Ne znam jel mi veći gušt stati na lego kocku ili slušat kako odnekud svira blagajna. Roza :mrgreen:Citiraj:
litala prvotno napisa
Printable View
Ne znam jel mi veći gušt stati na lego kocku ili slušat kako odnekud svira blagajna. Roza :mrgreen:Citiraj:
litala prvotno napisa
Ja kumpire gulin na salveti i onda to zamotano bacan u kantu za smeče.
Čemu gulit u sudoperu i nagomilavat sebi posa oko čišćenja.
Spužvica mi stoji u posudi van sudopera.
Ne znam šta su nakvaknjaci ali sada san se sitila da san zaboravila napisat da bonogracije jednom tj prebrišen pošto su crne pa se sve vidi.
Mene jednostavno žulja ako nešto od toga šta san nabrojila izostavin.
To je moj način funkcioniranja. Vanjska vrata dva puta tj, mramor na prozorima...Sve se mora pobrisat.
I pitare u kući jednom tj. peren pošto su gipsani nekako uvik djeluju šporki :/
Peglan sve, moja mama čak i gačice ali eto ja njih ne. Odlučila san se odmetnit :lol:
Ja znam leći u krevet i nabrajat šta se moran napravit :/
I man malo dite, trudna san i radin ali iz kuće :mrgreen:
Ali volila bi da nisan takva :roll:
Ajme kod nas kad dođu prijatelji na večeru, pa kada odu bilo to 1, 2 ili 3 u noći, MM i mala idu leći a ja moran oprat kuću, sredit suđe, sve dignit, pobrisat vratit u red jer mogu otić leći ali neču zaspat jer će me mučit taj nered :/
Zato ostanen, sredin i mirna.
Svijetle pločice, gotovo bile i tamni namještaj...sve se vidi :roll:
Eh jesan znala odabrat :roll:
litala, što ja tebe volim 8)
baš mi je drago da nisam usamljena u načinu čišćenja.
jedino što je kod mene razlika što nemam mjesto za kompost. al ćemo ga uskoro imati. i što ja stalno slažem igračke. već sam i u uvjerenju da djeci smetam kolko im slažem igračke i stalno pazim da se neki komad ne izgubi i da svaki bude na svom mjestu. al moram i ja imat neku slabost.
neki dan me MM gledao u čudu kad sam mu za nekoliko stavri koje sam odabrala za novu kuću, objasnila da su odabrane da bude praktičnije :mrgreen: . samo je komentirao, 'znaš, to se zapravo treba čistiti ne skrivati'
normalno da ćemo (ne samo ja) čistiti ali da baš nisam pod imperativom da to treba odmah i sad. najbolje je pričekat inspiraciju
- pločice u kuhinji nikako bijele jel se vide flekice od masnoće.
- fuge sivkaste da se ne vidi kad počnu 'prirodno' siviti
- kutna 'ružnije' boje da bude bolje zakamuflirana od 3 kom djece
- bez stakla na elemntima da se ne vide packe (a i sigurnost je u pitanju)
- minimalno zastora (bilo bi i manje da MM nije inzistirao na nekima)
- tepisi isključivo na strateškim mjestima gdje predviđam moguće sjedenje na podu pa da ne nažuljam zglobove
- bez stoljnjaka (vidjet ću ako će biti potreban eventualno onaj obični plastični dok cure ne dođu do punoljetnosti)
- ima toga još...
Uh, pedantna sam... plus što mi sve mora biti u "ravnini" (rolete, papiri, stol, čak i ako je "razbacano", razbacano je po nekakvom redu :mrgreen: ). Bolest, znam, ali još me ne opterećuje, a imam samo jedno dijete pa stižem sve svoje mušice namiriti.
Ajde, imam dana kada je sve u kaosu ali rijetko, rijetko.
Za veća pospremanja/čišćenja imamo gospođu koja to radi tako da ne gubim vrijeme na to ali pazim na detalje (mrvice, dlake, fleke i sl.).
Kupaona mi je posebno važna pa to glancam li ga glancam.
