-
TinaB koliko je stara beba? Što je beba mlađa displazija se brže liječi, al to si pretpostavljam već pročitala na forumu. Mi nismo imali takvu dijagnozu nego samo oznake po grafu. To je valjda kod svakog pedijatra različito. Beba se brzo navikne, ali istinu ću ti reći, ovisi i kakve remenčiće imate. Mi smo preko socijalnog dobili one kožne sa velikom metalnim tokama koje potpuno zarobe dijete i urezuju se na potkoljenici i ramenima, užas. Te je remenčiće moja cura mrzila zato ih i nismo nosili. Nabavila sam joj platnene na čičak sa čarapicom, potkoljenica je slobodna za pokrete. Kopčaju se visoko ispod pazuha tako da je mijenjanje pelena super. S njma nismo nikad imali problema, moja je cura sad već i veća, uskora 6mj. i ne buni se čak ni nakon kupanja. Što se tiče skidanja prvi put ODMAH ISTI DAN.(preporučam, jer moraš vidjeti da li ju negdje žulja ili smeta). Našoj curi se prvi dan onaj kožni remen urezao na potkoljenici do krvi.
-
Pozdrav svima uključenima u ovu temu!
A. nosi remenčiće već 8 tjedana i to nam uopće nije bilo prestrašno iskustvo. Remenčiće smo dobili dosta rano (sa 1mj, preporučena nam je rana kontrola zbog stava zatkom) i A. kao da nije niti primijetio promjenu. Mislim da je u cijeloj priči s remenčićima bilo ključno što MI to nismo strašno prihvatili, već dapače, kao nešto što je dobro da se dogodi prije nego kasnije. Vježbice za kukove radimo iz jednostavnog razloga što radimo i sve ostale vježbice i masažu, i A. uživa u tome.
Ana29, nemoj se uopće brinuti da li će dobiti remnečiće ili ne. AKO ih dobije, malo će ti duže trajati mijenjanje pelene i to je sve. Ako ti to dobro prihvatiš, niti N. neće zbog toga biti nesretan/tna. Zato, samo hrabro na taj pregled! :)
-
Ana 29 postoji li neki poseban razlog zbog kojeg misliš da vas čekaju remenčići?
-
anđelina
Ena je stara mjesec i pol. Išli smo dosta rano na pregled zato jer je MM kao beba imao iščašena oba kuka i prošao je 7 operacija. Dobili smo remenčiće preko socijala - one grozne smeđe. Za sada joj se nisu nigdje urezali. Njoj su oni remenčiči oko koljena jako labavo namješteni pa ju ne steže. U biti to mi je i čudno da su tako labavi, ali valjda doktorica zna... A gdje si ti nabavila te pamučne remenčiće?
-
zhang to je super kad već mora nositi da je što manja, jer onda i ne zna da ih nosi, lakše se prilagodi a i brže se liječi. Problemi su kad je beba veća i kad puno više radi nogicama a onda joj staviš okove. Nije isto beba stara 1mj. ili npr.3mj. ali u svakom slučaju naviknu se i jedni i drugi. Vaša sreća da ste rano radili UZV.
-
www.wheatonbrace.com/products/wpharness.html
Živa muka dok smo ih naručili i dobili (iz Engeske) ali ne žalim truda.
Kopala sam po cijeloj Hrvatskoj ali nigdje nisam ništa bolje našla od onoga što smo već imali. Ne urezuje vam se zato što je malena još mala pa možda ne upire nogicam toliko. Naša je cura bila preko tri mjeseca i već je dosta bila živahna.
-
-
TinaB, po opisu bi rekla da nam je ista žena "montirala" remenčiće. To je sestra Nevenka. Rijetko doktori stavljaju remenčiće, to je zadaća sestara - već je netko to ovdje i napisao.
-
anđelina
Hvala na linku.
mama_28
A to je sestra... A dobro. Nadam se da će nam ih ona i skinuti :)
-
Ne znam što da radim više. Od kad je dobila remenčiće Ena navečer jako plače. Gotovo histerično. :cry: Jučer je čak i bez zraka ostala. Nosimo ju, ljubimo, znam da nije gladna, ima suhu pelenu, ali ona plače i plače. Da li tko od vas ima takva iskustav?
-
vjeruj mi da to nije od remenčića. i ja sam za sve krivila remenčiće, a sad kad smo ih skinuli situacija je i dalje ista kaj se tiče plakanja.proči će je i to. samo se mazite i ljubite i biti će bolje.
:)
-
A nadam se da hoće. Jedva čekam kontrolu... :(
-
ja te shvaćam u potpunosti.i ja sam bila u totalnoj komi , a na dan kontrole doslovno luda. kad su nam rekli da više ne trebamo remenčiće pukla sam od veselja. doktorica me je samo pogledala. nama ti isto piše u nalazu Dysplasio coxae cong. 1. sin. i uz puno vježbe skinuli smo remenčiće za 5 tjedana. remenčiće nam je stavljala ista sestra i ona mi je rekla neka vježbam čim više, da vježbe puno pomažu.
