svimbalo, pušači su ljudi baš kao i nepušači. samo što se ipak svi rađamo kao NEpušači a pušači postajemo po vlastitom izboru. koji se u ovom slučaju htio-ne htio nameće drugima.
Printable View
svimbalo, pušači su ljudi baš kao i nepušači. samo što se ipak svi rađamo kao NEpušači a pušači postajemo po vlastitom izboru. koji se u ovom slučaju htio-ne htio nameće drugima.
Ja pokušavam biti simpatično duhovita, nemojte me ozbiljno shvaćati, jer mi pušači ustvari nismo ljudi, mi smo samo hodajući čik bez osjećaja odgovornosti
Potpis.Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
Pusaci nas bas teroriziraju sa svojim pusenjem, nije mi jasno zasto i kako to ne kuze...Tko zeli, neka pusi, ali doma, u svoja 4 zida.
Dalje, zasto traziti razumijevanje drugih i stalno opravdavati tu svoju slabost drugima: Moram zapaliti, joj, ne mogu bez cigarete, molim vas, mogu li zapaliti.... To mora da je isto dosta frustrirajuce, hocu reci, stalno moras ocekivati neko razumijevanje od druge strane. Koja pak iz nekog sazaljenja onda istrpi tu cigaretu.
evo jos jedne ludjakinje kojoj se otvorio novi svijet mirisa (i smradova) nakon sto je ostavila cigarete :mrgreen:Citiraj:
Dijana prvotno napisa
ali fakat me smeta. uzasno me gusi.
bas kao i smrad kamiona u trudnoci.
i danas sam hiperosjetljiva na njih.
i kao klinka mogla sam roniti na dah ohohoh.
pa sam sa 25 mogla 3 zamaha a da ne ostanem bez zraka.
sad mi je kapacitet pluca opet na starom.
i nek mi netko ne veli da to nije zbog cigareta...
AM, slažem se da je (ne)pušenje na terasi kafića i uz tobogan stvar (ne)kulture. kamo sreće da svi pušači razmišljaju kao ti - ne bi mi se dijete svaki dan u parku najelo čikova.
a djecji parkovi?Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
davno sam ih spomenula.
i ti imas osobnu kulturu i sigurno ces na terasi, kad vidis da tvoj dim ide direkt na nekoga, pomaknuti cigaretu ili se okrenuti.
vecina nece.
ili nece imati gdje od 4 mjesta za 8 stolova oko tebe pusi nih 70% i opet imas oblak dima.
i ti sigurno neces dopustiti da na tram. stanici tvoj dim ide u tudje dijete. neke to nece dirati. niti ces zadnji dim iz pluca ispuhati u tramvaj u kojeg ulazis.
tako da nije bas sve :roll: jer nisu svi AM :)
uleti ajvi :)
Ima li zainteresiranih za odgovaranje?Citiraj:
piplica prvotno napisa
Ma, :heart:!Citiraj:
Svimbalo prvotno napisa
Ma kužim, kako ne bih kužila.Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
I poštedjet ću te bilo gdje svog pušenja osim na terasi birca.
Jer ti tamo ne moraš biti jednako kao ni ja. Ili moraš. Kao i ja. :mrgreen:
Leo :* , znam ja da ima svega.
Nema mi odvratnijeg nego vidjeti pušače kako čikaju na ulazu u bolnicu na samom stepeništu iako je na vratima naglašeno da je zabranjeno.
Ma, to ti nitko ne mora ni reći da je zabranjeno, neke stvari ti i samom mogu biti degutantne.
Evo, ja ću - iako sam već navela da je to good point, pa samim time priznala da prihvatljivog odgovora nema, ipak ću se ponovno pozvati na austrijski model, po kojem bih, kad sam sama (tj. bez djeteta), odabrala pušački kafić, u nadi da tamo neće sjediti i na to "prisiljeni" nepušači, nego samo oblakom vlastitog dima zavijena ekipa. Tako ne bih extra trovala nikoga.
U situacijama kad sam s djetetom ili nepušačkim društvom, odaberem nepušački kafić-i svi sretni, zar ne?