Spužvica mi je uvijek čista i suši se ili kraj sudopera ili na radijatoru.
Recikliram koliko mogu (staklo, papir, plastiku).
- mm uzeo neke koje nisam ja odabrala, psovala sam mu sve redom dok nisam nakon par dana skuzila da se na njima uopce ne vidi ni prasina, ni mrlje ni ikakve flekice... nisu lijepe al su dusu dale :mrgreen:Citiraj:
Inesica prvotno napisa
- fuge sive, ne sivkaste - nego pravo sive - ne mogu potamnit ni da hoce :mrgreen:
- kutnu sam trazila bila mjesecima netapeciranu, htjela sam drvo, golo drvo. po ducanima mi se "smijali" da toga nema, da zasto mi treba - ja objasnjavala da imam malu djecu i da hocu nesto sto mogu jednostavnim pokretom prebrisat a ne ribat i prat i susit i gledat flekavo ;) nismo nasli pa smo napravili sami - dvije drvene klupe - dusu dalo :mrgreen:
- elementi bez stakla ;)
- zavjese samo u spavacoj i zastori u dnevnom zbog toga sto su balkonska vrata na jugu ;)
- tepisi - sto je to? imali smo dva pamucna "tepiha" koja se mogu jednostavno oprat u masini...
- stolnjak?? nema stolnjaka u kuci. imali smo stolnjak vani, na vanjskom stolu koji nije bio lakiran (ono egzoticno drvo) pa mi je bilo draze da za vrijeme jela bude stolnjak na stolu - ali nema straha - nisam ga u zivotu ni jednom opeglala :lol:
:mrgreen:
ma kakvo peglanje stolnjaka. ja mislila na pranje :lol:Citiraj:
litala prvotno napisa
ovi se samo brišu :mrgreen:
možda bolje da se maknemo odavde. upropastiti ćemo topic vrijednim ženama
Ljestvica pedantnosti... hm... ne bih bila baš visoko plasirana :lol: .
Prošlog sam Božića htjela staviti naljepnice s božićnim motivima na balkonska vrata na dječjoj sobi, i skužila da već na njima imam naljepnice... ostale od PROŠLOG Božića.
Inače, različite vrste nečistoće me različito nerviraju. Ono što ne vidim, npr. prašina na vrhu ormara, me uopće ne dira. Prašina na ekranu tv-a...pa, recimo da prođe neko vrijeme od kako to registriram do trenutka kad reagiram. Prašina na podu i pod krevetima se uklanja odmah.
Kupaonu se trudim čistiti što češće, ali lustere i lampe diram valjda jedino kad mijenjam žarulju (ajde, dobro, usisivačem pokupim paučinu).
Volim da mi je kuhinja čista, a i mora biti kad je bijela, a u nekom svom naletu sadomazo entuzijazma sam kupila i svijetložute podne pločice (srećom mi je ostalo toliko razuma da odaberem smeđe fuge). I, da, spužvice i sperilki moraju biti isprani nakon upotrebe i čvrsto ožmikani.
nemoj tako. i nama picajzlama je prakticni dio uredjenja stana jako vazan.Citiraj:
Inesica prvotno napisa
i ja sam birala sive fuge, staklo umjesto plocica u kuhinji (brise se pogledom!!), sjajne elemente u kuhinji i kupaoni (masni otisci se ne vide, iako su bijeli!), kutna garnitura srednje tamne boje od microfibre (isto se cisti pogledom!), raspored namjestaja koji omogucava lakse ciscenje i teze nakupljanje nereda, plocice u velikom dijelu stana zbog lakseg ciscenja... nemam zavjese, tepihe sam uvela prisilno. nemam stolnjak nego stakleni stol sa sarama koji se lako cisti i na kojem se ne primjete otisci sve dok ih ne bude bas jako puno. itd itd.
moram reci da ne primjecujem otiske na staklu na regalu u dnevnoj sobi :? mozda jer nije na direktnom udaru sunca? ili moja cistilica to redovno cisti a da ja ni ne znam?...
nego da. zasto ne peglam.
