:lool:
Printable View
Ja sam svratila da se malo nasmijem :lol:
Mada, čini mi se da mi neće biti do smijeha za par godina.
To ovisi o djeci.
Moj stariji je kategorički odbio ići tamo sa svojim haharima - kaže da ne želi ni u ludilu biti blizu te ekipe koja tam divlja. Ja nisam ni znala da su se organizirali i išli, sve dok nisam čula od drugih roditelja iz razreda. On nije doma čak ni rekao da se to organizira. Kad sam ga kasnije pitala kaj zna o tome - kaže "sve, ali me ne zanima". I priča gotova.
Ultra - nisam ni znala da on zna za to do početka ljeta. Da smo bliže, išao bi. On obično traži da tata ide s njim (dobro se slažu i zanimaju ih slične stvari). Ne naturamo se, ali takva kombinacija nam je savršeno prihvatljiva. Ja sam čak ponekad razočarana koliko moja djeca znaju biti komotna, da ne kažem lijena nekamo ići (ni do kina im se ne da ako nema nikoga od roditelja da ih vozi - nije moj jedini, takva je ekipa). S druge strane, to ponekad dobro dođe.
Inače, ne fali njima izazova - trenutno su na moru bez nas i uživaju, ali to ne znači da su bez nadzora - ljetuju u glazbenom kampu i svakako imaju disciplinu čvršću nego doma. Treću sezonu idu - nikad nije bilo problema, ne s mojima nego ni s jednim učesnikom kampa. Ja sam sigurna da su prvu večer bili budni do ponoći (što doma ne bi bili), ali tamo se ne lufta nego se radi, pa ih savlada umor. Ne bih ih pustila da štajaznam ljetuju sami u apartmanu bez nadzora odrasle osobe. Izlasci - baš se nešto i ne trgaju ići van, za sada im je dosta društvo iz kvarta koje ne tulumari u sitne sate.
čokolada :lol:
Još malo pa će nam početi dolaziti partijaneri iz svih krajeva svijeta na zadnji dan škole, a ne na festivale.
stav moji nece to... sam napustila davno. jer nije sto im ja nudim i dajem sami nadju i dokopaju se. divim se roditeljima koji mogu sve konce u svojim rukama.
da je ultra ultra popularna sam shvatila kad je jedna osoba za koju ja nikad ali nikad ne bi rekla da ide na tako nesto otisla. a ako to zele i stariji zasto ne bi zeljeli i mladji.
kako cu progutati kendlu kad moji budu isli ne znam, ali znam da cu je progutati s osmjehom, ali da ce mi grc ostati to sigurno.
ne postoje roditelji koji drže sve konce u svojim rukama. to je iluzija. život nas stalno opovrgava.
Takje.
Ne držimo u rukama ni sve konce VLASTITOG života, a kamo li života svojih potomaka....
Ja sam bila u grču kad su moji prvi put otišli na ljetovanje bez nas, prije 3 sezone. Sad više nisam radi toga, ali ima drugih stvari. Prije smo strepili hoće li znati sami preko ceste... Mijenja se samo fokus, ne i opseg. Ja sam sigurna da ću umirati od straha kad moji krenu samostalno voziti, zato jer sam paranoična kad je promet u pitanju. Netko drugi možda nije.
S druge strane (pisala sam već o tome na ovom topicu) dovoljno je da se sjetim sebe - moja djeca su mila majka.... A možda je i moja mama tak mislila za mene, jer pojma nije imala gdje sam ja (markirala iz srednje škole i kidnula s društvom u Zagreb i slične gluposti). Danas je djecu barem moguće dobiti na mobitel, mogu i oni nas zvati ako je frka...bar u teoriji. Ne znam zašto bi i trebalo držati sve konce u rukama. Droge vjerojatno ima barem isto toliko na gradskim ulicama i pred školama kao i na festivalima. Dok se samo sjetim čega je sve bilo na našem dječjem igralištu... ufff.... Učiš djecu na oprez usput, ali najbitnije je da nauče misliti svojom glavom i čuvati vlastitu zadnjicu u svakakvim situacijama, jer ne možemo mi misliti za njih za sva vremena. Ni ne trebamo.