Uletješe ina i AM; odgovor je bio za piplicu i vertex
Ina- :*
BTW, Ina, za svaki slučaj (da ovaj :heart: ne bi bio uzalud potrošen)-bila sam ironična ;)
Tko dobro barata ironijom, joj što ga volim :)!Citiraj:
Svimbalo prvotno napisa
AM, ali ako smo obje tamo, dakle pusac i nepusac, pusac je taj koji trazi da mu se dopusti da radi nesto sto smeta nepusacu. Nepusac ne dimi, pusac da. U tome je razlika: nismo jednake. Jedna od te dvije osobe ima jednu neugodnu naviku koju bi drugi trevbo trpjeti. A ne zeli.Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
odredjeni pusaci poznanici/prijatelji, a roditelji su, doma idu na balkon 8)Citiraj:
vertex prvotno napisa
Nemam nista protiv pusaca (to je osobni izbor), ali meni dim smeta uzasno, a volim ispijati kave u kaficima (bez djece) i zato je meni super sto vise nema pusenja u kaficima. Jos bi zabranila i pusenje u djecijim parkovima, bez uvrede pusaci, ali obazrite se po svakom djecijem parku i vidjet cete bar nekoilicinu roditelja koji puse. Najgore mi je kad vidim nekog kako cuva dijete na toboganu jednom rukom, a u drugoj drzi cigaretu.
Znaci doslovce treba staviti tablu zabranjeno pusenje a to znaci da treba potrositi jos ne znam koliko novaca za upozorenja, da bi mnoge prislili da ne puse u blizini djece. Zato cigarete trebaju jos poskupiti.
samo nije u pitanju navika, nego ozbiljna ovisnostCitiraj:
Deaedi prvotno napisa
Svimbalo, ovaj dio posta je direktan odgovor (ili rječito odsustvo odgovora) na direktno pitanje. Molim da mi to ne pokušavaš zakamuflirati u nekakve modele! :mrgreen:Citiraj:
Svimbalo prvotno napisa
AdioMare, ja bih se zaklela da si baš ti jednom pisala kako ti još više od pušenja u zatvorenom smeta kad ti na čistom zraku vjetrić nosi nečiji dom prema tebi. Valjda sam ipak nešto falila.
dim, ne dom
Vertex, ja bih ipak model :mrgreen:
Ne može!
Ma daj? :shock: :mrgreen:Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Deaedi, meni smeta i kad netko kopa nos, ježi ga, gadi mi se jest. :/
Ponavljam, ok sam s tim da se ne puši u zatvorenom prostoru gdje je nepušač pasivni pušač, ali to što nekome smeta moja navika negdje gdje mu ne može nauditi (a pazi, dozvoljena je!) me tjera da ti odgovaram ovako kako odgovaram.
Neću te zapušavati niti ispred ambulante, niti ispred HNK, niti na tramvajskom stajalištu. Posebno ti neću dijete zapuhivati dimom na dječjem igralištu. Dijete tamo mora biti, to je njegov prostor i samo krebil to ne kuži.
Vertex, vjerojatno si pročitala da mrzim čikove na plaži. Onako kad si lijepo prostrem ručnik, legnem, a ispod nosa mi stoji desetak čikova zabijenih u pijesak.
Kad smo kod toga što meni smeta, smeta mi i kad mi sin (nepušač) dođe doma nadrogiran i smrdljiv od tog silnog birtijaškog dima, dapače, i ja sama, bez razlike. Uopće nisam protivna ovom novom zakonu, nigdje to nisam napisala i nikada rekla.
A sad kad vidim da vam smeta i moje pušenje na otvorenom, predviđenom za to prostoru, bez obzira što "vam" ne pušim na dječjim igralištima ili dok čekam tramvaj, pa ja stvarno ne znam što bih rekla. :/
kod mene je upravo navika u pitanju, nepušim i po cijeli tjedan, mogu danima bez da zapalim, ni ne pomislim na cigaretu...
AM, meni ne smeta tvoje pušenje na otvorenom (trept, trept :) )
Prootiv sa pušenja, strašno mi smeta i došlo je do toga da čak ne idem u goste kumi čiji dečko ne vadi cigaretu iz usta (jer smrdim kao pepeljara).
