I ja kazem da moze. Moj toliko kratko sise od rodjenja. I slazem se sa Zutom. Super vam ide!
Printable View
domice, imam jedan zahtjev.
Baci tu vagu kroz prozor. Vrati je u ducan, prijateljici, patronaznom, kome god.
Bez zezanja, zavrsit ces u zacaranom krugu, prekinut cete dojenje i/ili trebati pomoc strucnjaka oko svega i svacega.
Vaga je za IBCLC i ostalo medicinsko osoblje. Stavljanje bebe na vagu poslije podoja ne znaci ama bas nista nekome tko nije prosao edukaciju o dojenju i ne zna sto radi, osim sto ti daje nekakvu brojku od koje ces cupati kosu.
ja vec sada cupam kosu. mali jede rijetko rekla bih, kad god se promeskolji dam cicu i on cica nekoliko minuta. ostalo vrijeme ili spava ili ga nosimo i bude miran. kada place ponudimo mu najpriej cicu, pa ako nece cicati ona bocicu ( ako je vrijeme za hranjenje), presvucemo ga, nosimo i cesto puta ispadne da je bio umoran jer zaspe.
mene brinu ti podoji.... broj podoja dnevno i trajanje. zato imam vagu...da ga probam vagati prije i nakon podoja i da provjeravam dobiva li na tezini iz tjedna u tjedan. nije da cu mahnito svakih sat vremena vagati jer to naprosto ne bih stigla. jednom tjedno i sada cu par dana vagati prije i poslije podoja. danas sam samo jednom vagala.
kaae, on zbilja ne sise duze od 5-7 min... i dalje spava popodne 3 sata u komadu.
osjecam se kao da nemam dijete, kao da je negdje drugdje preko dana i panika me hvata jer ima tek sest tjedana i trebao bi vise traziti jesti po nekoj teoriji.
sto se ad-a tice zamjenjujemo ga izdojenim jer se stignem izdojiti. htjeli smo izbaciti bocicu, ali onda se dogodila ova promjena i opet nisam sigurna da dovoljno (ista) dobiva. cinilo se kao da je odbacivao cicu u pocetku, ali a obzirom da kolicina ad-a/izdojenog nije dovljna da ga zasiti za cijeli dan, izgleda da nesto ipak doji. za sada zelim utvrditi sto su ti kratki podoji.
ne znam jeste li ikad takav slucaj kao moj imale...totalni kaos. dolaze mi ljudi u posjetu stalno pa ne stignem sve zapisati, ali budem vam postala sve podoje i vrijeme pa da vidite kako to izgleda. sutra ili prekosutra...
Domice, ako on pisi i kaki, i dobiva na tezini (ne od podoja do podoja), onda je sve ok. I ja mislim da ce te vaga izludit. Moj je u prva dva mjeseca dobio 3200 g, a jeo je slicno kao tvoj sada. Kad sam rekla sestri da ne jede cesto ni dugo, rekla mi je, e pa da, ekspeditivni jedaci uglavnom najbrze napreduju. Takvo je njeno iskustvo.
Jednom tjedno mozes vagati i kod pedijatra. Pustit ce te na vagu. Ozbiljno ti kazem, rijesi se te kucne vage prije nego prolupate svi redom.
Ako dijete jede i puni pelene, dobivat ce i na tezini. Vaganje prije i poslije podoja znaci da si vagala dijete prije i poslije podoja. To je jedino sto ces saznati. Neces znati koliko je dijete pojelo. Sto ako bljucne usred podoja? Kako ces izmjeriti kolicinu izbljucane hrane? Od cega ces je oduzeti? Stvarno si si natovarila notornu glupost na ledja.
Kad citam ovako kako pises, stvarno mi se cini da je vrijeme da pokusas razgovarati s lijecnikom opce prakse, svojim, i da podijelis sve ovo sto te muci. Ne snalazi se svatko u ulozi roditelja odmah (naprotiv; vecina ljudi se ne snadje barem neko vrijeme) i sasvim je normalno potraziti pomoc. Mislim da ti je u ovom trenutku potreban netko tko moze s tobom razgovarati u cetiri oka, tko ce ti pomoci pronaci nacine za opustanje, za odmor i opcenito za oslobadjanje uzasnog grca u kojem se nalazis kao novopeceni roditelj.
Uz to, kako god znas i mozes, odluci kako ces hraniti dijete i hrani ga tako. Makar sva hrana bila AD iz boce. Nemoj ovako sarati jer se izludjujes stopostotno.
Gdje pise da bi sa 6 tjedana trebao sisati dulje od 5-7 minuta? Gdje trazis informacije? Zasto ih uopce trazis, u ovom trenutku, ako cijelo vrijeme radimo ovdje direktno s tobom?
