Možda malo više vode :P
Daj se raspiši kako radiš kruh pa te možda uspijemo nagovoriti na nekekev eksperiment.
Printable View
Možda malo više vode :P
Daj se raspiši kako radiš kruh pa te možda uspijemo nagovoriti na nekekev eksperiment.
Daj joj odmah kaži - probaj bigu :lol:Citiraj:
Davor prvotno napisa
Čini se da sam proziran. Geni. Stric mi je staklar.
:lol:
Citiraj:
anchi pp prvotno napisa
pozdrav,trebam savjet.
Imam moulinexov OM3000 i dobar mi je( imam neke sitne zamjerke,ali niš važno). Živcira me visoka posuda gdje kruh bude visok. :/
Ja volim standardan oblik gdje mogu lijepo narezat fete i njopat. :mrgreen:
Znam da neki imaju tu ležeću posudu :) pa bih molila ako znate koji pekač uzet? I još nešto dal je bolji s 2 propelice ili 1?
Jel ima moulinexov ležeći?
Hvala,i :* svima
Ima moulinex ležeće.
Ja imam ow5000, 2 propelera. Fete za pet. :mrgreen:
A koje je bolje, s 2 ili jednom mješalicom...
Pa dobro je oboje, samo je posuda s 1 mješalicom za manje kruhove, a ova s 2 za veće.
moram malo pronjuškat kako izgleda :)
ma super,sad,ne treba mi čak ni veći kruh,nego samo ležeći...(e jesam zahtjevna) :lol: :lol:
hvala na odgovoru,i dalje sam tu s vama. 8)
danas sam čitajući vaše recepte išla raditi putar štangice i ispale za pet!
Tako,da ova tema ide definitivno u favorite. :love: :*
poz.Citiraj:
Davor prvotno napisa
stavljam oko 60% vode, inace radim odprilike po receptu kojeg je stavio Krampus.
-250g mjesavine za kukuruzni(to mi je dosta skupo) ili tip 850 pa dodajem malo razenog i malo kukuruznog (ne vise od 100g skupa)
-i onda crnog 350g ili tip1600 (zadnjih par puta)
-2 VŽ maslinovog ulja,
-1 do 1,5 mjericu suhog kvasca, sol secer
-obazno stavim raznih sjemenki
Kruh ispadne odlican po okusu i izgledu samo mi je mislim zbog brasna tip1600 relativno krhki (neda se fino rezat), ostane ga tek malo za veceru ;) .
Uglavnom vise ne kupujem kruh (samo brasno).
btw. ovo sa bigom nisam jos probao.
U principu ti mokri kruhovi kreću tek od 70% (pekarskih postotaka) pa slobodno dodaj vode.
Biga omogućuje manje korištenje kvasca i daje elastičniji kruh rustikalnog okusa i mirisa. Ako kruh radiš preko noći onda je to odličan izbor.
nije ti problem u brašnu 1600 jer je to odlično bašno
od kukuruznog je mrvičast
to znam da je od kukuruznog mrvičast, ali mislim da je od zbog vode najviše takav, (kukuruznog stavljam malo 2-3 VŽ).Citiraj:
Krampus prvotno napisa
no dobro, jucer je ispao jedan od boljih, (rezao sam ga dok je jos bio vruc, pa se zato mrvio, kad se ohladio vise nije).
i da ovo brasno tip1600 od Tene mi izgleda dosta dobro.
A za bigu ce mi Davor detalje reci. :)
Ima li neki dobar recept za kukuruzni kruh? Ali takav da se ne mrvi kad se ohladi.
Znam da kad se kukuruzni radi "ručno" onda se brašno pofuri s vodom da se valjda napuhne... tako mi reče susjeda da je radila njena baka. :/
Imam Moulinex 2000 i zadovoljna sam - svi kruhovi iz knjigice ispadaju mi super, onaj s bigom je čisti mrak 8) , jedino mi još fali kukuruzni pa da užitak bude potpun.
Imam još jedno pitanje...
Može li se isključiti pištanje koje označava da se mogu dodati sjemenke i sl.? To mi najviše smeta kad stavim kruh s odgodom da se peče po noći.
Zadnji s bigom sam stavila na program za raženi (3,5 sata) jer je to jedini koji je pišti. I kruh je ispao super kao i inače pa je i to neko rješenje.
