pinokijice, :love: .
Printable View
pinokijice, :love: .
kao prvo puse svima :love:
kao drugo
marko
ja više ne znam što ću
njegovi apetiti za učejnem su monstruozni,zamislite da ložite visoku peć koja traži još , još, još
brojevi i operacije do 10 usvojeni
slova ,još malo
sad želi čitati i pjevati i i učiti gitaru i klavir i strane jezike
heeeeeeeeeelpppppppppp
ovo nije hvalisanje ovo je čisti očaj umorne 36 godišnje majke koja radi u prosvjeti
kod nas je brojanje u modi, u vrtiću su počeli, a on je nastavio. za sad smo na 20, s tim da preskoči jedanaest.Citiraj:
maria71 prvotno napisa
operacije-da mu nisi pokazala ne bi ni išao u tom smjeru
slova užasno su mu zanimljiva, i upravo mi baka kaže da ju svaki dan masira sa nekakvom hlapićevom tabla abecedom.
A kao automobi
B kao .....
C kao cipela
Č kao čarapa
Ć kao ćup
F kao avion :mrgreen:
puzzle sad sam mu kupila od 100 komada, jer mu od 65 ne pričinajvaju nikakvu teškoću.
crtanje 0 bodova
engleski i njemački su mu cool zbog crtića i stalno ponavlja riječi koje pokupi na njima. onda počne nešto bezveze brbljati, ja ga pitam što govori, a on kaže da je to na engleskom rekao. i onda se počne igrati tako da nešto kaže a ja mu to moram ponoviti na engleskom ili njemačkom.
ima tu još tooooliko stvari kojima nas svaki dan zadivljuje. i meni to nije ništa monstruozno, dapače, očekivano je, jer znam koliko s njima u vrtiću "rade". Stavila sam to u navodne znakove, zato jer to nije običan rad, već je to rad koji čovijek svake sekunde.
počevši od načina na koji pričaju sa njima, do toga da imaju A4 plastificirana slova po zidovima, preko navlake za krevetiće na koju je teta našila zgrade (na zgradi jedan je našiven jedan veliki prozor i broj jedan, na zgradi dva, dva prozora i br. 2 i takoooo).
ove su godine radili projekt: "Od zrna do biljke /ploda", i sad se netko čudi što fran priča o tome kako raste grah ili prepoznaje cijeće.
Draga Mare, i sama znaš da iza Markove prirođene inteligencije, koju posjeduje većina djece, stoji i nečiji veliki rad i trud i ljubav. :heart:
Bar je tako u našem slučaju :love:
ah...kako sam mogla zaboraviti nogomet.
e tu ne stoji ničiji trud niti rad, radi se o pure talentu, odnosno genima.
počinjem razmišljati kako spermići prenose neko znanje, jer nema šanse da je moje dijete netko naučio kako se lopta stavi među dvije noge i podigne na natrag (ovaj opis točno opisuje količinu mojeg nogometnog znanja) :roll:
i ma koliko se trudila bojim se da mu tijek misli neću moći prebaciti na folklor. ipak, plesat će ga bar jednu godinu :mrgreen:
Tweety, draga, ako je samo nogomet u pitanju, znaš da mi se trebaš javiti.
Uborem postotak, al bit će dosta za sve nas :P
Više je para nego u folkloru.
F se sutra vraća doma nakon dva tjedna na moru.
Pocrnio je, narastao i presladak je skroz.
Glavno pitanje 'A kaj je to?' i tako 100 puta u dvije minute.
Nema što ga ne zanima. Pamti i duplo vraća :).
Novost je da se boji mora i pasa,
I nema spasa. Čim vidi nešto na 4 noge zairla 'odi doma' i počne plakati, al pavi strah ga ulovi. Još nisam našla formulu.