Vaganje će ti pokazati da od ukupne količine mlijeka koje dijete popije kroz dan gotovo svu tekućinu isti dan i popiški, a oni mali miligrami što grade djetetov organizam se neprimjetno sumiraju kroz tjedan do mase od kojih 100-200 g. Želiš li dokazati da dijete pije dovoljno morala bi detaljno voditi računa o svakom i najmanjem podoju, svakom mokrenju. Onda na kraju dana napraviš bilancu i zaključiš da gotovo sve što je ušlo je i izašlo. S jednakom pouzdanošću tada umjesto djeteta možeš vagati pelene. One će ti dati isti podatak. Možda i točniji jer kada dijete ima kontinuiran podoj, bez da možeš odrediti kada je točno počeo, a kada prestao, teško je znati. Recimo, u 11 h ga izvažeš, staviš na prsa, a onda krene krug bljuckanja, cickanja, mokrenje, pa kakanje, kada ga opet izvažeš sat kasnije, u 12 h, ispast će da nije ništa popio, ili još gore, da je za trajanja jednog podoja izgubio nekoliko grama. Što će biti potpuno netočno ako se ne vodi detaljnog računa o pomokrenim pelenama i ostalim faktorima kao to nesretno bljucanje. Uz nespavanje i očekivanu rastresenost ne može se očekivati da će bilo tko sve to uspjeti pozapisivati i zato se vaganje ne preporuča.
Domice, preporucam ti da poslusas Kaae i Zutu i rijesis se vage. Izludit ces se!
vec sam luda, cure! muz me drzi pod kontrolom jedva ..od vage cini mi se da cu odustati. nije bas precizna. daje razlicite rezultate tako da ne brinete! nije da panicarim oko svakog grama, bitno mi je bilo utvrditi jesu li ti podoji prazni ili ipak nesto navuce. ali to mogu utvrditi i na druge nacine, znam.
definitivno bih trebala s nekim popricati jer sam u velikom grcu i izgleda da se ne mogu sama izvuci iz ovoga. ovih mjesec i pol su bili sokantni. dok sam se privikla na maratonska dojenja, vec se sve izmijenilo i sada imam sprinterska dojenja. prevelika promjena za jednog control freaka kao sto sam ja
info o broju podoja i trajanju sam dobila na netu (sve provjerene stranice) i medicinskih sestara. 8-12 podoja, 20 min podoj minimalno. to je neki prosjek. moj mali ocito je izvan granica prosjeka.
rijetko se nadje info da dijete od 6 tjedana sise 5 min i spava puno. ali eto trenutno nam je takva situacija.
domice, dijete jede i dobiva na tezini.
Mislim da ti je stvarno dobra ideja popricati s nekim i baciti tu vagu kroz prozor. Svasta ce se mijenjati u zivotu s djetetom, cesto i prije nego se uspijes prilagoditi na neku novu situaciju.
Da se on ne najede drečao bi.....
I moj sistem je bio prvo uvali cicu, ako se i dalje dere onda pelena ili grčevi pa nosanje....
Bio je mrga kad se rodio i cicao je isto svakojako, uglavnom kratko, a ostalo spavanje na cici i cuclanje radi ugode.
Ovako kako cure kažu, ako normalno piški i kaka ja ga ne bi vagala
to mi je i moja mama rekla!
ja dojim i ne odustajem. dam mu cicu kad god se promeskolji. on cica pet min i onda se odmakne, ispusti koji zvuk tipa "ooooooh" i izgleda zadovoljno. ponekad place pa ga premjestim na drugu dojku.
sinoc smo mu nudili izdojeno ali bi ispljunuo. valjda je bio sit. i nekako je bio nemiran,
ja se i dalje borim sa svojim demonima/intruzivnim mislima da ne dobiva dovljno, no lakse mi je. mama je sa mnom pa mi stalno govori da je on super, sretna beba i sve. to me drzi normalnom.
pitanja za savjetnicu Kaee na koje molim odgovor :) :
1. ako stalno cica, tipa 5 min tu i tamo, hoce li se mlijeko i dalje stvarati, s obzirom da ih vjerojatno ne isprazni? stvara li se mlijeko stalno? stigne li do onog masnijeg mlijeka?
2. bitno je da ima 6-7 popisanih pelena. moji je stalno popisan, indikator na peleni je plav ali samo prednji dio, straznji dio je zut. znaci do pola. je li to dovoljno mokrace?
3. je li podrig nakon podoja kakav-takav znak da je dijete pojelo/sito? ili se mozda nagutalo zraka?
