Ali tko im može odoliti kad ti pružaju rukice i žele da ih primimo???? :lol: Ma proći će ih to....i onda će doći neka nova fora. Evo, moj S se počeo vrtiti u krug i onda se baci na guzu i smije ko lud. :)
Printable View
Ali tko im može odoliti kad ti pružaju rukice i žele da ih primimo???? :lol: Ma proći će ih to....i onda će doći neka nova fora. Evo, moj S se počeo vrtiti u krug i onda se baci na guzu i smije ko lud. :)
samo da se javimo.po novom opet malo puzamo,joj da ga sam vidite :lol:
Pozdrav Kataleniću i svima ostalima :*
Evo nas nakon kratke pauze...da se malo pohvalimo... :lol: super hodamo...imamo nove cipelice...( napokon mu je nogica narasla,hehehe)više ne pada na glavu,hvala Bogu..jako sam zadovoljna... :D
H. ima 14 mj. i još ne hoda samostalno
evo i nas da se javimo.obavili fizijatra koji je relativo zadovoljan. dao nam cielice na doznaku jer mu nogica ide mrvu prema unutra. za 3mj imamo kontrolu. ni mi ne padamo više na glavu,i dalje puzi (vele da je to i poželjno),čučne lijepo,sjedne lijepo.sad je fora hodat tak da radi korake lijeva noga u stranu,desna noga u stranu,baš je :lol:
kupili smo danas L. kod Valeka prve cipele, i sad kad hoda u njima desna nogica joj baš jako ide prema unutra i kao da vuče nogice. dok je bosa nogica joj samo malo ide prema unutra, baš zato je i fizijatrica rekla da joj stavimo cipele, a ono još gore.
Ne znam da li je to možda jel se još nije navikla na cipele. jel ima još netko takav problem?
Sve si mislim da ćemo ponovno otići kod fizijatrice.....
Pozdrav svima! Imam jedno pitanje za vjezbace. Moja mala sad ima 15 i pol mjeseci, hoda uz namjestaj postrance, oslonac nozica joj je jos uvijek prema unutra, pa onda i iskorak radi krivo, tj. postrance. Ne zna jos cucnuti i nije cesto na koljenima uspravna. Cesto sjedi u W poziciji (nozice sa strane).
Uglavnom, otisli smo na Goljak da vidimo postoje li tu neki problemi i rekli su nam da je malo hipotona i da joj jos treba vremena i propisali nam vjezbice.Naravno da je njena reakcija na vjezbe katastrofalna tj. tesko je izvedivo natjerati je na bilo sto protiv njene volje, jer je navikla na slobodno salabajzanje i neometanje u istrazivackom radu :)
No, dakle - moje pitanje - koliko vi vjezbate sa klincima te dobi, koji, dakle, lagano odstupaju od prosjeka tj. nisu neki kompliciraniji slucajevi. I da li ih povazdan naganjate okolo i ispravljate krive pokrete i narihtavate ih na pravi put ili samo uzmete blokove vjezbica i odradite ih, a ostatak vremena pustate dijete na miru? Jel imate neku shemu tj. odredjeni broj ponavljanja vjezbice i slicno?
Grozno mi ju je gnjaviti konstantno i ubijati je u pojam konstantnim ometanjem, a opet svjesna sam da moramo to odraditi. Kako vi to izvodite?
Evo Jan napunio 15 mjeseci i još ne hoda samostalno. Imam osjećaj da se boji.
Jan je veliki puzač, brz je i on kao da shvaća da će puzeći brže doći do nečega, nego hodajući. Stalno je na podu, nikad ničim nije sputavan, ima ga posvuda.
Dizanje i spuštanje savladao je već odavno (s 10-11 mjeseci), tako i hodanje uz namještaj, samostalno stoji, čak se i spusti u čučanj, ali da bi koraknuo sam :nope:
I kad ga primim za ruke da krene, plače, urla. Mislila sam da ga nešto boli kad korakne )onda bi ga bolilo i kad hoda uz kauč ili stol). No, čim mu je nešto zanimljivo, drži me za ruku i hoda, trči.
Jučer se sam spuštao niz mali tobogan, ljuljao se na ljuljački, drži se on, ima ravnotežu.
