Iako sad kad ponovo citam mislim da sam krivo shvatila :mrgreen:
Printable View
Iako sad kad ponovo citam mislim da sam krivo shvatila :mrgreen:
Svina je zanagljena, nema 0-1. U ovon trrnu je odg da ides na posao. Ni s priv. odmora te ne bi samoizolirali ako nije sa zarista. Priv je drigacije od poslovnog zato jer je jedno obaveza, a drugo gust, pa da se makar za guste smanji frekvencija putovanja. Nista u ovom nije crno bijelo Mozda tamo gdje bi bila isla za 14 dana postane novo zariste pa te samoizoliraku, mozfa ne, vidis da no epidemiolozi ne znaju predvidjat i ogradjuju se od prognoza i 2x dnevno daju obavijesti, a nove preporike svaki dan.
Ja trebam na put. Jos nisam kupila kartu. Doduse za mjesec dana al nisam sigurna ide li mi se.
Radi se o otoku. Putovanje cca 10 sati sa cekanjima po aerodromima.
Put od dva dana.
Ne znam kad cu se konacno odluciti.
Jos da dodam. Doma imam kronicara a na poslu imam i panicara
Danka me kuzi, sta ne?
Sorry na off...ina33 isprazni inbox
Masnice, spraznila, meni je bila uletila kontrola na rebru na jednom djecjem odjelu gdje su i inace s maskicama, i kad nema korone, trebao je bit dan nakon prvog slucaja, nisam uspjela nikog dobit na tel. Spremili smo se ic, al je mm vidio clanak u jl tu vecer u kojem je ravnatelj rebra rekao da se tamo osniva karantena, ukidaju posjete, nehite op i kontr pregledi pa nismo isli. Nadam se da cemo ga uspjet odradit do ljeta i da ce sit. bit bolja.
Danka, pa i ja te kuzim, mislim da te svi kuze. Ne znam koliko unaprijed moras kupit kartu. Ako je to vrijeme sad, ja bih mozda apstinirala.
Ma ne, nego sam se nadovezala na ono sto si rekla da mozemo siriti zarazu iako sami nismo ugrozeni.
Mislim, mozda svi skupa sada sirimo zarazu.
Ako tako razmisljam, onda mi je jedino odgovorno da se svi samoizoliramo dok ne prođe epidemija.
S druge strane, citam da su aviokompanije same pocele otkazivati letove, tako da je sigurno pametno ne kupovati karte tj ne putovati.
Pa ja sam se nadovezala na tvoju izjavu, da se ne bojiš eventualne zaraze (tj. virusa), jer ti i nitko tvoj ne spada u rizičnu skupinu.
Ne bojim se ni ja vlastite zaraze, ali bih pazila da se ne zarazim, ako je to izvedivo - dakle, ne zbog toga što me strah da bih stradala od bolesti
Primarni razlog što želim izbjeći zarazu je to što bih bila prijenosnik
Ne mogu to potpuno kontrolirati, ali mogu pričekati s odlukama o putu u zemlje gdje je potvrđeno da ima puno oboljelih i gdje su stvari na rubu (npr. Italija)
Nadam se najboljem, ali pušem na hladno (ako imam taj luksuz da mogu birati)
Ameri danas otkazali jednu it veliku godisnju konferenciju zbog korone, pfiew, jedna svadja u obitelji manje. Sad pratim cro it eventove, al mislim da oni vec zalaze u proljece pa se nadam da ce tad bit manje opasnosti.
Dani prolaze, a mene strah obuzima.
Toliki da sam kupila vlažne maramice, mislim glupost, ali toliko sam bila protiv njih. Pa obrišem ručke od kolica u dućanu i ruke poslije kupovine.
Pa ne dajem karticu blagajnici, nego sama prislonim, a svjesna sam da sve što sam kupila, ona premetne po rukama. I svi oni koji su to slagali.
I opet sama sebi izgledam blesavo sa tim postupcima.
I tužna sam što ne idem na izlete, a išla sam bar dva puta mjesečno. Najviše u Italiju.
E, da, Kaufland ima automat sa dezinfekcijskim maramicama na ulazu, nacrtano kako obrisati ručke kolica.
Konačno sam oprala volan u autu :)
U Rijeci je već 5 dokazanih slučajeva. Ah, ti mediji!
Bilo bi bolje da ne šire paniku. Ili ne bi?
Nadam se da će to splasnuti uskoro. I panika i virus.
Ili će se ove godine iznajmljivači kupati ljeti u moru i stezati remen u zimi.
Korean air je već ukinuo letove za ZG. Hoće li ona kompanija čiji avion očekujem letjeti? Ma, hoće, hoće. Panika je to. Proći će!