Pusa svima :heart:
Pusa svima, morskim putnicima, umornim trudnicama, pametnim glavicama, nogometašima i kopnenim stanovnicima. :*
Maria, slažem se s Tweeticom, nema tu ništa monstruoznog. Fiona zna većinu ovog što spominješ za Marka, osim operacija, koje joj nitko nije pokazao, no povremeno nam u praksi dođe da ju pitamo nešto u stilu "ako imaš pet, pa oduzmeš tri, koliko će ti ostati" (ali zaista samo ako situacija to zahtijeva), pa ona broji na svoje male slatke bucmaste prstiće i uglavnom nam uvijek da točan odgovor. Meni se čini da ih treba stalno osluškivati, prepoznavati njihove talente i uvažavati želje. Recimo, ja vidim da je Fiona kreativno, umjetnički orijentirano dijete - obožava crtati i modelirati, slušati i pričati priče, odlično pleše i pjeva, ima smisao za ritam, gotovo je samostalno naučila slova, vlada hrvatskim i njemačkim ravnopravno, a preko crtića (i mojih objašnjenja) djelomično i engleskim. Naravno da ću je uvijek podržati u toj vrsti aktivnosti. Međutim, neću se pretjerano zabrinuti ako će, kao mama joj :mrgreen: , biti antitalent za kemiju ili fiziku. Bože moj, nismo svi stvoreni da postanemo renesansni ljudi, mislim da je važno skužiti što zanima naše male ljude i pružiti im podršku da se razviju u tom smjeru. Ovo drugo, što ih manje zanima, će u većoj ili manjoj mjeri ionako morati savladati tijekom školovanja, zar ne?
No da, moram vam ispričati što je Fiona danas uspjela izvesti.
Rekla mi je da želi tost za večeru i ok, odem ja u kuhinju napraviti joj tost, a ona ostane u dnevnoj sobi gledati pčelicu Maju. Ulazim ja neplanirano u dnevnu sobu kadli vidim da se ona, kad je skužila da ulazim, baca s naslona kauča u pozu za sjedenje, a nešto pritom leti zrakom. Pitam ju što je bilo, a ona, uz anđeoski izraz lica i najnevijini izraz lica na svijetu kaže "ništa", trep-trep. :mrgreen: Pogledm ja malo bolje, kad ono, zid iza nje cijeli pošaran vrlo zgodnom kombinacijom tamnoplave i crvene :lol: , dio u nekim apstraktnim šarama, a dio u obrisima njezine ručice. Kad je skužila da ulazim u sobu, bacila se u sjedeći položaj, a stvari koje su letjele zrakom bile su olovke kojima je crtala, a bacila ih je jer u njezinoj trogodišnjoj glavici vrijedi pravilo "nije u mojoj ruci = ja nemam ništa s tim". :lol:
Bilo mi je toliko smiješno da sam otišla iz sobe u kuhinju i najprije se dobro nasmijala i tek nakon što sam se pribrala sam se vratila u sobu i krenem ju pitati što joj je bilo da je tako zašarala zid, a ona meni odglumljenom skrušenošću veli "nisam pazila". :lol:
I opet ja odjurim u kuhinju na rundu smijeha :lol: , vratim se i nastavim priču kako to ne radimo, kako smo se dogovorili da nećemo pisati po namještaju, zidovima, sebi i Flori :mrgreen: , kako za crtanje imamo štafelaj, ploču i papire, a ako nam nešto od toga nije pri ruci, tražimo mamu ili tatu da nam dodaju i sve u tom stilu.
Ok, kaže ona da neće više i mislim si ja da je to to.
