Pa to je onda obično križanje, to već znamo da je ok :D
zato sto postoji termin kloniranje i za dijelove DNA, koji se onda "kloniraju" u vektor, umnoze i prenese u neki drugi organizam gdje se ugrade u DNA primatelja.
Za ove svijetlece prasce. Pretpostavljam da je rijec o GFP (green fluorescent protein) koji svijetli kad se organizam osvijetli UVom. dakle ne svijetli tek tako u mraku, vec se mora prvo pobuditi molekula da bi fluorescirala.
evo necu vise majke mi.
edit. ja zbog svojih trauma u zivotu mrzim taj GFP :angel:
Pa zašto ne bi, spajka? U redu je širiti znanje, dapače, poželjno.
a zašto za boga miloga spajalice uopće rade svjetleće prasce? ajmo odvojiti teme, sad je i mene to zainteresiralo :D
pa ono, za Uskrs, to su farbani pilići modernog doba
majko mila :-o
dajte, pišite
o svemu ovom stvarno nisam imala pojma, prvi put čujem za prasce koji svijetle
:lool:
http://arbg.missouri.edu/labs/prather/pCAG_egfp_pig.jpg
GFP je tag da je zeljena DNA ugradjena. Lakse (brze, jeftinije) je osvijetliti prasca s UV, nego napraviti sekvenciranje genoma.
Bit ce da spajki GFP nije svjetlio u mraku, hihihiho
:lool:
I jos nesto ne svijetli DNA, vec protein koji nastaje ekspresijom gena (koji je ukloniran).
spajka, kad kloniraš dio DNA, onda dobiješ GMO?
A ovo o čemu FDA piše je kloniranje jedinke, cijelog organizma? Koliko vidim, oni pišu da se cijela DNA ubaci u jajnu stanicu kojoj je uklonjena jezgra, pa se iz toga dobije embrij.
edit: i prevedi "kloniraju u vektor", pls.
niste normalne :)
otvaračica teme sigurno uživa ;)
A pa šta sad, nije zgodno za otvaračicu, ali je redovita pojava da tema dobije svoj vlastiti život. Tema je kao dijete, nikad nije zapravo tvoje i ne može biti pod tvojom kontrolom :D
tako je.
strana DNA ne moze lako uci u oganizam. svi organizmi imaju zastite, enzime koji unistavaju taj strani DNA.
da bi se dio DNA dostavio u organizam potreban je postar. taj postar se naziva vektori (npr. plazmidi).
kloniranje cijelog genoma jednog organizma, dakle ne samo dijela DNA, se radi kako si napisala. izolira se cijeli goenom. ukloni se genom domacina, da se sprijeci mijesanje, umjesto njega se ubaci zeljeni. nastali organizam ima DNA koji je identican DNA iz uzetog organizma.
no u stanicama osim DNA u jezgri stanice imamo i DNA u mitohnodrijima, koji su male elektrane (zadatak im je proizvesti energiju). u njima je DNA koji nasljedjujemo samo od majke. nema ni malo oceve DNA. ovo je meni zanimljivo. nema veze sad s kloniranjem.
Ne, nije mi jasno:roll:
Ružno ti je ovo kolutanje očima osobi s kojom raspravljaš.
Iz tvog posta #254 izgledalo je kao da ne kužiš razliku između kloniranja i GMO. Zapravo i iz nekih ranijih postova. Oprosti ako sam te pogrešno razumjela.
Ne kužim baš.. pa ja prva kupujem isključivo očišćeno i rastrančirano pile - ako ta usluga postoji, sigurno ću je uzeti, kao što i MM kupuje ribu koja je očišćena u ribarnici umjesto da to radi sam doma. Isto tako, za našu malu obitelj je previše, ne znam, 15 pilića (ne znam koji broj ne smatraš premalenim?), kada kupujem domaće, kupim max 2-3 komada. Niti mi stane u zamrzivač više, niti možemo više pojesti u sezoni dok domaćih pilića ima.
A što se tiče cijena, slažem se da smo skloni podcjenjivati prave i kvalitetne stvari, ali čuj, svaka roba ima svog kupca, ali mi smo društvo takvog mentaliteta i platežne moći da ne možemo kupovati organsko i domaće onako kao što to čine na Zapadu. Ne još.
A ovo šti si citirala je bila samo potvrdno nadovezivanje.
I tako, dok sam ja prokomentirala uvodni post, vi već daleko odmakle na temi.
Svaka vam čast, ali ja osobno ne mogu toliko razmišljati o hrani i njezinom porijeklu. Kupim ono što mi je dostupno i što mi se sviđa na oči. Ne vjerujem nikome toliko da bih ciljano kupovala "domaće" - ako ništa, tko zna čime nam je zemlja zatrovana. Posebno tamo gdje ima toliko puno vinograda kao kod mene.