Pogledaj temu o kruhu iz pekača, tamo nadugačko i naširoko obrađujemo razne varijante sa svim mogućim vrstama brašna, pa i eksperimente s kukuruznim.Citiraj:
deva prvotno napisa
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=53913
Ima i tema o kruhu s bigom
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=61948
Postoji cijeli topic o tome http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=61948Citiraj:
mv1 prvotno napisa
Anchi pp, hvala!
malo podižem...
molim sve one koje kuže razliku između moulinex-ovih modela 2000, 3000, 5000 da mi objasne koji je od njih ležeći a koji stojeći te koji ima 1 mješalicu a koji dvije...
radi se o ova prva tri modela:
http://www.segar.hr/categories/72
pročitala sam svih 6 stranica ove teme ali zam još uvijek :? :? :?
dakle, svi su uspravni dakle kruhovi su visoki
modeli 2000 i 3000 imaju jednu mješalicu a 5000, 5003 i 6000 imaju 2
modeli 2000 i 3000 imaju 600 W a ovi jači 800 W
ow 2000 i 3000 imaju do 1 kg težine a ova 3 ostala do 1,5 kg
ostale razlike su u programima, posebni programi poput bezgltenskog kruha nema na modelima 2000 i 3000
modeli 5003 i 6000 imaju nastavak za baguette peciva
eto, nadam se da sam ti malo pomogla
modeli 5000 su ležeći, a ne uspravni!!!
ja imam ow 5003, kruh je visok, a koliko sam vidjela na policama polsuda za pečenje kruha je identična kod svih modela, visoka i malo uža...jedino ako je naš pojam pogenut-visok različit
Čini mi se da je pravilo jedan propeler - visok kruh, dva propelera - položen kruh, tj. klasična štruca.
Ja gledam M. pekače na ovoj stranici, vidi se koliko propelera ima koji:
http://www.club-paneo.com/cr_cr/recept.html
i meni je kruh od kile i pol viši nego duži, ali kao što anchi napisa: 2 propelera=polegnut kruh, 1 propeler=uspravan kruh
dakle, nema klasične štruce, kruh je VISOK ali je duži nego u nekom drugom pekaču jer ipak je xxl, klasične kruhece iliti baguette dobiješ s posebnim nastavcima za baguette koje ima model 5003 i 6000. Dakle, ovo sa slike paneo, je slika 3 kruha ali se to odnosi samo na boju kore, nema veze s kruhom koji ispada u pekaču, sorry
joooj koja muka...dakle neću baš bolje proć ako uzmem 5000 tj. taj xxl? razlika u dužini i visini je mala? ali je dosta skuplji...možda je bolje uzet 2000 ili 3000....ma ne znam više...
mislim da ti ovi 2000 i 3000 imaju samo jedan propeler, a ovi s dva puno bolje mijese tijesto - tako se bar prica po forumu :mrgreen:
ja imam xxl kupljen na akciji i jako sam zadovoljna, knock on wood
Hajdmo biti praktični - što vam se čini da vlasnici strojeva ukratko opišu svoje blago i kakve točno programe imaju. Do sada sam naučio da veću razliku čini trajanje pojedinih faza, dakle na kraju i trajanje programa, nego snaga grijača i težina kruha. Što vam se čini? Da otvorimo novi topic?
Konkretno, moja Alaska je nevjerojatno jeftin stroj koji može sve (osim baguetta). Prima programiranje odgode i na brzim programima, a znam da ima masu strojeva koji to ne dopuštaju. Mislim da bi bilo sjajno znati najbitnije funkcionalnosti - prije kupnje ;)
Davore...shvatila sam ja da ti jako hvališ tu Alasku i rekla MM-u a on kaže: nećemo kupovati no name aparat jer je to osuđeno na propast...da se razumjemo, ja ne mislim da ako piše moulinex- da znaći savršenost...
i radije bi tu Alasku za 300 kn nego ovo čudo za 900 kn...ali...
vidjet ću još...šogi mi je posudila svoj mislim da se zove Quatronic da malo isprobavam...taj je ležeći i ima 2 mješalice pa bum vidjela kak to uopće meni ide...