Kadli dođe mm, vidi zid i pita ju tko je to napravio, a Fiona mu sasvim kulerski odgovara "patuljci". :lol:
On, glumeći nevjericu i zaprepaštenje, odgovara "patuljci?!?", a ona kaže "ma ne... nego Shrek". :lol:
Na kraju smo, za vrijeme uspavljivanja, imale razgovor o tome kako nije lijepo okriviti nekog drugog za svoje spačke, pa se zabrinula hoće li joj se patuljci ili Shrek nekako osvetiti. :lol:
Ispričavam se na podužem postu, još uvijek pišam od smijeha kad se sjetim cijele dogodovštine. :lol:
Bok zepedeićke! Pozdrav od jednu super tužne mame.... :( Vratila sam se na šljaku, a malac je ostao sa tatom na moru. I to užasno tužan. :(
Naš trotjedni g.o. započeo je ovako:
1. Umjesto tro došao je na jednotjedni...a malac i tata me čekaju na moru..i ja ko kreten putujem nemogućim vezama petkom i vraćam se duboko u noći u zg...
2. U noći kad smo stigli je zakurio. Pobrao je crijevnu virozu. I trajalo je do srijede. zbog temperaturice, prljeva, povraćanja i ostalog, nije se smio kupati. Bio je beskrajno tužan (uz svu akciju, šetanja, životinje i ostalo). :(
3. Kad smo napokon mogli na more, malac nije htio ući u more. I tako je ostalo. Nije se okupao.
I ne samo to....izgleda ko mali čeh (sorry..ne mislim nikog vrijeđati). No ne želi skinuti čarapice. Tako da ima ovorene sandalice za plažu i čarapice....išlo je do toga da je čarapice htio obući na plastične sandalice za more....čak smo ga i slikali ..sa leptirićima na rukicama i čarapicama i sandalicama na nogama.... :roll:
uglavnom..beskrajno sam tužna...
Sanja, u svoj mojoj tugi tvoja mala fakinka me je nasmijala do suza ...barem sam opet mogla plakati... :)
Anekica, slike su fantasične! I znam koliko vam je bilo lijepo! :)
Inesica, vidim da je rođendanska fešta bila na fantastična!! :) S obzirom da nigdje nisam čestitala...Petrice, sretan ti rođendan!!! :love:
Trudnjače, uživajte u trbušastom ljetu..i znam da vam je vruće..i meni je! ;)
Ajvić, dobar provod na moru! :)
Maria, samo ti piši o svojoj maloj sveznalici...uživam čitati o tome! :love:
Tweety, pozdavi frenda! :)
I pusa...svim neprozvanim zepedeićima i zepedeićkama od jedne tužne mame... :love:
mammasanić :taps: :love:
tužna majko :love2: sad ste odradili svoju dozu pehova i dečki će uživati, sigurna sam.
sanja, fiona me rasplakala! :lol:
umorna trudnice, kužim te - meni netrudnoj andrej potroši zalihe u dva dana na moru. doduše, potroši ih i sebi - već mu jučer nije bilo do kupanja koliko se prvi dan izdivljao i iskupao pLivajući u moLu s koLutićima.
u svaku riječ ubaci bar 1-2 L, sav ponosan na sebe. a kupao se zaista kao Libica i stalno ponavljao kako je sLetan.
u prvoj minuti ga je zalio val i otad iz nosa curi i curi... totalno se odštopao, na moje oduševljenje!
čitajući što vaši malci znaju i mogu, zaključila sam da moje dijete ne zna i ne može ništa. idem još malo razmisliti. :roll:
mama san :love:
lani je marko bio isto takav....
i ove godine smo svako malo išli u tuhelj da se oslobodi straha ( do onog navodnog trovanja)
tako da je bućnuo u vodu odmah....
naravno plivamo s leptirićima, no polako radimo da ih se oslobodimo
ms ivy do 2 rođendana je marko totalno zaostajao za svima vama tako da sam bila i depresivna i žalosna do bola
sad je uhvatio korak, no fiona i vid su svjetlosnim godinama daleko od njega
da znam ne teba uspoređivati djecu
al što mogu :/
i fran ,da njega ne izostavim :heart:
I ja se nekako ovako osjećam....Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
Ali moram prijaviti napredak u plivanju - bili smo 4 dana kod mojih na bazenu, princeza skoči sama u vodu, i uredno otpliva kojih 8 metara do stepenica bazena. Jednim vrlo čudnim stilom, uglavnom joj je glava pod vodom (što je užasno čudno, je r se djeca obično boje zaroniti), kad joj nestane zraka digne glavu gore i održava se u vodi vrteći se u krug :lol: , onda opet odredi smjer plivanja i nastavi pedalirati. Mi smo se valjali od smijeha, ali dijete stvarno pliva i roni.
