a72 i meni isto tako...tikice, vidi ti, na snimke ako su jajevodi prohodni, vidi se kako kontrast prolazi kroz jajevode ko niz dvije cevcice i se slobodno izlijeva u stomacnu supljinu ( ako te snimke koje si dobila su RTG, ako sam dobro skuzila..)
Printable View
a72 i meni isto tako...tikice, vidi ti, na snimke ako su jajevodi prohodni, vidi se kako kontrast prolazi kroz jajevode ko niz dvije cevcice i se slobodno izlijeva u stomacnu supljinu ( ako te snimke koje si dobila su RTG, ako sam dobro skuzila..)
Nalaz je uredan, ha pazi mene :oops: , ali radila sam 2 puta hsg, pa eto na osnovu mojih snimki i moga nalaza, rekla bih i da je tebi ok, jer kontrast se vidi cijelom duzinom jajovoda, i cak ti je jedan, cini mi se lijevi dosta vijugav kao i moj.
Sretno, nije rijetkost da bas u ovom ciklusu uspijes, meni je dr rekao da niposto ne propustim bas taj ciklus, i iz njega je moja velika cura :heart:
Na 1. slici se bolje vide jajovodi,jer na drugoj se kontrast vec "rasuo" po unutrasnjosti.
Evo ti za poredjenje ,ovo je ok nalaz, a cini mi se da je i tvoj takav : http://www.advancedfertility.com/hsg.htm
Hvala ti :*
Nalaz ti je odlican, jedan jajevod ti je kao i moj vise vijugav, a imas i obilno izlivanje kontrasta u stomacnoj supljini. Kod mene je isto tako bilo i moja ginicka je rekla: ne brini, jajevodi su ti ko tuneli :lol: :lol:
Uzivaj, sve je super!
Tocno...i doktor mi je to danas potvrdio. Hvala :*
Cure, imam jedno pitanje, budući da moram ići na RTG HSG, naručila bi se u Medikol jer sam čula da socijalno to ne rade?
Jel ima ko iskustva sa Medikolom?
Zahvaljujem na odgovorima..
:love:
Draga moja,tvoj gin ti daje uputnicu i naručiš se u bolnici i ne plačaš ništa,ja ga radila prije mjesec dana na Sv.Duhu. :love:Citiraj:
iskrica prvotno napisa
drage moje....
čitajući vaše postove malo sam se zabrinula...
naime naručena sam na HSG.... ali nitko od doktora mi nije spominjao da bi prije odlaska na HSG morala napraviti briseve i papa test .. :? ...
dali je onda pametno ići na HSG, ako nisam to napravila?????
također vas molim da mi kažete dali je u redu ići na HSG ako ti daju fiziološku otopinu? jer su mi preporučili da kupim u ljekarni ECHOVIST kontrast, jer je on navodno najbolji.... točnije najbolje pokaže rezultate...
ali njega nema više u prodaji....
unaprijed se zahvaljujem...
i oprostite ako sam dosadna....
drage moje....
naime naručena sam na HSG.... ali nitko od doktora mi nije spominjao da bi prije odlaska na HSG morala napraviti briseve i papa test .. :? ...
također vas molim da mi kažete dali je u redu ići na HSG ako ti daju fiziološku otopinu? jer su mi preporučili da kupim u ljekarni ECHOVIST kontrast, jer je on navodno najbolji.... točnije najbolje pokaže rezultate...
drage moje....
drage moje....
nemoj ic na hsg ako nisi napravila briseve jer ako imas kakvu zivinu od bakterija on ce ti tekucinom pogurnut u trbusnu supljinu i imala budes vecih problema
Da li liječnici preporučaju pauzirati s pravljenjem bebe u mjesecu u kojem je rađen HSG?
Kakva su vaša iskustva?
Nee, iskustva su da dosta žena odmah zatrudni nakon HSGa. HSG nije štetan čak ni ako je RTG HSG.
Danas sam ga obavila i planiramo već sutra početi s klomifenima...
Evo velikog ohrabrenja za sve one koji se boje HSG, sumnjaju u njegovu ev. ucinkovitosti i sl..
