Idemo 25og. Brzo je to...
Printable View
Idemo 25og. Brzo je to...
MoMum pokušaj što više detalja saznati da nemaš nikakvih nedoumica:
- o IOL leći koju su ugradili, neka ti to točno napišu što su ugradili npr. materijal, fokalnost, veličina: PMMA, foldable, akrilna, silikonska, s heparinskim premazom, bifokalna ili multifokalna...
- zatim da li su radili "vitrektomiju", ono da su odstranjivali gel i zamjenili ga salinskom tekućinom. To piše vjer. na nalazu sada.
- da li su ostavili stražnju kapsulu u kojoj je stajala leća .tj da li je postupak bio "ekstrakapsularan". Ovako se danas uobičajeno radi (prije su micali sve), s tim da se zna često dogoditi da se naknadno to zamuti , ali to se začas YAG laserom naknadno sredi, napravi se mala rupica (kapsulotomija).
- da ti potvrde da nema nikakvih komplikacija tipa: povećan očni tlak, edem makule, membrana, "sekundarna mrena" (ovo što sam gore spomenula)....
- neke kućne savjete tipa da li trebaju: umjetne suze, posebne sunčane naočale, možda spavanje s upaljenim svjetlom, da li treba malo podignuti položaj glavice dok spava, možda ti mogu pokazati kako sama provjeriti očni tlak manualno (ima neka metoda koju lječnici znaju primjeniti na gornjem kapku, pritiskom) i koje kapi oni preporučuju ako se tlak slučajno poveća i kod kolikog tlaka da daješ npr. 25 (normalno je 10-21/22)
Hvala Kate. Ti si to bas apsolvirala... Ocni tlak nema, to smo kontrolirali i kod Doresick prije mjesec dana. Nija ga imala do sada, a doktorica nam je rekla da ona ne ocekuje da ce se pijaviti, pa se nadamo da ce tako i biti
MoMum... Žena mi je odmah odgovorila, nevjerojatno:
"Yes, I do have experience with cataract in children with uveitis. I have experience with cataract and uveitis for many years and wrote a chapter in an international book (four years ago) with cataract in uveitis using the bag-in-the-lens technique. I would not implant any other lens that the bag-in-the-lens which I designed because this is the only lens that has limited contact with the lens biomaterial and as a results reduces the postoperative inflammatory reaction dramatically. In addition, this lens will not give any secondary cataract!!
Prof Dr MJ Tassignon"
kate, ovo što ti je dr odgovorila čini mi se odlično!Jesi ju to pitala prek maila?ja isto moram početi kopati info o ugradnji IOL u slučaju glaukoma
Da, samo naprijed: Marie-Jose.Tassignon@uza.be
MoMum leća vam je akrilna, hidrofilna.
Doktorica je super!! Kazem, mi smo za sada zadovoljni, nadamo se da ce tako i ostati.
Kate, koji je vas plan za dalje?
Kate, odlično! Hoćete li na pregled? Znam, financijski je vjerojatno dosta ali isplati se!
Pogotovo ako ju je preporučila Dorešić :-)!
Nama oko mora biti mirno 3 mjeseca potpuno (bez ikakvih upalnih stanica) da bi mogli u operaciju. Kad se to dogodi krećemo u akciju. Prvo ćemo posjetiti Pfeifera i čuti njegovo mišljenje, a vjerojatno i Dorešić. A još i o svemu porazgovarati s Vukojevićem.
Navodno i u Sloveniji na univerzitetu rade s istom metodom.
moram ovdje napisati o našem potpuno pozitivnom (prvom, nadam se ne i jedinom) iskustvu u vinogradskoj, dolje u dječjoj ambulanti. ogromna razlika od onoga što doživljavamo gore na odjelu.
prvi puta smo bili kod jedne mlade i jako ugodne doktorice (dr. Škunca), bila je baš pažljiva i temeljita. mali je odlično reagirao i na nju i na sestru, surađivao od prve do zadnje minute pregleda, što je za nas zbilja rijetkost.
konačno smo gotovi sa ovom serijom pregleda, imamo kontrolu na odjelu u anesteziji 10.11. radi tlaka. sutra po nove naočale, nadam se da ćemo naići na neke slične ovima što ima, jer su zbilja odlične. i doktorica nas je čak pitala gdje smo ih nabavili, i zapisala ime i adresu optike kako bi ih mogla preporučiti roditeljima s malom djecom.