Sanja, moram ti reći da je izlika "nisam pazila" kod nas jedna od standardnih - uz onu "ma nema veze...". Lukavi su ti mali trogodišnjaci.
mamma san, nemoj biti tužna... Kad si pomenula čarape na plaži, sjetila sam se našeg prošlogodišnjeg ljetovanja kad je moja princeza prvi dan mora samoj sebi na palac noge bacila ogromni kamen i razbila nokat (jako!). Cijelo ljeto je hodala s čarapom na toj nozi, jer joj je otpalo pola nokta, a druga polovica bila je jako ozljeđena, pa smo ga morali zaštititi. Kako su nas gledali na plaži, bili smo glavni čudaci, a meni je već bilo muka od objašnjavanja.
svima na moru -uživajte i za nas ovdje
Brzinski izvještaj:
- na moru bilo super, baš smo uživali
ALI - jutros osvanuli TEMPERATURA I KOZICE :(
uhhhhhhhhh...pčelice...kud za vrijeme ove vrućine??? :(
Kod nas...noć je bila katastrofalna...Lovro (inače spava cijelu noć) se budio i tražio me...tata ga je presvlačio, tješio i ...nije spavao.
Sad su u pogonu...i Lovro ništa nije jeo....MM je lud (od nespavanja, brige i tuge)....a ja samo u još većoj komi.... :cry:
točkastoj slatkici :* da manje svrbi.
pčelice, znaš one fore s lavandom, zobenom kupkom i ostalim? ima hrpa topica o kozicama na zdravlju.
mamma, ajoj. :( i ja bih šizila na tvojem mjestu. ali ako se tata pokuša skulirati, sigurno će i lovri biti lakše i za dan-dva će njih dvojica uhvatiti ritam. ti tu možeš gristi nokte a na telefon glumiti kulericu. :love:
........ajvić..imam dva klinca... :(
za starije od 40 ne vrijedi ne-po-guzi u kriznim situacijama 8)
Maloprije kupljeno. Držite nam fige da prođe što bolje i da vrućine ne bude nesnosna. :(Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
Mamma, baš mi je žao što si morala ostaviti Lovrasa.
:mrgreen:Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
Citiraj:
itajući što vaši malci znaju i mogu, zaključila sam da moje dijete ne zna i ne može ništa.
sad ne može, ali će moći za mjesec dva. Moja Pia isto " ne zna " i "ne može"
ma, on je sad u fazi crtića, viteških igara i lova na medvjede. nema te sile, mita i korupcije koji bi ga privoljeli na nešto konstruktivnije. :roll: mislim da se jednostavno mora izventilirati nakon vrtića, valjda mu je tamo dosta kreativnih i organiziranih aktivnosti.
interes za puzzle, memory i slično je popustio. čak ni slikovnice neće čitati.
već neko vrijeme broji 1,2,3,4,8,9,10,11... a ostale brojeve je odlučio zaboraviti.
slova kako-tako, ima nalete interesa ali prekratke da nešto novo usvoji.
čekam :roll:
Pia je u fazi izigravanja odrasle osobe.
Igra s bebama ,medama i sli. Kuha im ručak, kavu, čaj ( čega se prvo sjeti ) , sprema ih na spavanje i sl.
Dora isto mora slušati ( a to ona ne učini svaki put pa bude svađe i suza ).
Postala je prava diktatorica ( red i disciplina ) ...vrtić dosta utjeće na nju...