Nakon godine dana pokusaja "a la naturale" sto bi rekli...poceli smo da preispitujemo odakle poceti sa dijagnostikom, kome se obratiti za prvu pomoc i kako uopste tretirati tu nemoc...Imala sam tu srecu ili nesrecu da budem u kontaktu sa vise ljekara (sto zbog privatnih poznanstava, sto zbog marketinga doticnih dr) koji su bili oprecnog misljenja: jedni su tvrdili da je sve "u glavi", jer su nalazi hormona, spremiogrami, ovulacije, brisevi i sl..bili super; a drugi da je razlog polip koji je tada bio velicine 0,5cm i koji je, opet oprecno, po nekima bio gl. razlog, a po nekima totalni nonsens po pitanju nepostojanja zaceca. Elem, prvi pokusaj HSG-a, zbog ciste nestrucnosti doktorice, nije uspio...te sam zbog njene nestrucnosti nakon 6 mjeseci ponovo radila HSG (u 8. mjesecu 2009. godine). Necu reci da me uopste nije boljelo, sam pregled je vise neugodan nego bolan, sam postupak umetanja katetera je vise neprijatan, pomalo bolan, ali injektovanje kontrasta, najbolniji dio (sve je individualno, prag bola je na kraju krajeva presudan) traje jako kratko i sve se da izdrzati. Ja sam prije samog pregleda dobila injekciju Buscopana te, po preporuci maticnog dr, popila 800mg Brufena... Nakon sto kontrast prodje (drzim fige da vam prodje, jer je to dobar znak ili dobar metod procepljavanja polu-zacepljenih jajnika), vise nista ne boli. Odlezala sam 2 sata u bolnici, isla kuci..mirovala dva dana i to je to. Nakon toga sam 3 mjeseca pila klomifene, na svako 3 dana isla na folikulometriju i opet nista.. Kad je sve sto se moglo uraditi u tom primarnom dijelu lijecenja steriliteta ucinjeno, dr su donijeli jednoglasnu odluku-histeroskopska polipektomija (vadjenje polipa putem histeroskopa-milimetarski instrumenti koji pomocu kamere koja ulazi kroz grlic materice, ciljano uklanjaju zadebljalo tkivo iliti polip), ja se hrabro odlucila i na to, nemam sta da izgubim, psiha usmjerana na odagnavanje straha od opste anestezije....Cekam mengu da se pojavi jer na dan kad je dobijem treba da pocnem piti pilule za kontracepciju, sve vec kupljeno, spremno,,,,ali menga ne dolazi!! Guess what?! TRUDNA SAM....beta je visoka, sreci nema kraja, sok je sveprisutan.
Smedji iscjedak je prisutan poslednja 3 dana, kazu "jajasce se gnijezdi, i to je normalno", terapija: Utrogestan 3x2, mirovanje..
Dakle, cuda su moguca i sve se desava kad dragi Bog iliti priroda kazu da je vrijeme i sve poteskoce sada gledam sa druge strane, jer se za neke stvari stvarno treba (iz)boriti!!!
Molim za vibre da UZ koji radim prekosutra bude dobar, da se malo zrno pravilno razvija i da cu, ako Bog da, u 11. mjesecu postati majka!!!!
evo i to je moguće,supruga je nakon 2 god braka i 9 mj. ciljanih odnosa 15.2. radila hsg u poliklinici vili,popila je par tableta 4 dana po 2 tablete(mislim protiv upale),krvarenje nikako nije prestajalo onako tamnije,nakon 10ak dana ode svom ginekologu on joj daje neke tablete protiv začeća jer bi od njih krvarenje trebalo prestat,u nadi da će prestat pije ih,ima bolove i dalje krvari,danas ponovo ide svom ginekologu i on opet prepisuje neke tablete,dolazi doma ima velike bolove ide na hitnu,šalju nas na ginekologiju i tamo kažu da je trudna 9 tjedana,ostali smo paf,oko 10.1. dogodila se trudnoća,ovaj na hsg nije ništa skužio,ni njen ginić,pila je tablete protiv začeća od kojih je imala bolove jer je trudna,razočarani smo u sve...sad leži u bolnici i neznam čemu da se nadamo....
Hvala tebe Boze..bas mi je zao, ovako nesto ja prvi put cujem...zelim vam sve najbolje, vasa beba je pravi borac! ..znam da vam je tesko ali morate biti jaki i davati snagu jedan drugome. Saljem vam svu snagu svijeta i puno srece.
pozdrav svima koji su u potrazi za odgovorima vezanim uz HSG (rtg u mom slučaju). evo da podijelim svoje iskustvo s vama. pacijentica sam na VV i iz tog razloga me nijedna bolnica u azgrebu nije htjela primiti, tako da sam se naručila za pregled u opću bolnicu sisak.
išla sam 8. dan ciklusa, noseći sa sobom nalaze CB-a. smjestili su me u sobu gdje sam čekala na red oko 2 i nešto sata. prije postupka došla je sestra i dala mi injekciju protiv bolova u guzu. nakon toga su me odveli u ginekološku operacijsku salu gdje je počelo...prvo neugodno ispiranje rodnice, zatim postavljanje sonde, već sam tada počela plakati. nakon toga su me na kolicima u ležećem položaju sa raširenim nogama vozili do rtg-a u drugom dijelu bolnice.