John Oliver o coroni❤️❤️❤️
https://www.youtube.com/watch?v=c09m5f7Gnic
Sent from my iPhone using Tapatalk
A ja to s panikom ne razumijem. Ako je min zdravlja rekao nema rukovanja, pazitr s bankomatima i kvakama i ako hzzj dijeli letke kako se ruke peru, koja je to panika? Sad postoji realna opasnost i ponasamo se odgovorno ko mravi prema tim uputama, a ne ko cvrci iz basne koji gude violinu i smije se mravima koji vukljaju hranu. Dogodine ce valjda taj djavo oslabit, a i mi koji imamo kronere i doktori koji hendlaju kronere i cijeli zdrav sustav ipak bit pametniji jer ce bit iskusniji za jednu sezonu. Za 2 god ce razvit hopefully cjepivo, pa ce se cjepise cijepit. I nadamo se da ce se sve to dogodit sa sto manje zrtava i to je to.
Meni ta zabrinutost da netko tko npr prebrise bankomat pa da ga drugi il sam sebe ne vidi il da svakako naglasi da se ne boji korone, nego panike, pa da ga povijest ne zabiljezi da nije bio 'cool' u to vrijeme - a ne znam, cudna
Meni je najbolja vijetnamska javnozdravstvena kampanja.
Inace, apsolutno drzim da vrijedi pratiti preporuke- koje za sada NE obuhvacaju izbjegavanje javnih okupljanja npr za zdrave osobe. Ne mislim da itko pokusava biti cool ako komentira da postoji utjecaj tzv infodemije na razinu panike. Koja moze samo pogorsati situaciju.
Ja oko sebe uglavnom ne vidim paniku nego denial, i ruganje onima (meni) koji pokušavaju pratiti upute.
Netko vam se ruga ako perete ruke ili se ne rukujete? Mislim to su upute za sada, i brisanje kvaka povremeno i mobitela.
apsolutno, jučer je u firmu došao novi kolega na upoznavanje, izbjegla sam rukovanje, i odmah su mu drugi posprdno rekli da ja imam no handshake policy
Rugaju mi se i kad koristim gel za dezinfekciju za ruke, i kad izbjegavam dirati tipke u liftu ili na aparatu za kavu ..
Ih, mene su neki već otpisali LOL
Pa evo ne znam sto bih vam rekla, osim da je to ocito do osbnog iskustva. Moja okolina postuje upute i dapace lako potone u paniku.
Sasa, vjer si ti u nekim drugim krugovima koji su super osvijesteni. Laici se dijele u dvije medjusobno optuzujuce grupe - korona, haha, ne razumijem, umiru samo starci, pa to je blaze od gripe, ma, meni je samo da ne zapnem, ljube se i rukuju i glavno je pitanje bojis li se korone, ja ne (grupa a, prevladavajuca) i grupa b) 'panicno' slijede upute i 2x dnevno slusaju izvjesca za medije. To je moj dojam.
To je samo gripa, gripa je gora, a kogaod vas necjepisa ionako briga za nju stav pomaze npr. i berecki tkati, po mom misljenju. Pa onda malo radi undo s objavama tipa 'perite ruke'.
Ina, puno je i u interpretaciji izgovorenog
Problem je što gripa stvarno jest užasna za neke pacijente, a kad netko gore kaže "ovo je poput obične gripe" to se protumači "aha, znači ništa strašno, neš ti tjedan dana temperature...."
Ovo je u nekim aspektima "poput obične gripe", ali velika razlika je u tome što nema cjepiva, plus duga je inkubacija (za vrijeme koje su pacijenti zarazni i all that jazz)
Ovo za običnu gripu znam kako se percipira, jer svake godine se cijepim, i svake godine doživim da me poneki dušebrižnik odgovara, jer svi "znaju" da je cjepivo za gripu niškoristi, "tko zna kakvih sve kemikalija smućkaju", i tako dalje
A gledala sam izbliza situaciju s oboljelom osobom koja je završila 25 dana u ICU, 14 dana na respiratoru u induciranoj komi
Ja sam preživjela gripu jednom prije 20 godina, nisam bila hospitalizirana, ali bilo je prestrašno i od te godine ne propuštam cijepljenje
Dotad je nijednom nisam pokupila, nisam pojma imala kako strašno može biti.
Ne cijepim se protiv gripe.
Ne paničarim jer znam da ne mogu izbjeći.
Jučer sam se rukovala triput.
Da se ruke peru i kiše u maramicu, mi nitko ne mora reći jer tako radim oduvijek.
Vodim se razumom.
Ne rugam se nikome jer nemam tri godine, već puno više.
Poslušala sam prof Rudana i slažem se u potpunosti s njim.
I dalje mislim da mediji rade paniku.
I to je to.
Gripa je, gripa je, e pa sto je, ako gripa nije lav, ne boji se ko je zdrav! Taj stav mi je ful poznat, al gripa mi je, ajmo rec, svladana (moj stav prema gripi i pomasanje u sezoni). Cijepimo se svi za zastitu kron. bolesnog djeteta i bog. Svjedok sam toga da se ogr vecina astmaticara mladjih ne cijepi i mene gledaju kao ludog ekstrmistu, uz ono...ok, vi se cijepite, a valjda ste se raspitali, svako zna za sebe najbolje. Takve skinem statementom da ja vjerujem u farmaciju sto je pandan izjave ne znam.. tipa ja sam na heroinu. Vecina je u modusu pa ja fino ogulim.luk..To m ne zanima jer protiv gripe ipak imamo oruzje za borbu, a broj slucajeva koji ce se zakomplicirat je stoga upravljiv. Za ovo nije.