S druge pak strane, voli pjevati i izmišljati svoje pjesmice....
puzzle joj nisu fora - tu i tamo se poigramo, slikovnicu bar jednom dnevno moram pročitati.
Voli se igrati igrica pogađalica...opišem jo predmet ili životinju u 2-3 riječi pa ona mora skužiti šta je to. Ili se igramo pretvaranja u neku životinju ili osobu pa onda ona imitira . Sve ovisi kako koji dan. Ima dana kada se skoro uopće ne igramo već se puno mazimo.... :love:
XCitiraj:
ms. ivy prvotno napisa
;)
XCitiraj:
ms. ivy prvotno napisa
;)
A ja obično mislim kako Fiona ne zna/ne može ovo što vaši klinci znaju/mogu. :lol:
Vjerujem da je tajna u tome što svi mi imamo neke stvari koje nam dobro idu i uglavnom ih prenosimo na djecu, a ignoriramo one koje nam ne idu tako dobro, pa ih ni naša djeca ne savladaju u ranoj dobi. Nije bez vraga što djeca glumaca završe na Akademiji, djeca odvjetnika nasljeđuju odvjetničke urede, a djeca sportaša bolje rukuju reketom i skijama nego nožem i vilicom.
Recimo, ja sam (pozitivno) zaprepaštena Markovim poznavanjem brojčica, slaganjem raznih tijela onim magnetima i općenito tom tehničko-matematičkom stranom koja meni fali. To je samo jedan primjer, svaki klinac (i svaka klinka) s ovog topica ima nekoliko vještina koje me zadivljuju :heart: , zaista je svaki od njih nevjerojatan i poseban. :)
ovo anekica i ja stalno ponavljamo. prekrasno mi je gledati našu djecu, svi drukčiji, a svi prekrasni.Citiraj:
Sanja prvotno napisa
i sad mi je žao da su prošli svi ovi ročkasi, jer neću moći pisati natuknice, a znam da na ročkasima uvijek sa oduševljenjem gledam dostignuća i fore zpd-ića.
lex mi je najbolja kad se ja počnem oduševljavati dečkima. vrlo kratko me sreže rečenicom:"Kaj se čudi, pa to su naša djeca?" :heart: ono, zar je itko očekivao da budu išta manje od divni. :heart: :heart: :heart:
mamma, srce moje znam koja tuga te obuzela. Kad se samo sjetim kako sam si mislila što se uopće imam vraćati u stan, ako fran nije u njemu.
neću te sad tu tješiti i pametovati, jer mene ništa nije moglo utješiti i odoborvoljiti.
p.s. mama i ja smo imele dogovor da me nazovu odmah čim se fran ratuži. jednom su me zvali u jedan, a jednom u tri u noći (ako se dobro sjećam). ovo u jedan sam ga smirila u sekundi, nekakvom pričom, ali ono u tri je bilo malo žešće, i dosjetila sam se muci. svi već znaju za moju ljubav prema folkloru.....e nije ona bitna.........bitno je kako frana zabavljaju neke pjesmice kojih se sjećam iz dana dok sam ga plesala.
Uglavnom uvijek ciči od smijeha kad mu pjevam "...staro sito i korito, zakajto, pokajto, stari dedek kaj medvedek,..................., stara baba kaj taraba,............... I tako sam ti ja njemu to pjevala i molila da mi pomogne, jer sam zaboravila kako ide, uglavnom čim je propjevao bio je spreman za spušanje slušalice, i nastavak mirnog sna.
sigurna sam da i vi imate nešto zajedničko što vam je urnebesno smiješno, pa možda da isprobate našu taktiku, pa makar i usred noći.
