni zakvace s nekom kvacicom pupak tako da nema onih gaza i slicnih stvari!).
Tikva, a što je sa dripom i epiziotomijom?
Jel rade to skoro redovito ili se nešto promijenilo (kakvo je tvoje iskustvo i možda ako znaš tvojih cimerica)?
I da li možeš dobiti pomoć sa bebom tijekom noći (ili dana) ako si puno rezana, krvariš i ne možeš baš manevrirati? Mislim, jel dođu nervozne sestre ili je ok ako ih pozoveš?
Evo ja misam mjerodavna da pričam nešto o dripu, jer ja sam oba poroda imala inducirana, tj. bez dripa ništa! na prvom sam imala epiziotomiju, a sad na drugom porodu nisam, nego sam popucala!
što se sestara tiče, možeš ih pozvat u bilo koje doba dana i nočć. Prvu noć nakon poroda ako nisi u stanju, one ti uzmu bebu na čuvanje pa ti je donesu u 5 ujutro. Uglavnom meni su bile sve ok, iako ima iznimki i nekih neugodinh komentara ali sve zavisi koja je smjena i baš dal je neka ''nadrndana'', ali ponavljam kad sam ja bila sve su zaista bile supre!
Tako je, sestre slobodno mozes pozvati i uzmu bebu! Cimerica nije zvala i pokusala smiriti svoju, sestra je sama dosla i ponudila da uzme kako bi se zena odmorila!
Uglavnom su svi ok ali ima ih i zivcanih! Sestra Ana ti je najbolja, skuzit ces ju po tome sto uvijek zuri i svakom sve pokaze! :heart:
Meni nisu dali drip, islo je sve prirodno osim epiziotomije - za to me jedino nisu pitali, cak nisam ni znala da su me rezali dok nisu krenuli sivati i dok mi mm nije rekao (on je vidio kad je uzela skare a ja sam zmirila i zaista nisam nista osjetila osim boli i pritiska zbog izlaska bebe, ali samo rezanje nisam osjetila). takoder mi je mm rekao da su nesto komentirale kako imam jake misice dolje pa moze biti da su morali napraviti epiziotomiju, zaista ne znam!
Cimerice su takoder rezane! E da, cula sam da babica masira medicu izmedu trudova - to takoder nisu niti jednoj radili!
Tada je bila prilicna guzva pa ocito zavisi i o tome!
Hvala!
Pitam jer imam fobiju od prošlog puta (jakog dripa, nalijeganja na trbuh i naravno epiziotomije - šivali su me skoro duže nego je trajao sam porod :evil: ), a da ne pričam o stanju nakon toga, krvarila, sve plahte su bile krvave da se skoro beba umuljala u njih kad su mi je donijeli, nisam se mogla pomaknut a kamoli se okrenut u krevetu ili sjest (to sam uspjela nakon mjesec dana)...To je bilo prije 4 g. na Sv. Duhu, pa sam sada u nadi da ipak nešto ide na bolje jer me uskoro čeka novo iskustvo poroda.
Ajoj, bas mi je zao sto je tako bilo! Mene je taj rez isto bolio vise nego porod, jedva sam stajala i sjedila al zato zaista mozes sestre zvati ili ti cimerica, ako joj je bolje nego tebi, doda bebu. Cak kad dodes u sobu i legnes u krevet ne smijes ustati sama prvi put nego moras zvonit pa te sestra prati na wc i ceka!
Ono sto me zacudilo je da cesto pitaju treba li ti nesto protiv bolova, pa ako trebas daju ti!
Drzim fige da ti ovo iskustvo i porod ostane u ljepsem sjecanju! :love:
Nadam se da hoće :)
Zato se, uostalom, i vraćam gore po drugi put, u nadi da se nešto promijenilo, da će bebica bit sa mnom više a i znam pokoju informaciju više, pa će valjda bit drugačije.
Prije dvije i pol godine i mene je sestra vodila na wc prvi put, bila je jako pažljiva, stalno pitala da li mi se vrti u glavi, ona mi pripremila uloške i gaćice ..... bilo je zaista sve ok.
Da li bebe i dalje široko povijaju, čini mi se da je tako bilo prije. Da li trebam ponjeti i tetra pelene i švedsku? Oprostite ako sam dosadna sa tom opremom. ali trenutno sam u agoniji spremanja po kući, preslagivanja stvari i ormara i pakiranja kofera.