-
A. je isto plakao navečer nakon kupanja i prvo smo mislili da je zbog remenčića. Međutim, nakon nekog vremena smo shvatili da se radi o večernjoj nervozi i da plače zbog umora. Do tada je "išao" na spavanje oko 23h, kada bi zaspao sam od sebe. Naravno, prije toga je bilo plakanje, nošenje, nunanje,...i zapravo bi sve to pomoglo privremeno da se umiri, ali ne i da zaspe. Dapače, što je duže tako bio budan, plač je bivao sve gori. Onda smo ga počeli spremati za spavanje oko 19h i situacija je daleko bolja. Počne plakati kada se oblačimo i čim se obučemo i krenemo cicati, umiri se i zaspe. Malo se i budi, ali je svaki dan sve bolje i svaki dan je sve mirniji navečer.
A sigurna sam da večernji plač nije zbog remenčića jer ih mi u ovoj fazi preko dana smijemo tu i tamo skinuti :D i kada mu ih nakon toga oblačim, uopće se ne buni.
-
I mi vježbamo pri svakom prematanju. 10 puta joj stisnem koljena prema podlozi i svaki držim po 10 sekundi. Jel to dobro? Ma Ena je i prije bila nervozna navečer, ali sad je to puno gore. Nikad nije tako plakala da bi bez zraka ostala. A kad zaspi onda spava po 7 sati u komadu. Ma proći će i to.
-
Kad smo bili kod pedijatra da mu malo desni kuk "šteka", pa ćemo vidjeti na UZV.
-
TinaB možda ima grčeve. Da li ste to uzeli u obzir? Od remenčića vjerovatno nije jer bi plakala i preko dana a ne samo navečer. Mi smo imali grčeve naveče obično u isto vrijeme i to od pala sata do dva, kako kad.
-
Ana29 želim vam svu sreću. Nama je pedijatricana prvom pregledu kad je desni kuk bio jako loš čak rekla da su kukovi OK. Sad kaže da su labavi a situacija je bolja nego prije. Eto toliko o njihovim pregledima. Klinički oni baš to i ne znaju, zato nemoj previše očajavati. UZV će pokazati svoje.
-
E i mi ćemo početi sa vježbama još ovaj nepuni mjesec do kontrole, neće naštetiti. Samo da ih skinemo.
-
anđelina
Možda su i grčevi, ali ona se ne izvija i ne grči tijelo kod tog plakanja. Sam lupa sa ručicama i pokušava izravnati noge. Ali moram se pohvaliti jučer je zaspala u 22 sata i spavala je do 4:30. Još uvijek ne mogu vjerovati... :D
-
Negdje sam čitala da se tijekom nošenja remenčića bebi remeti probava. Ako se još sjetimo da ta naša mala stvorenja ni nemaju potpuno zreli probavni sustav (otud i grčevi) onda neko remećenje još u dodatku sigurno komplicira cijelu situaciju. Remećenje probave opisuju kao nemogućnost urednog kakanja (tad bebe počnu npr. kakati često po malo jer im je teško skroz se "isprazniti") zbog ograničenih pokreta nogica u remenčićima. Ako se uz to još nakaleme i grčići... pa budu još cendraviji. Cendravije beba, tužniji i uznemireniji roditelji... stvorimo začarani krug... ma, znate o čemu pričam.
-
moja m. se zadnjih pet, šest dana odupire nogicama o podlogu podižući guzu prema gore (leži na leđima). ''krivac'' za to je otpuštanje remenčića (na ukaz doktorice otpustila nam ih je sestra u klajićevoj prilikom zadnjeg pregleda) pa je sad mogućnost za lamatanje i istezanje nogica maksimalno povećana.
bojimo se da to nije dobro za kukove, a nikako je ne možemo u tome spriječiti...
jednostavno je prebrza.
ima li tko istih ili sličnih iskustava?
-
Ana29 I kako je prošao UZV???
-
mogućnost za lamatanje i istezanje nogica maksimalno povećana.
bojimo se da to nije dobro za kukove, a nikako je ne možemo u tome spriječiti...
jednostavno je prebrza.
ima li tko istih ili sličnih iskustava?[/quote]
josephine
meni je doktor jednom prilikom rekao da sve što beba može u remenčićima napraviti, da smije. Bitno je samo valjda da ne izvlači nogice iz remenčića što se nekima događalo (čitala sam na ranijim postovima). Ako misliš da je previše otpušteno, samo odi neka ti doktor pogleda (ne sestra), za pregled se ne mora naručivati, tako je bar kod nas u Os. samo dođeš da pogleda.
-
Ena mi je svakim danom sve nesretnija. Jedino kad navečer skinemo remenčiće kod kupanja onda postane vesela beba. Tek onda se smije... Jedva čekam kontrolu.. još 32 dana...
