sasa, bi li tebi bilo ok da npr. učiteljica na nastavu dođe potpuno gola (ili učitelj, svejedno)?
Jer ona time nikog ne ugrožava.
Printable View
sasa, bi li tebi bilo ok da npr. učiteljica na nastavu dođe potpuno gola (ili učitelj, svejedno)?
Jer ona time nikog ne ugrožava.
mima ja ne znam, ali znam da gdjegdje u kafićima tjeraju van ako nisi obučen.
Znači, u donjim gaćama i toplesu može?
u mom idealnom društvu, može.
Imamo pravo smatrati...kao što ti imaš pravo smatrati da mi nemamo pravo smatrati. Dakle ako je u pitanju tko ima kakvo pravo za što...to bih prepustila pisanim zakonima, a ne nama. Ti pokušavaš istaknuti da ti misliš što mi svi imamo ili nemamo pravo, a to ne znači da je to točno...ili da je itko od nas pa čak niti ja u pravu. Ja imam pravo smatrati što god želim ali ne znači da je to i pravno gledano tako. Vjerujem da čak postoje i pisani pravilnici određenih ustanova o odjevanju pa čak i škole koju navodite.
A van toga sasa najiskrenije mislim da mi je fascinantno tvoje razmišljanje i vjeruj mi da sa velikim zanimanjem čitam tvoje postove i da ti nije na pamet palo da pročitaš ovo u nekim tenzijama jer stvarno mi je ok sve što pišeš..kužiš? :-)
To je jedini razlog?
Ovdje je očito borba tko će biti ekstremniji, valjda jedino ekstremna mišljenja imaju težinu...ono, kao da smo u srednjoj školi pa krenu prepucavanja koja završavaju filozofijom tipa:
"A po čemu je veća vrijednost života jednog čovjeka u odnosu na kokoš, mrava ili bakteriju? Sve je to život!"!
U svakom slučaju, u potpunosti se slažem s krumpiric.
Hvala na odgovoru. Pitala sam ovako, jer kad postaviš ekstremno pitanje, onda stvari mislim
postanu kristalno jasne.
da, samo zato. ja ne mislim da je učiteljica u toplesu nešto što se našem društvu uope može ili treba dogoditi sutra jer mi očito imamo problema sa malo dubljim dekolteom. ali liberalizacijom društva u svim smjerovima i učenjem prihvaćanja različitosti, voljela bih, da dođemo do stupnja gdje nam je kompletno svejedno kako se druga osoba oblači, ili u ovom slučaju ne oblači. u nekim društvima je jednako ekstremno pomisliti da žena smije pokazti noge. a u nekim društvima dojke uope nisu seksualno konotirane i samim time su nepokrivene. društvene konvencije su različite u prostoru i vremenu, ja osobno želim da budu što širokogrudnije, tolerantnije i otvorenije.
rosa, nisam se referirala samo na tvoj post. jedino ova prva rečenica je odgovor na tvoje pitanje da li bi me golo tijelo smetalo isključivo iz razloga koji sam navela.
Sloboda mišljenja garantira svima da misle što žele, dakle kao što netko misli da je gola učiteljica cool, ja mislim da nije.
A ako ćemo biti tako slobodni i nakaradni pa zašto onda mije tange ne bi nosile nacistički znak...mislim ja znam zašto, ali ispast će na kraju da je i to ok...a nije ne ne...
sasa, vjerujem da bi svi mi živjeli u svijetu potpune sreće, bez ikakvog zla, gdje su svi ljudi sušta dobrota, gdje nema
svađe, gdje radimo apsolutno ono što hoćemo..ali to nije ovaj svijet.
Tako da, po mom mišljenju, malkice si preveč zabrijala.
meni je to saša, smješno.
liberalizacija (apsolutna) društva, koliko god ja daleko od konzervativke bila, može nastupiti samo u slučaju da su ljudima intuitivne nekakve norme. A nisu.
Iz te liberalizacije mogu samo zamisliti karikiranu scenu profesora koji dolazi u školu s gaćicama (da ne sjedne golom guzom na stolicu), ali izvadi spolni organ i veže mašnicu na njega. I na prsima ima tetovirano "I like little girls"
Karikiram, ekstremiziram, kao i ti. Jer zašto ne? Zašto nekom od profesora nebi i to palo na pamet? Kad ne bi postojale naučene norme?
Ovako,da skratim filozofiju :
Trebali bi svi oni koji smatraju da su osviješteni i oslobođeni svih "konformističko-moralističkih ograda" doći samo na jedan školski sat (kad već pričamo o polugoloj učiteljici) u miješani razred gdje se samo jedna cura obuče (ili bolje rečeno svuče) u tanga-topić-push-up-čipka-stilu.
