Evo, da vam bude briga više :mrgreen: , vježbajte i prekakanje konopa (vijače)...moja je sredinom 1.polugodišta donijela obavijest u informativci da mora doma vježbati sunožno preskakanje vijače jer da joj ne ide (sportašica na mamu).
Printable View
Evo, da vam bude briga više :mrgreen: , vježbajte i prekakanje konopa (vijače)...moja je sredinom 1.polugodišta donijela obavijest u informativci da mora doma vježbati sunožno preskakanje vijače jer da joj ne ide (sportašica na mamu).
Razumijem za vezice, ali i to mora znati samo ako ima takve cipele. Nije da moramo na silu kupiti cipele na vezice. Nek vjezba na npr trenirci.
A plivanje i bicikl su vazni jedino ako ce u skolu biciklom ili cak plivajući :mrgreen:
Mislim da je znanje toga za prvi razred potpuno nevažno.
Leona vozi bicikl bez pomoćnih već duže, pliva samostalno, a vezice joj nismo nikad pokazali jer nije imala takve cipele. Eh sad je čula da je to dobro znati za školu (razgovore nas mama) i sad hoće i to savladat. :-)
a koliko trče na 100 m? :lool:
: "moj je tata jaci od tvog !"
po voznji bicikla moji bi u skolu s 5 godina bez problema
bili danas i na sistematskim. sve ok, osim šta je preskočila cijepljenje jer kašlje.
Haha bas se nasmijah nekim komentarima. Vezanje vezica osim sto je korisno ukazuje na primjereno razvijenu finu motoriku. Vožnja bicikla također ide u prilog dobroj razvijenosti motorike a i ovome sto andiko kaze da je dijete jednostavno zrelo. To naravno ne znaci da oni koji to ne mogu nisu za školu. Postoje stručnjaci koji kažu da su ova znanja presudnija za upis u školu od raspoznavanja slova.Ja se i ne slažem bas s tim ali eto sigurno je svako znanje korisno ako ništa zbog njihovog samopouzdanja.
Nosimo starke ....;-)
Nikad cula. Mislim jasno mi je da pokazuje odredeni motoricki razvoj, ali i puno toga drugoga.
npr. kod nas neplivanje pokazuje da nemamo novaca za more dulje od 5 dana godisnje, pa ako dijete nije izlozeno mogucnosti ne moze nauciti.
Sto se bicikla bez pomocnih kotaca tice to vozi od 5 godine. Ali to isto znaci da ima bicikl koji moze voziti i mogucnost da nauci voziti.
Rola od 4 godine. Ali to znaci da je imala i mogucnost nauciti.
Sto se tice vezica tice nema takve cipele niti potrebu ,ali super je sposobna od 5 godine samostalno lakirati nokte na obje ruke, po mogucnosti u vise boja , bez greske.
strample i carape ju muce jer je perfekcionistica pa je frustrirana ako savovi nisu savrseno na mjestu, pa cesto ne zeli niti pokusati. Ali u isto vrijeme potpuno suvereno vlada skarama i pistoljem sa vrucim ljepilom.
Hocu reci ne postoji univerzalno pravilo za odredene vjestine.
Vjestine mogu upucivati na odredenu zrelost, ali ima puno vise vjestina koje bi se mogle znati da bi slika bila cijela. :)
sirius, slažem se. al osim o mogućnostima, ovisi i o roditeljima. koliko im je nešto važno. tu je moja stara trauma, više puta iznesena na ovom forumu lol , da sam kasno naučila voziti bicikl i da to zamjeram mojoj mami i zamjerati ću joj do kraja života :mrgreen:
i zato, moraš ju naučiti plivati ovo ljeto.
makar u jarunu :mrgreen:
Nema sanse da uci plivati na Jarunu.
Meni se kosa dize od te vode. Ali cini se da traume prenosim na djecu.:mrgreen:
npr. rolanje je naucila jako rano jer smo imali role koje sam joj dala da vozi po dnevnoj sobi.