čitavim putem sam plakala, jer je bolno sa sondom u sebi prelaziti sve rupe i pragove u bolnici. dovezli su me u sobu sa rtg-om, premjestili na stol i tamo sam par minuta čekala gina da ubrizga kontrast. upozorio me da će boliti, ali nikakve riječi me na to nisu mogle pripremiti. to je bol kakvu do sada nisam osjetila, jaka, probadajuća, osjećaj kad da će mi se rasprsnuti i jajovodi i jajnici, maternica i cijela utroba...zbilja me jako bolilo i vikala sam i molila da prestanu.
brzo je bilo gotovo i gin je izvadio instrumente, već mi je tada bilo puno lakše, ali suze su mi tekle same od sebe još valjda sat vremena poslije...više me i nije toliko bolilo koliko sam bila u šoku! nalaz je bio uredan, jajovodi prohodni, preporuka je mirovanje par dana i uzimanje analgetika prema potrebi.
ja sam tamo krenula puna informacija s foruma ovog ili onog, puna straha i s grčem u želucu...i dobro da jesam...bila sam na pola pripremljena da će možda boliti...bolilo je puno više nego sam očekivala...
nakon svega drago mi je da je s jajovodima sve ok i ovu pretragu više nikada ne mislim ponoviti...
budite hrabre, istina je da kratko traje, ali pripremite se na bol...
pozdrav sima :)
dubyaki, ovo što si napisala je strašno. tim više što ti je nalaz bio: prohodni jajovodi.
ja sam bila privatno, bez ikakve injekcije, nije bolilo više od pape i trajalo je ni 2 minute.
ok, i meni su jajovodi bili prohodni i sigurna sam da više boli ako nisu.
ali stvarno ne znam kako u bolnicama uspiju pretragu koja očito ne mora biti toliko strašna napraviti tako traumatičnim iskustvom za žene.
:-x
Dubyaki, stvarno mi te žao! Tim više što ja moram na HSG.
Jel bio netko u Varaždinu ili Čakovcu na HSG? Ne znam bi li išla preko uputnice u bolnicu ili platila na poliklinici IVF. Iskustva iz bolnica su malo zastrašujuća, a opet nije malo novaca kad se ide privatno.
ne znam o kojoj se cifri radi, ali je bih bila platila bilo koliko da sam znala kakvo cu iskustvo proci u bolnici. i ja sam bila na hsg rtg i to je nesto sto pod nikakvim uvijetima ne bi nikad u zivotu ponovila (prosla sam i bolne AIH i punkcije i carski i sve bi ponovila da moram, ali hsg nikad!)
kazu da je sad za hssg na uzv nije potrebno toliko instrumenata kao kod rtg-a, pa da je sve podnosljivije. osim bolova meni je nakon toga (valjda od kontrasta) bilo zlo, povracalo mi se, a tjerali su me van jer drugi pacijenti cekaju. nakraju su me morali voziti van (u drugu zgradu na promatranje) je jednostavno nisam mogla na noge. sve to bez ikakve inekcije za bolove i uz uvjeravanje da to nije nista.
info za pacijentice s VV - HSG se moze napraviti na Merkuru :-) provjerila sam pa imam potrebu napisati to ovdje jer nisam nasla tu informaciju na forumu.
a rtg HSG na uputnicu se može napraviti i u bolnici u Zaboku (za one koji su iz ZG i okolica), potpuno nekomplicirano preko uputnice, je da se izgubi pola dana s posla - možda i cijeli dan, ali je sve uredno, čisto, osoblje ok.
cure, imam jedno glupo pitanje. postoje li neki limiti nakon hsg po pitanju spolnih odnosa/zaceca?
bubi, nema limita, dapače, ciklus u kojem radiš hsg moraš ekstra iskoristiti za keks, jer ti efekt proširenih jajovoda traje samo taj jedan ciklus i povećava šansu za začeće. tak sam ja čitala, a i skužila sam nekoliko cura na forumu koje su ostale T baš u tom ciklusu u kojem su radile hsg :-)
eh, jos da mi je i ovulirat u tom ciklusu :lol:
ja imam dogovoreno na merkuru, ali moram ponoviti briseve jer su mi zadnji iz 12.mj. i mm mora imat spermiogram - a za to cekamo pregled na vv 9.7.