Ima dana kada jedva čekam da vidim i osjetim svoje malo čudo .... ima dana kada ne znam kako ću bez starije curke tamo biti ..... Ima dana kada čitam priče sa poroda i plačem ko kišna godina ..... Ajoj, ti hormoni ....
sada kažu da širokog povijanja više nema, švedska pelena i tetra ti ne trebaju! Ja sam jedino si još uzela gazice ga bebača mogu obrisati ako bljucne, ali sve ti to sestre daju ako ti treba!
Hvala puno
evo cure, ja rodila u nedjelju na SD, i imam samo rijeci pohvale (za razliku od prvog puta, sto se moze iscitati iz mojih prijasnjih postova). rodila bez ikakvih intervencija (osim masiranja medjice, ako se to smatra intervencijom), svi u radjaoni bili toliko ljubazni da sam se vec pobojala za svoje psihicko zdravlje (reko, mozda haluciniram, a to ne bi bilo dobro) :mrgreen:
na odjelu babinjaca malo slabija situacija, neke sestre ljubazne, neke bas i ne, ali tako je to s nama ljudima, ne mozemo svi biti savrseni :)
uglavnom, vrlo pozitivno iskustvo, vidim da su u zadnje vrijeme samo pozitivna iskustva sa SD, pa se zbilja nadam da im je to preslo u praksu, i da cete se sve koje se spremate tamo roditi pridruziti nama s pozitivnim iskustvima - sretno :*
Cestitam!!! :D
Eto vidis da je sve dobro proslo! Bas mi je drago!
Jos da se sestre na babinjacama usklade i onda je sve za cistu peticu! 8)
L&L, čestitam! :D
Btw, jesi ih ti morala tražit da ti ne daju drip i da ne rade epi ili su sami po sebi tako odlučili? I kakvo ti je bilo iskustvo rooming ina?
ja sam isto rodila nekidan, moram reći da je kod mene sve bilo savršeno, od babice, dvaju lječnica u rađaoni, mrak, tišina, mir, 2 h sami s mm-om...
sve savršeno.
:zaljubljen:
aaaawwwww...
buba klara - nisam morala trazit da mi ne daju drip, oni su se sami bojali da cu prebrzto rodit tako da im drip nije ni pao na pamet - imala sam ceste i jake svoje trudove. za epi isto nisam rekla da necu, ali sam bila dovoljno prisebna i tijekom izgona, tako da, da sam slucajno nesto nacula o uzimanju skara i rezanju, odmah bi im rekla da je ne zelim. uglavnom, sve su napravili da me ne trebaju rezati, primalja je masirala medjicu, beba je bila mala, tako da nije bilo potrebe za rezanjem.
sretno, i nadam se da ce i tebi biti tako (samo da ce ti beba biti malo veca od moje, jer je moja rodjena zbilja mala).
L&L, sve čestitke i drago mi je na pozitivnim iskustvima. :D
Inače, od kolegice prijateljica je rodila na SD prije cca 2 -3 tjedna i bila je neviđena gužva. Pošto je par dana prije poroda završila u bolnici, nisu imali krevete na PT nego su je stavili prvu noć u predrađaonu :shock: , pa je onda selili okolo. A na dan kad je rađala bila je tolika gužva da su tražili da muževi dođu po ženu i djecu navečer, dan prije nego što bi inače bili pušteni, jer su bili u tolikom manjku s prostorom. Također, priča muž od te žene kako je on dok je čekao u čekaonici da mu žena rodi, vidio da je došlo pet žena u trudovima, koje nisu mogli primiti. Nemam info o samom tretmanu u rodilištu i poslije. Mene je osobno strah baš te gužve, jer ne želim baš i drugi puta roditi u predrađaoni!
hrčkić - i meni je bila guzva na 1. porodu (rodila u predradjaoni) i iste sam strahove kao i ti imala. ali, ako si drugorotka, totalno je drugaciji tretman (bar je mani bio) - ja sam se iznenadila. kreveti u predradjaoni su bili svi puni, mene su drzali na prijemu dok se 1 nije oslobodio, ali se nisam stigla ni leci na njega, vec su me poslali u boks. bila im je guzva, doktorica nikako da dodje do mene da me pregleda, a primalja svako malo samo ponavlja sebi u bradu: Samo nemoj jos roditi, samo nemoj jos roditi! :) tako da nemas brige, drzim fige da ce ti biti sve isto kao i meni! :love:
Hvala L&L, meni je prvi porod ostao u stvari u prekrasnom sjećanju, pa se baš veselim i drugom, i brijem si da ću ovaj drugi još malo usavršiti (bez dripa ili uz minimalno dripa, duži boravak beba uz mene, prisustvo MM) :D, pa se u tu priču baš ne uklapa predrađaona.
