Imam recept kod kuce pa ga stavim.
Prekrasna smjesa, jos bolji medenjaci.
Stoji 24 sata na sobnoj temperaturi. Jedino kada se valja tijesto malo je gumasto, ali se digne kada se ispeku i budu mekani.
Printable View
Imam recept kod kuce pa ga stavim.
Prekrasna smjesa, jos bolji medenjaci.
Stoji 24 sata na sobnoj temperaturi. Jedino kada se valja tijesto malo je gumasto, ali se digne kada se ispeku i budu mekani.
ja ne znam kaj je meni, al u zadnje vrijeme stalno prčkam po kolačima.
jučer sam do pol 2 :roll: radila zvjezdice i puslice s kokosom (od ostataka bjelanjaka)
danas završila napolitanke
i još se spremam praline i rafaelo i još ponešto
hm...a bolesna nisam
ja vas cijelo vrijeme škicam i baš ste vrijedne! :klap:
a ima možda koja od vas dobar (isprobani) recept za onaj panetone?
lijepo molim!
:saint:
jer nemam baš sreće sa neisprobanim receptima
ja samljela kekse.
toliko od mene za danas :roll:
Majkomila :smajlićkojisekrižasobjeruke:Citiraj:
ninochka prvotno napisa
Stvarno ti nije dobro :mrgreen:
eh našla sam -pa zanemarite onaj gore post
:oops:
Ne brini, prepuštam ti pribor ;) (a naći će se i još štogod),Citiraj:
mamanatali prvotno napisa
meni je još preostala samo bajadera, ali orasi se još voze kod frendice u autu :lol:
Pliz ako je netko ikad radio matrozen, nije mi jasna krema- piše par sastojaka tipa čokolada, margarin .. pa to se kuha. :? sutra ga planiram napraviti, pomozite!
ja sam napravila raffaelo po receptu od apricot, umjesto mlijeka u prahu samo cokoladu bijelu. i super su ukusne ali gnjecave strasno :(
ali imam jedan presjajni recept za kuglice cokoladne s marcipanom, ma bolje su od mozart kuglica...
zelene kuglice
15 dag marcipana
5 dag secera u prahu
10 dag samljevenih badema
25 dag cokolade u prahu
4-5 zlica vrhnja
35 dag sitno nasjeckanih pistacija
pomijesati marcipan i secer
na pari zagrijati cokoladu, vrhnje i bademe
umijesati u smjesu marcipan sa secerom
kuglice uvaljati u nasjeckane pistacije
ohladjene staviti u hladnjak
gdje kupujete marcipan?
ja sam u dućanu našla samo onaj preliven čokoladom, a pretpostavljam da taj nije za kolače već za jesti
mmmmm, zelene kuglice mi izgledaju vrlo primamljivo.
evo i mojih recepata
MINJONI
1 dcl ruma
1 dlc vode
25 dkg šećera
15 dkg margarina
10 dkg čokolade
25 dkg mljevenog keksa
15 dkg oraha ili prženih lješnjaka (ja ih uvijek radim s lješnjacima)
rum, vodu i šećer kratko prokuhati, skinuti s vatre i dodati margarin, čokoladu, kekse i orahe ili lješnjake. mlako oblikovati u minjone (vlažnim rukama) i umočiti u glazuru od čokolade.
ORIJENTALNE ŠNITE
snijeg od 6 bjelanjaka, 250 g šećera u prahu i 200 g samljevenih oraha raspodijeliti na dvije oblatne i peći na 150 C 10 min.
dok je toplo izrezati svaku koru na 3 dijela po dužini.
6 žumanjaka
15 dkg šećera
1 dcl jake kave
1 žlica brašna
1 vanil šećer
kuhati na pari i u ohlađeno dodati 1 izađeni margarin.
kremu raspodijeliti u 6 jednakih dijelova i mazati red po red. dobro pritisnuti. gornju koru premazati kremom i posipati mljevenim orasima.
KEKSI OD LJEŠNJAKA S NUTELOM
25 dkg oštrog brašna
20 dkg margarina
1/2 praška za pecivo
8 dgk šećera
1 vanil šećer
1 jaje
15 dkg prženih mljevenih lješnjaka
umijesiti, tanko razvaljati (što tanje, to su ljepši) i modlama vaditi oblike. peći na 180 C 5-7 min. mazati nutelom i spajati keksiće.
