Nikolina-Zagreb prvotno napisa
Kako bih donijela odluku da li ići na AC ili ne, molila bih vas par informacija:
1. Da li ste upoznate sa slučajevima žena koje su pobacile poslije AC; u čemu je bio problem? Doktori su mi rekli da do toga dolazi zbog: krvarenja, infekcija i sl., pa me interesira da li je problem u doktoru koji obavlja postupak ili u organizmu žene ili pola-pola.
odgovore pišem u crveno jda se lakše kuži, a ne znam quotat dijelove teksta :oops:.
da, ali sa foruma (sprskih). ne znam što je u konkretnom slučaju bio problem, ali glavni problem i rizik su nedetektirane infekcije u maternici. definitivno je iskustvo doktora koji će raditi amniocentezu užasno važno - mislim da je bilo nekog slučaja i na ovome forumu da je žena dospjela kod doktora koji nema iskustva i pobacila, ne sjećam se više koji je dr. bio i u kojoj bolnici. u nekim uputama se kaže da treba doktora pitati koliko je amniocenteza obavio godišnje i sl - ja sam to sve ispitala kosa (vjerojatno mu je bilo smiješno, ali je razumio moje razloge), uključivo to kad je imao zadnji pobačaj ili komplikaciju itd. strpljivo je odgovarao na ta pitnaja, i baš sam zato išla kosu jer u bolnici ne bih mogla kontrolirat tko mi radi amnio niti bih već kad bih dobila zakazani termin mogla tako roštat doktora pitanjima. o hafneru sam za druge stvari (nevezano za amnio - nego za porode) čula samo najbolje tj. da je odličan i genijalac., ali da treba pazit u pristupu jer ne voli "internet babe", pa treba s njim diplomatski. za duh sam čula i da je dr. matijević dobar, ali kad sam skužila od moje priv. gino da to ide tako da se naručiš za dan, bez kontrole kod kojeg ćeš dr-a ići i da ne možeš prije razgovarat s tim dr. (u smislu napravit intervju njega kao kandidata koji će ti napravit taj zahvat), odlučila sam ić privatno da kontroliram bar to tko će me bocnut. Dakle, ne ovisi o organizmu žene - jer, što to organizam žene točno znači - ovisi o nedetektiranoj upali u maternici (koja se ev. ne može niti iz briseva skužit), ovisi o iskustvu onoga tko će to napraviti, ovisi koji put i o sreći, ali je dr. Kos rekao da su ozlijede fetusa najrjeđa stvar, ali najčešće su komplikacije od infekcije, a i to je 1 u 200, samo je tragedija, naravno, kad se to dogodi. Ovisi i o lošoj sreći - npr. na tren nestane veze na UZV ekranu i sl. - ipak se ide bost okružje živog organizma. Prethodni pobačaju u drugim trudnoćama, dugotrajno loši cervikalni brisevi, problemi u smislu krvarenja u sadašnjoj trudnoći dižu rizik. Dakle, rizici su ovako poredani, po meni svaki fifty-fifty:
1. neiskustvo onoga koji radi zahvat 48%
2. nedetektirana infekcija u maternici i/ili problemi u ovoj ili prošlim trudnoćama 48%
3. prostalih 4% bad luck ili ne zna se kako i zašto je do toga došlo
2. Ako ste radile AC kod dr Hafnera u bolnici Sveti Duh ili kod dr Zlopaše u Pretrovoj ili čule neke priče, molila bih vas vaša/tuđa iskustva: kako je prošao AC, da li ste/koliko ostale u bolnici ležati, kojim danima se radi ovaj postupak u navedenim bolnicama.
Nisam radila, ali sam ti i za Hafnera i za Zlopašu čula da su dobri doktori, ali ne znam koliki su specijalisti za amniocentezu. Na Duhu se ostaje ležati u bolnici par sati (ako nema komplikacija) i dolazi sutradan na kontrolni UZV. Za Duh sam čula da je dr. Matijević dobar za amniocentezu.
Moj slučaj je sljedeći: rezultat kombiniranoga probira (biokem.rizik+NT) je 1:2000, ali je rizik zbog godina (38,5) 1:107, zadnji UZV (u 16. tj. trudnoće) je OK, pa doktori prepuštaju meni i MM da odlučimo da li raditi AC ili ne. S obzirom da je rizik zbog godina otprilike identičan riziku od pobačaja nakon AC, tj. rizici su gotovo izjednačeni, postavlja se pitanje što učiniti. Iz toga razloga se želim prethodno raspitati zbog čega dolazi do pobačaja i općenito - kakva su vaša iskustva s AC.
Da ideš kod Kosa, savjetovao bi ti da ne moraš samo zbog godina. Užasno je teška odluka - sve ovisi o tome što bi ti s rezultatom. Mi smo se odlučili otići na amniocentezu kod Kosa, iskustva su dobra, Bogu hvala, meni je to ispala rutinska, nebolna pretraga, ležala par sati nakon u Vilija, ležala taj dan doma, sutra na kontrolni UZV u Vilija, prekosutra na vjenčanje. Kos je odmah rekao da mu se čini da ne bi trebal aimat problema - plodna voda je bila ok, zahvat protekao uredno - jedno bockanje - ali to nikad ne možeš znat i kod mene se skoro zakompliciralo jer je posteljica bila naprijed i dugo smo čekali da se beba makne iz jedinog slobodnog džepića za bockanje, da je išlo preko posteljice bilo bi rizičnije. di ti je posteljica - naprijed ili straga? jesi imala problema u ovoj ili drugim ev. trudnoćama. odluka o amnio mi je najteža koju sam dosad donijela u životu cijelom, lako je sad ovako unazad kad je ispalo OK, moraš isto sve uzet u obzir - kako bi se nosila s time da ne bude OK, a nalazi dođu da je dijete ok i slično. lako je to sve sad napisat, ali ja sam sve to probala zavrtit u svojoj glavi i duši, i mogu ti reć' da sam ostarila sigurno godinu dana u to neko vrijeme kad smo se odlučivali. jednom kad smo oboje donijeli odluku, bilo je lakše, vjerovali smo doktoru da će bit ok i ufali smo se da nećemo bit baš 1 od 200, iako garancije nikad nema. Odluka je stvarno na vama i ne može je niti jedan liječnik umjeto vas donijeti, a mi smo tu da ti olakšamo sa našim iskustvima, razmišljanjima, koliko se to može olakšati - meni su iskustva drugih koji su rutinski prošli kroz amnio isto pomogla donijet odluku.
Unaprijed hvala.
Pozdrav i sretno,