Nema druge nego nazvati, broj je na stranici.
Printable View
Nema druge nego nazvati, broj je na stranici.
Moram zagnjaviti prijateljicu, njemački mi nije baš jača strana.
Svakako javi što si saznala.
E, cure... Ja sam se napokon uspjela naći s prijateljicom i nazvale smo onaj broj naveden na toj stranici i javila se - Monika! :dancingfever: Ja ne znam dal ona još uvijek radi ili je u penziji pa samo vodi sve to, nismo pitale. Uglavnom, javila se baš ona i to mi je bilo najbitnije. Baš sam bila sretna! Zamolila nas je da nazovemo u ponedjeljak (vjerojatno je u tijeku bio neki porod - moja pretpostavka) pa ću se sa svježim informacijama javiti tada. Stvarno bih voljela roditi tamo i nadam se da bude sve ok! :klap:
Ja sam čula da je i njena kći primalja, ali da ne želi preuzeti njen "posao"... možda se predomislila.... možda je netko drugi nastavio... mislim da se radi o kuću u kojoj Monika i živi, pa ona i dalje pomaže.
Kako god bilo, drago mi je da ti se ona javila. Sretno! Javljaj dalje. :)
Evo, čule smo se s Monikom. Žena je tak draga i jednostavna. Već mi se u nedjelju javila porukom da je tad slobodna i da možemo pričati na engleskom pa sam ju nazvala. Uglavnom, žena baš ništa nije komplicirala. Pitala me dal mi je to prvo dijete i rekla da je najbolje na prvi pregled doći oko 30. tjedna da se vidi položaj bebe. Nazovemo prije da se dogovorimo za termin pregleda i to je to. Nije mi ni engleski baš najbolji, ali kolko sam ju shvatila, nakon poroda tata mora u Beč po neke papire.To još stignemo kasnije provjeriti.
Pitala sam za cijenu, veli:
porod + 4 dana (za mamu, tatu i bebu) = 1200 eura
porod + 5 dana (za mamu, tatu i bebu) = 1300 eura
Sljedeći dan je i moja prijateljica zvala, al evo, dan prije smo se mi sve uspjele nekak dogovoriti, prijateljica mi je samo sve potvrdila. Sve super! E, sad mi je puno lakše... :bouncing:
Sad možemo u banku po kredu. :mrgreen:
Super.
Sjeti me sutra na pp da ti objasnim sto trebaš os papira. Ne stignem aad
Abelha... sjetila se ja jutros da sam nekad bila topic o tim papirima otvorila. :)
http://forum.roda.hr/threads/67967-P...bebu-ku%C4%87i
Evo, sve ti tu piše... iako, MD-u u Beču na veleposlanstvu nisu pogledali baš ništa osim izvoda iz knjige rođenih za Smjehuljicu, uvalili mu uplatnicu i poslali da plati.
Na granici nam nitko nije ni pogledao taj putni list, jednoskratnu ispravu koju izdaje veleposlanstvo u Beču.
Ali, svejedno, sve papire treba imati.
Možda najbolje da nazoveš veleposlanstvo i pitaš kakva je sad procedura, možda ima promjena jer smo u EU.. iako sumnjam, granice Schengen zone se nisu mijenjale.
Abelha ili Mojca, ako znate, kakva je procedura ako porod ne napreduje kako treba?
Ako je primjerice potreban carski?
I ako zena i dijete zavrse u bolnici, koliki su u tom slucaju troskovi?
Monica, koliko sam ja čula, ima dogovor s bolnicom u Grazu, a koliki su troškovi ne bi znala reći, vjerovatno slični kao u LHK u Feldbachu gdje je to 550 eur (bar je bilo u 10/20111).
Mojca, hvala ti.
A dunja&vita:-))): Ako se nešto zakomplicira, Monika ide s vama u tu obližnju bolnicu, a dan, dva nakon carskog (ili što već), možeš natrag doći k Moniki na oporavak jer (iako u puno boljem stanju nego naše bolnice) ipak je bolnica - bolnica. To sam sve već tu negdje pročitala, a našla sam i dio gdi je netko spomenuo da su u tom slučaju dobili povrat troškova od HZZO-a jer se to onda vodilo kao hitan slučaj.
