...slijevanje se kod nas vec radi :)
Printable View
...slijevanje se kod nas vec radi :)
Pozdrav svima,
nova sam mama prvašića na forumu :) dižem staru temu jer vas molim vaša iskustva. Prva stvar je slanje djeteta u kaznu izvan učionice "da se ohladi", dakle, kazna bez nadzora nastavnika. Zanima me je li ovakav način kažnjavanja primjeren/pedagoški/zakonit za njih male - teoretski, u njihovim malim glavicama može im nešto puhnuti, obuku se i odu iz škole od tuge, bijesa. Tko je odgovoran?
Druga situacija - kod usmenog ispitivanja iz matematike zabranjeno im je koristiti računanje prstima, onako, malo za pomoć, ispod klupe - i za to dobijaju 1 ocjenu manje.
Pripremam se uskoro za jedan razgovor u školi i treba mi sva moguća (protu)argumentacija - zakonska i pedagoška. I još čekam da se skupi bisera pa da krenem ...
To je za sada to, hvala svima :)
mama Lara
Dakle, prvašići 2011., petaši 2015.!
Kako ide?
Moj je na dan podjele rasporeda kukao kako će imati svaki dan puno sati - sve skupa 29 - i kako je dosad jedva i jedan dan tjedno teško podnosio 6 sati, a sad ga čeka svaki dan. Odonda se nije puno žalio na umor, kaže da mu se čini da je manje sati nego što je stvarno.
Veselio se novim predmetima, povijesti i geografiji (te je knjige još u kolovozu prolistao/pročitao) i zasad kaže da je zanimljivo.
Koristili su mikroskop u prirodi, nosio je kapulu; bilo mu je zabavno.
Oduševila ga je kutija iz tehničkog s modelićima.
Inicijalni ispiti iz matematike iz hrvatskog su potvrdili prošlogodišnje zaključne ocjene.
Sve što je dosad ispričao o profesorima je pozitivno, izgleda da mu upućuju same komplimente :mrgreen:
Ili je barem to verzija za roditelje.
Razrednica mu je stara poznanica, profesorica koja im predaje od 2. razreda.
Samo je informatikom zasad razočaran, on je valjda očekivao Minecraft, a ne udžbenik i pisanje.
Još ništa nije počeo učiti :cekam:
Di ste, petaši? :-)
Škola štrajka :mrgreen:
Moj petaš se, čini mi se, preporodio u 5. razredu, nakon dosadnog 4. i ne-baš-poticajne učiteljice.
Super mu je što iz svakog predmeta ima drugog nastavnika, a prema prvim dojmovima, svi su mu ok. Ima jaku potrebu dokazati se (što je učiteljica u razrednoj nastavi uglavnom suzbijala), pa mu je stalno ruka u zraku. Vjerojatno će mu nakon nekog vremena taj entuzijazam posustati, ali sad, na početku godine, mislim da to nije loše.
Povijest i geografija su mu zasad najdraži, uz matematiku koju je ponovno zavolio i samoinicijativno se javio na dodatnu (u nižim razredima je pružao velik otpor). Iz inicijalnog testa, 5 su dobili oni koji su i u nižim razredima išli na dodatnu, pa sad vidi da se to dugoročno isplati. Priroda mu je zasad ok, ali već vidim da ga ne privlači mamina struka :mrgreen:
Informatika mu se za početak jako svidjela, a tehnički još nisu imali (po rasporedu je svaka dva tjedna, pa su prvo bili maturalci, pa štrajk, i prođe 1. mjesec bez tehničkog).
Razrednica im je mlada i simpatična, stalo joj je do djece, ali problem je što je ona na zamjeni za bolovanje, ne zna se koliko dugo, i pitanje je što će biti s tim razredništvom. Nitko nije oduševljen takvim spletom okolnosti, ali tu ne možemo ništa.
Ono što ja osobno primjećujem je velik kvantitativni skok, u količini gradiva i sati. Svaki dan ima 6 sati, ponekad i 7 (ponekad ostaje i 8. sat u školi). Udžbenici su bitno drugačiji, nakon onih iz nižih razreda koji su djelovali kao udžbenici za male bedake, sa sličicama i minimalno teksta, odjednom su došli na udžbenike s gusto pisanim tekstom kojeg zaista treba naučiti. Mojem to nije problem, lako pamti, ali mogu misliti kako je djeci kojoj tako izloženo gradivo ne "sjeda" odprve :|
Baš tako, razlike u udžbenicima su OGROMNE, posebno se to vidi u povijesti. Udžbenici od 1-4 razreda su slikovnice sa par riječi, ovo su sada ozbiljne knjige sa ozbiljno izloženim gradivom.
Jako loše je to složeno, djeci je prelazak u peti razred već šok sam po sebi, i stvarno ih je već ranije trebalo postepeno pripremati na ozbiljnije školovanje.