Super Vmama, baš mi je drago.
Kako nas zapravo usrećuju stvari koje bi trebale biti potpuno normalne.
Nedavno su i našoj curki (3 god) otkrili mrenu i spremamo se na operaciju. Čitam vaša iskustva pa sam sad malo zbunjena. Pišete da se nova leća nakon uklanjanja mrene ugrađuje tek sa 6 godina, pa bi vas molila da mi to pojasnite ako imate volje i vremena. Naime, nama su rekli da će joj odmah ugraditi novu. Možda nisam dobro razumjela, bili smo iznenađeni novonastalom situacijom pa smo malo zatupili.
I još bi vas htjela pitati kako se djecu stavlja pod opću anesteziju, infuzijom ili nekim drugim načinom (ne mogu zamisliti šta sve postoji)?
Prvom prilikom ću provjeriti sve sa dr, ali bih htjela barem malo smanjiti neizvjesnost.
Hvala!!
oko toga su podijeljena mišljenja. rade se istraživanja, ali još nema dovoljno iskustava kako bi se apsolutno potvrdilo u kojoj dobi bi bilo najbolje ugraditi leću.
čitala sam neke novije radove gdje je objavljeno da nema nekih velikih razlika u postignutom vidu kada je leća ugrađena u 2., odnosno 6. godini života.
pošto je oko uglavnom razvijeno oko 6. godine života, mnogi smatraju da je to najbolje vrijeme za ugradnju. intenzivni razvoj odvija se unutar prve dvije godine, pa mnogi već tada, a neki i ranije ugrađuju leću.
razlika u dioptriji u 2. i 6. godini života nije toliko velika kao npr. u 1. i 2. godini. osim toga, postoje proračuni pomoću kojih se može procijeniti dioptrija koju će oko imati u 6. godini života, a ako se slučajno ugradi manja ili veća dioptrija, to se korigira dodatnim kontaktnim lećama ili naočalama.
ako nema nekih kontraindikacija (glaukom, česte upale...) u posljednje vrijeme je praksa da se leća ugrađuje iza navršene 2. godine. postoje i leće koje se ne ugrađuju trajno, nego se mogu mijenjati (ali i to je dvosjekli mač - što manje operacija i "diranja" po oku, to je veća šansa da oko ostane zdravo).
ja, iskreno, ne znam što bih napravila. svakako bih prije probala s kontaktnim, ali nama s njima baš i nije išlo (ispadale su više puta dnevno, da ne spominjem opiranje pri stavljanju/vađenju, ponekad sam mislila da će mi djetetu radi toga ostati psihičke posljedice koliko je to neopisivo ružno izgledalo + što je financijski neizdrživo svako malo naručivati nove leće, jer nije uvijek moguće pronaći ju neoštećenu). zbog toga sam razmišljala i o ranijoj ugradnji, jer i to je bolje od naočala, ali mali nije kandidat zbog glaukoma. moramo prvo to staviti pod kontrolu.
raspitajte se, razgovarajte s doktorom, stavite na papir pluseve i minuseve, pa odlučite. dijete mora imati bilo kakvu korekciju odmah iza operacije, to je jedino što je sigurno.
za operaciju ide i infuzija i maska, koliko ja znam. oko toga nema puno smisla brinuti se, vjerujem da ćete imati anesteziologa koji ima iskustva s djecom i da će sve proći u redu. nije baš lako buđenje iz anestezije, ali srećom, operacije oka ne zahtjevaju dulji oporavak. koliko se sjećam, V. je svaki put već drugi dan bio kao da se ništa nije ni dogodilo.
u kojoj bolnici ste dogovorili operaciju?