4. hvat bradavice je dosta cvrst. ali donja usna nije bas skroz spustena. i kada gledam iz moje perspektive se cini da je gornja usna veci dio aureole uhvatila nego donja. kako da poboljsam hvat?
5. po cemu mogu prepoznati da dijete guta, ako se ne cuje bas zvuk gutljaja?
6. koju hranu bi preporucile za kvalitetnije mlijeko? i povecanje mlijeka? na internetu pise zobene.
7. smijem li tu i tamo dati ad? ako npr. odem kod doktora, a on se rasplace i trazi hranu, a nisam se stigla izdojiti? hoce li to poremetiti dojenje na neki nacin?
8. bih li trebala izbaciti izdajanje? naime sad je poceo krace cicati, ali cesce trazi odnosno prihvaca kad mu ponudim. ako se izdajam i dam izdojeno na bocicu, mogu li poremetiti dojenje? izdojeno dajem jer zelim vidjeti koliko popije s obzirom da sam nesigurna vezano uz te petominutne podoje
8. mislim da sam dobila menstuaciju. bila sam prestala krvariti, a onda nakon tjedan dana opet krvarenje. da li to ima veze a mlijekom? kvakitetom i kolicinom?
Evo odgovora:
1. Mlijeko se stvara zbog podrazaja bradavice. Ako sisa 5 minuta, ali sisa cesto (recimo svakih sat vremena) ne bi smjelo biti problema s proizvodnjom mlijeka, a niti s masnim i nemasnim mlijekom. Znam da postoji puno informacija po internetu o tome, ali ne vidim nikakvih indikacija da bi se to trebalo ticati tebe i tvoje situacije.
2. Imas sina; logicno je da je indikator plav na prednjem dijelu. Super da imas te pelene. Zadnji put kad sam ih spomenula u HR, ispalo je da toga nema na trzistu. Dovoljno je mokrace
3. Podrig je znak da je dijete podrignulo. Nemoj previse iscitavati iz toga. Nagutao se zraka, sto nije ni dobro, ni lose, vec normalno za dojenu ili bilo koju drugu bebu. Uce jesti.... i ucit ce tako godinama. Ne moras nuditi podrige i prekidati podoje zbog njih.
4. Ne mora hvat biti simetrican, bitno je samo da te ne boli i ne ranjava bradavicu. Super da hvata areolu, s vremenom ce vjerojatno uhvatiti i vise, kako raste. Donju usnu, kad prihvati bradavicu, zarolaj lagano prstom prema van, tako ces automatski poboljsati hvat.
5. Evo ti jedan dobar video: https://www.youtube.com/watch?v=7giyNvlCW18
6. Nema hrane za kvalitetnije mlijeko jer je mlijeko svake majke najkvalitetnija moguca hrana za njezinu bebu. Jedi sto volis i zelis, a zdravo i kvalitetno se hrani prvenstveno zbog sebe.
7. Naravno da smijes dati AD; AD je hrana za dojencad. No iz primjera koje si navela, ne vidim razlog za to. Beba moze s tobom prakticki svagdje, a ako planiras izbivati bez bebe, pripremi izdojeno mlijeko, s obzirom da si do sad izdajala pa ti je to opcenito poznato. Naravno, ako dodje do neke krizne situacije pa nestanes bestraga na neko vrijeme i nema izdojenog mlijeka, beba ce dobiti AD. Ali neces nestati. Ako te ovo jako brine, izdoji nekoliko porcija i smrzni u frizeru.
8. Ako nastavis nuditi dohranu (bilo AD, bilo izdojeno) na bocu, postoji sansa da ce ti dijete jednog dana reci da ne bi vise sisalo. To je uvijek rizik, no ne mora se dogoditi. Kako ces izbaciti izdajanje, ako ti je bitno nuditi izdojeno mlijeko?! Pokusaj raditi na tome da se rijesis stalnog grca, a onda ce se i problem oko izdajanja i kontrole pojedene hrane polako rijesiti sam.
