dinja spada u skupinu krastavaca :mrgreen:
pa se možeš time voditi.
Printable View
dinja spada u skupinu krastavaca :mrgreen:
pa se možeš time voditi.
ha, čuj...Citiraj:
tropical prvotno napisa
zrin je stariji :mrgreen:
ja sam jako sretna načinom na koji se hrani moje dijete.
slično je bilo i sa orkom, ali sam sa nekim namirnicama ipak bila (malo) požurila...
Kad da očekujemo Rodin priručnik o dohrani? :DCitiraj:
apricot prvotno napisa
pa kako sad mrkva sa 8 mjeseci???
..a svugdje pise da se moze davat sa 6
sta su sad novoga o mrkvi otkrili?
urnebes :?
Mrkva ne smije prerano jer skuplja nitrate iz zemlje - ako sam dobro shvatila, taj problem ne postoji ako je mrkva iz provjerenog bio uzgoja. Nitrati onda u organizmu prelaze u nitrite koje djecji probavni sustav ne moze preraditi pa moze doci do trovanja. To je problem i s drugim korjenastim i gomoljastim povrcem iz zemlje, ali i s lisnatim, posebno spinatom. Ja sam ipak nesto ranije dala mrkvicu (mislim s oko 7,5 mj., jer smo dohranu poceli prije skoro 3 mj., nije bilo skoro niceg sezonskog iz eko uzgoja osim mrkve, pa mi se mrkva jos cinila kao najmanje zlo :/ ).
a jeli svejedno kuhana ili sirova mrkva (npr. iscjedjeni sok)? mislim, jel jednako stetno?
bas mi je cudno to da mrkvica moze bit stetna.. :/
sad ne znam otkud su ta istrazivanja o nitratima u korjenastom povrcu.. jesu li to neke male kolicine stetnih tvari, il bi te mrkve trebale rasti kod javnog wc-a da budu toliko stetne da izazovu trovanje :/
9 mj.
d: sjeckane trešnje u (ohlađenom) kukuruznom grizu na vodi
r: tikvica, krumpir, brokula
danas za ručak: bob s patlidžanima, tikvicama i malo prosa
jučer za ručak: teletina sa graškom, mrkvom i rižom
prekjučer za ručak: koraba s rajčicom i kus-kusom
prekprekjučer za ručak: mahune, paprika, rajčica i ječam sa žumanjkom
(u svako jelo stavljam luk i češnjak da se kuhaju)
večera uglavnom ostatke od ručka.
11 mj
Danas bilo:
D: trešnje sa palentom
R: cvjetača (konačno kod Severa, mljac!), korabica, zec, amaranth
V: ražene pahuljice na rižinom
Zanima me, netko je gore spomenuo rajčicu, odakle vam sad?
kupim na placu, nisam opterećena eko/bio uzgojem.
Jao
8 mj
ručak: janjetina, tikvica, i proso
popodne: banana
ja jedva čekam kad će već trešnje ovdje!!! (za sebe i za maloga) ;)
otkrila sam sjajan doručak
doduše, ne kuha se, ali dijelovi mu se mogu i skuhati
u sjeckalicu sam strpala jogurt, bananu, suhe šljive i zobene pahuljice.
jako mu se dopalo!
a i meni (pa sam napravila još jednu porciju)
umjesto zobenih se može staviti bilo koja prokuhana žitarica.
vjerujem kako su na takve doručke mislili oni koji su napravili jogurte s voćem i mueslima.
samo što doma ne treba dodavati šećer i Eove. :D
apricot - krasan doručak!!!!! znaći, ti nisi skuhala zob?
to sam i ja nedavno otkrila samo u kombinaciji sa suhim marelicama...a zobene pahuljice ne kuham, samo malo omekšam vodom...
Apricot, kada si počela davati luk i češnjak? U tablici dohrane ih nema, ali ima poriluk koji je E. već probao. Hvala! :)
Evo sada i mene ta mrkva muči. :?
Ja sam baš mislila sutra krenuti s njom,maleni ima 6,5 mjeseci.
Pedijatrica rekla krenite sa mrkvom, tikvicom, korabicom.
sa 11 mjeseci.Citiraj:
maltese prvotno napisa
ne znam zašto sam tako odredila, ali sada stavljam u skoro svako jelo.
Apricot, hvala!
D: jabuka i zobene pahuljice
R: tikvice, mrkva, brokula i kus-kus
V: palenta
ja nikada ne kuham zobene i uvijek dajem ovako kao što je apri opisala.samo mjenjam-marelice i šljive
Curke, imam jedno glupo pitanje:
kako pripremiti meso/ribu za 8mjesečnu bebu? Uvela bih prvo pastrvu pa onda i neku od dozvoljenih vrsta mesa, ali kako se to kuha? U vodi? Na pari? Pretpostavljam da se ne peče, ili? Bila sam vegetarijanka 12 godina, ne znam još ni sebi spremit meso kak se spada :roll: ....
