a tko zna zašto se ona prepala da je trudna
a tko zna zašto se ona prepala da je trudna
u školi radim. kažem, razlikuju se generacije. neki su već u 7.r jako zreli, a neki su i u 8. "bebasti". ali, i ovi "bebasti" su u 6.r pili i pušili, što me šokiralo. tako da više ništa ne pretpostavljam. naravno, nije to većina, ali dovoljno da se zabrinem i pitam zar ničemu ne služe konstantna predavanja o ovisnostima.
Ja sam čitala štulhoferov program u situaciji kada se ozbiljno razmišljalo spolni odgoj uvesti kao zaseban sat u školi. Meni se sviđao, jako, pogotovo stoga što je jedan od naglasaka programa bila ne samo potreba stjecanja znanja o spolnosti već i jačanje samopouzdanja i samosvijesti, s ciljem, između ostaloga, da se dijete uspije oduprijeti utjecaju i pritiscima vršnjaka.
zanimljivo bi bilo recimo saznati, koliko bi se u tom odgoju podučavalo djecu uopće o seksizmu, seksualnom nasilju i kako da se djeca od toga zaštite.
ne priliči da ih jedna odrasla žena, majka, izgovara, jer se stiče utisak da i ti te cure tako percipiraš.Citiraj:
To su vrlo pristojni nazivi u odnosu na ono kako mlade dame same sebe časte, na moju vrlo veliku i iskrenu žalost. Ovo što je Nena J citirala s fejsa, evo to mene uvijek štrecne, da je to curama pa i ženama postalo normalno. Doživjela sam scenu u kojoj sve fino skakuću aerobic na totalno agresivni ritam uz tekst F*** that bitch stop puta ponvljeno glasno i jasno, a one sa smješkom vježbaju. Eto to je meni bolesno i ako bilo koji predmet popravi to prihvaćanje da je jednakovijredan izbor biti predmet seksualne eksploatacije u bilo kojem obimu ja sam za.
smatrati da su djeca (od određene dobi) slobodna u svom seksualnom izboru (pa i da vole osobe istog spola, nikakve životinje, što je iskreno rečeno i prilično zločesto vrijeđanje), da bi prije stupanja u seksualne odnose trebala biti upoznata sa (vlastitim) ljudskim tijelom, funkcioniranjem seks. organa, da bi trebala biti samosvjesna, uživati u svom tijelu, da bi trebala biti upoznata sa kontracepcijom i seks. bolestima, smatrati da treba pozitivno prići seksualnosti, ako (i kad) i stupe u odnose da dožive lijep osjećaj, a ne traumu... sve to smatrati ne znači istovremeno željeti da ti dijete bude predmet seksualne eksploatacije, niti željeti da ti dijete u ranoj dobi stupi u seks. veze, a kamo li da obezvrijedi sebe ponašajući se poput idola koje im nameće modna i filmska industrija, pa i patrijarhalni sustav vrijednosti (ili si svetica ili kurva).
dapače, to upravo znači podučiti dijete da bude svjesno da čuva sebe, svoje tijelo i zdravlje i da seksualnosti priđe i pozitivno, ali i odgovorno - prema sebi. to znači, po meni i uživati u masturbaciji i ne smatrati to grijehom zbog kojeg će se završiti u paklu, ali i znati reći ne, bez straha. to za mene znači prepoznati kad te netko hoće iskoristiti i/ili kad ti netko (posebno starija osoba od povjerenja) prilazi na neprimjeren način. to znači prepoznati kad te društvo percipira kao seksualni objekt i ne dozvoliti si to.
ako će netko od naše djece učiniti objekte, to je upravo društvo i neinformirani (i zbunjeni) vršnjaci. to je upravo prikriveni i očigledni seksizam koji vlada, kako na plakatima, reklamama, na tv, pa i u saboru, gdje se izjavljuje da su žene za madraca.
seksualni odgoj bi (barem po meni) trebao podučiti ne kako da stupaš u seksualne odnose sve u 16, nego kako da odgovorno stupiš u seksualne (ljubavne) odnose, kad to sam(a) budeš željela i osjećala potrebu. da u tome uživaš bez straha i grižnje savjesti.
ne trebas ici do sabora.
dosta je i ovaj topik.
ti madraci, trampolini su kao sto vidim rezervirani za cure. jer one su ocito jos uvijek objekti. cija se "ispravnost/neispravnost" mjeri time da li imaju, ili nemaju seksualne odnose.
mladici/decki se ne spominju. jer oni su naravno subjekti, te njihove seksualne aktivnosti nisu uzrocno-posljedicno vezane sa njihovom "ispravnoscu", karakterom i inim.
