ma znam draga, uvijek mi je bio nizak , oko 25 ali ovo je katastrofa da je 1 pa kontam sta se događa samnom
svaki mjesec se nadam nekom cudu ....
Printable View
ma znam draga, uvijek mi je bio nizak , oko 25 ali ovo je katastrofa da je 1 pa kontam sta se događa samnom
svaki mjesec se nadam nekom cudu ....
špelkica nije ovdje rijec o niskom progesteronu nego o anovulaciji, tj. kasnijoj ovulaciji (sto takodjer nije nikakva prepreka za postupak).
Aha, misliš kasnija ovulacija u ciklusu ili da nema ovulacije? Sad me baš zanima jer ja obično imam takvih problema...
ma meni se poremetio ciklus poslije kiretaze u 6mj totalno , sa 25-26dc skocio na 35-36 dc i tako vec 3 mjeseca
ako je ciklus 35-36 dana za pretpostaviti je da je ovulacija 21/22 dan pa nema sanse da progesteron 21dc bude visok, jer je porast progesterona pokazatelj ovulacije (tj. da je ovulacija prosla).
Ja imam cikluse od 28 dana ili čak kraće (i do 21 dan) i kasne ovulacije, ova druga faza mi nije kak bi trebala, al na to niko ne obraća pažnju jer obično sa stimulacijom je sve ok (mislim na klomifen)
kad se vadi progesteron 7 dana nakon ovulacije jel se racuna onda dan ovulacije ??
ako je LH juce pozitivna , danas je ovulacija npr, racunam od danas 7 dana ili ??
Iduci petak izvadi.
evo opet ja i progesteron :D
pratila ovulaciju i izvadila ga 7dana nakon ovulacije znaci 24dc a dobila jutros 27dc sta sada ??
zaj..... me menga , poranila ovaj put
menga je vjerojatno i poranila jer ti je progesteron prenizak. kad trebas dobiti nalaz? koliko si sigurna u dan ovulacije?
nalaz cu mozda dobit ovaj tjedan
ovulaciju je pokazala LH trakica, bol, sluz , mislim da sam sigurna
ocito imam kratku lut.fazu :/
moguce, ali to bi trebalo potvrditi UZV. i nemoj se iznenaditi ako ti nalaz bude nizak progesteron.
Dragi ljudi molim vas pomozite!
Naime prije par mjeseci sam imala spontani pobačaj i normalno ginekolog mi je rekao da napravim briseve i sve te pretrage koje se rade nakon toga.
I došla sam do te pretrage progesterona...e sad, meni su ciklusi do sad bili oko 30-31 dan, progesteron sam vadila 24 dan ciklusa i iznosio je 4,74 ( ref interval za folikularnu fazu je od 0.99-4.8, u luteinskoj fazi od 16.4 do 59 )
I sad ni sama nemam pojma...po tome ispada da opće ovaj mjesec nisam imala ovulacije...?!?!? Više sam izgubljena u svemu tome, pa vas molim za pomoć!
Molim pomoć,vadila sam progesteron 21. dan ciklusa.Nalaz je : 22.08 nmol/l referentne vrijednost: lutealn faza 5.3-86. Dali jenalaz uedu?Dali je progesteron dovoljno visok za ostvarenje trudnoće?
Prilicno mi je hitno, pa ako bi neko mogao da mi pomogne: naime, trebala bih uraditi nalaz progesterona, sutra (subota) je 21. dan ciklusa i lab. radi.
Problem je u tome sto su moji ciklusi prilicno zbrckani, katastrofalno variraju - od dva mjeseca do 21 dan (vrlo rijetko ovako kratko, zapravo samo se jednom dogodilo). Evo primjera posljednja tri: dva mjeseca, 21. dan a ovaj posljednji tacno 28. dana. (Imam hasimoto i hipotireozu, pa dr pretpostavlja da i to moze uticati). Nisam pratila plodne dane, nikada nisam ni imala neki poseban osjecaj za to vrijeme.
E sad, kako mi je dr danas nedostupan za pitanja, ne znam da li da idem sutra ili u ponedjeljak vaditi progesteron? Sta mislite?
Mislim, uopce ne znam sta da radim, jer mi je ovo sad prava lutrija, kad li ce stici ovaj mjesec? Da sam barem kupila trakice za ovulaciju pa pratila bila bih pametnija. A kako sam u prvom dijelu ciklusa vadila prolaktin htjela sam u istom cilusu i progesteron da se vidi kako izgleda kroz jedan ciklus. (Pisala sam vec ranije da sam imala 3 spontana.)
pa izvadi sutra, ako dobis normalno, ok, a ako bude jako kasnila/ranila iduci ciklus prati ovulaciju pa izvadi 7dpo.
Da, vjerovatno cu tako i uraditi, hvala.
Zelim ici na novu trudnocu pa sam bas nestrpljiva, zato mi je i stalo da napravim pretrage koje su mi jos ostale sto prije, izgubila sam mnogo vremena na neke gluposti.
Izvadila nalaz, grozno, 21. dan ciklusa progesteron 1,09 a ref. vrijednosti su 3-30. Danas kad sam isla po nalaz bio mi je 24. dan pa sam ga ponovila vidjet cu kakav ce biti, mozda ovulacija nije bila na vrijeme.
biserko, vadiš ga u sklopu ukupne hormonske slike? takav nalaz će ti, uz vrijednosti ostalih hormona, biti samo pokazatelj da ovulacije u ovom ciklusu nije bilo ili da nije bila u očekivano vrijeme...ne moraš ju ti sad uloviti do konzultacija
Vadila sam prolaktin pocetkom mjeseca, bio je na gornjoj granici, jer sam svakako kontrolisala tsh. bojim se da to kod mene nije samo ovaj mjesec, jer bas imam probleme sa neredovnim ciklusima. Koliko sam mogla sama povezati (imam hasimoto i hipotireozu, TSH mi seta) visok TSH vuce i prolaktin, a a onda posljedicno moze biti snizen progesteron. Kako sam imala tri spontana sad mi je jako bitno da ustanovim je li mi progesteron prenizak, da ne bih zbog njega opet dosla u istu situaciju. Vidjet cu u svakom slucaju sta ce pokazati danasnje vadjenje krvi.
Ma ja zapravo sve ovo laicki tumacim i sama istrazujem jer moj dr (inace jako dobar i cijenjen) smatra kako ja ne treba da analiziram hormone (osim TSH) jer to kod mene nije problem, posto, kako on smatra, ostanem trudna, ali trudnoca se ne moze odrzati (imam dijete od sedam godina). I jedan drugi ljekar mi je rekao kako ja, zaboga, sama sebi indiciram pretrage i kako dr google kod mene mnogo radi, pa ja zato vadim hormone.
Ali ja se pitam, sa bolesnom stitnom zlijezdom, tri spontana pobacaja i neredovnim ciklusima, zar nije abeceda pretraga napraviti hormonalnu sliku?
(Ne panicim, uopste ne volim ici dr (a ko voli), jedva sam se natjerala, ali zelim pokusati uciniti ono sto mogu.)
22.1. sam napravila nalaz progesterona - 21. dan ciklusa i rezultat je bio 1,54. Referentne vrijednosti: Folikularna faza: 0,2-1,5; Sredina ciklusa: 0,8-3,0; Luteinska faza: 1,7-27,0. Ginekologica je rekla ili da nije bilo ovulacije ili je bila tjedan dana kasnije, jer mi se ciklus produžio na 35 dana. Uglavnom, danas sam napravila test na trudnoću i pozitivan je. Na telefon me gin. malo zabrinula jer ako je oplodnja ipak bila prije 22.1. znači da ta trudnoća zbog niske razine progesterona neće biti dobra. A ako je oplodnja ipak bila nakon 22.1. nije li malo prerano da se to vidi na testu. Idem na pregled tek u petak, 13. (još i to :) ), a do tad ću poludit. Mislite li da je ipak prerano da se test pokaže pozitivnim niti 2 tjedna nakon eventualne oplodnje? :(
Teodora u medicini je sve moguce! Cestitam i neka bude sve skolski do kraja!
ako je ovulacija bila nekad oko 21dc, onda ti je već prošlo kao što si rekla cca 12 dana i nije nikako rano da test bude pozitivan. samo mi nije jasno, zašto si napisala da ti se ciklus produžio na 35 dana? misliš, 35.dan si radila test ili si dobila neko krvarenje, pa mislila da je M??
Cure,mora li se progesteron (20-22dc) vaditi u istom ciklusu kada i hormoni 2-5dc? Mislila sam da ne gubim vrijeme ovaj ciklus izvaditi progesteron (u petak mi je 20dc), a ostale hormone pocetkom sljedeceg ciklusa...
Preporuka i obicaj je vaditi u istom ciklusu.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Imam jedno pitanje. Možda sam i OT, ali ne zamjerite. Zadnjih godinu dana, nakon 2.operacije endometrioze, ciklusi su mi se skratili sa 28 na 25 dana, što mi i ne predstavlja nikakv problem. Nego i pored tako kratkih ciklusa, imam spoting prije menge po 5-6 dana, tako da ispade da skoro citav mjesec krvarim :lol: Da li je iko imao ovakvih problema, da li je to uzrok progesteron, žuto tijelo i da li ste koristile ikakvu terapiju za to? Hvala unaprijed :*
Molom Vas za info. Radila sam progesteron 17.dc (ovulacija bude u intervalu od 10.-12.dc), rezultat je 65, a ref.vrijednosti od 3,8-50 za lutealnu fazu. Sta znači ovako visok nalaz? Jel ovo nešto zabrinjavajuće?
