:D
Printable View
:D
znači puna plaća će se primati ustvari 7 mjeseci, odnosno 7 i pol?Citiraj:
mamma san prvotno napisa
I još nešto meni nije jasno...
Da li će se računati neki prosjek zadnjih 6 mjeseci (kao do sada) i da li će to biti prosjek kalendarskih 6 mjeseci ili prosjek zadnjih 6 mjeseci osobnih dohodaka koje sam primila od firme?
Pitam to jer je meni termin kraj godine, što znači da ću već od polovice 11.mj biti na porodiljnom, a kako se zakon počinje provoditi od 1.1.2008. ja ću vjerojatno tih mjesec i pol dobivati 4250 što je do sada bio max.
I da li će mi se onda taj mjesec uzeti u obzir kad će se računati prosjek ili ne? :/
Da ne odgovaram svakom posebno, na većinu ovih pitanja imate odgovor u tekstu na našem portalu - na koga se odnosi, na što, od kad se primjenjuje, kako zašto...
A ako i onda nekome nešto još uvijek nije jasno - pitajte :trep:
evo jedne s nejasnocom :mrgreen:Citiraj:
vesna72 prvotno napisa
dakle, ako zakon na snagu stupa 01.sijecnja, pretpostavljam da ce prva delimitirana naknada biti isplacena u veljaci
dobro racunam, ili?
thx!
dobro računaš :mrgreen:
Uf, za dlaku! Moja zadnja naknada za obvezni porodiljni bit će u siječnju.
Već sam sam se pobojala da bi mene dopala bar jedna delimitirana... :raspa:
A što ako idem npr. mjesec-dva na komplikacije, pa se vratim raditi 4-5 mjeseci, pa idem na porodiljni (tako je i bilo u mojoj trudnoći) - to znači da će mi se smanjiti prosjek plaće?Citiraj:
5. Ako sam prije početka rodiljnog dopusta bila na bolovanju, hoće li mi limitirana naknada za bolovanje umanjiti rodiljnu naknadu?
Ne, naknada se izračunava na osnovu prosjeka plaće koju je zaposlenica primila u šest mjeseci koji prethode otvaranju rodiljnog dopusta. Naknade plaće radi bolovanja na teret HZZO-a ne ulaze u prosjek primanja.
E meni će biti tako :mrgreen: jer mi je termin 28.12. što znači da će me zahvatiti ovaj obvezni porodiljni sa max 4250 :/ ali bitno mi je da mi to neće ulaziti u prosjek, bar sam tako shvatila iz točke 5. iz teksta.Citiraj:
Dalm@ prvotno napisa
dalma je u drukčijem položaju, koliko sam ja shvatila, nju će taman mimoić i ta potencijalna jedna veća naknada.
nadam se da ja griješim :/
Ne. Ako ćeš raditi 4-5 mj. imat ćeš naknadu u visini prosjeka plaće.Citiraj:
martinaP prvotno napisa
Dobro si shvatila. U početku ćeš biti na naknadi od 4.257,00 kn, ali naknadu za 01. mj koja se isplaćuje u 02. mj. dobit ćeš u punom iznosu.Citiraj:
Mala01 prvotno napisa
Znači zaključak je da oni dani provedeni na bolovanju zbog komplikacija NE ulaze u prosjek po kojem se računa naknada već ulazi samo ono što si dobivala dok si radila?Citiraj:
vesna72 prvotno napisa
:* Ne griješiš.Citiraj:
vidra prvotno napisa
Pomislih na tren da bi mi barem siječanjska nakanada mogla biti delimitirana.
Od veljače sam ionako na 2500 kn.
Niti za kredu...
Naknada za bolovanje nije i neće ulaziti u prosjek. Da, to je zaključak.
kakva je računica u slučaju da žena s porodiljnog ide na komplikacije zbog druge trudnoće
ista kao i do sada - minimalac
u nijednom izračunu se ništa nije mijenjalo
"samo" je naknada za obvezni delimitirana :)
Moja sestrična ima sličan slučaj kao što je napisala martinap.
Dakle, otišla je na komplikacije od 5.8.-5.9. pa je radila 2 mjeseca do 5.10. kad je opet završila na komplikacijama. Termin joj je u 2. mjesecu. Kakvu će ona imati naknadu? Punu plaću ili će ipak biti umanjena?
zanima me da li netko točno zna da li se delimitacija odnosi na 45 dana ili 28 dana prije očekivanog porođaja? Stalno se govori i uvijek zajedno navodi 45 ili 28 dana, kao fraza (nigdje precizno)
Zakon kaže da je obvezni rodiljni dopust 28 dana prije očekivanog termina i do djetetovih navršenih 6 mjeseci. Po tome bi 45 dana prije termina bio dopunski dopust, odnosno po meni bi, ako se računa od 45 dana prije, bilo suvišno u priču upetljavati ovih 28 dana, odnosno navoditi 28 ili 45 (jer 45 u sebi obuhvaća 28)
malo sam zakomplicirala :oops: ali bit pitanja je da li netko točno zna da li delimitacija obuhvaća 45 dana prije očekivanog termina?