Dok sam bila malada i izlazila, prag tolerancije mi je bio puno viši, iako me i onda dim iritirao.
Zakon pozdraljam i smatram da nema opravdanog argumenta za pušenje u zatvorenom prostoru.
No tu bih stala na loptu. Pušenje na otvorenom (tu naravno izuzimam dj.park ili terasu restorana na kojem se ruča) mi zaista ne smeta. Mislim, da ne očekujem od pušača da nestanu s lica zemlje.
Smeta mi jedino nekultura kod pušenja (na otvorenom) - znači dimljenje u društvu djece, na mjestu gdje se jede, bacanje čikova... Naročito kad u Dalmaciji (u ostatak Jadrana idem rijetko pa ne mogu komentirati) kad vidim da netko baca upaljeni čik kroz prozor. Najradije bi mu ga... :evil: da ne budem prosta
A mene najviše od svega smeta pušenje na stanici vlaka, tramvaja, autobusa. Posebno ujutro, nema mi gorega nego kad mi netko puše dim u lice, pa još kad malo sjednem na stanici a kraj mene se ulogori netko sa cigaretom. I u dječjim parkovima mi je pušenje katastrofa, i radi dima, i radi smeća, i radi toga što postoji realna opasnost da se dijete speče na nečiji čik.
( Ja sam inače povremeni pušač - tu i tamo zapalim cigaretu, obično navečer na balkonu.)
pa problem je u tome što je u pitanju ovisnostCitiraj:
AdioMare prvotno napisa
oni kojima je to još navika koja još nije prešla u ovisnost, nemaju 'problem' msa novim zakonom
jer ne osječaju krizu i jedva čekaju pauzu da odu popušit cigaret tj. ubrizgat dostatnu dozu nikotina
navike se lako mjenjaju
ovisnost... to je borba
Nisi morala faliti!Citiraj:
vertex prvotno napisa
Ja sam do prije 6 mjeseci bila nepušač, vrlo moguće da sam to napisala.
Ali moram reći da mi ovo cjepidlačenje s djecom po birtijama (ma i bez djece, sa ovim sada postojećim zakonom) stvarno ide na živce.
Možda sam ja samo drugačiji čovjek nego vi ostale?
Kada znam gdje što mogu očekivati ja to prihvatim i uzmam najbolje moguće za sebe i dijete ili ne prihvatim.
A da bih sad išla odrasle ljude, ovisnike, bolesnike :mrgreen: , ljude koji bi slobodno mogli pušiti samo na psihijatriji :shock: protjerivati sa otvorenih terasa e da bi meni srce bilo na mjestu - ne bih.
U birceve nikada nisam vodila djecu pa možda zato. Mi smo se hranili zdravo :mrgreen: u jedinom (do negdje prije) nepušačkom restoranu za djecu MC Donalds'u i jeli sladoled na Bundeku ili Prisavlju. Sad vidim da se i tamo puši.. :/
I tu vidim problem: u nepostojanju nepušačkih restorana i vani i unutra.
E, pa ovo pokušavam cijelo vrijeme reći.Citiraj:
Mislim, da ne očekujem od pušača da nestanu s lica zemlje.
Valjda će ovaj malo rigorozniji zakon nego do sada dati neke plodove. Imajte razumijevanja. :mrgreen:
Znam i zašto. Ti u Splitu, ja u Zagrebu. :lol:Citiraj:
AM, meni ne smeta tvoje pušenje na otvorenom (trept, trept )
Ali zato smeta Deaedi. :mrgreen:
Grubi, kao pušačici u svim oblicima i bivšoj okorjeloj, i nekolikogodišnjoj nepušačici, i kontroliranoj pušačici vjeruj mi: NEMA TU KRIZE.
Kakva crna kriza?
To su gluposti za malu djecu.
Nema onoga tko se ne može par sati strpjeti bez cigarete, ako želi.
AKo ne želi to nije kriza, to je sebičnost i bezobrazluk.