Ne znam sto ce biti za dvije godine no moja je sad u drugom polugodistu 6. razreda pocela s curama ici u grad za dana ;). Po slikama najbolje vidim gdje su bili i sto su radili. Štros, kolaci u cookie factory u Tkalči, pa Cvjetni ... Ili odu Arenu pa dodu mokrih tenisica od vodoskoka ;)
A prosle godine je bila i prvi put sama s frendicama na bazenu. Ne znam nekako mi to sve prirodno dolazi.
Htjela sam jos napisati da ona vec dvije godine koristi javni prijevoz do muzicke. Trecu godinu ide samostalno u kampove pa je ovo samo prosirenje.
moja ima skoro 13 i zeli na ultru al nema sanse. mm radi navecer pa ne moze ic a mene to ne zanima.
na temu izlazaka, cimavica od skoro 13 i maza od 8,5 imaju izlaz do 22:30, a ako zele ostati jos pola sata
jave se i uvik ih pustim. do 23 h moraju bit u kuci.
cini mi se da jos i najduze ostaju kad procitam vase postove :lool: al zivimo u selu a izadju oko 20,21 h kako kad
Samo nečural :mrgreen:
Meni zakon pomaže da odredim granicu,
do 23.00 je izlazak i tako fercera za sada.
nisam naravno niti ja od kamena, ako film traje do 23.30 neću zabraniti izlazak, ali čekamo ispred kina u automobilu.
on se "uglavnom" ne buni, neki njegovi frendovi su imali loše iskustvo sa policijom
i to ne u dva ujutro, nego u jedanaest i kvarat navečer. :-/
Pipli :*
ma nek su tvoji krenuli izlazit da te opet malo vidimo tu!
piiiplii :-D
pipli i ja skakucem na tvoje ukazanje, kao i na a zakaj na jednoj drugoj temi.
pipli, inbox :D
Svi smo se rascmoljili...
stigla sam i u ovu dob.
muči me i to jako što trinaestogodišnjaci rade kad idu van na školsko igralište?
filip je skroz tajanstven, a ja sam protivnica špijuniranja.
pričaju li vama velika djeca o načinima kako se zabavljaju
Mamitzi
Pusti dijete da uživa u najljepšim godinama :heart:
Najgore bi bilo da ti suknju čuva :mrgreen:
Moji kad idu na skolsko ako su dečki onda se igra nogomet, ili priča, cure većinom pričaju, ponekad po igraju kakvu igru. Bar je tak kod mojih
U mom kvartu se okupljaju i pričaju, onda malo šeću po kvartu. Neki igraju nogomet, manje košarku. Nekad se voze na biciklama ili onim skejtićima sa svijetlećim kotačima. Nekad se okupljaju i oko ljuljačke pa se par njih ljulja, ostali razgovaraju, smiju se.
Ono što mi se ne sviđa: idu u pekaru po peciva ili u Konzum po grickalice i sokove na sniženju i onda se prejedaju glupostima, od dosade. Da im je pri ruci McD., vjerojatno bi u njemu ubijali dosadu. Ovako imaju svoju balkansku varijantu
Mi smo pukim slučajem to dozna(va)li jer moj mlađi i njegovo društvo idu na obližnje školsko igralište, a mm i ja prolazimo onuda kad idemo u kvartovski shopping. Niš posebno - naganjaju loptu, krevelje se, voze se na biciklima i slično... Najveća zamjerka mi je znala biti to što igra nogomet u gležnjačama (s tim je prestao kad su mu nabile žuljeve - nema boljeg uvjeravanja od iskustva) i što skida jaknu, ali otkud da ja znam je li njemu vruće ili ne.