9. Moze biti menstruacija, a i ne mora. Lohije mogu trajati tjednima, a vi ste tek negdje u sedmom, zar ne? Mogu prestati i vracati se. No sve i ako je menstruacija, nece utjecati na kvalitetu i kolicinu mlijeka. Tu i tamo neke bebe primijete drugaciji okus i malo su nervozne (ili vise zainteresirane za sisanje, ovisi o tko zna cemu), ali nije to nista za zabrinjavanje.
evo nakon spavanja od 3,5 sata probudio se i podojila ga. opet pet minuta na svakoj dojci...svekrva me uvjeravala da se najeo, da je lijepo sisao. ponudila mu bocicu s izdojenim ali nije htio. odbijao je i bocicu i sisu plakajuci.
podigli ga, nosali i on lijepo miran i zadovoljan. malo prije se po muzu izbljuvao. bljuvitina je bila nekako sirasta, nije bas tekuca.
da probam bez izdajanja par dana? nije mi to problem. jer svi su mi rekli da sam luda. pa mi zdrav razum govori da bi ih trebala poslusati.
nuditi cicu mogu i to cu mu nuditi svaki put kad se promeskolji.
pa cemo pratiti pelene i kilazu svaka tri dana. za sada ispada da je od zadnjeg mjerenja dobio nekih 750-800 g. izgleda da je sve u redu pa da i ja napokon pocnem zivjeti i ponasati se tako?
Prije nego prestanes izdajati, ajde odluci sto ces s tom bocom. Sto stavljas u nju? Kad ces prestati nuditi?
a ne znam. u bocu dajemo izdojeno ili ad. desi se da nece popiti ad, sporo sise, izbaci i izgleda da nece. jucer je dobio 60 ml ad-a. ne stignem sve biljeziti jer su mi oune ruke posla, a zaboravljiva sam od sve te brige i napetosti.
ako se izdajam onda je to u posjeku 2-3 puta u danu. ujutro najvise mogu izdojiti...
brine li te da bi mali mogao biti gladan? nece, sve zivo mu nudimo. da je gladan nebi se smirio i nebi bocu izbacivao nego bi prpzdrljivo cicao zar ne?
cekam ponedjeljak pa cu kod pedijatrice...
Domica, stvarno bi bilo dobro da razgovaras sa nekim o svojim brigama.
Psihologom mozda. Nema smisla da stalno mislis da je dijete gladno, a po svim parametrima ne moze biti i super dobiva na tezini.
ne moze nestati preko noci ova moja anksioznost koja polako plasi i vas i moje :( ali fakat se trudim, najblizi su uz mene i pomazu. pomalo me sram reci sto me muci jer je tako iracionalno. svjesna sam toga.
pomaze mi kad razmisljam da ce proci, da nisam sama ( ima mali i tatu koji sve vidi i prati), da mu je lose bi vise plakao i vjerojatno bismo skuzili... da ce svaki mjesec biti sve veci i veci...i prodje dan br
vagu sam lijepo spremila u ormar! neću je vaditi 5 dana...vaga ću ga u petak čisto da provjerim napreduje li.
Što se "me time"-a tiče, jedva ulovim vrijeme da se otuširam i operem kosu, sredim malo kuću...daleko su saune i masaža hahahaha :) kućanski poslovi me opuštaju i ne mislim o gladi ;)
Malo tražim gdje bi se mogla javiti na savjetovanje i budem išla da, javim vam!
Ako ti i svekrva kaze da je mali ok, onda sigurno je :-). Inace su bake redovno zabrinute dal su djeca gladna.
evo bili kod doktora radi krmeljvog oka. tamo ga vagali i mjerili. Mali napreduje, sada ima 6 kila. rekla sam da sisa kratko i da me to malo brine, reko doktor da eventualno izdojim i da mu dam na bočicu ako mi se čini da je gladan. I da ne odustanem od dojenja! nastavit cu onda kao do sada...nuditi cicu kad god treba i po potrebi davati izdojeno u bocicu. Sada i ma skoro 2 mjeseca! A jutros oko 3 ujutro osjetila sam ponovo prenapunjenost dojki i kao neke čvoriće...on malo podojio i odmah zaspao, a meni napetost smanjio. Znam da zvuči čudno ali pomisoa na mastitis mi se čak i dopada jer bi tada znala da mlijeka ima hahaha:)
Ako može savjet: kako potaknuti dijete da duže cica, moj se možda ulijenio i ne želi duže sisati ako se mora pomučiti... bočicu dobije možda 1-2 dnevno...je li dovoljno za izazivanje konfuzije bradivice?
Ako je dojenje uspostavljeno, a dijete napreduje NE treba dojiti dulje ( ako doji kratko i bude zadovoljan).
Ne mora cicati duže ako efektivno popije mlijeka u par minuta. Ne moraš ga šopati da bude bumbar.
Zasto pitas za savjet, ako znas unaprijed da ces raditi po svom?