DIM KOLAČ
2 čaše šećera
1 čaša griza
1 čaša mljevenih oraha
4 veće naribane jabuke
1/2 čaše ulja
1 vanil šećer
1 prašak za pecivo
1 jaje
umiješaš, pečeš, peliješ glazurom.
ja sam kupila taj preliven cokoladom pa sam cokoladu ogulila. a onda mi bilo zao da to mm pojede samo tako, pa sam to nasjeckala u kuglice. besramno su fine.
a kako ti je rafaelo gnjecav?
meni ikada nije: lijepo se valja i oblikuje, ništa se ne lijepi za prste...
koja čokolada?
ma pretjerala sam s putrom valjda, sad vidim da ne treba bas toliko koliko si ti napisala
coksa je milka i ona druga koja je odiosa ovdje
znači taj se marcipan nasjecka i pomiješa s šećerom?
na koliko sitno?
izgleda jako dobro, ali imam neki filing da mi to ne bi uspjelo
apricot po milijunti put rafaelo kugle
ne po receptu nego po tebi, koliko staviš šećera uz 40deka čokolade, onih 35deka je vjerovatno mjera za mlijeko u prahu, uz čokoladu bi bilo preslatko
koliko ti čega staviš?
ja sam ih radila prije 2 godine i bile su super, ali se ne sjećam koliko sam čega stavila
ja ti većinu toga radim iz glave: mjere mi služe pri kupovini namirnica.
šećera ne stavim više od 20 dag, sigurno. i, mislim, tri čokolade (pa ako vidim po smjesi da fali, dodam još).
nakon što napravim smjesu, obavezno stavim u hladnjak, jedno sat vremena, da se fno stisne, pa se onda ne lijepi niti gnjecka i odmah uvaljujem u kokos.
ja htjela (TEK) sad ići praviti ove zvjezdice (Dobro jutro), taman sam počela nešto raditi, vidim u receptu 4 jaja, a u opisu postupka se spominju bjelanjci, znači li to da idu samo bjelanjci?
bilo bi logično jer je tako u gotovo svim receptima za božićne zvjezdice..
idem smućkati medena srca dok čekam odgovor iskusnijih ;)
a70, tako pise, ali ja nisam uspjela tako jer mi je marcipan bio pretvrd. pa sam zamijesala koliko sam mogla. ono drugo sam ugrijala na pari i ovo umijesala u to. pa smiksala. i suuuper su. ostao je pokoji komadic marcipana, ali mislim da to nije od te prvotne smjese nego od ovog rezuckanja poslije
stvarno nije tesko. ja ni nemam nista za kuhanje na pari nego sam opako improvizirala po sistemu lonac u lonac i pazi da ti voda ne uleti :roll:
jedini mi je bed bio sto su pistaciji malko slani. ali je kombinacija na kraju sasvim ok.
u zvjezdice idu samo žutanjci. ja sam jučer radila puslice od otpadaka bjelanjaca :mrgreen:
si to radila po ovom receptu?
http://emisije.hrt.hr//DJH/ShowArtic...rticleId=37311
jer on spominje bjelanjke.
recept je napisan stvarno :roll:
a najgore što sam ja to gledala, pa se sad uopće ne sjećam :roll:
Bozanstveni medenjaci mame La
1 kg mekanog brašna
2-3 žlice kakaoa
1 vrećica začina za medenjake
2 ravne žličice sode bikarbone
Pomiješati u većoj zdjeli.
U posudu na vatru staviti
500 g meda
300 g šećera
200 g maslaca
Zagrijati na vatri uz snažno miješanje (dok se putar ne rastopi a smjesa ne pobijeli)
4 jaja pomiješati u zdjelici
Sve zajedno dobro promiješati mikserom (sa spiralama) i ostaviti oko 24 sata na sobnoj temperaturi
Slijedeći dan razvaljati na željenu debljinu i peći na 175 celzija cca 10 minuta. Pazite da se ne prepeku !!!
Napomena: Kada razvaljate smjesu izgleda gumasto i dosta je teška za razvaljati. Ali se smjesa digne kod pečenja.
I što je najvažnije odmah su mekani.(Osim ako ih predugo pečete.)
Ja sam za sad napravila:
- medenjake
- orah prutiće
- vanilin kiflice
- breskvice
- rum kuglice
- bajaderu
još ću praviti kokos lađice, orehnjaču i bečke kocke (to na badnjak)
baš sam vrijedna :mrgreen: :D
Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
Ima u KOnzumu, Kauflandu, Intersparu, Mercatoru...... Tamo gdje stoje ostale điđe za kolače (čokoladne mrvice, šarene mrvice, kuglice, čokoladni listići, čokoladne kapljice i sl.).
hrkljuš :oops:Citiraj:
MalaSirena prvotno napisa
u mercatoru sam inventar, i kupujem kapljice, čokoladne mrvice, boje, ali mi nije palo na pamet tamo pogledati za marcipan smajlićkojiselupapoglavi
a gdje se mogu naci pistacije neslane?