Ja sam za uvođenje zdravstvenog odgoja u škole u bilo kojem obliku tj. ne smeta me hoće li bit u sklopu SRZ-a ili nekog drugog predmeta. Bitno je tko će ga predavati i da to budu ljudi koji su obrazovani iz tog područja. I ne kužim ovo vezano za svijetonazor i zašto se neki sada boje da će tih nekoliko sati o seksualnosti promijeniti djetetov svijetonazor. Naravno, razgovaram sa svojom djecom, nastojat ću ih informirati o svemu i već nastojim, od zdrave prehrane do zaštite od neželjene trudnoće, potrebi poštovanja suprotnog spola, dakle svih životnih tema koje su jako bitne. Mislim da im zdravstveni odgoj u školi može samo koristiti i da to nije nikakvo patroniziranje roditelja. I isto sam kao i Bubica bila u prilici onda davno kad se trebao uvesti spolni odgoj u škole upoznati Štulhofera i njegov program i bio mi je sasvim ok.
joj seni, znam da sam ja dobar materijal za to, al' što ti voliš izvuć' iz konteksta pa ga zakovrnut, a sve nešto kao ufino umudro Baš si me nasmijala. Ja i onaj Mudrac/madrac :lol:Možda ga ja lupim tu i tamo (neki će reći više nego manje, a neki obrnuto), ali ja bar pišem zato što me nešto zanima, a ne zato da nekog ubodem.
Drago mi je da sam te nasmijala. :-)
Tesko da mi je namjera ubadati, ali kao sto netko reče, odgovoran si za ono sto napises, ne za ono kako ljudi to napisano interpretiraju. To kako interpretiraju, također govori nešto o njima. Što se tiče finoće, što ću, takva sam.
No i da te razočaram, ono sto sam napisala se nikako ne odnosi samo na tebe, a i napisala sam: cijeli ovaj topik.
I ne samo ovaj.
Uvijek kada je tema seksualnost i mladi, sve se uvijek svede zna to. Ženama/curama se mjeri i premjerava, i one su onda ovakve i onakve, muškarci/dečki se ni ne spominju.
Pa i na društvenim mrežama muški avatari/slike/tekstovi su zezancija, ženski su znak sveopce moralne propasti.
Mene smeta i jedno i drugo, a pisala sam o curama jer moda tog ponašanja "kako je fora biti vulgarna" trenutno hara među curama i meni ne sluti na dobro. Da sad dečki počnu o sebi pričati na taj vulgaran način bilo bi mi jednako tužno i zabrinjavajuće. Ružno je kad te netko vrijeđa, ali kad ti to sam o sebi...zastrašujuće
meni osobno izuzetno je važno da moja djeca u školi nauče da je seks nešto pozitivno i ugodno, aktivnost u kojoj se uživa a ne neka žrtva koja se podnosi ili grijeh za koji će ispaštati. obzirom da imam kćer još mi je važnije da ona shvati da je nije pasivan objekt seksualnog čina nego aktivan, željela bi da prihvati što ranije ideju da je ona ta koja bira kada će, s kim i kako imati odnos, a ne kad će netko imati odnos s njenim tijelom koji će ona otrpiti zbog tog da bude popularna ili zadrži muža ili što već.
eto, ja imam potpuno drugačije strahove što se tiče seksulanog odgoja, brine me utjecaj patrijarhata i različitih pravila za ženski i muški rod.
hm... vidim da bi se možda prije složile oko potrebe feminističkog odgoja. to me raduje. :)
to je zato jer u nasem drustvu i vecini mozgove zenski rod jos uvijek "daje"...
Potpis pod mc, davorku, mamitzi i leonisu.
Leonisa, ja i dalje mislim da je posebna pozornost koja se usmjerava prema ženskoj djeci vezana uz mogućnost da djevojka, a ne dečko, ostane trudna, i time se dovesti u situaciju koja nije uvijek povoljna za nju.
Pa možemo i lopove učiti isto da je tuđa kuća za njih zabranjena, tako da možemo fino u šetnju bez da zaključavamo, i bez da montiramo alarm na kuću. Svakako. Ali, jel zaključavaš? Zaključavaš kuću iako mup ima krilaticu sigurnost i povjerenje.
Hm. I sto radimo sa lopovima, kad ih se ulovi. Idu u zatvor.
Kužim otprilike sto misliš Ifigenija, ali nije mi to s zakljucavanjem neka usporedba koja drži vodu.
A osim toga, ako gledaš simboliku usporedbe, opet smo na istom.
Kuća objekt i lopov subjekt.
da, zenska osoba ce ostati trudna, ali ta trudnoca je jednaka odgovornost i obveza obaju seksualnih partnera i tako djecu treba od pocetka uciti, ne stavljajuci ni jednan rod ispred drugog, jer ako damo vise paznje zenskoj djeci, onda od starta ucimo musku djecu ono klasicno o cemu pricamo godinama "ne moram jer znam da netko drugi hoce".
ne moram brinuti o kontracepciji jer ce o njoj brinuti zensko dijete/osoba jer je ona ta koja moze ostati trudna i ta trudnoca je njena briga i odgovornost i onda ona zaista "daje".
ako od pocetka ne radimo razliku u odgoju onda cemo moci ocekivati da ce jednog dana trudnoca biti jednaki "problem" i muske i zenske djece.
ma usporedba je skroz naskroz promašena. i što više razmišljam o njoj, toliko mi je sve više i više naopaka i na kraju krajeva - ružna. :-/
š
ja se sjetim robin hooda, muskarci u tajicama i sir johna i marian i njene celicne gace i ogroman kljuc kojeg john trazi, pa ne pronalazi vec pokusava razvalit bravu svim sredstvima :lool:
Da, češća je situacija, i sada i kroz povijest, da muški dio para odleprša bez odgovornosti kad nije zainteresiran za tu trudnoću.
