Kaj njih briga. Sve trpaju u isti kos. Koliko cesto se ide na profil u bolnicu ako vec sad imam gd? Citam jednom mjesecno.
Printable View
Kaj njih briga. Sve trpaju u isti kos. Koliko cesto se ide na profil u bolnicu ako vec sad imam gd? Citam jednom mjesecno.
Hvala Lola za link.
Ayan, iskopala sam nešto što će ti možda biti zanimljivo:
http://forum.roda.hr/threads/39145-d...ski-dijabetes?
Ovdje je tema s par linkova:
http://forum.roda.hr/threads/31846-S...beticari-jedu?
Ovdje sam otvorila, čisto da bude preglednije, da ne bi sada vrtili kroz tri stranice recepata, u potrazi za nekom dr informacijom:
http://forum.roda.hr/threads/90057-G...i-samo-recepti
Svaka ti cast zuta!!!
Po meni bi ukupni broj kalorija trebao ovisiti o tome koliko si visok i koliko kila imas. Nije isto 1800 kalorija na 160/50 i na 180/70. Pretpostavljam da bi ukupni broj kalorija u slucaju gd trebao voditi tome da odrzis tezinu ili da je malo dobivas. Neko ce stvarno mrsavit sa 1800 kalorija dnevno. Evo ja ubacila svoje pred-trudnicke dimenzije u neki on-line kalkulator dnevnih potreba i ispalo mi da, ako zelim smrsavit pola kile tjedno, moram jest 2000 kalorija dnevno.
Jadranka jel moze link od tog kalkulatora??
http://www.calculator.net/calorie-calculator.html
Ovaj sam jutros gledala. Jucer neki drugi sto mi je isto rekao za odrzavanje tezine 2400 kalorija.
S tim da u trudnoci svi kalkulatori nadodaju jos 300 kalorija dnevno. Doduse, to nije za gd.
E daa imas pravo. To sam skroz zaboravila.
Ja sam našla neki kalkulator za trudne pa mi kaže da mi za održanje iste mase treba oko 1700, za drugi i treći trimestar 2000, a za dojenje 2100. Caka je što nema za one koje i doje i trudne su, pa ću si ja ovako slobodno zaključiti da ipak trebam jesti malo više od 1800 kcal.
Zutaminuta hvala za linkove.
Sto se tice dijete zar ne postoji bas za gd dijeta od 1800 cal? Jer meni je ginekolog dao od 1700 dok su u bolnici rekli isto 1800. Imam osjecaj da su ginekolozi pogubljeni u svemu i da se sve trpa u isti kos. Kao sto veli Jadranka nije isto staviti na jednaku dijetu dvije trudnice razlicite visine i tezine. I pobogu kak da neko doji na 1800 cal?!
Ako je žena trudna i doji starije dijete, onda treba dodatne kalorije i to će svaki ginekolog uzeti u obzir ako mu se kaže.
Ako misliš na dojenje nakon poroda, tada više nije nužna dijeta za gestacijski dijabetes - on u pravilu nestaje kada prestane gestacija, dakle po porodu.
Sto je s cajevima, nezaslađenima,npr.naranca i cimet?
Dijabetes melitus.
Sent from my SM-G920F using Tapatalk
U potpunosti se slažem s ovim...ja imam 67 kg i trudnički dijabetes...pa mi je skroz bedasto da se kile smatraju najvećim krivcem dijabetesa u trudnoći...sad sam 30 tt i +1 kg, a u prvoj trudnoći kada nisam bila na ovoj dijeti sam dobila 12 kg...
I jos nešto...svaki mjesec kontroliram šećer u Petrovoj na odjelu za dijabetes i fetalni rast, i drage moje mršavijih trudnica nisam nigdje vidjela ko tamo...kile fakat nisu mjerilo ničeg...moja kuma je isto u svakoj trudnoći slagala po 25 kg, a šećer stalno nizak, i bebice uvijek velike....