Ako TI mislis da je potrebna ta boca (ili boce) nastavi ih davati. Ni po cemu ne izgleda da mu treba dohrana, ovakva ili onakva, ali ne mozemo je mi smanjiti pa ukinuti, samo ti mozes. Ili ne moras, naravno. Mozes nastaviti i ovako.
naravno da mi to nije namjera, ali teško je procijeniti jer ponekad se rasplače na cici dok doji...izgleda kao da mu nije dovoljno. od takvih je epizoda cijela priča i počela... sada već kužim kad mu se spava pa je kenjkav, a kakav je kad je gladan. no na početku mi je to bilo jako teško dešifrirati, a moja prva reakcija je bila ponuditi dojku.
ponekad je zadovoljan, a ponekad nije... il ibarem bude zadovoljan sat vremena cca...ali uglavnom je zadovoljan
svaki savjet dobro dođe.
ne znam treba li mu boca ili ne, i ne zna nitko to zapravo sa sigurnošću. samo vrijeme je moglo pokazalo da mu ne treba. meni je trebalo malo više vremena da to shvatim i prihvatim.
cure, mali spava 5-6 sati u komadu noću. trebam li se brinuti? ima samo 2 mjeseaca i 10 dana...i dalje cica vrlo kratko, ali napreduje (hvala bogu). brine me da li to dugo spavanje nocu i kratka sisanja (od 5 minuta) mogu utjecati na proizvodnju mlijeka. Ujutro su mi grude pune i osjetim tvrdoću u predjelu ispod pazuha, a do navečer mekane mekane i slabo mogu izdojiti. Ne izdajam se puno, jednom dnevno možda ako moram malog ostaviti na sat vremena.
Ima li dovoljno mokrih pelena u danu? Kažeš napreduje. Onda bi to trebalo biti u redu. Ovo za sise je posve normalno. Vidi ovo: http://www.roda.hr/portal/dojenje/is...o-mlijeka.html
ima popisanih, ujutro mu pelena bude ful teska znaci da i po noci pisa ko lud
Je. To je to što se očekuje.
Ako odrzavate dobar broj podoja u danu (10+), s obzirom da kazes da dobro dobiva na tezini, nije problem sto spava 5-6 sati u komadu. Uzivaj dok mozes. :)
evo da se javim :) jucer je moj malac napunio 3 mjeseca! dojimo cijelo vrijeme, cak se nisaam ni izdajala zadnjih 10 dana. samo cica! strah me i pisati ovo da se ne urknem...
i napokon sam dosla k sebi, daleeeeko manje anksioznosti i nerviranja. izlazimo, dojimo u autu ako je frka, a danas prvi puta i na otvorenom jer nije bilo druge.
dugo spavanje je kratko trajalo, sada se budi 1-2 nocu. uglavnom brzo zaspi nakon podoja, ali ponekad zna se razbuditi pa nam je veselo. i dalje sisa relaticno kratko, ali vise ne mjerim i ne brojim. nudim mu cesto, a on dobro napreduje.
kad pogledam unatrag mogu reci da sam totalno upala u zamku "prvih dana" kada dijete navlaci mlijeko pa svi misle da je gladan jer dugo cica. zao mi je da se nisam na vrijeme informirala i bolje pripremila. ustedjela bih si svu tu muku i strah.
hvala vam na podrsci i savjetima koje ste dale. ipak su doprli do mene :)
Glavno da ste uspjeli i da vam super ide. Koga briga sto je bilo prije. Bravo, domice!
Mali ima godinu i odnedavno valjda od zubi je počeo buditi se oko 5-6, a nekad i oko 2-3 i onda u razmacima od 15-30 minuta krene beskonačno nacicavanje. Hoću si kosu počupati. Ako ne dam cicu krene se kreveljit. Ako dam to me toliko iritira da se počnem odmicati lagano, što on osjeti i zakači se kao pijavica još jače. Ne da mi se tancati s njim po sobi u mraku. Pojede fest preko dana i navečer. Nije to nacicavanje iz gladi. Nije toliko gnjavio ni kad je bio novorođenče. Tad bi pocicao tri puta kroz noć i bok. Sad gnjavi i gnjavi. Taman usnim on se krene bacati po krevetu, krene prema rubu, njorga, stenje, hoće cicu. :evil::evil:
Bok cure, uhvatila sam par minuta samo da vam javim da smo dobro! dojim evo već punih 11 mjeseci! Sad sam počela ipak polako istraživati kako se najbezbolnije odviknuti dijete od dojenja pa ću malo škicnuti teme na forumu :=)
Pa kud ces sad odvikavati, kad vam tako super ide! :)
Cestitam!
Imaš ovdje tekst sa savjetima koji su mi pomogli:
http://www.roda.hr/portal/dojenje/do...2-mjeseci.html
Ako je razlog prestanka dojenja uvjeravanje drugih da mlijeko više ne valja, ne slušaj ih.