No, ima i onoga, a tu se pozivamo na žensko pravo danas, i jedino žensko, gdje se isključuje onaj dio očeva koji bi možda bio zainteresiran za potomstvo, kakvi god partnerski odnosi bili, ali žena nema namjeru zadržati trudnoću.
Tu onda on nema nikakva prava. Prava i obveze mu nastupaju tek ako se dijete rodi (ako se ona odluči na tu opciju).
To mi se čini jedna od rijetkih situacija gdje su muškarci zakinuti u pravima (plus što su slabije plaćeni kao modeli i manekeni od žena:mrgreen:)
Bez sumnje, trudnoća i rađanje potomstva su većim dijelom na ženi, djevojci, oduvijek, i zato je valjda i priroda ciklusom uredila da se ženkama skoro svih vrsta i manje i rjeđe da upuštati u tu avanturu jer za nju posljedice mogu biti vrlo konkretne i opipljive dok za njega ne moraju.
Taj miks prirode i društveno uređenih odnosa teško da ćemo mi sad samo tako razmrsiti.
Leonisa :lol:
Pa rasmrsuje se to. Eto npr. danas npr. ne nosimo čelične gaće.
I imamo kontracepciju. Pa se možemo upuštati u avanturu, ako hoćemo.
leonisa
:lol: :klap:
Mislim da tu grijesis u interpretaciji - prirodno je bas obrnuto, da se sto vise i brze razmnozava (tj. ima vise potomaka), ali je ogranicavajuci faktor okoline tj. nepovoljnih uvjeta za imanje mladih u doba kad recimo nema dovoljno hrane i sl. Zato npr. glodavci preko ljeta mogu imati i nekoliko legla i a preko zime obicno nemaju. Ljudi i neki visi primati su pak toliko postali sposobni snaci se bez obzira na godisnje doba da je priroda to iskoristila i "nagradila" one koji su radjali u svako godisnje doba, pa sad imamo situaciju da zena moze ostati trudna svakih mjesec dana. Drugo je sto nam sad ovo drustveno uredjenje ne preferira bas takvo stancanje potomaka jedno za drugim :mrgreen: Ali tu opet dolazimo do potrebe edukacije o plodnosti, kontracepciji, ciklusima itd...
A sto se analogije djevojka=kuca tice, meni se isto ne svidja... eventualno kao djevojka=vlasnica kuce u kojoj prima goste kad i koliko zeli - ne znam, mozda i da mora paziti da ne bude poput one iz novina sto je na fb javno napravila poziv za rodjendan pa je i policija morala intervenirati...
ja se s time slazem, no mi govorimo o dvije razlicite stvari. ti govoris o nezeljenoj trudnoci sta i kako kad do nje dodje (bilo da je nezeljena od strane muskarca, zene ili oboje), a ja o koraku PRIJE toga. kako da do nezeljene trudnoce ne dodje. odgovornost partnera prije i za vrijeme spolnog cina. ne nakon.
ako je do nezeljene trudnoce ipak doslo, onda se zakazalo u koraku prije, zar ne?
a u samom cinu u pogledu svih prava, duznosti, obveza i odgovornosti, oni su izjednaceni, sta ne?
Ne sasvim. Moja se interpretacija nije odnosila na vrste kao vrste nego na razliku u spolu kod većine vrsta. Kod mnogih su muškarci spremni non-stop (ko i naši bijednic:lol:), pa ako neće jedna, hoće druga, ali moraju čekati odobrenje ženki, ovulaciju ili tjeranje.One nisu toliko često raspoložene kao mužjaci, iz mnoštva razloga, od kojih si i ti neke navela. Priroda je tako uredila, ali mi nismo samo biološki determinirana vrsta pa se kod nas radi svakojako. :mrgreen:
al ljudi se ne seksaju samo radi razmnozavanja, ko sto si sama napisala, pa onda to pada u vodu. to "davanje", jelte :mrgreen:
ja sam ovdje upotrijebila sarkasticno taj izraz koji je sjeo na tvoju opasku da seks ovisi o zenskom rodu, kad se tjeraju, ovuliraju itd jer muski rod moze i zeli uvijek. i sa takvom premisom zaista dolazi do toga da zene daju muskarcima.
srecom ni jedno od toga nije tocno.