što se čarapica tiče, i fran ih je pokušavao isfuravati na sandale, ali sam ja zazuzela čvrsti stav u najmanju ruku jednak onome da ne može prijeći cestu bez da da ruku :lol:
zamišljam si frana.....sandale, čarapas, havajke, majica bez rukava.......
mamma :love: , kužim te u potpunosti....
mamma san :love:
ne mogu dočekati da ga vidim... :(
Danas se je probudio i rekao tati: "Tata, više nisam tužan. Danas sam sletan!!!" :love:
sletnom dječačiću :*, nek' uživa u kupanju - makar i u čarapicama.
ono što je curilo iz nosa je iscurilo i u grlo pa je andrej doma na bolovanju. ispričala sam mu priču o vitezovima leukocitima koji se bore protiv virusa, a on je meni izmjerio temperaturu i zaključio da imam "samo virozu, nije ništa strašno".
:heart:Citiraj:
mamma san prvotno napisa
mamma, :love:
Andrejčeku jedna velika pusa ozdravilica.
Nika dosta dobro podnosi kozice, iznenadilo me koliko je disciplinirana i ne češka se. Srećom, malo je zakladilo, pa nam se lakše boriti sa njima.
Nadam se da neće biti novih, iovo što je do sada izbilo je previše.
Puse i svim ZPD-ićima. :*
nakon grozne noći (tata ga je htio premjestiti pa se razbudio i razurlao.. :/ ), neraspoloženog jutra (iskušavnja tatinih kratkih granica nakon neprospavane noći i razmišljanja o povratku ili ne :/ ), veselog druženja sa svima u selu, na plaži, igranju i ostalom ( :heart: )...Lovro se po prvi put okupao....naime opao je u more (plićak sva sreća). Zatim je pokazao svoje glasovne mogućnosti (razbudio je i zadnje pospance) i nije htio popustiti tati da se sad baš i okupa kad se već totalno smočio. :roll:
Ako još koji put ne opadne u more...mislim da je to to od Lovre i kupanja u ovoj sezoni ...(a kupila sam 4 para malih mišića za plivanje..... :mrgreen: ..o čamcima neću niti pričati... :mrgreen: )
Andrejčeku i Niki... :* ozdravilice.
Ajvić, ide li Andrej u vrtić i dalje?
mamma san, Lovri i tati je veselo na moru. Nadam se da će se koji puta okupati za pravo, a ne kad slučajno zvekne u more, da iskoristi sve te ljepote koje si mu kupila. :love:
Andrejčeku i Niki idu velike puse ozdravilice! Pčelice, mi smo isprobali zaista sve što se nudi protiv kozica i mogu ti reći da je najbolja i najpouzdanija stvar protiv svraba ulje od lavande. Ako vidiš da ju svrbi, samo joj lagano premaži i prestat će. Ja sam bila prekrivena kozama doslovce cijela i u početku sam se morala namazati tri-četiri puta dnevno, a kasnije je bilo dovoljno ujutro i navečer.
Roza, i kod nas je isto "nisam pazila" i "nema veze". :lol:
A što se tiče čarapica i Čeh-stajlinga :mrgreen: , moram reći da i Fiona nosi soknice na sandale, ali u njezinu obranu moram reći da ima sandalice zatvorenih prstića koje više izgledaju kao cipelice nego kao sandale i da ju bez soknica obavezno nažuljaju, pa joj neću priuštiti da zbog estetike nastrada. Ima ona i one gumeno-plastične sandalice za vodu, a njih, naravno, nosi bez soknica. Meni to kod djece uopće ne izgleda ružno.
kladim se u što god hoćeš da će lovro, kad vi već popucate po šavovima, ući u more i proplivati. 8)
andrej je momentalno doma s bakom (koja je na godišnjem do sutra) a inače ide u vrtić. baka-čuvalica će uskoro postati dupla baka pa ne može preuzeti ljetnu šihtu, tako da smo po svemu sudeći osuđeni na vrtić cijelo ljeto. :(
dolazimo vam mi!Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
nakon idućeg tjedna biti ćemo bez ijedne naše tete, dvije jasličke grupe spojene, s tetama iz druge grupe. :(
:lol: :lol: :lol:Citiraj:
mamma san prvotno napisa
kako ja tebe volim