Nek ta mala samo jednom obriše ploču ili se prošeta do koša...opći kaos od komentara i podsmijeha i muškog,a bome i ženskog dijela razreda.
Ne mogu niti zamisliti kako bi pubertetlije reagirali na toples-učiteljicu..
ja odgovaram na postavljeno pitanje. a ukoliko učitelja uzbuđuju male djevojčice, onda ih on svakako ugrožava i potrebno mu je liječenje.
užasno mi je zanmljivo kako se gotovo uvijek kada se potegne pitanje golotinje, a često i homoseksualaca, dođe do pedofila. u tri laka koraka.
ja mislim da svako društvo ima konvencije ili naučene norme, samo što mislim da se one mjenjaju s vremenom, i voljela bih da se kod nas mijenjaju u smjeru koji sam navela. a taj smjer nije mahanje golim spolnim organima. nego onaj u kojem ne guramo nos u tuđe osbne odluke. vjerske, spolne i djevne.
ja mislim da ti nisi uopće shvatila moje pitanje, oprosti ako je loše postavljeno.
ako ne postoje granice-granice su u nama.
A nismo svi jednaki, ne zadovoljavamo jednake osobne i moralne norme. Dakle, ako nema granica i pravila ponašanja i odjevanja, 99,99 posto učitelja će doći u trapericama/odjelcu//, a jedan će poželjeti doći baš ovakav.
Napisala sam da karikiram, naravno.
ali rosa, ja sam i napisala da sam savim sigurna da se to sada nikako ne može odviti. ali seksualna konotacija dojki je društveno uvjetovana stvar. tako da recimo, dođemo do toga, da one nisu seksualni simbol, nego kao podlaktica recimo- onda se ta hipotetska situacija u kojoj učiteljica toples predaje ne bi tako odvila, zar ne?
doista pričamo oekstremima, ali ja samo pokušavam istaknuti svoju osnovnu ideju o tome da nije u redu tvrditi da je učiteljica neprimjerena i lošija za radno mjesto samo zato što je dekoltirana.
moda bismo o toplesu, i muškom i ženskom, kada i ako se tome uope približimo. jer mi imamo puno blie i svakodnevnije probleme. poput tangica koje su izvirile preko ruba hlača
Ajde stray, nema potrebe za vrijeđanjem, zbilja.
Objasnila sam zašto sam sasu baš tako pitala, i sad mi je jasno da se apsolutno nikada
nećemo složiti u pogledu odijevanja za posao.
Ali jedna druga stvar ovdje bode oči. Zašto ljudi pate za tim da ih smatraju liberalnim
(evidentno na ovom topicu)? Boli ih što ne mogu biti npr. sasinih nazora, a ne
mogu, jer bi lagali sami sebe.
I onda idu uvjeravati npr. sasu da je njeno mišljenje "neispravno", "vidjela bi ona
kad bi radila u školi" itd.
I sasino mišljenje zaista nikome ne škodi, kao ni ono od n.grace.
Pa zašto onda jednostavno ne možemo otići dalje u raspravi, ili je pak završiti?
Ja npr. ne mislim da je neispravno, naprotiv. Samo da je previše iskarikirano. Kao i moje o učitelju s mašnicom-uostalom.
a bez tetovaže :) zezam se.
svakako je pitanje i tuđih osobnih granica. Nekog vrijeđa tuđa gola dojeća sisa. A ne vrijeđaju ga tange koje vire iz hlaca.
A uloga sise je hranjenje djeteta-uloga tangi je seksualna. Osim što su dobre jer se ne vide tragovi gaća. Osim kad vire.
Dakle, pitanje je smeta li nam nešto samo forme radi (kao što ljudima smeta sisa) , jer "poziva" na seks (kao guza koja viri) ili jer vrijeđa situaciju.
Meni smeta ovo zadnje. I možda je to put prema AU-al se tako osjećam.
Na sastanku nitko ne drži čačkalicu u ustima, ne prostači, ne...a to zapravo nikog ne ugrožava. Isto tako se odjene primjereno situaciji.
Onda se vraćamo na onog debelotrbušnog, dlakavog Kaeinog profesora iz sredine priče.
Očito je da njoj smeta (a vjerojatno bi i mnogima od nas) takav prizor.
Jesu li time ljudi "dovoljno" povrijeđeni da bi mu se zabranio takav način odijevanja u jednoj obrazovnoj ustanovi?
Onda se postavlja pitanje... bi li me ugrožavao pogleda na tog istog čovjeka i u toj istoj odjevnoj kombinaciji i na plaži? Jer, ako mi je nešto ružno, ružno mi je.
Ili su onda ipak u pitanju (nametnute) norme, pa je manje važno vrijeđa li što nečiji ukus?