Napomenula sam pedijatrici, napomenula mi je da ga ne vodim za ruke, njemu samo treba klik da se pusti i da krene (čvrst je).
Meni je malo čudno što to njegovo uhodavanje dugo traje (skoro 4-5 mjeseci), Matilda je s godinu dana hodala već sama (ali nije puzala, to je svladala poslije hodanja).
matilda,vjerojatno se boji i to ga sputava.Moj je napunio 13 mj i nikako da prohoda,puzi 100 na sat,ali hodanje :/ ,hoda uz namještaj,s obje rukice se drži,diže se i jako oprezno sve to radi nikad se nije udario dosada. Ne želi hodati kad ga ide netko nahodavati
Probaj ga staviti u hodalicu.
bolje ne: nikakva korist, velika šteta.Citiraj:
dadilja1 prvotno napisa
Citiraj:
apricot prvotno napisa
Ne vidim zašto, ja sam svoje dijete stavljala po 10ak minuta u hodalicu i sve je bilo u redu. Znam da je npr. moj muž cijelo vrijeme bio u hodalici a sad nema nikakvih problema zbog toga.
zato što dijete u hodalici usvaja pogrešne obrasce hoda i razvoja općenito.
to je ukratko, jer o hodalicama ima jako puno napisanoga na topicima:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...light=hodalica
[quote="apricot"]zato što dijete u hodalici usvaja pogrešne obrasce hoda i razvoja općenito.
A si ti bila u hodalici?
Citiraj:
apricot prvotno napisa
Ti topici su mišljenja korisnika foruma. Po prirodi sam pragmatik i sve dok mi netko ne pokaže npr. neki stručni rad fizijatra ili ortopeda koji je objavljen u nekom stručnom časopisu a koji govori o lošem utjecaju hodalica, sve do tad ću vjerovati da su hodalice ok jer to vidim iz svog primjera, i primjera ljudi iz moje okoline.
ovako nabrzaka, nemam sad vremena više tražiti
http://www.pediatricservices.com/parents/pc-21.htm
ima još štiva navedenog na kraju teksta
meni dovoljno da dvaput razmislim prije nego bi dijete stavio u hodalicu
ako pročitaš linkane topice, pronaći ćeš citate i linkove na stručne tekstove. i to tekstove eminentnih fizijatara i neuropedijatara.Citiraj:
dadilja1 prvotno napisa
meni se sad stvarno ne da tražiti.
a i daddycool ti je stavio koristan link.
Evo ja ću ti iskopirati tekst doktorice Polovina o hodalici, mislim da je sjajno objašnjeno zašto je hodalica loša.
- ako je hodalica bebi previsoka,beba se neće oslanjati na cijela stopala, već na nožne prstiće i na nepuna stopala
- u hodalici će početi 'hodati' odmah prema naprijed a prirodni tijek razvoja hoda je prvo hod u stranu pa potom naprijed i to jednostavno 'ne treba dirati' jer je u našoj shemi razvoja to tako 'ucrtano'
- hodalice su na kotačićima, dijete u hodalici 'leti' amo-tamo, te je to neka vrsta pokretanja na mahove, a ono motorički za to nije sposobno i zbog toga razvija kompenzacijske mehanizme čija shema ovisi o djetetovom razvojnom nivou, tj. njegovim stvarnim motoričkim sposobnostima. U svakom slučaju kompenzacijski mehanizmi su jedna nadogradnja motornog razvoja koja narušava normalni, idealni tijek razvoja djeteta.
- Povećana je mogućnost pojave nespretnosti jer je manje ili više narušen razvoj obrambenih reakcija
- U slučaju da dijete ima smetnje u razvoju, posebno cerebralne poremetnje kretanja, tada ga se nikako ne smije 'na svoju ruku' stavljati u hodalicu jer se time pospješuje razvoj patološke nadogradnje osnovnog oboljenja. To je razvoj pogrešnih kompenzacijskih mehanizama koji su zapravo nenormalni obrasci položaja i pokreta što znatno otežava cijelu situaciju, a mogu biti teži od osnovnog oboljenja.
pedijatrica mi je savjetovala nikakve hodalice, nikakvi vrtići, držanje za ruke ili bilo kakvo zajedničko hodanje.
on će se sam pustiti.