Draga levinja, zao mi je da sve to morate prolaziti, ali bitno je da ostanete pribrani, djetetu trebate nasmijeseni i sto manje zabrinuti. Mi smo operaciju radili u Belgiji kada je malena imala 2 mjeseca i odmah su joj ugradili lecu. Za 10 dana idemo na kontrolu jer postoji mogucnost da ce lecu trebati promijeniti. Ne znam kako im tocno daju anesteziju jer mi nisu dali da tamo budem, ali je taj dan i sutra malena veinom prespavala, treci dan k'o nova.
Levinja, Vmama uvijek sve odlično objasni. Kao što sam i ja već pisala i nama su trebali ugraditi leću odmah ali ako su slučajevi kompliciraniji ne ugrađuju. Sve ima i prednosti i nedostatke. Zašto nakon šeste godine? Zato jer se do tada vid razvija. Kako je mrena tek sada otkrivena? Sada je tek nastala ili?
Što se tiče anestezije, i mi smo bili za ništa taj dan i drugi. Spavala je uglavnom.. Naša operacija, kao i čini mi se MoMum-ina je trajala nekoliko sati.
Vmama koliko traju vaše operacije?
prvi put su mi ga donijeli nakon 3 sata, al tu računam i uspavljivanje i buđenje, vjerujem da je sama operacija trajala kraće.Drugi put je trajalo nešto kraće, možda dva i pol sata. Za ostale se zbilja ne sjećam točno, ali nijedna nije bila dulja, a ni puno kraća od toga
Puno, puno hvala! Premašile ste sva moja očekivanja! :-) Mrenu smo "otkrili" prošli tjedan, i vjerujem da je nema dugo jer sam tek u zadnjih mjesec dana počela primjećivati nešto neobično (čudan odsjaj) na oku. Mrena mi naravno nije padala na pamet. Išli smo na pregled, no to je bila katastrofa, jer nam je doktorica ponudila čitav raspon mogućih dijagnoza, uključujući i one najgore. Nakon toga smo otišli u privatnu oftalmološku kliniku jer smo pod hitno htjeli saznati s čime se moramo suočiti, pa smo odlučili da ćemo tamo i na operaciju. Tek sad smo se počeli "opuštati", skupljamo informacije, osvještavamo situaciju i pripremamo se da bi njoj to iskustvo olakšali.
Hvala još jednom na informacijama i lijepim riječima.
levinja, i dalje nam duguješ odgovor u kojim se bolnicama i poliklinikama sve to događalo?:-)
Levinja, jel mrena možda upalnog karaktera, jel netko spominjao UVEITIS, tj upalu šarenice oka?
Znaš li opis mrene, da li je točkasta, stražnja subkapsularna itd..
Nemojte se zaletiti s mjestom operacije, vidite više varijanti i mišljenja prije nego se odlučite.
Sretno!
Nisam se stigla prije javiti jer smo morali riješiti neke druge situacije. Bili smo na pregledu u Svjetlosti i ići ćemo opet na konzultacije, ali idemo i na Sv.Duh isto na pregled i po njihovo mišljenje. To su nam i opcije za operaciju. Loše iskustvo smo imali kod jedne privatne dr, ali ne bih njeno ime javno spominjala. Iako ne znam ništa o očnim bolestima i oni silni brojevi na nalazima mi ništa ne govore, mislim da nema nikakvih drugih problema osim mrene (piše samo cat.juvenilis). Nikakve upale, niti komplikacije nisu spominjane.
Nadam se da ćemo uskoro biti pametniji. Ja se grozim naših bolnica, zbog osobnog iskustva, tako da mi je opcija privatne klinike jako privlačna.
Ali, naravno da ćemo odlučiti što je najbolje za dijete, a ne za mene.