Ja fakat mislim da su danas bebe veće jer je općenito hrana zatrovana sa svim i svačim...
Krom. Regulira metabolizam šećera.
http://www.ordinacija.hr/zdravi-tanj...asnoca-u-krvi/
Ne znam da li su suplementi preporučljivi za trudnice i dojilje i to treba provjeriti, ali vjerojatno bi mogla povećati unos namirnica bogatih kromom.
Mozda malo blesavo pitanje, ali sto cu kad padam s Marsa (odnosno drugog kraja zemaljske kugle) - zasto jelovnik uopce odredjuje ginekolog? Ne bi li to trebao raditi nutricionist.
Ovdje GD dijagnosticira ginekolog, nakon OGTT-a, a zatim salje nutricionistu, koji pomaze trudnici kreirati jelovnik koji vrijedi (samo) za nju.
Ona dijeta sto obicno kruzi forumom kad se prica o GD-u, to bih dala autoru da jede. I smijala se.
Nema nutricionista i pitanje ti uopce nije glupo. Ova dijeta se automatski daje svim trudnicama bez obzira na rezultate ogtta i tezinu-visinu. Ja bi autoru i doktorima dala da drze ovu dijetu trudni i gladuju od prakticki pocetka trudnoce. Da ne pricam koliko je to sve stresno,barem meni uz sve druge probleme. Nadam se da ce od svih ovih sr..a beba biti normalna. Ja vise nisam.
Na Marsu je drugacije nego u Hrvatskoj. Tu postoji samo jedan jelovnik koji su si ginekolozi podjelim mail-om.
Ne vjerujem da je itko tu nutricionistu vidio ( ikad). A mozda i bolje. Vidjela sam kako izgledaju jelovnici osoba koje imaju dijabetes , i jos neke terapije ( npr. antikoagulansima).
Pa kad kod nas (nažalost) u bolnicama najčešće niti nema nutricionista.
KBCovi ga znaju imati, ali onak tipa 2 na cijelu kliniku koji vjerojatno imaju prečeg posla
Pricam sa sekom i ona isto ima povisen secer prema novim smjernicama ali nije na nikakvoj dijeti, kao i njena prijateljica koja ima gd! Samo treba izbjegavat slatko i pripazit kaj jede. Dr.veli da ova dijeta nije dobra i da pretjeruju. Ne stavlja ih na dijetu i normalno naprave ogtt pa tek onda vide. Tko je tu lud?!
Moja iskustva sa GD iz prošle trudnoće.
OGTT u 23 tt ok, ali s obzirom na malo veću bebu poslao me ponovno na OGTT u 36 tt i pokazalo malo povišeni šečer, odmah dijagnoza gest. dijabetes, bolnica (36 sati) i dijeta. Morala sam se držat ove famozne dijete o kojoj pišete, jedino nisam imala ograničenje u voću. Bila sam gladna ko pas i u tih zadnjih mjesec dana sam izgubila 3 kg. Dobila sam spravicu i morala sam vodit dnevnik tj mjerit šečer 2 sata nakon svakog jela i s tim na kontrolu u bolnicu. To sam jako dobro radila pa sam izbjegla novo ležanje od 36 sati tamo. A dok sam bila u bolnici na tim njihovim mjerenjima na njihovoj ishrani šečer mi je pao ispod minimuma tak da su me odmah pustili doma. Koma koja ishrana za trudnice.... Beba je bila 3650/48 cm, toliko o veličini :roll:
Baš gledam meni na stranici poliklinike harni, i kaže ili 50 g kruha, ili 200 g tjestenine. Pa si ja sad mislim što je taj kruh posebno drugačiji od tjestenine? Onako, kruh je tjestenina, samo rahla. Ako ga sprešaš dobiješ istu stvar - tjesteninu. K tome se tjestenina obično radi s jajima, a kruh bez. Koja logika stoji iza tog?