Mislim, da je stanje s hranom oko nas toliko strašno, valjda bi već svi pocrkali dosad. Ovako, samo imamo nešto više brkova i sala oko struka :mrgreen: Možda prizemno razmišljam o toj temi, ali u svakodnevnom životu nemam niti vremena niti volje za nešto više od toga.
ja sam prije par godina bila mjesec dana u Kaliforniji i koliko sam tamo vidjela od frendova dobro se zna koja je i kakva hrana. Mi smo obično išli u te neke samoposluge koje su prodavale većinu lokalne hrane tj. one proizveden u Kaliforniji i sve je bilo jako dobro označeno i deklarirano. Isto tako na samoj tržnici u San Franciscu. Uglavnom osjećala sam se puno bolje informiranom. A sad da li se nešto drugo krije iza tih deklaracija ne znam.
Ma kakvi, mislim da su to rijetki koji su fokusirani do u tanćine što jedu. Ako i jesu to traje neko vrijeme, pa onda prođe. Uglavnom počne čovjek razmišljati, bar je tako kod mene, kad nešto bude jako aktualno, pa se počneš uzrujavati, uglavnom iz razloga jer znaš da ne možeš kontrolirati. Nakon nekog vremena ponovno počneš kupovati kao i prije, osim što negdje u pozadini ostane taj neki dio svjesti koji ti pokrene ruku više prema ovom proizviđaću nego onom, ovom dućanu nego onom. Život je prekompleksan, preslojevit da bi čovjek mogao ostati većinu života fokusiran samo na ono što jede. A za prehrambenu industriju naravno idealno tlo za posijat kakvo god sjeme. Uvjerili su se već davno, naći će svoje kupce sigurno, pojest će se.
Hej, flopica, nije išlo tebe, molim te oprosti
Netko je nakeljio neke cereke (smajliće) bezveze
Zasmetali su mi
Nemam ništa protiv toga što si pisala, ali stvarno mislim da je u trenutku kad je tema već skrenula na kloniranje, bolje da se razjasne pojmovi
Jer su se miješale kruške i jabuke.
Oprosti još jednom, zbilja mi nije zasmetalo tvoje mišljenje, legitimno je i napisano vrlo dobronamjerno.
Evo i na početnu temu. Naša susjeda u Hrvatskoj naplaćuje domaća jaja 7 kn po komadu po selu,i mojoj teti:mrgreen: Mi kad dođemo dobijemo korpu besplatno:mrgreen:
Moju tetu to užasno srdi jer te kokoši čeprkaju i kakaju i po čitavom našem gruntu. Moja teta je zelena od bijesa svako proljeće, ljeto i jesen. S pravom. Jaja su genijalna, ali 7 kn po komadu:-o I još se hrane na našem gruntu. Ali eto sve nađe svog kupca. I šta reć, ljudi ko ljudi.
jaje 7 kuna po komadu?! onda je cijena od 2 kune prava sitnica
70 kuna za kutiju jaja... pa nisu zlatna, hebate
Ja sam pačja nabavljala po 3...
Jel da, točno to veli i moja teta :lool: Kupuje ih jer sad u visokim godinama jer se sad sjetila pazit na svoje zdravlje, ne kužim je ali dobro, uglavnom rikavamo od showa svaki put kad dođemo dole. Ti naši susjedu zahebavaju ćitavo susjedstvo, spretni Bosanci, prisvojili tak mic po mic gruntove, kao koze će obrstiti travu, pa usput obrste i pol ograde susjeda i tako komedija. Da im je sve stvarno ono eko eko, ni zrno valjda kemije, što jest jest, vide svi svojim očima, čašnjak bolji u životu nisam jela, i njega dobijemo beslatno, ikozji sir i mlijeko, oduvijek su mi se gadili po mirisu i okusu, ali njihove obožavam, druge masno odere, ne sjećam se više koliko mi je točno teta rekla, ali nešto puno.
A šta ja znam, mislim nas ne smeta to kakanje po našem grntu i čeprkanje po dvorištu, a valjda bi nas trebalo, vjerojatno da živim dole bi. ALi ni ona ne živi tu, koristi ko vikendicu čije održavanje plus režije sve u biti vezano za kuću i zemlju plaćamo mi. Hoću reći ljudi ko ljudi. Prevazišli smo valjda to, nek kakaju, ali zato jaja su joj mrak, a i češnjak, sirevi, paradajz, pogotov kad dobiješ za džaba:mrgreen:
A jesu sjećam se koze su nam prije mislim 3 godine uništile orah, pa samo se kao malo naljutili, pa su spremili janjetinu pod pekom, misilim ono, nemožeš ih se riješit:mrgreen:
Djeca im nikad nisu bolesna, a vidim na svoje oći od čega im živina živi, mislim da se zdravije hrani nego mi ovdje u Munchenu.
Danka sve u redu
shvatila sam da je meni upućeno...
jaja plaćam od kunu do dvije, to mi je ok. cijena
i volim žutilo :mrgreen:
npr. kad pravim palačinke s kupovnim baš su mi nekako anemične, to mi je ružnjikavo
i nije samo u boji stvar
kupovna navodno nemaju jednak sastav kao ova kad koke pasu travu i čeprkaju
Pačja jaja su po 1,5 ili 2 kn. U Zagrebu. Stalno ( odnosno kad je sezona) ih kupujem
Ajme umirem :lol:
Ove nisu bas neki mladenacki đir!