Rodiljni dopust počinje najranije 45 dana a najkasnije 28 dana prije očekivanog termina poroda, a traje do djetetovog 6 mjeseca starosti.
možda cjepidlačim, ali iz svih definicija obvezni je 28 dana prije termina i do navršenih 6 mjeseci djeteta, a 45 dana prije termina i do godinu dana djeteta majka može koristiti dopust
HZZO
Zaposlene majke
Zaposlena žena može početi koristiti rodiljni dopust 45 dana prije očekivanog poroda i može ga koristiti do godine dana djetetova života.
Zakon o radu
Članak 66.
(1) Za vrijeme trudnoće, poroda i njege djeteta radnica ima pravo na rodiljni dopust.
(2) Radnica može početi koristiti rodiljni dopust 45 dana prije očekivanoga poroda i može ga koristiti do godine dana djetetova života.
(3) Dan očekivanoga poroda utvrđuje ovlašteni liječnik.
(5) Radnica obvezno koristi rodiljni dopust u razdoblju od 28 dana prije poroda do šest mjeseci djetetova života (obvezni rodiljni dopust). Pravo na obvezni rodiljni dopust utvrđen prema odredbama ovoga Zakona koristi se u neprekinutom trajanju.
Ne cjepidlačiš, samo ne čitaš :)
28 mora
45 može
uzmi ZOR - ista stvar
dakle obvezni rodiljni dopust može početi 45 dana prije termina (ako želiš, ili ako se nastavlja na komplikacije, a 28 dana prije termina mora početi.
kao što i piše u onom što si kvotala.
Sad kad su tako lijepo delimitirali porodiljne naknade možda je došlo vrijeme da delimitiraju bolovanje za njegu djeteta do 3 godine. Ja sam prošli mjesec bila 10 dana na bolovavnju zbog F (15 mjeseci) i dobila 30% manju plaću (plaća mi je preko onih 4000 i nešto kuna) - skoro me šlagiralo - izbili su mi iznos jednak rati za stambeni kredit. F mi opet šmrca i ako se ponovno razboli dobro ću razmisliti da li ću otvoriti bolovanje ili ne.....Znam da se to većinu koja je ispod lilmita ne tiče ali mislim da mame koje imaju veće plaće i dobro debelo izdvajaju za zdravstvene doprinose imaju barem pravo potegnuti ovo pitanje...Rode, da li se nešto događa po ovom pitanju?
da, radi se i po tom pitanju.
uskoro obavijest na portalu
rodila sam 19.7., znači li to da ću za 19 dana u 1. mjesecu dobiti nešto više ili ostaje i dalje 4257 kn?
za tih 19 dana dobit ćes naknadu u iznosu prosjeka svoje plaće (proporcionalan dio)
znači, bit će para !!! :D
hvala!
podižem topic jer sam jučer čula nešto što me :?
uglavnom rekla mi je mama da ovo stupa na snagu onog trena kada se objavi u narodnim novinama (a ne kada sabor izglasa zakon).
U NN nisam našla ništa.
Jel to moja mama nešto krivo skužila? Ovo je 100% zar ne?
Zakon uvijek stupa na snagu ili danom objave u NN, ili osmog dana od objave u NN ili po specifikaciji.
Mislim da je u ovom konkretnom slučaju zakona o delimitaciji rodiljnih naknada unaprijed utvrđeno da zakon stupa na sangu s 1.1.2008.
Ali normalno je da prije objave u NN zakon ne može stupiti na snagu - to je klasična zakonodavna procedura.
o isuse, baš kad pomisliš da je gotovo, nije još gotovo.Citiraj:
petra prvotno napisa
it ain't over till it's over... :( . nadam se da nije neka muljaža...
danas sam u prolazu vidjela plakat s natpisom POVECANE RODILJNE NAKNADE, a u pozadini sretni roditelji s bebom.
koliko ja znam naknade nisu povecane samo je ukinut limit.
ili sam ja u krivu ili netko tu vara narod?!
da, trebali bi reagirati. to nije tocno sto pise. pogotovo imaju razloga biti ljuti oni kojima se zaista nije povecala rodiljna naknada!
vidjela sam reklame o "povećanju" rodiljnih naknada. Zar se smiju tako izvrtati činjenice?
Vidjela sam to danas i ostala zgrožena, kakva obmana javnosti
meni je to prestrasno. kakva laz! uvijek me iznervira ta reklama na tv-u. poludim!
to o povećanju rodiljnih naknada je dio predizborne kampanje hadezea :evil:
http://www.hdz.hr/
kliknite na baner u vrhu
da, znam, pa to nema veze s vezom. kakva podvala.
i moja :P :P :PCitiraj:
Dalm@ prvotno napisa
ako išta znači, ja sam cijelu svoju trudnoću planirala prema tom novom zakonu. žalosno. a na kraju, nakon tih 6 mjeseci se planiram vratiti na pola radnog vremena jer će u tom slučaju moja plaća biti veća nego porodiljna naknada koja mi slijedi.
Ja sam zgrožena plakatima OSTVARENO o "povećanju" rodiljnih naknada. Mislim da bi morali reagirati jer je to obmanjivanje svekolikog pučanstva.
Kada kažem da za blizance dobivam samo 2.500,00 kn naknade, svi misle da lažem i da je to, u najmanju ruku, svota po djetetu. Od slijedećeg mjeseca dobivat ću 1.600,00 :cry: jer su napunili godinu dana. Teta u HZZO mi je rekla doslovno: Budite sretni, pa imate pravo biti doma 3 godine! Jos samo da otkrijem formulu kako preživjeti sa tom lovom pa ću zaštiti patent.