Meni ta dijeta nema logike. Pise 200 g tjestenine i to ide pod 2 jedinice kruh i zamjene. Onda mi u drugoj pise da 1 jedinica rize iznosi 20g sirovo,tj.60g kuhano. Kao ne jedite ugljikohidrate a onda ti napise 200 g krumpira koji navodno jako podize secer. Ja nista ne kuzim...
Radi se o skrobu. Tu je razlika izmedu kruha i tjestenine. Kuhanjem se oslobada skrob, zato se voda od kuhanja koristi za zgusnjavanje jela. I manje ga ostaje u samom tijestu. Ne vidim razloga za preispitivanje necega sto su slozili ljudi koji su skolovani za to.
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
I razlika je kakvog krumpira. 200g kuhanog ti nece podici secer ali 200g pecenog hoce.
Zašto ne bi preispitivali ako nam nešto nije jasno? :unsure:
kia, god GD-a je jos jedna od najmanjih opasnosti velicina novorodjenceta. Ima puno drugih razloga zbog kojih GD treba drzati pod kontrolom.
Ako su tako skolovani zasto svima propisuju istu dijetu bez obzira na visinu i tezinu?i kak da dobijem sve vitamine i minerale od snite kruva,case mljeka i 5 dkg salame?da vazna je beba koja ce si sve uzet od mene.a to kaj ce zena imat posljedice nikom nista.a to da nam nije jasno nije.uvalit papir s jednim primjerom jelovnika nikakvo objasnjenje.ovo kak se tretiraju trudnice u hrvatskoj treba dat u novine i na tv.sramota.
Zalosno da uz tolike pametne doktore mi tu moramo traziti odgovore na forumu.
A gle, hoces dijetu skrojenu za tebe plati nutricionista. Svaka trudnica se tu nosila sa time ukljucujuci i mene. Poanta je da tvoj visoki secer moze ostaviti puno posljedica za tvoju bebu, porodajna tezina je najmanja briga. Zbog secera se citav metabolizam preokrene i razmjena tvari i hormona nije pravilna. To ti je veci problem. Dijeta koju ti daju u bolnici je osnovna i djeluje kod svih povoljno na secer bez obzira na tjelesnu gradu, godine itd.I skoro svaka ju ponekada prekrsi ali je jos uvijek unutar neke normale. Ukoliko si aktivnija trudnica, pitaj i trosis vise kalorija, pitaj ginica kako bi mogla dodati jos. Danas ima puno zamjena ciji je gl nizak.
Tipa: umjesto secera i zamjena za secer postoji xilit, okusom je gotovo identican a dobiva se iz breze. U napadajima ludila spremila bih si zele sa njime.
He Ayan, zato su tu Solgar, Centravit, i ostali. Ako ne može prirodno, može sintetičko. :roll: Ne znam ni koga bih pitala od njih. Ovi koji mi vade krv su kemičari, laboranti, što li. S nalazom idem k opstetričarki, ili ginički. Ginica nije ni gledala nalaze, opstetričarka rekla da moram na dijetu i najavila inducirani. To je to. Srećom, meni je bilo 5 do 12 tada kada je opstetričarka digla frku. Ili nije na sreću. Možda sam mogla izbjeći žuticu kod male.
Ja sam u napadajima ludila kupovala one čokolade za dijabetičare koje koriste te alternativne zaslađivače. A onda si pojedeš i opet te pere grižnja savjesti jer ne znaš je li i taj šećer štetan. :|
Eh, Kris. Cudi me da onda ne umiru zene s ove strane bare, koje imaju GD, a ne jedu snitu kruha i salamu koje im je propisao lijecnik. Dijeta nije dobra. Ne ubija jer hrana to rijetko kad napravi u tako kratkom vremenskom periodu, no da je dobra, nije. I nitko ju takvu ne bi trebao jesti. Najmanje trudnice.