Hvala vam još jednom i sretno svima!
levinja, očekujemo dojmove iz Svjetlosti.
meni je opći dojam kod njih bio ok, ali se nismo odlučili za njih jer su nudili leće s "kvačicama", za koje nam je više doktora potvrdilo da baš i nisu dobra ideja za nas jer je V. sklon upalama.
na Sv. Duhu će vas vjerojatno uputiti negdje dalje za operaciju. od tamo imamo još najbolja iskustva (dr. Dorešić, pisalo se tu već puno o njoj).
Vmama, to "leća s kvačicama" mi liči na "bag in the lens" metodu od one dr.iz Belgije?
nisam našla nigdje ništa o tim lećama "s kvačicama", moguće zato jer zbilja ne znam kako bi se to zvalo na eng. objašnjeno mi je da ta leća nije ugrađena u oko kao prava IOL, nego nekakvim kvačicama pričvršćena na oko (moguće da sam krivo shvatila, bilo je davno, i nisam imala pojma ni kako izgleda obična IOL), i redovito se mijenja kako se mijenja dioptrija. riskantno je za oči koje su sklone upalama zbog mogućeg prirastanja leće na oko, ili membrane koja bi srasla sa lećom, pa je operacija zamjene takve leće kompliciranija.
dr. Opačić je rekla "nemojte to nikako", prof. Mandić je isto rekao da za V. to ne bi bilo rješenje (iako i on ugrađuje te leće), dr. Krković (dječji oftalmolog Os) je također rekao da nam ne bi to savjetovao jer je rizik prevelik.
ovo "bag in the lens" mi djeluje upravo suprotno od tih leća s kvačicama, nisam baš dobro razumjela tekstove koje sa pročitala, ali ja sam shvatila kao da se ta metoda koristi upravozato da se izbjegnu "kvačice"
moguće je i da se od tada i u poliklinici Svjetlost nešto promijenilo, možda imaju neke nove metode (mi smo bili 2009. godine)...
Ovaj dio s ugradbenim lećama mi još uopće nismo počeli razmatrati jer smo na kontaktnima.. valja čuti različita iakustva.
MoMum, pričaj kako je bilo na pregledu?
Levinja, kod koga ste na SV. Duhu?
dr.Vuk je isto za Belgiju, tako da idemo u tom smjeru, odluka je pala.
MoMom jedva čekam izvještaj s vaše kontrole.
Mi smo tek stigli kuci. Imali smo pregled pod anestezijom i jos jedno "ciscenje"oka od ostataka membrane od phpv-a i kao posljedica toga - izmjena lece (sada IOL poly A 123). Sve je dobro proslo. P. dobro podnijela anesteziju, a toga nas je nekako najvise bilo strah. Dan nakon operacije na pregledu sve dobro. Svratimo u povratku na pregled u Zg, kad ono stvorila se membrana u zjenici kao posljedica diranja oka. Lijecimo kapima (tobradex svaki sat i mydriacyl svaka dva sata). Vec je malo bolje. Nadamo se da cemo i to dobro rijesiti.
MoMum, držim fige da riješite sve kapima. V. je radi toga dva puta operiran, nije pomagalo kapanje (mi smo kapali maxidex i mydriacyl kombinaciju).
kate, nadam se da ste na dobrom tragu.
MoMum dorodošli natrag, nadam se da ste sve rješili i da će sve biti brzo OK!
Kakav vam je plan za dalje s kontrolama?
Nisam shvatila zašto je točno mjenjana leća, jel kao da je sve iznova rađeno? Koliko ste ovaj put platili i koliko dana/noći ste proveli tamo? Jeste išli avionom ili autom? Ne znam da li let tj. visinski tlak smeta oku nakon operacije, znam da ljudima znaju pucati očne kapilare na letovima.
Ima li neki hotel blizu bolnice?
Kako stojite s očnim tlakom? Jel i za to dobijate preventivno kapi?
MoMum žao mi je što vam se zakompliciralo. Nadam se da nećete imati više problema. Je li to znači da prvu operaciju nisu dobro obavili pa ste morali ponovo na operaciju (to što si rekla ostatak membrane) ili se to naknadno napravilo i ne može se utjecati na to?