Ja sam za prvu ribu uzela grdobinu jer u repu ima puno mesa bez kostiju. Filetirala sam je, tako da za svaki obrok uzmem jedan mali filetić koji skuham u malo vode s povrćem ili palentom.
Kad je kuhano potpuno je mekano, tako da se lijepo može usitniti-izgnječiti vilicom. Obično to izmiješam s gnječenim povrćem, a s palentom nam je omiljeno. :mljac:
U vodu za kuhanje može i ne mora kap maslinovog ulja, čisto zbog okusa. Ja stavljam jer mi svi ribu jedemo s maslinovim uljem.
ja sam danas opet nešto "izmislila" za doručak i jako mu se dopalo:
stavila tanko narezane tikvice, provrilo i još se kuhalo nekoliko minuta, sazula palentom da bude dosta rijetko i umiješala izmućeno jaje (prvi put sam mu dala bjelanjak)
za ručak puno vrsta povrća i amaranth
moj je u zadnje vrijeme poludio za amarantom ili prosom sa trešnjama. onako mu u ohlađene žitarice umiješam očišćene trešnje i ludi za tim. zaista je ukusno i moram napraviti više jer i mi volimo to jesti!
mi doručkujemo: izmiksane trešnje, zgnječenu bananu, prokuhane zobene pahuljice, posipano sa prženim sezamom
za ručak: kuhana piletina (usitnjena nožem), grašak, mrkvica, koraba (zgnječeno vilicom), pomješano s prosom
za večeru: dinkel gris na vodi pomješan sa naribanom kruškom
mi danas
doručak: puter štangica u tragovima i zgnječenja banana
ručak: teletina i grašak
večera bi mogla biti npr griz sa marelicama ako ne ostane ništa od ručka, što očekujem jer ovo obožava
e ovo i bruno obožava jesti; pojede čitavu tikvicu narezanu na tanko, s tim palentu na rijetko i umiješam prethodno skuhano jaje /samo žumanjak/.Citiraj:
apricot prvotno napisa
jučer ručak:
piletina, grašak, korabica, riža
danas:
teletina, mladi luk, špinat i krumpirić
- sve kuhano, zgnječeno ili u komadićima, s maslinovim uljem
cure, kad klinci mogu jesti /svježeg, kuhanog/ lososa?
danas nije htio jesti sve do ručka pa ga nisam silila, sisao je.
ručak: cikla sa prosom i pilećim bijelim mesom
večera: ostatak od ručka plus malo kruške
pliiiz,koji je to dinkel griz?
Mislim da je to griz od pira. Wikipedia kaze da je pir prapsenica i da sadrzi malu kolicinu glutena. Inace ce moze kupiti u DM-u, od Alnature i bas je fin! ;)
hvala mimah,baš ću pogledat odma danas :)
inače,topic je supeeeeeer,baš sam dobila puno ideja ;)
Mi jos nismo poceli s dohranom, ali pratim ovaj i jos neke druge topice vec mjesecima... Streberica! ;)
danas za ručak
integralni makaroni s tikvicom, mrkvom i mladim lukom
kod nas danas mahune s više vrsta povrća
i unutra ću ubaciti neku žitaricu, koja mi padne pod ruku
danas sam mu nudila dinju, nije htio.
ali se zato jučer najeo prekiselih borovnica.
Mi danas klopamo brokulu, batat i rizu.
Za dorucak je pojeo par zlicica zobene kase s kruskom. Za veceru ne znam sto cemo.. daleko je do vecere.
Uglavnom je poceo manje jesti i vise visiti na cici. Ne znam.. ja ponudim pa koliko pojede... za sad ne dizem frku.
mi doručkujemo: izmiksane trešnje, zgnječenu bananu, prokuhane zobene pahuljice, posipano sa prženim sezamom (to papamo svaki dan dok ih ima na drvu :) )
ručak: riža (slatka i smeđa), grašak i kuhana piletina....nisam ni vilicom gnječila, jedino sam meso usitnila
večera: zobene pahuljice i kruška
Blago vam se za domaće trešnje i općenito voće :)
I mi smo jutros uveli zobene pahuljice, nije baš sjajno prošlo :roll: .
Pitanje. Koje zobene kupujete?
doručak: skuhani ječam + jabuka + sušena marelica
ručak: amaranth s mladim tikvicama, mrkvom i cvjetačom
večera: integralna riža + pire od kruške
...moj voli zobene prokuhane u vodi jer dođe fino kremasto....
...nisam sigurna koje točno kupim ...od kojeg proizvođača, ali kupim ili u dm ili merkatoru....i to one sitnije...