I ovak je fora:
ako te porod zadesi dok si vani, a ti imaš opravdani razlog zašto si morala u inozemstvo ili se radi o nekakvom hitnom slučaju - imaš pravo na povrat troškova,
a ako planiraš porod vani onda ništa. :nope:
I bitno je spomenuti da u bilo kojem slučaju, povrat troškova ne može dobiti ako rađaš kod Monike jer ona radi kao privatnica, tak nekaj. A Austrijanke ipak dobiju vraćenu polovicu troškova.
U svakom slučaju, cijene kod Monike su super jer ti u Feldbachu ispadne oko 2500 eura minimalno. Da je i ista cijena, ja bih ipak rađe k Moniki jer mi sve skupa djeluje nakak opuštenije i ljepše.
Malo bi te ispravila... porod u punom terminu, dakle 38tt+ se ne računa kao iznenadni, jer tad se i te kako zna da možeš roditi svaki čas... i nemaš što raditi po Austriji, već treba sjediti doma i čekati trudove. Neće ti refundirati troškove.
Da nije tako, žene bi hrlile u Feldbach.
Abelha, kad je tebi termin poroda?
Definitivno si se odlucila za Moniku?
Je, slažem se s tobom, al gle što mi je dr. Miglar odgovorio kad sam ga pitala dal postoji mogućnost refundiranja troškova:
Postovani,
troskovi poroda vracaju se samo, ako su vas „trudovi zatekli u Austriji“ . Planiran porod su vasi troskovi.
Pozdrav
R.Miglar
Nigdje nije naveo da se to odnosi do 38. tjedna. I nisam nigdje spomenula da će ti samo tako refundirati troškove. Mislila sam na situacije kad recimo moraš u Austriju poslovno (ima žena koje rade skoro i do kraja trudnoće), zbog studija ili sl. Čitala sam o Europskoj kartici zdravstvenog osiguranja i ima baš jedan takav primjer:
Primjer
Raspitajte se o pravilima socijalne sigurnosti u državi koju posjećujete
Anna ima pokriće državnog zdravstvenog osiguranja u državi članici A i provodi nekoliko mjeseci u državi članici B kako bi završila studij. Sa sobom je ponijela europsku karticu zdravstvenog osiguranja koju joj je izdala država A. Trudna je i rodit će za vrijeme boravka u državi B. Trudnoća i porod smatraju se hitnom medicinskom skrbi, pa će Anna po predočenju svoje europske kartice zdravstvenog osiguranja i osobne iskaznice dobiti potrebnu medicinsku pomoć u državi B.
Anna će primiti medicinsku pomoć u državi B kao da je i osigurana u toj državi. To znači da ako je liječenje besplatno za ljude koji su tamo osigurani, besplatno je i za Annu. Ako ljudi prvo plate i potom zatraže nadoknadu, Anna će morati platiti iste naknade kao i lokalno osigurano stanovništvo i nakon toga zatražiti nadoknadu. Trebala bi zatražiti nadoknadu u državi B, od koje će je dobiti prema istoj tarifi kao i ljudi koji su tamo osigurani (država B tada će surađivati s nadležnim tijelom za zdravstveno osiguranje u državi A, u kojoj je Anna osigurana, kako bi dobili natrag svoj novac).
Ako je jedini razlog Anninog boravka u državi B bio taj da tamo rodi, europska kartica zdravstvenog osiguranja mogla bi biti odbijena: prije odlaska u državu B ona bi se trebala pripremiti za potrebe rođenja djeteta u inozemstvu . Na taj način može unaprijed znati koje će troškove morati snositi.
A pod hitni slučaj mislila sam na situacije ako nešto pođe po zlu, primjerice pobačaj ili preuranjeni trudovi i sl. Tada svakako imaš pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu (ako posjeduješ Europsku karticu zdravstvenog osiguranja). Bez Europske kartice zdravstvenog osiguranja situacija je sljedeća:
Ako nemate europsku karticu zdravstvenog osiguranja ili je ne možete koristiti (na primjer, u privatnoj bolnici koja nije obuhvaćena sustavom EKZO), od vas se može zatražiti da prvo podmirite troškove, a nadoknadu zatražite po povratku. To vrijedi i za javne i za privatne pružatelje usluga zdravstvene skrbi. Međutim, uvjeti su različiti:
- Biti će nadoknađeni troškovi samo one medicinske pomoći na koju imate pravo i u svojoj državi.