Ponekad su znali otići do CC1 East ili obližnjeg McD (mi smo u tom dijelu grada, ima par stanica) a zadnje otkriće im je ići na kebab na Kvatrić. Baš niš posebno. Niti smo mi njih špijunirali, niti su se oni skrivali. Ekipa iz kvarta, društvo iz OŠ koje se nastavilo družiti i u srednjoj kad stignu, jer nisu svi u istoj smjeni i školi. Iznimno odu u kino jer teško uhvate zajedničko slobodno vrijeme. Ponekad šetaju cucke koje neki imaju, a drugi im se pridružuju. Prvi izlazak iz kvarta bio je pred koju godinu odlazak na Infogamer, a i tamo smo se sreli (bio je istodobno kad i Interliber, pa smo se sudarili kod kioska s fritulama, hehehe). Ljeti čoporativno idu na bazen Svetice.
Ne zabadam nos, ali skupilo se dovoljno prilika u kojima sam sina vidjela u kvartu i izvan njega i nisam imala primjedbi.
Eh, da bar moj stariji odluči na to, ali on nema društvo u kvartu... Povremeno ode, ali rjeđe. Češće se s društvom objesi na skype. Nemam primjedbi sve dok vidim da na referate iz fizike i kemije troši više vremena nego na igrice i NCIS.
Malo mi je lakše kad vidim da moj sedmaš nije jedini koji nema društvo u kvartu. Do 6. razreda je znao izaći na školsko igralište, pa su igrali nogomet, košarku ili ping-pong, a onda je počeo sustavno izbjegavati kvartovsko društvo, nešto mu se nikako ne sviđa :|
Zato vikendom zna otići prijatelju koji živi na drugom kraju grada, pa tamo igra nogomet s njegovim kvartovskim društvom. Kaže da mu je tamošnja ekipa nemjerljivo bolja od vlastitog kvarta.
A ljubavi? Trinaest godina je već vrijeme za zaljubljivanja.
Moji dečki su mi rekli:"da ti znaš što smo mi radili vani..."
Srećom pa nisam znala. Kao što ni moja mama nije znala.
Nemojte mi reći da ste mami pričali sve gluposti koje ste vani izvodili. Ili ste bile tako dobre :) da su roditelji sve mogli znati.
Ja sam bila jako dobro i pristojno dijete, pa ima puno toga što nikad mami ne bih rekla.
Da, tako je i kod nas. Moj sin to kompenzira na drugačiji način - vječito je u školi na kojekakvim izvannastavnim aktivnostima i to mu je gušt i mjesto druženja, a osim toga veliki dio ljeta provodi na raznim kampovima i organiziranim druženjima po vlastitom izboru. Sad se prijavio na Novigradsko proljeće, pa će se tamo družiti tjedan dana, a doma - paaa radije ode s mm-om u Instar ili Chipoteku ogledati informatičke koještarije nego s društvom van. Ali snađe se on... Bio je član ekipe za organizaciju dočeka Nove godine i to me iznenadilo iako nije trebalo. Kad ga nešto zanima, nađe on načina za druženje. Kad ne - ne forsira ni on niti ga mi natjeravamo. Uostalom, nema baš ni vremena. Ove godine će još i autoškola, pa će vremena biti i manje. Povremeno, iako jako rijetko, ode s bratovim društvom nekamo (npr u kino) jer oni se svi poznaju, ali ne uklapa se baš dobro u njihovu ekipu, pa to mora biti baš neka dobra mrkva da zagrize...
Ok moj je sad 16.5, u prvom srednje su počeli ekipa izlasci s dečkima iz osnovne u kvart većinom petkom, išli su sad malo i za ferje, on manje jer je dosta bio bolestan, nije išo na n. G. Jedan ga dan zove jedan od preostale trojke i veli ajmo samo mi u šetnju da se malo odmorim od onih dvojce:mrgreen:
S curama iz srednje ali i tu je bolest odigrala svoje, ne njegova
Podizem, iako je dob nesto viša nego u naslovu topica:
do kada, kuda i koliko izlaze vaši 16-godišnjaci?
Jao, sad gledam koliko je godina prošlo od mog zadnjeg posta na ovom topicu. Auuuuu.... U međuvremenu je protutnjala korona i još 1000 drugih stvari.