Ako se može sam spustiti na toboganu (stavim ga gore, on se odgurne i dolje se dočeka na noge), valjda će uskoro i prohodati.
sigurno je naprosto oprezan pa mu treba duže da se odluči pustiti.
Kad prohoda će sigurno hodati, neće biti padanja. Možda je već i probao i pao, pa se sad boji. Osim toga, to što sigurno i brzo puže mu omogućuje kretanje pa i nema nekog motiva za hodanje. Ako puže, hoda uz namještaj, diže se onda uopće nema sumnje da tu nema nikakvog problema.
Ma on ima ravnotežu. On se iz četvernožnog položaja ustane bez pridržavanja, isto tako iz stajaćeg položaja prvo klekne jednom nogom pa drugom i tako se spusti, isto bez pridržavanja. Ujutro kad se probudi ustane, stoji na sredini kreveta i viri kroz prozor (koji je udaljen metar od kreveta).
Dok stoji, ruke su mu slobodne, ili pak ima neku igračku, plješće itd.
Matilda - to mi dosta zvuči kao moja curka....
ona je tek sa 18 mjeseci samostalno prohodala a hodala je uz namještaj od godine dana i gurala guralicu po cijelom stanu i sto od godine dana pa nadalje, trebelo joj je isto dugo da krene samostalno u avanturu hodanja i sada kad je prohodala još je malo nesigurno na nogama i često pada ali i to je normalno, treba joj još vremena da postane stabilnija...
samo strpljenja prohodat će on kad mu dođe vrijeme, do 18 mjeseci je u granicama normale da prohodaju (to mi je rekao fizijatar i ortoped)
Ma bude on. Ako ima djece na igralištu, trči za njima, ali hvata me za ruke i moram i ja s njim. :)
Tako i mi, hoda sama samo po stanu i to polako i oprezno kao po jajima, a kad smo vani među djecom, hvata mene za ruku i nema šanse da ide sama. Za par dana puni 17 mjeseci.
Bili smo kod ortopeda i rekla je da će se sad ona pustiti, svaki dan, neka ne brinemo.
moj još nije prohodao 8) . Zato kad idemo vani,druge mame ga u čudu gledaju,kako on još ne hoda.
Što su ljudi čudni,valjda očekuju da trči maraton :lol:
Te mame su samo ljubomorne što ti i muž još nemate brigu trčanja za njim i praćenja pogledom di je 8)
u pravu si, moja cura konačno prohodala i sada samo trčkaram za njom po cijelim parku, shop. centru :DCitiraj:
Gioia prvotno napisa
Jan je danas prvi put napravio samostalne korake.:D
Nesigurne, ali samostalne.
Tata je došao s posla što je izazvalo veselje pa se iz sjedenja čučnuo, ustao i napravio tri-četiri koraka do tate. Totalno smo se raspametili, pogotovo MM koji je propustio prve korake starijeg djeteta. Skakali smo i plesali od veselja, vikali bravo, oduševljeno je gledao u nas i vrtio malom guzom. :D
:D :D :D :D super!!!! čestitam malom novom hodaču!!!! :D :D :D :D
Moji imaju 13 mjeseci i rade korake samo ako se pridržavaju uz nešto.
Zbog toga nisam ni najmanje zabrinuta. Kada budu spremni pustiti će se. :)
Moja je prohodala sa 14 mjeseci i isto sam već bila malo zabrinuta ali svako dijete je za sebe i krene u nešto novo kada je samo spremno a ne kada bi mi to htjeli.Ne treba brinuti o tim stvarima jer svi imaju svoj tempo.A mnogi kažu da što kasnije prohodaju da će biti i stabilniji. :saint:
23.09.2007.Valeria
Jan,čestitamo :D :D :D :D :D
up date,moj još ne hoda,za 5 dana 14 mjeseci :dancingfever: ,tetura ko pijanac kad nešto gura. Fizijatrica nije vidjla ništa patološko da bi ga poslala na vježbe,jedino mrvicu snižen tonus u nogama dala mi par vježbica za doma