- Primit ćete nadoknadu do iznosa troška liječenja u vašoj matičnoj državi – što može biti manje nego što ste platili za liječenje.
Sredinom 6-og mjeseca. Vidim, ti si sredinom 8.-og.
Pa ako bude sve ok, definitivno idem k Moniki. Ne znam što bi se trebalo desiti da ne odem. Kredit budem valjda uspjela dobiti. AKo ne, posudić ću lovu negdje. Već bum nekak vrnula. ;-) Do nedavno sam još razmišljala i o Varaždinu - puno je lijepih priča s poroda iz Varaždina, ali sam se nakon Rodine radionice u Čakovcu definitivno odlučila da odustajem od Varaždina.
Naime, radi se o sljedećem... Voditeljica radionice, Lidija, je baš bila spomenula kako se u Varaždinu dešavaju nekakve promjene, tj. da dosta pritišću sestru Eriku i dr. Jukića (koji se jako zalažu za prirodan porod) pa se više ni oni ne usude toliko truditi oko prirodnih poroda. Također je jedna žena rekla kako ima svježu informaciju vezanu uz Čakovec - žena može roditi u ležećem položaju ili na stolčiću, nikakvi ostali položaji nisu mogući. A ako naletiš na lošu ekipu, onda otpada i stolčić. Šanse su ti 50:50.
Eto... pa mi se ne da više razbijati glavu kud ću i kako ću, kakva će me ekipa zadesiti ili pak kad krenu trudovi da budem doma "do zadnjega" jer prva mi je trudnoća, nisam baš sigurna dal budem mogla procijeniti što je to "do zadnjega". I još je jedan razlog... Glupa politika naših bolnica koja veli da tata (a ni ostali, ali to nije bitno) ne može u posjetu u sobu k mami i bebi, iako je na samom porodu bio i iako su mnoge sobe u Varaždinu jednokrevetne. Ne kužim to i nikad ne budem. Pa ne uvodiš si cijelu hordu ljudi unutra, nego tatu svoje bebice koji jadan onda ne može primiti ni poljubiti svoje dijete možda 5 dana ili duže. Grozno i totalno nehumano. I kad najviše trebaš nekoga pored sebe, nemaš ga. Eto, a kod Monike tog problema nema.
Abelha, Miglar nije kompetentan da daje info o tome što će ti HR refundirati... da se samo tako refundira, puno žena bi rađalo kod njega, potraži stare postove na tu temu... znam da ih ima. Ne stignem sad tražiti.
A Ana iz primjera je u državi B na dovršetku studija, a ne u prolazu... nije otišla u shopping u Graz, pa ju uhvatili trudovi.
O tome da žene rade do zadnjeg dana i moguće putuju službeno u inozemstvo... najranije 45 dana, a najkasnije 28 dana prije termina moraš otvoriti porodiljni dopust. Dakle, niš i od te varijante.
Žao mi je, ali tako je. I ja sam se pitala kako bi mogla uštedjeti novce. :)
p.s.
Na topicu klub 39+ na potpomognutoj smo neki dan razgovarale o rodilištu u Izoli, baci oko.
I htjela sam još spomenuti kako ni jedna moja prijateljica nema lijepo iskustvo iz naše bolnice, a sve su rodile unazad godinu ili dvije. Bilo je i dripa i epiziotomije, nalijeganja na trbuh, dolantina (za koji je svaka od njih rekla kako im je samo bilo slabo, a bolovi nisu popustili), bezobraznog osoblja i sl. pa mi nije jasno od kud sve one lijepe priče odavde iz Varaždina. Imam osjećaj da se više trude kad čuju da im dolazi rodilja iz Zagreba ili nekog drugog mjesta pa se onda žele dokazati il nešto.
Zato ne želim riskirati ovdje, već želim kod Monike jer smatram da će ona učiniti sve da porod prođe prirodno makar joj i ne spomenula svoje želje i to da ne želim drip, epi, nalijeganje na trbuh i sl. jer ona jednostavno tako radi. A velim, Lidija s radionice mi je samo potvrdila neke stvari pa sam sad sigurna da postupam ispravno.