Ja nekako duboko vjerujem da su sva ekstremna mišljenja pogrešna ili polu-pogrešna,ako me kužite.
Onaj moj post nikako nije bio dociranje nikome, samo primjer iz svakodnevnice naše ovdje i sada.
Saša priča o plemenima, kulturama, običajima s drugih krajeva svijeta. I to je ok. Tamo. U njihovom kulturnom krugu.
Mi ipak živimo u zapadno-evropskom kulturnom krugu.
Koliko desetljeća/stoljeća će trebati na ovim prostorima da se sisa izravna s malim prstom, ne znam.
U jednoj dalekoj budućnosti, možda...možda i učiteljice budu dvoglave vanzemaljke:mrgreen:..
da je baba muško, zvala bi se...
iskarikirano je jer sam direktno pitana. ja osobno smatram da se društvo ne mijenja preko noći i na silu. nego polako, s vremenom, edukacijom, otvaranjem. tako da mislim da bi toples učiteljica, kada bi se i pojavila, donijela više štete nego koristi. sada. ali kada svi naučimo da je u redu imati crno nalakirane nokte, dredle, kostimie i SM čizme na poslu, pa kada naučimo da je uredu da se homoseksalci ljube na cesti, pa kada naučimo da nije manje vrijedno biti ateist, itd... onda možda nekad i jednom dođemo do toga da osoba kojoj stvarno predtavlja unutrašnje ispunjenje da hoda samo u šorcu po svijetu to i može. svjesna sam da je ovo što pišem nekima ideja društva iz pakle i apokalipse same. no to je društvo kakvo bih ja izabrala za svog sina.
a ja mislim da to cesto pomogne
ne samo firmi, da se mijenja i njeguje razlicitost, nego i kolegama koji su godinama prihvacali i ne propitkivali pravila
znam vise takvih situacija kad su bas mladi ljudi, s faxa, starije "oslobodili"
mene je ove godine dvaput zgrozila prljavstina odjece zaposlenika (blagajnice i blagajnika) u dvije razlicite trgovine, radilo se o kuti i majici koj je virila ispod
takva prljavstina nije bila slucajna i od tog dana, jos je imam pred ocima
kao i uznapredovale gljivice na noktima jednog konobara koji mi je donio kapucin u dubrovniku
u medjuvremenu sam prosla stotine sluzbenica i sluzbenika, trgovaca i doktorica i mogli su biti u vrecama ili u toplesu, ja nisam primijetila njihovu odjecu i cipele, samo nacin na koji su mi pruzali uslugu
sto se mene tice, interno pravilo da sluzbenica u banci treba biti redovito izdepilirana mene kao zenu samo vrijedja, a kao klijenticu jos me vise vrijedja da ta ista banka u turistickoj metropoli radi samo 6 sati u danu.
rado bi da mi netko objasni kako njena manikura ili dubina dekoltea utjece na uredjenost drustva, kao i da mi netko objasni otkad je to LJEKARNA institucija i otkad takvu "instituciju" vrijedja ulazak u kupacem kostimu. cija je to norma?
mislim da ljudi precesto sebi dopustaju da njihova pravila i granice postaju opca, sto mi je ok u onom slucaju nenina frizidera kojoj nije ok da joj osoba koju je pustila u kucu otvori i frizider, ili je mogu prihvatiti i u slucaju crkve i mise i kupacih kostima, ali nije mi ok u slucaju lijecnice na hitnoj koja te odbija pregledati nakon pada na kupanju jer - nemas gacice.
jer si posla na kupanje u kupacem, bez rezervnih, gadno pala, obukla haljinu, skinula mokre gacice i posla na hitnu da vide jel ta bol u trtici normalna. ofkors, kako pisanoga pravila da moras biti u gacicama kad dodjes na hitnu - nema, ta doktorica pristat ce na pregled samo kad si je na to i upozorila. a ako nisi valjda moras natrag doma.
znam da je vecini odjeca jako bitna i da vecina treba norme, ali je zdravo i da ima onih koje te norme ne diraju i onih koji ih propitkuju
ali po odjeci cijeniti ljude (htjela je da joj se vide tange), nezaposljavati ih (ona zena koju nisu primili u skolu) zbog tog ili im dodavati vrijednost to je za mene toliko neprihvatljivo da ne znam zasto opisujete te primjere ovdje u korist svojih teza. jer su im na sramotu.
meni se jednom dogodilo da sam prespala sastanak.
