Odlicno!Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
Printable View
Odlicno!Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
najbolja mi je ova rečenica, točno ocrtava ono što će se desiti kad krenu otkazi "Radnici u trgovačkom sektoru sada, na oduševljenje svojih najbližih, za obitelj imaju ne samo nedjelju, već cijeli tjedan."
Dok se dućani nisu zatvorili nedjeljom nikome na pamet nije padala potplaćenost trgovaca, sad su odjednom svi za pravedno plaćenim radom nedjeljom. Kad se dirnulo u nečije druge interese (želju, potrebu za kupnju nedjeljom).
I ja sa zanimanjem pročitam D. U iščekivanju da napiše jednu pozitivnu o Hrvatskoj. Dosad nisam dočekala.
Da, to je zato jer je mrzi.
Inace, odlican clanak.
Ne, nego zato jer je voli. :mrgreen:Citiraj:
summer prvotno napisa
Bez obzira da li se nedjelja ne radi zbog pritiska crkvee ili ne, ja sam za neradne nedjelje. Nije svejedno biti slobodan nedjelju ili neki radni dan.
Ipak je većina ljudi slobodna nedjeljom, pa zašto ne bi bili i trgovci.
Nemože se kupovina vrućeg kruha uspoređivati sa radom bolnica . Pobrkali smo pojmove neophodnog i nečeg što je zbog naše komocije.
Ako netko može raditi 12 sati dnevno, ne vjerujem da nema snage i pola sata za kupovinu. Nisam trgovac ali znam da mnogi trgovci rade 10-12 sati sve dane , pa zar da onda i nedjelju rade zbog onih koji su tu nedjelju slobodni.
sorry Dijana, moram se na ovo nadovezati. Ovo je argument mog pokojnog dide. Po meni, onaj koji voli Hrvatsku će dati sve od sebe da pokaže ono što je u njoj loše (korumpiranu vlast jel'te, šovinizam, nepoštivanje ljudskih prava, dalje da ne nabrajam) kako bi se to popravilo i kako bi voljena Hrvatska bila bolja. Meni Sanader nije Hrvatska, ni Thompson, ni Bozanić, ni Glavaš... i ja ne volim sve gore navedeno, a volim Dežulovića, i volim Hrvatsku. Lastane, jesam li ja normalna?Citiraj:
Dijana prvotno napisa
Mislim da nema smisla raspravljati o ovoj temi;:sto ljudi sto čudi.svatko ima svoje mišljenje a kolko vidim da vas je to dovelo do svađa!!! :P
isto ja govorim mojim prijateljicama kad mi kazu: od tebe cujemo uvijek samo kritike, nikad zadovoljnaCitiraj:
Joe prvotno napisa
ja im kazem da je to zato jer ih volim
inace, da ih ne volim, bilo bi mi svejedno
ali one bi da ih nekad ipak zagrlim :love:
on je ko ja, ne zna grliti
Moja mama radi u hotelu, cijeli tjedan. Radi tako tri-četiri tjedna bez prestanka, a onda ode tjedan dana na slobodno. I tako već 30 godina. A da ne govorim da smo mnoge Božiće i NG bili bez nje jer je radila. To je posao koji ne poznaje blagdane, nedjelje i sl.
I ne žali se na Francuze koji samo mažu, brbljave Japance, glasne Talijane, penziće Amerikance.
Ako netko završi trgovačku školu i želi biti trgovac, onda mora znati da će radno vrijeme biti takvo i takvo, i da će morati biti nasmiješen, ljubazan i na usluzi kupcu. Zato ne razumijem prodavačice koje jamraju da im puše od vrata, da ih leđa bole, jedva promrljaju dobar dan, komentiraju kupce i to sve pred drugim kupcima.
joe, svi oni navedeni ti nisu hrvatska, jer ih ne voliš, a dežulović jest jer ga voliš? Pa valda nitko od njih nije hrvatska. :lol:
Netko tko voli svoju zemlju, ipak ne može svoj cijeli radni vijek pisati konstantno protiv te iste države, i to uvijek s takvim otrovom i takvim žarom. On ne voli Hrvatsku, već Jugu. :mrgreen:
nisam rekla da je dežulović hrvatska, čitaj pažljivije.Citiraj:
Dijana prvotno napisa
eto, da je moj dida živ, napričali biste se do mile volje :lol:
A kak ti znaš da f samo mažu, japanci su brbljavi, talijani glasni, a evo i penzićima amerikancima mane, jer su penzići, ili jer su amerikanci? :lol:Citiraj:
I ne žali se na Francuze koji samo mažu, brbljave Japance, glasne Talijane, penziće Amerikance.
Žalila ti se mama?
joe, mislim da se slažemo više nego što se čini. Mrzim sve što si nabrojala da ti smeta, pogotovo korupciju, koja je po meni korijen svih zala ovog društva, ali znam raspoznati KONSTRUKTIVNU kritiku od obične pljuvačine.