I ljudi ne razumiju da je, iz perspektive pobola krda, kljucno smanjit brojku. Pa, ako se kaze ogranicenje na okupljanja veca od xy ljudi razmisljajj bzvz, a yx moze. Razmisljaju iz persp. 'a dobit cu onda il necu dobit', igra srece. Ne kuze da nije 0-1 i da je vec bitna stvar smanjit grupe, smanjit frekvenciju putovanja i time ce se hopefully sustavu ipak olaksat da hendla komplikacije.
Za sasu...a pretp da se a konto lijrcnickog autoriteta ljudi ipak ne usude otvoreno ismijavat npr. brisanje mobitela i osudit ga ko paranoju i tesko pretjerivanje u lice mislim.
Jel mislis da ovi na zaraznoj postupaju panicno s odijelima i s karantenom i time sto pacijenti moraju jest sve s plast. posudjem, sto im se hrana gurne kroz vrata, sto nakon muzde moraju pricekat neko vrijeme pa usut u wc nesto da virus ne dospije u kanalizaciju? Jel mislis da panicare ministr i ravnatelj hzzj zamolbom da apstiniramo od rukovanja?
Ono sto ja ne mogu povezat je to da ljudi misle da mediji panicare koji to prenose. Jel mislite i da epidemiolozi i zarazna i ministar panicare? Zasto samo medije krivit, fali mi poveznica onda zasto ispustit i javno zdravstvo u toj optuzbi- to mi nije u tom stavu jasno?
Mislim da si nešto krivo citirala, pa ono što je rečenica od Tanči sad izgleda kao da je napisala Mima :D
Što se tiče percepcije jel se radi panika ili ne, mislim da je to manje bitno
Ljudi vide što vide i tumače to onako kako doživljavaju
U svemu je zapravo bitno što radimo da smanjimo rizik od širenja zaraze, dakle pranje ruku na prvom mjestu.
:o nisam ja ovo pisala :mrgreen:
ali, da, ovo je stvarno zanimljiva situacija, jer premda mediji, pa ne bih rekla paničare, nego nastoje zaraditi klikove, što je u ovakvoj situaciji prilično jadno i neodgovorno, mi vidimo da epidemiolozi, državne službe, who, dakle službene institucije zaista provode dosta stroge mjere. Mene isto zanima što ljudi misle, da WHO pretjeruje? Da je reakcija vlasti u Kini pretjerana, da talijanske vlasti pretjeruju jer su stavili gradove u karantenu?
Mislim, vidim da neki stručnjaci i doktori poznati po internetu isto pišu da je panika nepotrebna, da je ovo virus kao gripa, zanima me kako onda oni objašnjavaju sve mjere koje se poduzimaju?
Hm, pa poanta je u tome da ne treba sada zazivati zatvaranje granica, otkazivanje svih javnih skupova i putovanja i tomu slicno, nego pratiti situaciju, kada kroz neko vrijeme virus procirkulira kroz populaciju slobodno onda ce svakako biti preporuka da se ljudi samoizoliraju koliko mogu, a osobito oni koji spadaju u ugrozene skupine. Sada to jos nije potrebno.
mogu ja mogu ja
LOL
Dakle, meni se čini da bolest sama po sebi nije tako strašna: za preko 80% zaraženih klinička slika je blaga
I to su oni koji su testirani, moguće je da ima slučajeva koji prođu poput obične viroze, blaže od obične gripe, ali to su špekulacije pa neću dalje nagađati
Ono što je najproblematičnije je mogućnost brzog širenja (zbog duge inkubacije) i to je vjerojatno razlog za ovakve mjere, PLUS naravno činjenica da nema cjepiva, ne postoji još uvijek nikakva imunost stada jer je ove godine prvi puta ovaj virus među ljudima
Dakle, tih 18% slučajeva s teškom slikom (koja zahtijeva hospitalizaciju) teže će biti hendlati što je broj zaraženih veći
Zato je važno da se što brže reagira, da se minimizira mogućnost širenja na veliki broj ljudi.
Tako nekako, ali nije moja ekspertiza :mrgreen: samo mi je tema zanimljiva
Ne bi bilo teze nositi se sa tih 18% potencijalno tesko bolesnih nego prakticno-nemoguce.
Niti jedan sustav nema kapaciteta za takvu situaciju i zato je vazno dobiti na vremenu da se zaraza ne prosiri naglo.
Ah, pa znam ja što je najproblematičnije kod ove situacije, ne znam što misle doktori koji po facebooku pišu da je ovo kao gripa.