Svakako cu procitat ivancica, mozda shvatim neke stvari i sama sebi malo pomognem. Eto.
Svakako cu procitat ivancica, mozda shvatim neke stvari i sama sebi malo pomognem. Eto.
Dijana, ništa neće propasti.
hdz ce sastaviti novu grupu i napraviti ce novi kurikulum.
pa to je bizarno. nakon onolikih prosvjeda i 40 000 ljudi na cesti, Rusak izjavljuje da ju prosvjednici ne zanimaju i da ne odstupa od odluka saborskog odbora za obrazovanje- što je direktna stvar koju su prosvjednici tražili, a ti tvrdiš da je kurikulum nedodirljiv??
ništa mi nije jasno.
Pa kako stvari stoje, ili ce bit nedodirljiv ili jokic odlazi, pa vlastitoj zelji. Ne zeli kompromis. I to je ok, ima covjek stav.
Ali dajte vise, pa koga vi vise uvjeravate da je kurikul napravljen lisen politickih konotacija koje odgovaraju lijevoj opciji?
Ajde seni, onda cu fakat pokusat..nije da nisam pokusavala i prije.
Trampolina, prije nije grmilo.:mrgreen:
pretpostavljam, da je većini jasno da se ovdje uopce ne radi ni o kurikulumu, ni o obrazovanju, ni o znanju, ni o djeci.
(Uz to, svi se vole praviti pametni poslije, lako je biti general poslije bitke)
To je čista, čista politika.
Hdz - u i karamarku treba sto vise frontova. jedini frontovi koji u Hrvatskoj imaju prođu su svjetonazorski ( prije me je smetalo, sada gotovo da osjećam samilost prema ljudima koji bez kraja i konca melju, partizani, jugofili, srbofili, anti Hrvati, udbasi, regijon, bla, bla. zamisli užasa kad nemaš ni argumenata, ni diskursa, ni, širine ni dubine, niti ičega suvisloga, nego moraš do besvijesti o nekoj jugi koja je naprosto, mrtva, mrtva, mrtva.)
I bez uvrede, jedini frontovi za koje sadašnje vodstvo HDZ-a ima intelektualnih i inih kapaciteta su upravo ti gore navedeni.
drugo, dok se neuke mase zgražaju nad jednim Ferićem, Duras, ili Drakulić, mozeš puno bolje u tišini MOLvati, SOAovati, itd.
trece, moraš dati malo mrvica i jastrebovima, koji se u nekom trenutku i otmu kontroli.
i ima tu i petog i šestog, ali i ovo je dovoljno.
onog čega naravno nema, jest upravo briga za budućnost novih generacija i njihovo obrazovanje.
a koga vi, odnosno ti, hbg, opet si sama ostala :mrgreen: više uvjeravate da se radi o popisu lektire. kompromisu. dogovoru. blabla.
http://www.vecernji.hr/hrvatska/nako...ektire-1068265
ovo je bilo prije sjednice saborskog odbora, inače.
Pa ne radi se samo o popisu lektire, samo se trenutno prica ovdje tako zavrtila..35000 primjedbi je bilo, a jokica sam shvatila- svi ste pozvani, ali ja cu biti taj koju u konacnici odlucuje.
Vidim da mediji vrte ovu brojku od 35000, pa da malo pojasnim o čemu se radi.
Stručna rasprava je bila organizirana na dva načina:
1. putem individualnih komentara na stranicama kurikulum.hr gdje se mogao javljati individualno svaki stručnjak (i onaj koji se tako osjeća :D)
2. putem mreže Županijskih stručnih vijeća, u suorganizaciji AZOO i ERS (za one koji ne znaju, ŽSV su organizirani skupovi stručnog usavršavanja učitelja pojedinih predmeta, bude ih 3-4 godišnje, imaju svoje voditelje, a učitelji su prema zakonu obavezni stručno se usavršavati)
Poanta ovog drugog načina je da SVAKI predmetni kurikulum bude predstavljen svakom ŽSV u Hrvatskoj (odnosno svakom učitelju), nakon toga slijede radionice i čerečenje dokumenta gdje svaki učitelj može dati svoje mišljenje. Za vrijeme rasprave voditelj ŽSV vodi zapisnik, te po završetku ŽSV sve primjedbe, prijedloge, kritike, poboljšanja... šalje na stranice kurikulum.hr kao Izvješće sa Županijskog skupa. Dakle, to je njihova obveza.
Od tu ta brojka od 35000. Među tim "primjedbama" ima i riječi pohvale, i nebuloza, i ozbiljnih prijedloga poboljšanja koji su naravno uvaženi pri izradi nove verzije dokumenta. Puno primjedbi često i nije vezano uz sam predmetni kurikulum nego uz satnicu, opremljenost škola, organizaciju nastave, status učitelja u društvu...
Ne znam kako vi gledate na to, ali meni je ovaj proces odličan jer dozvoljava svakom učitelju da kaže svoje mišljenje o dokumentima. Ne sjećam se da me za HNOS (prošla reforma OŠ) itko išta pitao.
E sad, neki su učitelji oduševljeni, neki su zgroženi količinom autonomije i odgovornosti koju CKR donosi učiteljima, nekima je jedan ishod odličan, neki taj isti popljucaju do kraja...
Tko bi svima ugodio?
Nadam se da sam malo pojasnila stvari, mrzim kad se manipulira brojevima i podatcima.
pa evo dijana, na temelju članka kojeg sam linkala (iz večernjeg, ne iz novosti) jel ti dobivaš dojam da se radi o isključivoj osobi, koja ne prihvaća mišljenje javnosti? koja ne uzima u obzir primjedbe?
u čemu je problem?
I samo još da prokomentiram drugi dio citata:
Ni Jokić ni Ekspertna radna skupina se ni u jednom trenutku nisu upetljali u sadržaj našeg kurikuluma ni u proces dorade dokumenta nakon stručne rasprave, ma niti sugestijom a kamoli odlukom.
Kako neću cijeniti takve ljude?
Ja ne kužim, zbilja ne kuzim koje su to lijeve opcije kurikuluma, koje pašu lijevima. Što je to?
Milanović je potvrdio jer je u tom trenutku on bio premijer, tko bi drugi to potvrdio?
Na FB-u je netko linkao clanak u kojem pise da ce Karamarko maknuti Hasana s mjesta ministra kulture i na njegovo mjesto postaviti Tepesa :o
Nadam se da je to nekakva sprdacina
Znate što još mislim? Nisu nebitne priče oko Ilčića, Nazora, lektire i rata. Mediji su to razvukli na sve strane. I sigurno je bilo političkog pritiska te vrste.
Ali mislim da su glavni kočioničari stručnjaci, vjerojatno i neki dio nastavnika. Svima (javnosti, roditeljima, prosvjednicima...) reforma izgleda kao nepredušna potreba koja se trebala dogoditi jučer, i koliko god još koraka pred ovom reformom jest, ili je došlo 35.000 ili 300.000 komentara, "svi" su za to da krene što prije, da djeca prestanu bubat, da se prepolovi gradivo svega...
A mislim da struka/dio nastavnika želi prvo o tome raspraviti i vagati još koju godinu, "samo entuzijam" im nije dovoljan, ne žele pustiti ustaljene sadrzaje, količine sadržaja, načine rada "samo tako".
Ne znam koji je to bio trenutak koji je Jokiću prelomio da donese odluku, i sigurno su i Ilčić i neke svjetonazorske stvari odigrale ulogu, ali mi se prilično čini, i da nije Nazora, Burušića... Da ih ne bi tako lako pustili. Možda se varam, ali to mi je dojam. Ne znam samo zašto se nisu javili onda na natječaj...
Jooooj, zanemarite ovo. Pokvareni telefon, nisam ja vidjela clanak, nego mi je muz rekao da je nesto vidio. Samo sto to nije bio clanak, nego neciji sprdajuci status.
Inače, bilo je par stranica prije komentara je li ljude briga za partizane i ustaše i sl.
Nije, nikog nije briga. Većina ljudi želi običnu demokrscansku stranku, i obicnu sociodemokratsku stranku, i neki centar, i neki parlamentarizam, i neke normalne "vode", a ne egotripove, i žele domoljublje, a ne nacionalizam, i žele ekonomski prosperitet, i žele razmiljat o buducnosti, a ne o proslosti, ni 91. ni 41. Vecina ljudi se sigurno uklapa u ovu sliku. I sigurna sam da je i većini onih koju su glasali za HDZ muka od svega ovoga. I da budu sutra izbori, ja uopce ne mogu zamisliti sto ce biti. Za koga ce glasat oni koji su za Most glasali? Nece oni ni za HDZ ni za SDP. Zapravo mi se cini da ce to biti takvih milijardu novih stranaka i opet beskrajno koaliranje. Zapravo, razmisljam, kako da nabrzinu napravim neku stranku a la Most pa da izadem na izbore :).
Anyway, u banani sam... Susjeda mi je danas rekla da su ona i muž dali otkaz, i da s djetetom za mjesec dana sele u Irsku, vec ih oboje čeka posao. Eto, to je naša budućnost. Bože čuvaj Hrvatsku, ode ja u Njemačku/Irsku/nastavi niz
Laumi, i da je, mislim da nas više ništa ne može iznenaditi. ;)
Što fali stranci Pametno? Nije retoričko. Zanima me zašto ih ljudi nisu prepoznali, već Most. Koliko bi vas njima sada dalo glas? Što mislite o njima?
X
https://www.youtube.com/watch?v=-n8S-CsGuqM
Meni nije bilo žao potrošiti sat vremena i poslušati ga, onima kojima je probajte negdje oko pedesete minute do kraja. Sad ne znam, nekako sumnjam da čovjek baš tako lako bezočno laže
Meni je Pametno ok stranka. Sogorica mi je u ZG ogranku te stranke, osnivaci su iz Splita, odakle je i vecina clanstva. Ljudi ih jos nisu prepoznali vjerojatno zato sto ti ljudi nisu dugo u politici, za razliku od ljudi iz Mosta, koji vec neko vrijeme politicki djeluju u svojim lokalnim sredinama.
Eh, draga...Pametno on zbori, ali poslodavcima ne trebaju pametni ljudi koji čitaju lektiru i umiju misliti svojom glavom. U tome je kvaka. Robovlasništvo nikad nije prestalo postojati, samo mijenja oblik.
Ja se ne slazem. Mnogim poslodavcima trebaju pametni ljudi, ali ih ne mogu platiti koliko ti mogu dobiti novaca vani, da ne spomenem sto ce sve dobiti vani za djecu, npr normalno moderno obrazovanje. A ne katlicko/domoljubni brianwash od prvog osnovne. Ja svoju djecu, ako se tu ne promijeni stanje, svakako mislim uputiti na studij u inozemstvu.
Poslodavcima koji moraju napraviti posao i zapravo zaraditi novac, naravno da trebaju pametni ljudi i nikakve to veze s robovlasništvom nema. Dapače, interesi radnika i poslodavaca su danas uglavnom zajednički. Poslodavcima koji mogu računati na tuđe novce, i na to da mogu raditi bilo što, a vjerni birači će ih i dalje birati - tima naravno da nije važno da posao bude dobro obavljen, oni uopće ne ovise tome kako je posao obavljen. I ovo ide obje velike stranke.
Kako to? Zar nije zajednički interes profit?
Ali je radniku u interesu da poslodavac ima profit, jer kad ga nema tvrtka ode u stečaj, a on dobije otkaz.
Ok.
Ali ako vlasnik ostvaruje profit a njemu ne isplaćuje poštenu plaću, da li je i onda interes isti ili se mijenja?
Sent from my SM-G920F using Tapatalk
To me ne interesira. Govorim o normalnim uvjetima, kada su poslodavac i radnik oboje za uspjeh, a koji nije nauštrb bilo koje od strana. Ne znam koliko tvrtki tako posluje, ali mislim da se onima koji ne rade pošteno to nekako uvijek obije o glavu, na ovaj ili onaj način. Ne govorim o karmi, već o logičnim posljedicama pljačke mase ljudi.
Voljela bih da si u pravu. Ne kažem da nisi.... ali cvijeta svakako jest u pravu kad kaže da interes radnika i vlasnika nikada nije i ne može biti isti.
Ne gledamo mi tu male firmice u kojima je normalna win win aktivnost, nego multikompanije kojima nije interesantno tvoje zadovoljstvo nego samo cijena sata koja je kod nas još uvijek previsoka u odnosu na druge zemlje okruženja... Toga se bojim, velikih kompanija koje ne zanimamo ti i ja jer smo lako nadomjestive.
Sad se vraćam unazad: radniku u dobroj firmi, sa dobrom plaćom, poštivanim pravima i povlasticama, nije u interesu da ista tvrtka dobro prihoduje? Nego što li mu je u interesu? Samo da primi plaću. A plaća će doći - od kud? Naravno da je tu riječ o privatnoj, ne državnoj firmi.
Ne znam baš puno multikompanija u Hrvatskoj. Mi smo zemlja malih poduzeća.
Mi smo bili mala zemlja malih poduzeća. A sad smo veliki uvoznici. Končar je prodan, slijedi Podravka, a da sadkrenem nabrajati što je sve od industrije crklo, popis bi bio poodugačak. Mala poduzeća žive ok jedino u sjeni velikih. I to se ne odnosi samo na industriju. T.com je kupio telekomunikacije od hrvatske pošte, što je s Plivom....Nemojte pričati o malim poduzećima. Ne možeš hraniti obitelj pišući aplikacije za mobitele... Isuse,to svaki dan skoro govorim svom djetetu.