hrkcic - samo ti mogu pozeljeti srecu! i neka sve bude kako zelis! mi nismo planirali da MM bude sa mnom, a primalja, cim sam usla u boks kaze: Idem ja sad po VM. i krene!!!! ja, u trudovima, za njom, ma ne, nemojte ici po njega, nece on biti sa mnom. totalno sam se iznenadila, valjda im je to vec praksa, pa automatski idu po nase bolje polovice :)
zanima me da li M treba proći tečaj za SD, i gdje?Citiraj:
L&L0809 prvotno napisa
mi smo u 1. trudnoci isli na taj trudnicki tecaj na SD (u 10mj 2007), ali nismo dobili nikakvu potvrdu. tako da, da je MM htio biti sa mnom, ne znam kako bi oni znali da je prosao tecaj. ne znam da li se ista od onda promijenilo (da li daju potvrde). na ovom porodu, kad je primalja rekla da ide po MM, nije trazila nikakvu potvrdu (nismo je ni imali), tako da pretpostavljam da ni ne treba.
a za odrzavanje trudnickih tecajeva sam pitala kad sam bila na ultrazvuku u bolnici, pa su mi tamo rekli. mozes ih i nazvati (trudnicku ambulantu) i pitati kad se odrzavaju te se predbiljeziti.
Ja sam ih zvala - postoji tečaj na SD ali je za lipanj već popunjen i počeo je. Preko ljeta ne održavaju ali primaju predbilježbe za rujan.Citiraj:
freya7 prvotno napisa
Meni je to kasno al mi je objašnjeno da primaju i potvrde sa tečajeva po domovima zdravlja.
hvala na info!!!Citiraj:
buba klara prvotno napisa
Definitivno primaju i potvrde s tečajeva u domovima zdravlja, al uglavnom ni ne pregledavaju. Kad sam ja bila u ožujku jednog su tatu bez tečaja maltene nagovarali da dođe biti uz ženu koja se dosta dugo mučila u trudovima sama.
Inače, ja ne mogu reći da sam oduševljena sa SD, ali kad usporedim pedijatrijske sestre- čast izuzecima, one na babinjačama i ekipu iz rađaone, rađaona je još najhumanije mjesto. (Iako ne i humano po standardima za koje se bore naše Rodice)
Ja sam htjela na tečaj, ali nismo dobili mjesto... prekasno smo se sjetili. Ipak, mm je bio sa mnom na SD bez ikakvog tečaja i pripreme. Samo smo pitali dan-dva prije termina i rekli su nam da može. (Kad se mlađi sin trebao roditi, nismo ni stigli puno pitati, jedva se mm stigao presvući, he he he...) Doduše, to je bilo 2000 i 2001, ali stvarno nisu radili nikakvih problema. Zvali su ga kad su me premjestili u box.
S druge strane, bila sam svjedok da jednog mladog budućeg tatu pod gasom nisu pustili unutra.
Takvu pratnju vjerovatno ne bi pustili ni da ima 3 potvrde o odslusanom tecaju. I bolje je tako.Citiraj:
Peterlin prvotno napisa
Rodila sam na SD prije dvije godine, odslusali smo tecaj u Domu zdravlja, ali MM nitko nije pitao za potvrdu.
U prošlu nedjelju, uveče, rodila sam moju Anju na Svetom Duhu. Nakon toga provela tri prekrasna dana sa mojom maleckom na odjelu i u srijedu popodne smo već bile doma.
I prvi porod mi je ostao u lijepom sjećanju (isto Sveti Duh), ali ovo je zaista prekrasno iskustvo, unatoč vašim pričama, nisam imala pojma da može biti tako dobro.
Valjda zato što sam drugorotka, i što je vodenjak sam pukao još dok sam bila doma, porod je bio brz, rodila sam bez ikakvih intervencija u roku 45 minuta po primitku u rađaonu. Bez rezanja i pucanja, sjedila sam normalno drugi dan po porodu.
Beba mi je bila na prsima dva sata po rođenju, budno i predano je siskala i gledala me svojim plavim okicama, a na odjel sam je dobila sat vremena pošto su me spustili dolje i od tada smo bile stalno zajedno.
Nekako je prethodni tjedan bio miran na Svetom Duhu, nije bilo gužve ni u rađaoni, sobe su bile poluprazne na odjelu ......
Mogu se samo zahvaliti dragom i ljubaznom osoblju bolnice.
sne baš lijepa ohrabrujuća priča... imam osjećaj da svi u zadnje vrijeme nekaj pljuju, pa me ovakve priče utješe... a naravno da je super što nisi rezana, to sigurno puuuno olakšava. ja sam prvorotka pa očekujem rezickanje, al se nadam da bu ipak OK. čestitam na prinovi! :heart: