vec 2. kalup (obruc) za tortu, i kuglof, mi se razlohao
ne prijanja dobro uz podlogu, curi tijesto izmedju rubova
imate li kakvu preporuku, sto kupiti? da potraje
Printable View
vec 2. kalup (obruc) za tortu, i kuglof, mi se razlohao
ne prijanja dobro uz podlogu, curi tijesto izmedju rubova
imate li kakvu preporuku, sto kupiti? da potraje
Da probaš staviti staviti alu foliju ili papir za pečenje da viri, pa onda stisneš obruč?
Hm...prvo što mi je palo na pamet je da ti je tijesto prerijetko. Ako radiš kuglof onda pokušaj napraviti maaaaalo gušće. Što se torte tiče-ja već godinama radim samo s obručem koji nema dno. Malo curi sa strane, ali to me ne uzbuđuje previše. Obrežem taj dio. Kuglof radim u kalupu iz jednog dijela pa ništa ne curi.
Pogledaj na http://www.kaiser-backform.com/produ...2-7A442923D617
Imaš kalupe koji imaju donji dio malo širi od obruča pa bi trebalo manje curiti.
ovo bih mozda mogla kod torte, ali ne i kod kuglofa
ali i za tortu tesko, tj. papir bi isao samo iznutra
jer obruc ide okolo podloge
ovakav je
http://online.konzum.hr/categories/5...ducts/50015402
mim, Kaiser mi se jako svidja
bojim se da je i cijena jako lijepa:mrgreen:
tijesto za kuglof je bilo malo rjedje, pa je jako curilo van
ali zna mi se dogoditi i sa guscim biskvitima, tad kapne par kapljica. dovoljno da zasmudi cijelu pecnicu
Je, ali se svaka kuna uložena u Kaiser isplati. Sve njihovo što sam kupila koristim zadnjih 12-13 godina, a kolače stvarno dosta pečem. U zadnje vrijeme koristim samo dva Kaisera: četvrtasti i okrugli, oba na rastezanje bez dna. Ostali mi stoje neupotrijebljeni već godinama.
navratit cu jednom u ducan, na putu mi je kuci s posla
izguglala sam nesto slicno, ali mi se cini da bi okvir mogao "plesati" po podlozi :unsure:
http://rist.hr/_data/modell_images/5203226a.jpg
(nema onog utora kao Kaiser model)
Ja obavezno na dno stavim papir za pečenje a onda obruč,i na obruč maslacem zalijepim papir i jako rijetko tijesto nikad mi ne iscuri.
to radim
ali kad je tijesto rjedje, onda princip ne sljaka :-x
ma znam.Citiraj:
Ja obavezno na dno stavim papir za pečenje a onda obruč,i na obruč maslacem zalijepim papir i jako rijetko tijesto nikad mi ne iscuri.
ali ja se ne zelim zezati sa papirom, pa zaljepi ga na kalup, pa odljepljuj kad izvadis kolac van...
Na dno ne ljepim, samo stavim. Ne znam drugaciji nacin...
Baš sam sad krenula raditi čupavce. A vidim da nemam pecilni prašak ni sobe bikarbone.
Hm...kako ispadne biskvit bez toga?
A joj, onda će čupavci čekati do sutra za pp!
Šta, ne digne se biskvit? Bude tvrd?
taman mi se ispeko padispanj...zasto se meni skoro uvijek sredina biskvita ful kupolasto napuse a ne ostane lijepo normalno ravna?:gaah:
i sad bi ja to trebala preokrenut iz kalupa a ono dno cijelo valjkasto i nestabilno....:roll:
Događa se ako nisi prosijala brašno zajedno sa p.z.p ili sodom bikarbonom. A ako nisi stavljala p.z.p., može biti par razloga. Ili ti pećnica nije bila vrela, ili si otvarala pećnicu za vrijeme pečenja, ili si ga vrelog izvadila iz pećnice. Meni se sve to događalo dok nisam naučila da nikad vreli biskvit ne vadim iz pećnice, nego isključim pećnicu minutu prije nego će biti gotov i ostavim je samo odškrinutu, onako stavim dršku od kuhače da pridržava vrata. I pustim da se hladi.
ja se ničega toga ne držim
ok, ne otvaram pećnicu više puta nego mi je potrebno
i biskvit mi uvijek ispadne savršeno
a nisam nikakva kuharica
ja bih rekla kako je to i do pećnice; ne grije svaka ravnomjerno
a prosijavanje brašna... to u životu nisam napravila
tovarim žlicom, pa kako ispadne
Nemoj namazat rubove kalupa nego samo dno.