Nemam nikakav pametan savjet što se tiče izlazaka. Ono malo klinaca te dobi koje poznajem uglavno idu u kino, na koncerte (s roditeljima ili sami), a ako se slavi rođendan ili tome slično, roditelji iznajme kuću za odmor i tamo naprave feštu. To rješava problem zabrane kretanja (ne znam kako da to formuliram) između 11 navečer i 5 ujutro za maloljetnike bez pratnje odrasle osobe.
Ostalo - pa ne znam, moji su u doba srednje škole znali ići čoporativno u kazalište i koncerte (dio toga bio je uvjetovan zahtjevima škole, ali im se i dopalo). Ostalo - zapravo slabo, osim privatnih tuluma (svaki sa svojim društvom). Obožavali su Noć muzeja i to im nikad nismo branili. Jedino čega se još mogu sjetiti su maškare i rođendani, ali to sam već spomenula. Dok se nisu dočepali punoljetnosti i vozačke, nisu baš puno ružili okolo na svoju ruku. Nismo im branili, ali nikada ih nisu zanimali klubovi i slično. Kad se sjetim svoje mladosti, čini mi se da smo mi neusporedivo više izlazili i zabavljali se vani nego generacija moje djece i mlađi. Možda to nije tako općenito, ali kod nas je bilo.
Moj će uskoro napuniti 18.g., treći srednje je, uglavnom je u kvartu, McDonalds, školsko i kod frendova. Ako ide van kvarta na kavu, nastojim da je do 12 sati u kvartu. I vraća se s Uberom doma. Klubovi ga još ne zanimaju.
Moja (16.5 g.) slično, setnja po kvartu ili do centra, palacinke ili McDonalds (vikendom ili preko praznika, preko tjedna ne stize ni ona ni nitko od njenih),... Sad zimi je doma do 22.30. U klubove ne ide niti ide itko od njezine ekipe.
Novost su nekakvih tulumi (iz čistog mira) i rođendani koji traju do sitnih sati, u pravilu izvan grada po iznajmljenim party kućama (već to mi je :roll:). Tada naravno, dolazimo po nju ali po njenoj priči, ona uvijek mora ić prva jer joj ne dozvoljavamo da ostane tamo do zore ili da prespava.
Šta je najbolje, to organizira ekipa iz škole, koji su po njenoj priči do jučer bili "npc", mirna i pametna djeca (makar me takvih nekad i najviše strah :mrgreen:), sad su se odjednom i oni raspištoljili (ti isti su do jučer preko vikenda rastavljali i sastavljali računala kad ne bi znali sta ce sa sobom :lol:, doslovno).
Meni to zvuči nevjerojatno da je izumro najbolji dio života iz vremena mog odrastanja.
Bome moja puno izlazi. Izlaze u klubove, nocne izlaske joa od 1.razreda drugog polugodista. Naravno puno je i rodjendana, cuga po gradu, bude i kina, svakakve prigode, al ako cemo iskreno najvise se druze noću i to vikendom.
Imaju izrazito bogat nocni zivot, do jako kasno ostaju vani (moja ima 16 i pol god, ali je 3.razred). U 1.srednje smo isli autom po nju, a poslije se to uhodalo nekako puno prakticnije, pa znaju spavat kod one koja je najbliza lokaciji izlaska (npr.Gallery i Roko, onda smo mi najblizi).
Nekad ih ide vise u istom smjeru, pa dijele Uber, nekad ih netko vozi jer ih ima i s 18 god koji su 4.srednje, uglavnom nije nam logisticki to vise problematicno.
Ono sto je sigurno, maknula se od kvartovskog druzenja s polaskom u srednju i Miocani imaju defnitivno bogat drustveni zivot. Stalno negdje idu, nesto se dogadja...neki muving...
Meni je to prelijepo da im se zivot ne sastoji samo od knjige ili čamljenja kod kuće. Izrazito poticem bogat drustv.zivot.:mrgreen:
Da mi je netko rekao prije par godina da cu dozvolit tako kasne izlaske rekla bih nema sansone, za masu stvari bih rekla: A ne, nece moji moci tako!
Voila evo me di sam hahahaha
Jedino sto apsolutno ne dozvoljavam je nocna voznja uberom solo. Ne dolazi u obzir.