Ako navratiš, sjest ću s tobom na terasu i neću niti grintat kad zapušika u mom smjeru!Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
sorry, ne mogu ti baš pomoći, ja sam i u kafićima uvijek pitala ljude okolo da li smijem zapaliti, ako sam vidjela da netko ne puši, a ako sam vidjela dijete maknula sam se dalje i uvijek pazim da dim ide dalje od onih koji ne puše (iako, jako malo takvih znam). Vani ne pušim. Da se znamo, budući ti ne pušiš, da mi dozvoliš zapaliti vidjela bi super scenu - kako oko moje glave uvijek maše jedna ruka ili kako uzimam dim i onda okrećem glavu kako bi ispuhnula (tako sam uvijek radila kad sam bila na kavi sa jednom frendicom koja ne puši) :lol: :lol: 8)Citiraj:
piplica prvotno napisa
Dok budemo kafenisale sa zadovoljstvom ću se odreći te uši.Citiraj:
vertex prvotno napisa
Ti ćeš mi biti odličan razlog!
Kvragu i moje birtijašenje, a birtijašim ravno pola sata u jutro prije posla (i to s ostalim kronerima :mrgreen: ) jerbo poštujem zakon o nepušenju na poslu.
Pa sad još i terasa birtije!
Zle li sreće :mrgreen:
a dobro, od kud vama svi ti primjeri ljudi koji puše po parkovima sa djecom, ja idem sa malom po parku (i svom u naselju i u Maksiću bila i na Bundaću) i nikada nisam to vidjela. Zato imam takvih kronera u zgadi da puše u liftu :? - pa k vragu, zar baš u liftu, to fakat ne kužim. A lift se teško izrači, jer nema kud dim.
Apropo ljudi koji žive u centru Zg. - to je fakat koma. Imam frenda koji živi u stanu na "zelenom valu" - taj svake godine farba stan jer su mu nakon 6 mjeseci zidovi crni kao ugljen - lik je nepušač i ima sjenu na plućima (doktor mu isto rekao da prestane pušiti).
by the way, jučer gledala dnevnik na Novoj: obrtnici najavljuju štrajk. Već sad govore o gubitcima. A komentari na to?
Meni su malo bezvezni ti primjeri: umro od raka pluća, a nije bio pušač ili umro od ciroze, a nije bio alkoholičar, kao da to zdravstveno opravdava prekomjerno pušenje ili pijenje.
Ja pušim i ne zavaravam se.
A pušača po parkovima, WC-ima (da, da, uđe s čikom pišat) i onih koji ti ispuhuju dim u lice kada sjede preko puta tebe ima, nemo'š reć.
Citiraj:
icyoh prvotno napisa
Popisujem.
Ne smeta me čak niti kada roditelji na dječjem igralištu zapale, lijepo sjednu na klupicu, prate djecu pogledom i u miru popuše tu svoju cigaretu.
Naravno, sve dok ne otpuhuju dim drugima u lice i cigaretu ne ugase na tu istu klupicu.
Ja moram priznat da mi stvarno birtijašimo, i to praktički isključivo s djecom. Sami izlazimo relativno rijetko, a onda mi je kafić zadnja opcija. Radije neki klub ili restoran, kino.
Mi se redovito nalazimo s prijateljima s djecom, pa i ako je to Marjan, i ako su neke dječje skakalice, ili kupanje - uvijek je i kava. Često se nađemo u gradu, to je onda šetnjica - i kava. Centar Splita je zapravo dječje igralište, djece je krcato, nema prometa, riva je široka, društvo je ili dogovoreno ili se nađe na licu mjesta.
Zimi je popodne već mrak, ali se često svejedno prošeta po gradu. Nema sumnje da ćemo sad svi skupa i sjedat na nekakve kavice ili zalogajčiće u toplo i nezadimljeno.
Sve se manje bojim za ugostitelje. Dograđuju se terase naveliko... Na pješačke zone, staze... ma sve se pitam kada će se i stabla početi vaditi :roll:
Imaš jednu u mom kvartu.Citiraj:
elin prvotno napisa
"Markooooo, dođi mama da jabuku, ne možeš jest čokoladu" - kaže s cigaretom za zubima i baca prezirni pogled na mene koja ližem sladoled.