Ne. Živjela sam 15 godina u turističkom mjestu i sama sam zaključila, zato sam si rekla da neću biti turistički radnik, već učiteljica koja će biti subotom i nedjeljom i praznicima slobodna. :mrgreen:
doobar :lol:Citiraj:
Dijana prvotno napisa
ali, samo ovaj - potpisujem joe vezano uz dežulovića. :mrgreen: :*
Citiraj:
Matilda prvotno napisa
zaboravila si napisati da se ni inače se ne pretrgaš na poslu ;) :mrgreen:
ovo bih potpisala. Pri odabiru karijere valjda vodiš računa o svojim sposobnostima i preferencijama. Da sam gadljiva na krv ne bih išla na medicinu. Da želim slobodno ljeto išla bih za učiteljicu. Što se očekuje kad kreneš obrazovati se za trgovca? Plaću od 15.tis KN i radno vrijeme od 8 do 16? I još po mogućnosti da ne moraš komuncirati s ljudimaCitiraj:
Ako netko završi trgovačku školu i želi biti trgovac, onda mora znati da će radno vrijeme biti takvo i takvo, i da će morati biti nasmiješen, ljubazan i na usluzi kupcu. Zato ne razumijem prodavačice koje jamraju da im puše od vrata, da ih leđa bole, jedva promrljaju dobar dan, komentiraju kupce i to sve pred drugim kupcima.
ideš za trgovca, jer i nemaš neki izbor
tj. biraš: trgovac, cvječar, automehaničar, konobar, kuhar .....
ili kukaš zato jer nema posla u struci nego radiš "Prisilno"kao trgovac :/
a čuj, kad se netko školuje za npr farmaceuta, mala vjerovatnost da će morati raditi nešto "prisilno". OK, ima ljudi koji ne mogu naći posao u struci, no ne možete reći da su apsolutno svi koji rade u trgovini tamo zaposleni prisilno. A tko onda uopće pohađa trgovačke škole?
Onaj tko nema ideju kuda bi dalje....recimo.
Ja sam bila ta.
I vjeruj mi, najgore je raditi u špeceraju.
pa uvijek može u...gimnaziju.Citiraj:
ella roo prvotno napisa
osim što mu za nju treba visok prosjek?Citiraj:
sladjanaf prvotno napisa
pa onda nije stvar idejeCitiraj:
MGrubi prvotno napisa
je :P
izbor između zanatskih škola
nastavljam u offu, ali malo ih sa 14 godina zna što želi biti u životu
ja ni sa svojih 30-ak još ne znam, a imam 3 završene škole
najprije sam upisala za konobara - jer sam u redu za predaju svjedodžbi vidjela 3 kolega iz razreda iz osnovne (ok, bila sam primljena i u ekonomsku, al ovo mi se činilo lakše)
onda sam završila tu školu pa su mi predložili da, budući da je bilo očito da sam tu zalutala, ne bi bilo loše da se doškolujem za hotel. turist. tehničara, oliti recepcionera
onda sam i to završila pa su m rekli, ajd sad bi mogla i fax upisati i tako ja, eto igrom slučaja završila i za profešura
a radila sam sve osim u (zadnjoj)struci i uvijek bila ljubazna i omiljeni radnik :aparatic:
doduše samo ljeti, ali to bi bila 3 mjeseca bez petka i svetka
moji su cijeli život u ugostiteljstvu i rad bez slobodnog dana je meni uobičajen, zato oni to i nisu željeli za mene
Neke od djelatnosti koje su ovdje navedene, policajci, ZET, vatrogasci,... mislim da imaju benificirani radni staž. To se u odnosu na trgovce (koji rade po 12 sati dnevno, a u knjižicu im se upiše da su radili 6 sati dnevno, a plati kao pola radnog vremena (2000 kn i vozi)), smatre boljim radnim odnosom. I umjesto novca Vlada se je rađe dogovorila da skreše jedan radni dan. Jer su poslodavci bezobrazni i pohlepni. I sada opet nisu izgubili novac jer su otpustili radnike. I ne daju da im netko izbije kn iz đepa.
Ja sam i za i protiv te nedjelje. Po ovakvom sistemu do sada, neka lijepo trgovci sjede i odmaraju, ako se nešto promjeni neka opet sve radi.
Ali ovo kako je do sada bilo im daje za pravo sve 4 u zrak u nedjelju, a kome ne paše kruh od subote neka mjesi.
Tipicna hrvatska fora, crkva i HDZ se lijepo dogovore (sindikati bi malo lijevo malo desno) i nastane kaos jer se ocito nije razmisljalo o posljedicama uvodjenja zakona:
Po mojem osobnom misljenju:
- crkvene se klupe nece popuniti jer se zabranio rad nedjeljom, to jest njihove ce skrabice i dalje ostati prazne
- nije problem u radu nedjeljom vec nedostatku inspekcija koja ce adekvatno kaznjavati vlasnike trgovina koji ne placaju radnike za rad nedjeljom (prekovremeni rad itd.).