Monika će sigurno dati sve od sebe da ostvariš prirodni porod. Ne brini, dobar je izbor, jedino bolje od toga je PKK a zapravo i kod monike dobiš porod kod kuće, ali ne svoje kuće. :)
Da ja nisam imala maternicu punu mioma isto bi se odlučila za nju.. no zbog mioma sam ipak izabrala bolnicu u Feldbachu.
Znam, jasno mi je. Nisam ni rekla da je samo tak dobiti pare natrag. Svi bi mi tak, al nič od toga. :mrgreen: ALi ako se radi o prijevremenom porodu, znači radiš još uvijek, pa onda valjda imaš nekakvo pravo na povrat troškova. No, u svakom slučaju, ja ne namjeravam roditi prije pa mislim da je cijena kod Monike sasvim ok s obzirom da je u Feldbachu skoro duplo veća.
Idem sad vidjeti ovo o Izoli.
Da, ako se radi o prijevremenom porodu, onda je to nešto drugo.
Evo malo o Izoli:
http://www.sb-izola.si/index.php?page=static&item=33
Ja sam rodila u Vz i moja prica je jedna od onih lijepih. Ali s obzirom na trenutnu situaciju, razmatram i druga rodilista. Ova opcija s Monikom mi je izrazito privlacna, ali logistički mi se cini jako zahtjevna.
Abelha, posto si ti odluku vec donijela, molim te da me izvijestavas o svim aktualnostima vezanim uz Moniku. :)
(Btw. dr. Jukic odavno ne radi u Vz rodilistu)
Baš mi je drago što ti je u Vž bilo ok, al evo, ja ne bih riskirala. Logistiku ćemo već nekako riješiti. Za Jukića nisam znala, ja sam Lidiju zapravo pitala samo za sestru Eriku, a sad kad sam pisala sam nekak automatski pridodala i Jukića jer sam znala da je i on istih razmišljanja. Moja greška.
Nemaš brige, ako još nešto saznam vezano uz Moniku, javit ću ti.
Draga, ja sam nedavno rodila u vz i imala sam super porod
Ali samo spletom dobrih okolnosti, ono, imala sam srece
Vrlo vjerojatno neces dobiti ono sto si dobila na proslom porodu, i zato svakako razmotri jos koju opciju
U Varazdinu su se stvari vratile sto godina unatrag :-( i mislim da je sestra Erika vrlo usamljena tamo :-(
Ali gdje u Hrvatskoj da odem a da mi porod ne ovisi o sreci?
Jel takvo rodiliste postoji? Koji mi je izbor osim Varaždina, ako se ne odlucim za Moniku?
Odi u Knin.
Tako se prica . Tamo na ulazu dobijes plan poroda za ispuniti.
Definitivno potvrđujem ovo za Knin. Tako sam čula i na radionici. Šefica u Kninu je navodno bila potjerana iz Šibenskog rodilišta jer je jako bila za prirodne porode. Pošto je sad ona glavna u Kninu, pretpostavljam da si oko sebe stvara i krug istomišljenika, tj. sama bira koga će zaposliti, ne?
Šteta jedino što nemaju kadu.
Ima koja mama da zeli svoje iskustvo podijelit pred kameram ?:-)Nije vazno kada je porod bio ....
Zuboa što ti točno treba? Javi mi se na pp možda ti mogu pomoć nekog naći.
Pozdrav cure,
Nova sam i sva zbunjena, ne znam od kuda bi prvo krenula sa svom tom trudnoćom ali koliko vidim svi hvale Moniku pa sam i ja dobila zelju tamo otici na porod.
Da li mi mozete dati kontakt od Monike i da li tko zna kako se danas krece cijena poroda kod nje? Jer ove cijene koje su tu spominjane su od prije 10 godina.
Nisam sigurna ni koja je njezina web stranica, da li je to ona koja se zove Cornelia? Web stranica je na njemačkom pa nista ne razumijem
A koliko si sigurna da ćeš moći bez problema u Austriji roditi,danas nije to ista priča ko prije
Pa nije sigurna pa zato i pita :)
Možda imamo novije informacije i iskustva ako je netko išao u zadnje vrijeme i voljan je podijeliti?