metodu susenja vesa sam pretvorila u filozofiju. susim iskljucivo izravnat ves, bez kvacica, u stanu (osim velikih stvari). majice na kojima ne zelim da se vidi crta od susenja stavljam na rubne zaobljene dijelove. svako malo provjeravam sto se osusilo pa to skidam, reorganiziravam ostatak vesa na susilu, premjestam na drugu stranu da se ne bi vidjela crta. skidam sa susila istu sekundu kad je suho. itd. i zaista ne vidim razliku izmedju speglanog i ovakvog vesa (ok, osim kosulja itd, iako njih susim na vjesalicama da bi ih bilo lakse ispeglati).
a kad susim na balkonu, vrijedi zlatno pravilo: jedna boja kvacice jedan komad odjece. to ne doprinosi boljoj osusenosti ali doprinosi mojoj psihickoj ravnotezi :mrgreen: srecom pa imam samo tri boje kvacica, ubila bih se da ih je vise pa ih moram rasparivati...
ovo sad radila i ja dok muž nije pobacao sve kvačice i ostavio samo bijeleCitiraj:
Felix prvotno napisa
Na ovo moram :lol:Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Nekad i ja slažem, ustvari kad bolje razmislim, više sam prije pazila na takve stvarčice, sad nemam vremena.
Nisam ja ne znam kako pedantna koliko sam redovita i disciplinirana :mrgreen:
Cilj mi je da sve bude na svom mjestu i koliko toliko čisto.
Neće me ubiti malo paučine iza zavjese (da imam ih i obožavam, al ih perem 2 x godišnje).
Ne smeta mi niti mrvica ak sam npr. jučer usisala pa ju ostavim dan dva na podu - fala bogu pa mi ih dijete ne skuplja :mrgreen:
Ali ne mogu otiči spavati a da mi u suđerici ostene oprano suđe ili nedajbože zamazano u sudoperu,
ili ušpricana ploča - to glancam čim se ohladi iza kuhanja :P
Povrće gulim u sudoper - ali zato kaj u njemu nikad ništa nema i prije negoli ga idem oprati ljuske pobacam u smeće,
nema šanse da sve zalijem vodom - ko moja majka npr. i natrpam još 500 drugoh stvari i smeća. :nope:
Spužvica ako slučajno ostane mokra u sudoperu preko noći - ujutro leti u smeće - to nikako ne toleriram.
.... mogla bi do u nedogled :/
dok nisam rodila prvo dijete bila sam izuzetno pedantna, možda čak pretjerano. svakodnevno usisavanje, pranje podova, pranje prozora bar dvaput tjedno, kupaonu sam stalno brisala, kuhinju isto,...
a sad, imam dvoje djece, puno toga je preuzeo mm - usisavanje, prašina, ni približno nam nije uredno kao prije djece, ali me ne brine previše, pomirila sam se da uvijek u vidokrugu imam bar 17 manjih i većih igračaka 8)
i dalje opsesivno peglam sve osim čarapa ( mlađoj curi zasad još i čarape peglam, to prestajem negdje s 18 mjeseci)
nema šanse da ista vrsta odjeće u istom redu na balkonu nema i istu boju štipaljke, to mi je bolest i uvijek sam govorila da ću nastojat da moja djeca to ne čine. kad mi je kćer počela "pomagat" oko robe vrlo brzo me počela kopirat. nema šanse da pomiješa boje :shock:
Volim da mi je uredno u stanu, ali nisam pretjerano pedantna kao jedna moja poznanica koja kada djeca peru ruke u kupaonici odmah sa krpom briše pod da ne bi ostale kapljice vode :/ .
Vikednom usisavam, brišem prašinu, bacam stare novine i bezpotrebne papire.....prozore i vrata perem po potrebi /par puta godišnje/, tepih imam samo u Tarinoj sobi, koji također tu i tamo operem.....
Volim da me ujutro ne dočeka zmazano suđe, volim da mi je radna ploha u kuhinji čista kao i pećnica......