- nisam nicim mazala kalup (znam za tu caku),
- za padispanj inace ne ide pp,ja inace koristim sodu bikarbonu pa odlucila ipak stavit malo, njoj je starter nesto kiselo tako da ju pomjesam sa malo kefira - dakle ne mogu je prosijat skupa s brasnom....
- kupola se vec napravila dok sam ja 1vi put otvorila pecnicu da ubodem cackalicu i provjerim stanje...
- nakon gasenja pecnice sam malo otvorila vrata (znam i tu fintu), ali to za posljedicu ima propadanje biskvita kad se ohladi a ne neravnomjerno dizanje (nije mi propao)
- ne prosijavam brasno ali sipanje brasna polako i s visoka u smjesu ima skoro pa isti efekt (prozracivanje)
- jaja izvadjena malo ranije da se stemperiraju,brasno umjesano kuhacom a ne mixerom....
dosta ja tih caka znam pa opet zaheb....mora da je do pecnice...e,na to vec ne mogu utjecat...
Pa nama to nije ni bitno, kad rijetko imamo u kući više od 2 kg brašna. Bilo je bitno našim bakama jer su imale (bar moja) u špajzi vreću od 50 kg, pa su donji slojevi bili sabijeni (tak ja to zamišljam, a tko zna je li stvarno ima čega u tome...) Isto mi je lijeno sijati, ali po ps-u bi se pogotovo glatko brašno trebalo prosijati baš zato da se razrahli struktura brašna.
marta, koja si ti bRezobraznica!Citiraj:
Savršena čokoladnu glazuru moguće je postići tako da se torta prvo presvuče tankim slojem marcipana. Ja razvaljam marcipan između dva komada bakpapira, pa tim pokrijem tortu i zagladim marcipan. Nakon toga prelijem čokoladom rastopljenom u maslacu. Najbolja mi se pokazala Kraševa čokolada u prahu. Ta glazura se onako presijava i fakat bude savršena.
Da ne isprljem tanjur, ispod torte stavim bakpapir ali ne u komadu, nego više komada, 4,5, jer ih je tako lakše poslije izvuči.
nikad mi ovo nisi rekla, a znaš da ja to volim znat!
vi stručnjakinje sigurno već znate i možda je neko već spomenuo, ali kad se zadnji čas sjetite da trebate omekšali maslac, odlično je rješenje naribati maslac na ribež (na stranu za jabuke). ful brzo omekša.
Dobra fora!
Pusti stručnjakinje, i mi amateri čitamo ovaj topic. ;)
ja sam mislila da se brašno prosijava ako sumnjaš da su ti se neke baje naselile unutra :škartoc:
A onda neznam, ja sam nabrojala moguće razloge, koje ja znam... Iste sam probleme imala s biskvitom, pa kad sam se počela držati ajmo reći "pravila" uvik mi ispadnu prekrasni :)
Sigurno je do pećnice. Al neš ti mene stručnjakinje, ja samo volim kuhati :mrgreen:
A o prosijavanju brašna, uvik prosijavam, to mi je stvar navike, sigurna sam da ima razlike između biskvita s neprosijanim i prosijanim brašnom.
Pa da - nema žižaka :lol:
da li se moze slanina (spek) cuvati u skrinji?
osjeti li se neka razlika u okusu kad se odmrzne?
Meni je špek uvijek prefin, a često ga zamrzavam da mi duže traje...
Može se zamrzavati i to jako dobro. Kao i Angie75 i ja ga znam zamrznuti ali nemam velike količine. Kupim pol kile i razrežem na 5 komada od cca 10 dag i vadim jedan po jedan da mi ne stoji predugo jer se u frižideru zna "zaljigati" ili upljesniviti. Ako je u frižideru, mora biti u papiru, nikako u najlonu.
Kolegica s posla ima svoj domaći špek i čuva ga u škrinji cijelu sezonu, tj. godinu dana, ako ga ne pojedu prije. Nema promjene okusa.
moji isto zamrzavaju spek.
prsut odensu vakumirati, pa ne znam da li bi se i spek mogao tako cuvati :/
Ja sam zaleđivala i vakumirani špek, kad sam ga imala puno i znala da će dugo stajati.
Google se ne razumije u šljuk. Pretpostavljam da je to ostatak pršuta, onaj dio koji se ne može narezati zbog kosti, ali nisam sigurna.
Može li se jesti bez kuhanja, šta kažete, južnjaci?
Mislis na gnjat?
Ako da, on se moze jesti I sirov I kuhan. Ako ga kuhas,nemoj soliti, ionako je preslan!