Jeste probali Panettone po ovom receptu? Ja sam radila prvi put prošle godine i super mi je ispao, još sam ubacila suhog voća. I super se dignuo, ispao je veliki kao torta (u kalup sam ga stavila), radit ću ga i na Badnjak, ali upola manji jer nas nema puno u kući :-)Citiraj:
big milky mum prvotno napisa
Mađarica je gotova, ne mogu dočekati da otpusti.
PANETTONE
ZA PANETTONE (slatki voćni mliječni kruh):
50 dag brašna + za kalup, 2 dag kvasca, 10 dag šećera, 15 dag maslaca + za
kalup,
Ovo totalno podsjeća na Weihnachtsstollen - ilitiga štolen, njemački voćni božićni kruh. Pravimo ga svake godine, nema mi božićnog doručka bez te slastice uz kavu. :mljac:
Kupis slane pa ih ocistis, operes i osusis.Citiraj:
ivana7997 prvotno napisa
treba mi hitno odgovor, ovo bi u toku dana napravila -
za roladu od oblatni by heli - koliko mi oblatni treba? hocu cijelu smjesu namazat na jednu ili na dvije oblatne? u receptu se oblatne spominju u mnozini - pa ne znam :/
hvala na pomoci :*
postoje dvije dimenzije oblatni, ne znam koju ti imaš, niti za koju je recept rađen, ali najbolje ti je da procijeniš sama. razmaži smjesu po jednoj, pa ako nije predebelo (do 1 cm) srolaj.
ne možeš tu previše pogriješiti, možeš samo dobiti veći ili manji promjer, jednako će biti fino.
:shock: ja ne znam ni da pšostoje dvije dimenzije oblatni...
majkomojamiladraga, u sto sam se uvalila??? :roll:
al ne posustajem, eno se napolitanke babe anke hlade, smjesa za roladu pravi - idemo dalje :lol: :lol:
možeš ti to :)
evo, rijesila sam si misteriju...
dvije tenine oblatne. tanko namazane (prvo sam sve namazala na jednu, al mi izgledalo predebelo za motanje). na drugi fil sam jos posipala cokolade u prahu da ne budu obje jednake ;) (sad se vec pravim maherica :lol: )
cekam da se do kraja opuste na mokrim krpama pa da ih umotam :mrgreen:
Ubila si me u pojam.Citiraj:
iridana2666 prvotno napisa
Ja sam napravila samo rafaelo (bez čokolade), moka kuglice, još ću napraviti ledene kocke i čokoladnu salamu i gotovo. :/
Imam problim tj pitanje tj. molbu! Napravila rafaelo kuglice, tj, samo smjesu i to mi se nekako pretvrdo cini.. Probala ju oblikovat i ono da se..al ne znam kad to nisam do sada nikad pravila kako treba bit..Ako je netko tu nek mi pomogne!! S mlijekom u prahu sam pravila!!! Da dodam nesto il da ih muljam tako?
Za sad imam gotovo:
- paprenjake
- medvjeđe šape
- loše zvjezdice od badema s cimetom
- kokos roladu
- bajaderu od lješnjaka, oraha i badema (ne tri različite, nego pomiješano :mrgreen: )
Sad idem napraviti čokoladne praline s lješnjacima, a sutra oblatne i mađaricu pa sam finito. Ustvari, nisam, jer sam se sjetila da sam naglo dobila volju za raditi rafaello kuglice jer stalno čitam o njima :mrgreen: , no ja ću svoje s pudingom i u sredinu će ići lješnjak. Također, raditi ću samo pola smjese jer mi se ne da rolati kuglice pola noći :roll:
Čitam i divim se. Naime, prošlih godina sam znala ispeći i po 10 vrsta raznih sitnih kolača i nekak mi je ispalo da sve to stoji po tanjurima. Mi ih baš ne jedemo, gosti su ionako već siti kolača jer ih sad ima na sve strane i na kraju se sve to potepe po kući. Zato sam ove godine odlučila: samo konkretni kolači. Sutra me čeka: tiramisu rolada, bečka rolada, Visoki C i medena pita. I na kraju mi ispadne da se s tim manje zezam nego sa sitnima.
Ne bi radila toliko kolača da mi vi cure niste dali poticaja. Bajaderu sam radila prvi put u životu i ispala je fenomenalna (radila sam sa lješnjacima). Orehnjače mi nikad nisu ispale tako lijepe i rahle kao ove godine, a to je cure sve zbog vaših pozitivnih vibri :D Idemo dalje.... :)
Mim, please napiši nam recepte za:
- tiramisu roladu
- bečku roladu
- visoki C
:)