-
Mi smo isto nesretni. Trebali bi na kontrolu početkom drugog mjeseca. Možemo se tek naručiti krajem ovog i to ne rade UZV prva dva tjedna tako da htjeli ne htjeli nosit ćemo remenčiće 2 tjedna duže minimalno. A u stvari možda i duže jer tko zna kad će nas naručiti.
-
Jučer kod kupanja sam primjetila da se Eni jako urezao onaj zadnji remenčić koji ide oko gležnja bez obzira na to što dam ga obložila gazom u nekoliko slojeva. Sestra nam je namjestila u zadnju rupicu taj remenčić i ja sam sad to pomaknula za jednu rupicu da ju ne reže tako jako. Inače u bolnici nam nisu ništa rekli o tome da li smijemo sami pomicati rupice ili ne pa me ipak malo strah jer sam to pomaknula. Kaj vi mislite o tome?
-
Ti remenčići oko gležnja u biti samo drže nogicu da ne isklizne iz remenčića i smiju se pomicati rupice. Ne smiješ dirati one što idu na ramena i koji podižu nogice (sprijeda i straga). Onaj oko struka isto možeš otpuštati. Tako su nama rekli, nama je tehničar kemijskom olovkom označio šta se ne smije pomjerati do kontrole a sve ostalo rekao je da možemo.
-
I nama je ovaj oko gležnja urezan jako, baš se stvorila brazda od njega. Meni su mame čije su bebe dulje nosile remenčiće rekle da se to povuče, ovisno o duljini nošenja naravno, u 15-30 dana po skidanju remenčića. Isto mi je potvrdila i pedijatrica. Ja uvijek stavim ispod remenčića dokoljenke koje se ne urezuju, ne stavljam gaze jer bi definitivno morala otpustiti remenčić kod gležnja (mi smo jako buckasti, volimo papati =)), a i smanjila bi joj mogućnost pokreta.
Jel vam se dešava ponekad da kad vježbate, beba bude skroz opuštena? Onako, nogice raširene ko u vježbici, do podloge, i kao da mi govori: "Ma, samo ti mama daj... kako god hoćeš?". Ja se uvijek igram dok vježbamo, pjevam, pričam... Beba se smije i onda mi se ovako opusti i guguće.
Brojimo još sitno, u ponedjeljak na kontrolu.
-
Hvala curke!
Ma i ona nosi dokoljenke i gazu i opet joj se urezalo bez obzira na sve. Al sad mi je lakše kad znam da se taj remenčić može otpuštati.
mama_28
Držimo fige da vam skinu remenčiće!! Kod nas je kontrola tek za 30 dana... šmrc... :(
-
mama 28 držimo fige. Sretno!
-
potvrđujem da se oni oko gležnja i struka smiju otpuštati ukoliko počinju smetati bebi (rekli nam u klajićevoj)!
mama 28
sretno! i mi držimo fige ;)
-
Pitanje: da li ste primijetile pri vježbanju škljocanje kukića?
Naime kad vježbam Enine kukiće u lijevom (na kojem je displazija) stalno čujem to škljocanje. Nekad mi se čini da joj i u koljenu škljoca.
-
:? Nikad nisam primjetila škljocanje. Da li to čuješ od početka ili tek sada? Možda ne bi bilo loše da nazoveš doktora ili sestru i pitaš. Mislim da nikako ne bi smjelo škljocati.
-
To joj je bio i prije nego što je dobila remenčiće, ali nije bilo tako izraženo. Sad se baš jako čuje.
-
Stvarno ne znam. Ja bi nazvala stručno osoblje.
A da li ti malena još plače naveče?
-
Nazvala sam Klaićevu. Javila se sestra koja je bila dosta bezobrazna - nije mi dala niti da dovršim rečenicu nek je samo pitala koliko je beba stara i naručila nas je u srijedu u 7:30 ujutro. I sad sam sva u panici jer islim da mi je bar mogla reći "da to je normalno" ili "ne to nije normalno". Sad ću se nervirati do srijede.
Plače još uvijek, ali ne tako jako.Dosta je i kroz dan cendrava. Najbolje je volje kad joj skinemo remenčiće kad je vrijeme kupanja. Al bitno da je prestala onako plakati da poljubičasti i ostane bez zraka.
-
Ja ću zvati da vidim šta će mi reći ovi u Osijeku pa ti javim. Moram svakao provjeriti za ona prva dva tjedna da budem sigurna.
-
Evo zvala sam pa mi je rekla da su doktor i sestra u ambulanti da rade i da mi se nitko ne može javiti te da najbolje nazovem pedijatricu. Pa probaj onda ti nazvati svoju da vidiš šta će ti ona reći.
-
anđelina
Puno ti hvala!! Pravi si :saint:
U ponedjeljak ću nazvati pedijatricu jer danas radi samo do 14 sati.