Uglavnom ne patim za tim da mi je sve tip top ali se bolje nekako osjećam kada mi je uredno.
i moj, kad se igra s kockicama, odvojeno slaze kockice razlicitih boja. to je vrlo rano poceo. a ne bih rekla da je vidio od mene, stvarno rijetko susim ves na balkonu. mislim da su geni :mrgreen:Citiraj:
panterica prvotno napisa
pa kupite kvacice u samo jednoj boji.
to nije to :mrgreen:
Moje spuzve se uredno cijede i suse, medjutim ja sam jedna od onih koje povrmeno frknu kojesta u sudoper i na kraju sve pokupe i pobacaju. Doduse, obicno nakupljam sve u nekakvu kesicu ili paketic od povrca i sl. I sad, nije mi jasno ovo o dodatnom poslu koji je netko spomenuo. Zasto je veci posao nesto guliti u sudoper pa onda odnijeti u smece u odnosu na guljenje necega na radnu plohu pa odnosenje u smece? :mrgreen:
Moja, u naletima picajzlasta, u naletima nemarna dusa se pita, zasto je ok imati u sudoperu prljavi tanjur, a fuj je imati u sudoperu ostatke guljenog povrca koje se tu zadrzi uglavnom nakratko, dok se ne zavrsi proces pripremanja hrane?
Kvacice necu komentirati, znala sam da cemo se kad-tad na njih vratiti. :mrgreen:
I ja imam tu bolest sa kvačicama, a i sa redom slaganja odjeće na štrik itd, itd..
Jedino što su meni te prisilne radnje pomalo :/ pa nedam da drugi primjete i kad me MM pita veli da je to sasvim slučajno :mrgreen:
On je umjetnik, kod njega svašta prolazi
Ja gulim na papirnatom ubrusu na radnoj plohi i samo smotam i frknem u smeće. Ne čistim ništa. :mrgreen:
a ja kad vas čitam se osjećam ko onaj ifin/pikulin tuljan :/
A da li čarape vješate na štrik tako da one koje su u paru vise jedna do druge? To je moja mama radila, i uvijek me špotala što ja to tako ne radim i što onda netko od susjeda može zaključiti kako smo nemarne i loše domaćice i kako nam je i ostatak kuće u kaosu. Isto tako, slaganje robe po boji, kao i vješanje bolje robe na štrik bliži cesti, ne daj Bože da bi se nešto sa zakrpom, ili još groznije - rupom, objesilo da to susjedstvo vidi. Ajde, bar nije patila na boju kvačica...
:lol:Citiraj:
Audrey prvotno napisa
koga? :mrgreen:Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
ja gulim na papiru iz čiste lijenosti jer je lakše smotat i bacit, nego skupljat oguljotine mrkve i krumpira i ostatke blata po kuhinji, šta ne?
ekologija 0 bodova?Citiraj:
Anci prvotno napisa
[quote="Audrey"]A da li čarape vješate na štrik tako da one koje su u paru vise jedna do druge? To je moja mama radila, i uvijek me špotala što ja to tako ne radim i što onda netko od susjeda može zaključiti kako smo nemarne i loše domaćice i kako nam je i ostatak kuće u kaosu. [quote]
Naravno da čarape vješam na ovaj način 8)
Jedino što to ne radim zbog susjeda
marta, misliš na ove ostatke i oguljotine?
Ja to u smeće bacam.
Kakvo blato po kuhinji? Mogla si jos dodati i komadice zivotinjske lesine, ljuske abortiranih kokosjih potomaka....
Daj, Zorana...
Blato s krumpira sam mislila. Nema ga do koljena, to si u pravu :mrgreen:
Znas da moram bar malo otici u krajnost. :P
Krompiri koje ja kupim budu cisti, zato me malo zbunilo to s blatom.
Šta ne staviš odmah tog belju svog :P
Najdražeg.
I ja sam malo karikirala. Nisu ni moji toliko blatni. Al mi se neda prati poslije svejedno :mrgreen:
Prati sta? Nakon sto pokupis drek iz sudopera, samo speres vodom, eventualno i sa deterdzentom i eto. Ili, kao ja, nakupljas sve u nekakvu kutijicu ili vrecicu iz koje si otpakovala nesto....obicno se nadje nesto sto je tako i tako za smece pa onda samo u to natrpas otpad od povrca.