Clatronic :oops:
Moj Moulex s bagetima mi je krepao nakon 3 mjeseca korištenja.Citiraj:
GrgurovaMama prvotno napisa
Ispalo je da ima serijsku grešku. :shock:
Srećom imao je garanciju.
razlika u visini i dužini je mala kod kruha od kile i polCitiraj:
GrgurovaMama prvotno napisa
ja pečem duplo manji kruh (750 g) svaki drugi dan i bude nam taman - a razlika u visini i dužini je velika (cca 3:1)
računaj da ćete ovog kruha (kad se izzdavodoljite okusa) jesti puno manje nego kupovnog (voluminozno, težinski bude najvjerojatnije tu negdje)
Ja mozgam o tom pekaču i nikako da zmozgam...Citiraj:
Davor prvotno napisa
Davore jel alaska funkcionira onako da staviš sve sastojke unutra i on sve odradi i speče ili moraš biti prisutan i dodavati sastojke dok on radi?
Napinili su mi glavu da svi pekači ne rade sve sami i da u neke ne možeš samo "pobacati" odjednom sastojke uključiti i gotovo, nego da moraš usipavati postepeno, pa me to sve zbunilo.
ja ti imam alasku
čitala sam davorove postove 8)
samo ubaciš i čekaš - sada furam uglavnom bigu (odgoda 6-10 sati): jednostavno i fino
nego, vrebam kada opet dođe u metro na akciju da ubodem još jedan za svoje
Ogromnom većinom strojevi rade podjednako, a to znači da sve nabacaš unutra i stisneš gumbić. Decit. Veliko otkriće je bilo da se u njima može s vrlo malo trikova (resetiranje programa na start/stop gumbiću) dobiti uzgoj bige (kvasa) korištenjem vrlo male količine suhog instant kvasca. Za takve kruhove su najbolji programi u trajanju oko 2 i pol sata, a takve programe nemaju baš svi strojevi. Isto tako se jako razlikuje vrijeme brzih programa tako da su kod nekih strojeva brzi programi jako prebrzi, a na drugima se ne može programirati odgoda.
Moja Alaska može sve, a jako me zanima koji još stroj ima stvarno dobre programe i ne maltretira.
Kod normalnog bijelog kruha u jednoj fazi (bez bige) svi strojevi rade otprilike isto.
Sreo sam se na netu s uputama za nekakav bijesni stroj koji sam dodaje kvasac i tko zna što još i zaključio da mi takav stroj sasvim sigurno ne treba. Osim što se sasvim sigurno više kvari, a servisa niotkud - ne shvaćam koncept čuvanja otvorenog kvasca izvan frižidera. Vjerojatno se radi o vrhunskoj igrački za tehno geekove koji nikada neća doznati što je to pravi kruh.
Hvala na odgovorima
Moje iskustvo:
Od lipnja 2009. godine imam Moulinex XXL i od tada ne kupujemo kruh.
Pečem uglavnom po osnovnom receptu svake noći (kad je jeftina struja) kruh od 1500 grama i tempiram da je u 06,00 sati gotov, što znači za doručak još topal.
Djeca su oduševljena, više nam kruh iz pekare "nije nešto", a znamo što jedemo i u kojim je higijenskim uvjetima napravljen.
Zna se desiti kada smo svi kod kuće za doručak i ručak , da za večeru moram napraviti "brzi kruh".
Nema neke posebne mudrosti, slijedim recepte, ponekad nešto isprobam i to je to.
Pravimo i za poslasticu - čokoladni kruh (također po receptu), tijesto za picu i za tople sendviče, i sve je mljac, mljac... :D
Tako i ja, od prošlog Božića pečem kruh svaki dan. Jako sam zadovoljna svojim pekačem. Moulinex xxl. Ponekad napravim i bagette.
jel ima neko ovaj Elit BM-593, sad je na akciji u intersparu sa 399 na 299 kn, pa me zanima jel dobar, frendica bi ga kupila?
Jel možeš napisat recept kako ti radiš baguette? ThxCitiraj:
anchi pp prvotno napisa
Ja sam kupila moulinexov ow 5000 (na akciji), dosad su mi sva 4 ispečena kruha ispala super, doduše manje-više se držim dobivene knjižice recepata, isprobala 4 recepta, nema više puno, onda ću isprobavati odavde.
E da, poanta je trebala biti da sam zadovoljna pekačem. I svojim vještinama ubacivanja u pekač