kolegica me zvala u 8:00 gdje sam, a ja pod poplunom
u mojem sustavu vrijednost kasnjenjem pokazujes nepostivanje osobe, ne odjecom
zamolila sam je da im skuha kavu i da im kaze da dolazim za 5 minuta
u sljedecih minutu i po sam oprala zube i umila se
higijenski minimum
u sljedecih tri i po minute sam bila na poslu, na sastanku
u pidzami
ne idem inace u pidzami na posao, ali je tada meni kasnjenje od pola sata bilo neprihvatljivije od odjece u kojoj cu doci
zanimljivo bi bilo sada, nakon 3 godine, pitati te ljude jesu li uopce skuzili kako sam bila odjevena, i ako jesu, koju su poruku primili: vase vrijeme ii razgovor s vama mi je vaznije od mog dojma na vas ili ih je nedostatak dojma ili sam dojam uvrijedio
zanima me jos jedno, malo je oftopik
ako je odjeca komunikacijski kanal (ja se slazem, moze biti jedan od...), kako onda komentirate to da vecina zena vrlo vjerojatno ODIJEVA MUZEVE? koliko vas kupuje ili slaze muzu odjecu u kojoj ce on komunicirati njene poruke?
Mene kao klijenta bi vrijeđalo da mi osoba dođe u piđami na sastanak, djelovalo bi mi šarlatanski.
Radije bih čekala pola sata, nego da razgovaram s nekim tko je u piđami na svom radnom mjestu. Sorry
I sad će opet na red doći propitivanje temelja naše kulture,znam.
Pa, ivarica, bolje bi bilo sigurno da si poštivanje prema osobama sa sastanka
iskazala tako da si navila
dva mobitela i pet budilica, pa sigurno ne bi prespala, nego da si došla u pidžami.:mrgreen:
a moze trajati dvje minute ali tog jutra ne bi moglo, takve su bile okolnosti
i obicno se probudim kad trebam i ne kasnim po sastancima
ali dogodilo se jednom, dogodilo se u situaciji kad su mi u ured dolazili studenti koji su trebali obaviti intervju za svoj diplomski i ugurala sam ih u raspored prije njihovih obaveza (inace ne sastancim u 8, nisam luda :lol: )
mozda je pomoglo to sto imam, iz mladih dana - ne u zadnjih 10 godina, naviku setanja po svijetu u pidzamama, imala sam 3-4 stvarno posebna komada, nitko ne bi skuzio, pa se u njoj mogu osjecati jednako kompetentno i spremno za posao ko u hlacama ili suknji
vise mi je falilo tusiranje tog jutra
i da ne zamisljate ne znam kakve scene mene podbuhle u spavacici s prorezima za dojenje iz koje svako malo sisa ispadne, trebala sam odma biti iskrena pa napisati detalje o vrsti sastanka, a i - pidzama je bila prelijepa satenska, krvavocrvena, od djeda ili pradjeda, ne sjecam se, s nekim plavim uzorcima, samo donji dio, a gore je bio neki plavi t-shirt
prije nego sam te hlace pocela nositi u krevetu, godinama sam ih nosila posvuda i nitko nije ni pomislio da je pidzama dok im ne bi otkrila pravu namjenu, nedostojnu ceste po kojoj hoda
eto, sad kad znate da pidzama nije bila na medeke, mozemo dalje :)
Pa apsolutno sve je točno. Ja nemam također problema sa tuđim depilacijama, niti mislim da netko ima pravo nekome reći depiliraj se našminkaj, oboji kosu ovako. To su zaista preosobne stvari.
I ja nikada nisam čula da je netko išao doma u bolovima ili razbijene glave sa hitne jer nije imao gaće. I stvarno ne znam kojeg normalnog čovjeka, bio on extremistički liberalan ili konzerva do bola ili neki prosjek, to smetalo. A o profesionalnosti takvog zdravstvenog radnika bi i novine pisale. Mama mi je 10 godina radila u hitnoj, ostalih 30 je odradila u bolnici i kod privatnog liječnika i oni rade prema pisanom pravilniku koji na žalost sve više zbog novca ima štetan učinak po pacijente, ali nema veze sa odijevanjem i to je skroz druga tema.
I sviđa mi se dio sa konobarom i prodavačicama jer i ja vidim te stvari ako baš bodu oči ili usluga nije na nivou ako ne super onda bar profesionalnog minimuma. Ja se smatram vrhunski tolerantnom i razumjevalicom svega i svačega, ali neke extremne fore i prepucavanja ovdje su mi u najmanju ruku smješne. kao i kad netko tvrdi da bi ostao ravnodušan na nešto ekstremno. Ja nikad ne reagiram na puno toga, ali da sam u sebi u mislima i da promišljam o viđenom...to da. Oči imam da gledam a mozak da mislim. I što ću...meni je dekoltirana sisulja u učionici na prvu užas...a kasnije ovisi o njoj, meni, kemiji i svemu što mi je u ljudima bitno.
I Možda mi ta postane i odlična frendica.