:D
ps: naucila sam plivati sa 21 godinom, sama. Tek kad sam se zaposlila mogla sam platiti dva tjedna mora, pa sam plivanje uzela kao projekt. U djetinjstvu sa roditeljima sam bila na tri ljetovanja na moru. Provodenje ljeta u mojoj obitelji je podrazumjevao iskrcavanje djece baki u Slavoniju cim skola zavrsi , pa do jeseni.
sirius, imam jednu rijec za tebe: bazen :mrgreen:
Btw, vecina djece pretskolaca, koje ja znam, ne znaju plivati
Moja zna, al ona ide bas na plivanje
Naravno da je mater kriva, zato nas imaju :lool:
Moja je isto sama trazila skolu plivanja, ide 3x tjedno i super joj je
Bas si me intrigirala da ostaje sam doma. A sta radi? Da li mu ti das neke zadatke, smjernice, ideje, tipa, nesto se igraj ili nesto gledaj na TV itd ili mu ejdnostavno kazes idem van, vracam se za xyz minuta?
Jos me zanima tvoja definicija "biti odgovoran" u toj dobi? Mi imamo jedinca, sve moje frendice imaju jako veliku djecu, u srednjoj ili na faksu, u susjedstvu skoro da i nema djece, pa ga nemam sa kime usporediti. Sta se u toj dobo smatra odgovornim, pozeljnim ponasanjem?
na koliko dugo ih ostavljate same?
ja ga mogu ostaviti toliko da odnesem smece ili da skocim u trgovinu po kruh, znaci nekih 5 min.
Mo nikad nije ostala sam dulje od cca 10 min koliko mi treba do dućana.
U zadnje vrijeme ona često kaže da ja odem sama jer joj obično dopustim da za to vrijeme gleda crtić na kompu (ne diše dok gleda tv)
OT rossa kupila sam joj uloske za one balerinke.jako joj se svidjaju.
Vrijeme mi tako proletilo vec iduci tjedan je sistematski, znaci u uto idemo vadit krv i urin pa po papire kod pedijatra.
U petak sistematski.Javim kak je bilo na vadjenju krvi jer ona ne zna kako to izgleda mozda 2x su joj vadili i to dok je bila mala.
al veseli se i tome i cjepljenju samo da je korak blize skoli.:-)
Moja ostaje sama na max 5 min kad smo doma, u stvari nije sama jer je s njom i mladji brat.
Ali kod bake zna sama otic do prijateljice par kuca nize, cesto i s bratom, bez naseg nadzora.
Moja nikad ne ostaje sama
Zapravo, prvi put je ostala sama jucer, na 2 minute, dok sam se ja s liftom spustila da mi baka preda neku vrecicu
Ne znam, u mojoj glavi je ona premala da bi ostala sama :-/
Iako je dosta zrela za svoju dob...
Jednom cu morati preskociti i tu prepreku...al ne jos :mrgreen:
Moja ostaje sama najvise 15-20 minuta dok setam psa ili idem u trgovinu.
Ali samo ako idem na udaljenost od 5 min. pjesice od kuce, nisam ju jos nikad ostavljala samu ako negdje idem autom .
meni je moja prošlo ljeto tako digla tlak na plaži da sam je potjerala samu kući.
Odvela sam je do ceste i zajedno smo prešle, a ona sam je sprašila samu.
To je prvi put da je sama negdje išla, 50-ak metara :))))))))
ja sam svog jednom ostavila doma samoga na desetak minuta
i kaj nije jucer na razgovoru za skolu rekao da ga je mama ostavila doma dok je isla na kiosk tiska
i da hoces nesto zatajiti ne mozes od njih
Uh, more. Pa to se ne racuna :mrgreen:
Moja u kampu samo kaze idem kod... i nestane. I brat za njom. Kad ih nema nakon sat i vise obicno odemo provjeriti da da li je sve ok kod susjeda. Isto ide sama u kupaonu, na wc, tocit vodu... (kamp nije ogradjen tako da realno bi cak i mogla odlutat ali znam da nece)
Ajd dobro, i moja u kampu ide sama na wc :mrgreen:
moj ne ide nigdje sam. zgazio bi ga auto cim bi izasao iz kuce, a u kampu bi se izgubio koliko je smotan.
zato jer izleti na cestu ko muha bez glave. ne gleda ni ljevo ni desno :-(, a vec je mladji naucio da treba paziti na auto koliko puta sam to ponavljala i objasnjavala.
to je stvarno opasno posebno jer se od školaraca očekuje kroz dogledno vrijeme i da sami idu u/iz škole.
je, opasno je. prvu godinu cu ga sigurno morati voziti. ali ja se i dalje nadam da necemo ipak ove godine u skolu, jer ja stvarno mislim da on uopce nije spreman. i dalje cekamo testiranje.
meri
moras to naglasiti povjerenstvu. Tako mi barem drugi kažu.