Dobra vecer cure moje, nemojte mi sto zamirit, al nova sam ode, i ako bilo sto krivo napisem ispravite me. Uglavnom, ovo mi je druga stimulacija klomifenom, + utrici, prvi put mi je sve bilo ok, osim sto je test bio negativan:evil: .... uglavnom sada sve ispocetka, s time da uzimam utrice 3x2, (prvi put1x3) i danas 21 dc, sam vadila progesteron i on iznosi 96 a ref vrijednosti za lutealnu fazu su 5,3-86. doktorica mi se nije javila, pa me zanima vase misljenje. zahvaljujem se od srca!!! :heart::heart::heart:
S obzirom da si na utrićima ta vrijednost progesterona ti je po meni ok (znak da je vjerovatno bila ovulacija pa prirodni plus dodani progesteron putem utrića). Ali javit će se cure koje imaju više iskustva s utrićima.
Bok cure, vadila sam danas progesteron, nalaz je 4,8nmol/l a ref.vrijednosti folikulinska faza <1, luteinska >22 dali je to ok?
Koji dan ciklusa ti je? Ako je vađen 21. dan tj. 7 dana nakon O rekla bih da je prenizak, ali zavisi kad je bila ovulacija.
Vadila sam ga 22. dan
Po toj vrijednosti rekla bih da ili nije bilo ovulacije, ili je bila ranije/kasnije od 15.dana ciklusa, ili postoji defekt lutealne faze tj. žuto tijelo ne luči dovoljno progesterona u drugoj fazi ciklusa. Najbolje da vidiš sa svojim liječnikom, da pratite par ciklusa folikulometrijama ovulaciju i onda izvadiš ponovo progesteron točno 7 dana nakon ovulacije. Ovako je to sve nagađanje.
Bok, evo i ovdje da postavim pitanje:
Inace imam malo cudnog ginica, odmah da napomenem, nadam se da cete me uspjeti pohvatati.
Prosli utorak (11dc)sam bila kod njega, folikul je bio 11mm na lijevom jajniku, jos mi je lijepo objanio kako treba jos duplo narasti i da pijem od 14 dc duphastone (koji ja na svoju ruku nisam tad uzela nego sam htjela cekati da budem sigurna da je bila O jer mi uvijek bude 17-18dc).
Opet sam bila u petak (14dc) i bio je 17mm, rekao mi da dodjem u ponedjeljak da vidimo jel bila O, i da za vikend trebamo imati odnose, u nedjelju sam imala jake bolove, pretpostavljam da je to bila O.
Danas sam bila kod njega, 19dc, kaze na lijevom jajniku nema nista, na desnom jajniku folikul 10mm i da dodjem u petak jer O nije bila ) Sto reci? Mene najvise zanima da li poceti uzimati duphaston, il isto? Nisam pametna..
Sorry na romanu, al bas ne znam sto uciniti.
U 5 mj.imala punkciju 3 fol.svi bili prazni
prije 10tak dana opet punkcija 3 fol i opet svi prazni.
ovaj put odlučim da vadim progesteron 7 dana nakon punkcije a nalaz 81.64 nmol/L
ref.vrijednost Luteinska faza (16.41-59.02)
otkud tako visok progesteron ako nije bilo ovulacije tj js?
napominjem da nisam stavljala utriće nakon punkcije
Imala si punkciju tri folikula, to što nisu uspjeli izvući js ne znači da ti punktirani folikuli neće proizvoditi progesteron jer ipak se pretvore u žuto tijelo. Kod punkcija dođe do oštećenja folikula i posljedično žutog tijela pa ta proizvodnja progesterona obično nije dostatna za održavanje trudnoće te ga se zato dodaje u obliku gelova i tableta. Prema tome bih rekla da ti je taj nalaz povišenog progesterona ok. Ako ne padne s idućim ciklusom onda treba tražiti moguće uzroke.
vadila sam progesteron na 21.dan ciklusa i njegova vrijednost je 1,3nmol/L. Zanima me da li je vrijednost u uredu?
Dora, niska vrijednost progesterona 21.dan ciklusa žnači da ovaj ciklus nije bilo ovulacije. Osim ako imaš jako duge cikluse pa su ti ovulacije kasno u ciklusu.