MoMum, htjedoh zapravo pitati, leću je mjenjala zbog veličine, a ne zbog membrane?
Da li je dr ikada davala izjave da li se leća treba mjenjati kad odraste ili se to ne zna?
kate, ne znam što ta dr. kaže, ali općenito se leća više ne mijenja iza 6. godine života. tu ste vi u prednosti, jer vam se dioptrija neće bitno mijenjati iza operacije. sitne korekcije se uvijek mogu napraviti dodatnim kontaktnim lećama ili naočalama. najčešće se dobiju bifokalne naočale.
Vmama, hvala. Mislila sam zbog rasta oka da možda treba.
Jel ta membrana kao fibrinska mreža od upale ili što?
Tomika, membrane je bilo previse i taj jedan mali dio je ostavljen uz pretpostavku da ce se razgraditi i nestati, medjutim on je i dalje bio tu pa ga je doktorica odmah odlucila maknuti. Buduci da se sve to nalazi iza lece, i lecu je trebalo zamijeniti. Pitala sam hoce li se leca opet trebati mijenjati, rekli su da to ne ocekuju. Ovo sto joj se sada stvorilo kazu da je reakcija oka/zjenice na operacije i da se zapravo cesto dogadja. Kapamo intenzivno vec par dana, ali nisam bas optimisticna da cemo to tako rijesiti, izgleda da cemo se opet druziti s doktorima, ali ovaj put u Zg. P. je vec puno veca nego prvi put kada smo imali operaciju pa je sada sve to skupa i puno vise nervira... Ocni tlak za sada nema, nadamo se da nam se i to nece iskomplicirati.
Kate, mi smo ovaj put (a i prosli) u 7 ujutro stigli u bolnicu. Odmah smo primljeni u daycare hospital. P. je bila prva na redu i vec u 8.15 su joj dali anesteziju i poceli. Iz bolnice smo izasli poslijepodne i ujutro dosli na kontrolu. Isli smo avionom iz Zagreba u Brisel. Let ima svaki dan. Ovaj put smo platili cca.800 eura. Bili smo sve skupa 4 noci. Hotel ima blizu bolnice. Mjesto se zove Edegem. Ovaj put smo se snasli i za povoljniji prijevoz s aerodroma... Jete li se vi definitivno odlucili da idete?
Ja sam shvatila da je Edegem dio Antwerpena. Kako ste došli od Brisela do Edegema, taksijem?
Ma brine me i let avionom odmah nakon operacije, nisam sigurna da to isto ne smeta očima, moram je to pitati. Opet predug je put za auto.
Mislim da jesmo odlučili, iako nismo definitivno s dr dogovorili detalje (tek nam je za mjesec dana kontrola). Dr. nam je rekao da njegovo dijete ima mrenu, da bi je vodio tamo. Nakon naše iduće kontrole počinjem dogovarati termin, a do tada se pripremati, što više to bolje.
Kakve ste vi sve pretrage morali donijeti iz ZG? Gdje ste obavili anesteziologa?
Da li ju je ona osobno operirala?
MoMum mi smo isto stalno u nekom strahu iako nama evo već godinu dana sve o.k. I operacija u Ljubljani gdje sigurno ne bismo završili da smo znali za PHPV. Očito na neke stvari ne mogu utjecati niti najbolji stručnjaci. I taj očni tlak me uvijek plaši.. Zaista se nadam da će vam dalje biti bolje. Možda se vidimo kod Dorešić? I nakon druge operacije ste bili kod nje?
samo kapajte, pogotovo mydriacyl. malo pecka, ali širenjem zjenice se membrana kida, pa možda i izbjegnete operaciju.
to se događa baš zbog procesa "zarastanja". i tkivo oka, kao i kože i svega drugog, kod djece brže zarasta i nadoknađuje ono što je izrezano. kod nekih je to izraženije nego kod drugih. kod male djece se puno češće događa nego kod veće djece ili odraslih. mi smo se isto gnjavili i s membranama i priraslicama...