- opustaju se radnici koji ce tesko naci drugi posao
- stvara se pritisak na gradjane koji bi isli nedjeljom u ducan iz jednostavnog razloga sto preko tjedna ne stignu
- hrvatska ekonomija koja hoda na zadnjim nogama je ovom odlukom zadobio jos jedan (niski) udarac jer ce ljudi opet krenuti preko granica kako bi obavili nabavku (u italiji su cijene 40% nize, za ostale drzave ne znam)
- po prognozama europeskih strucnjaka ce buking turistickih kapaciteta ovo ljeto biti 30% manji nego u 2008., a gdje ce to saka jada turista koji zavrse u HR trositi novce kada se ducani na Jadranju moraju zatvoriti u 21h a nedjeljom mogu raditi od 06.00 - 13.00 sati
- ovim zakonom se krsi ustavno pravo
U glavnom hrvatska politika nam je djelotvorna kao i uvijek ...
Maxime, crkvene škrabice su dovoljno pune, ne radi se o tome.
Radi se o pokazivanju moći. Tko je doista na vlasti i tko je najmoćniji u državi.
moje mišljenje, naravno.
radim u trgovini i osobno mi ne paše neradna nedjelja jer je moj poslodavac plaćao radne nedjelje i k tome davao slobodan dan za nedjelju,međutim to je jedan od rijetkih poslodavaca u RH kojem je stalo da ima zadovoljne djelatnike
Meni odgovaraju radne nedjelje kao kupcu, ali ne znam je li to pravedno. Čas mi se čini da nije ok tražiti od nekoga da radi u nedjelju, a opet nekima je to dodatna zarada. Logično bi mi bilo da se dopusti raditi malim trgovinama do, recimo, 4 zaposlenika jer stalno se govori kako su male trgovine zakinute zbog lanaca.
prije nesposobnost provođenja zakona i neradu inspekcija i neefikasnosti kazniCitiraj:
thalia prvotno napisa
rekla bih da je prije stvar u krivom pristupu rješavanja postojećeg problema. OK, situacija s plaćenim nedjeljama je bila loša, no trebalo je sankcionirati poslodavce koji su griješili, a ne zabraniti rad svima.
Takav način rješavanja problema mi je :/
to mi je kao da sad netko primjeti da raste broj oboljelih od spolnih bolesti pa se zabrani seks.
I NE vučem paralele između seksa i rada, ovo je samo primjer kako ja osobno percipiram način rješavanja neplaćenih nedjelja.
Samo da malo odem u OT (inače se slažem s kvotiranim), da je žalosno kako se mora takvo što naglašavati (ovo boldano), jer se uvijek nađe netko tko sve shvaća doslovno i kao da jedva dočeka da krivo shvati pa skoči u oko :roll:Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Znam da je nepopularno govoriti "netko", ali bilo bi nepristojno prozivati, tim više što mi sad ne pada na pamet ništa konkretno, samo ovaj opći dojam :mrgreen:
Naj se ljutiti, moderatorice :mrgreen:
Protivim se zabrani rada trgovina nedjeljom. Zašto nedjelja, a ne subota?Dok sam radila vikendima obavezno sam uzimala neki radni dan i subotu slobodnu jer je nedjelja jedan dosadan dan. Nedjelja je samo ustupak crkvi, a i taj vrlo selekcioniran, tako da rade bolnice, policija... ali i građevinski radnici (ništa beneficirano), vozači (tramvaja, ali i oni koji voze kamione s namještajem, tehnikom i sl.-jako hitno :P ), zimska služba, osoblje u t-com i drugim telefonskim kompanijama itd, itd. Ima ih više nego trgovaca (i to onih koji nisu na životno važnim poslovima).
Rad vikendom se treba dodatno plaćati - i uvesti mehanizme koji to kontroliraju (što uopće nije teško). Trgovcima je problem što im se ne poštuju prava koja su već po zakonu trebali imati. Varijanta u kojoj odradiš dva vikenda, pa dobiješ 6 dana u komadu slobodno je meni bila onomad (tad sam rado putovala) jako draga. Ili radiš nedjeljom, a uzmeš slobodnu subotu, ili srijedu- pa stigneš i zubaru, ginekologu ili napraviti osobnu.
Usput, ja gotovo nikad ne idem u šoping nedjeljom. Jedem kod svekrve, pa mi kruh ni ne treba.
uvijek će bit jednakih i jednakijih
po ovom zakonu ni svi trgovci nisu jednaki
bez kruha možemo nedjeljom, ali novine su nam neophodne
Glede neradne nedelje, poslodavci od početka krše zakon.Svjesno.
Istina, ne prodaje se, ali trgovci i dalje rade.
Obavljaju se inventure.
Prošlu nedelju svi getroi, ovu recimo imaju plodine u čazmi.