Ok, u sudoperu je lakše.
Ja sam se prvenstveno referirala na radnu plohu. Pa spomenula svoj papir. I blato. :mrgreen:
U sudoperu peru cure. Pa naprave poplavu :roll:
Pa ja prvo krumpir ( mrkvu... ) operem pa ga onda idem guliti ( kaj vi ne? ), jer ako ga ne operem sva ta prašina pređe na njega oguljenog i onda moram pet puta ispirati nakon što ga ogulim, a ovako 2 puta otprilike. Onda ga i ogulim u tom istom sudoperu gdje sam ga oprala ( naravno praznom, ne punom suđa, tak baš nisam luda, pa da poslije i suđe moram prati od te zemlje i spužvicu :P ) i poslije bacim koru i operem sudoper isto kao što bi i radnu plohu da to na njoj radim.
Spužvica i perilek imaju svoje mjesto ( patkicu na zidu kod sudopera sa rupastim dnom ) tako da tek isprane i dobro ocijeđene idu tamo. ( mm nekad zna ostaviti u sudoperu među suđem na kaj totalno poludim ( al ne komentiram ) i gadi mi se s tim uopće prati.
Što se tiče veša, po ljeti ga sušim na terasi i kvačice sparujem po boji mada inače nisam pedanterija što ste mogle i zaključiti :mrgreen: Tako mi je nekako draže, a i imam umjetničke crte u sebi pa je to valjda od toga ;) .
Čarape vješam kako mi dođu pod ruku što god susjedi mislili o tome 8)
zorana, meni se gadi skupljati ostatke po sudoperu. valjda mi smeta to sto se smoce, eto naprosto gadi mi se. obicno bude neka vrecica od ambalaze pa u nju odmah bacam smece. poanta je u tome da ne dodirujem smece dvaput.
a prljavi tanuri ne stoje u sudoperu, nego u sudjerici ;) opcenito, nista prljavo ne drzim u sudoperu. kad perem tavu, prvo pokupim ulje salvetom i bacim u smece, pa onda perem (navodno je tako ekoloskije, jer ulje koje dospije u kanalizaciju navodno jako onecisti vodu).
I moji pijati odma lete u mašinu za suđe a kao i Felix uvik papirnaton pokupin ulje iz tave i onda to bacin u smeče.
Ne želin riskirat da mi zaštopa sudoper :/
Mi nemamo sudjericu pa otud usporedba s prljavim sudjem. :) Sto se ulja tice, tu kod nas, u "kioscima" u koje se nosi problematicno smece, mogu se pokupiti i kantice koje punis starim uljem i onda odneses natrag.
Sto se smeca tice, valjda nam je razlicit nivo gadljivosti. Meni ne smeta kupiti to iz sudopera (iako, kazem, uglavnom to sve nakupljam u neku vrecicu koju kasnije bacim), ali, trebate me vidjeti ako, nedajboze, trebam isjeckati komad mesa. (plasticne vrecice na ruci i slicne nebuloze :mrgreen: )
sjecam se toga sto si pisala o sjeckanju mesa. potpuno te razumijem, i meni se gadi (dobro, meni se svasta gadi :lol: )
ali ni dok nismo imali sudjericu nisam skupljala smece po sudoperu. smece s tanjura/zdjela uvijek prvo ide u smece ili wc, nema slaganja smeca po sudoperu.
A, pa to je i kod mene tako. Iz prljavog sudja sve prvo nakupim u jednu zdjelu pa onda u smece. Ovo o nakupljanju se odnosilo na nakupljanje kojecega tijekom pravljenja rucka. hebiga, jednostavnije mi je sve potrpat u nesto u sudoperu i onda odnijet do kante. :saint:
Btw, ovo mi je rasprava na nivou onih -cija mama bolje kuha-. :mrgreen:
Mrzim kad netko ubaci tanjur s hranom u sudoper. Kruhom :roll:
Pa se to sve namoči ako taj netko pusti vodu na to.