dubyaki kao da je opisala moje propuhivanje jajovoda.to je bilo nešto najgore što sam ikad doživjela.nalaz uredan,sve prohodno,na sliki se tak fino vide jajovodi...i meni je dr. rekao da je moguče da ako su jaj. bili zaljepljeni i sad smo ih odčepili,da je lako moguče da se ponovo začepe.tako da bi bilo dobro iskoristiti taj ciklus dok je sve sigurno prohodno.ja sam krvarila par dana,dobila doxiciklin 6 dana,čekala par dana da antib. izađe iz organizma,radili smo zdušno na beboju do kraja ciklusa,al ništ.bila sam u kc.
uf ja se tek trebam naručiti za hsg u sisku .. dr mi je već dao uputnicu i sad si razmišljam da li da mu odem reći da me pošalje negdje drugdje :(
Bok cure!
Trebala bi na hsg, liječim se na vv, ali mi je dr preporučio da ga napravim privatno, valjda zbog brzine. Da li je neko radio hsg u ri i da li rade probleme ako nisi njihov pacijent? Hvala!
cure pliz info na pp - gdje i po kojoj cijeni se moze privatno obaviti hsg. ako mi slucajno ovi na merkuru zbrisu na godisnji.
i u merkuru i u zaboku u 8.mj. ne rade hsg zbog godisnjeg. help anyone? bas bih htjela to rijesti dok je MOJ godisnji da ne izostajem s posla kasnije, a nemam gdje... ideje?
ej draga, ja ti mogu samo za privatno reć, ali ja sam radila u viliju, u kojem više istu pretragu ne rade. sad vidim da imaju u betaplus poliklinici koju jako hvale (pogotovo za pcos-što je kod tebe slučaj), ali privatno ti rade uzv (tj. sono) hsg, ne rtg.
Ja sam isto radila uzv, pa sam tu na forumu poslije čitala da nije toliko pouzdan kao rtg.
cijena je kao što vidim 1300 kn (odi na njihove stranice), ali mislim da uz to moraš još kupiti i taj kontrast koji ti uštrcaju (ja kupila u frebel ljekarni na dolcu, oko 800kn ak se dobro sjećam). dakle, pljunut ćeš cca 2000 kunića, a kaj ako to tvom dr-u ne bude ok, već želi da ponoviš rtg? dvaput se maltretirati... ono :roll:
odvaži. opet, po bolnicama je kao što sam shvatila curama znalo biti jako bolno i neugodno, meni privatno je bilo niš posebno-kateter osjetiš i to je to- pa ne znam kaj bih savjetovala... sigurno je ugodnije, ali opet, ak nije toliko pouzdano, možda da ipak pričekaš?
:kiss: bum se strpila. zvala sam i sv.duh, al moram bit njihov mpo pacijent. tak je onda i za druge bolnice pretpostavljam pa necu ni pokusavat. pricekat cu to na merkuru, taj dok mi je dobro sjeo i znam da ce pazit na mene jer mi je mamu operirao ;-)
Dubyaki,iskustvo koje si opisala je slično mom,sasvim.Opisala sam ga na ovoj temi već.HSG sam radila u bolnici u Ogulinu.Ali ja sam se pripremila na bol,najjaču bol,jer mi je nekoliko cura reklo da boli strašno.Istina je da se svejedno iznenadiš kad to doživiš.Pozitivno je to što jako kratko traje,bukvalno je gotovo za minutu.Isto su mi sondu stavili,pa me vukli na onim kolicima pokrivenu i raširenih nogu,u sasvim drugu zgradu.Boli i neugodno je istrpiti one radoznale poglede.Isto su mi jajovodi bili prohodni,na slici su kao izvijugane dlačice.Sve sam to zaboravila čim sam završila.Ni ja ga ne bih ponovila,ali on se svejedno uradi jedanput i gotovo(osim ako se ne trebaju jajovodi propuhivati-ali to je druga priča).
Iskreno,meni sex nije pao na pamet narednih 10-tak dana.Baš bi je bio neugodan osjećaj u stomaku i krvarila sam,ma u stvari nisam,ali sam brljala(da se tako izrazim).
Sa mnom je bila neka cura iz Istre i razrogačila je oči kad je čula da pregled boli.Nije imala predstavu ni kako se radi,ma ništa.Nje mi je žao,uošte nije bila spremna na ono što je čeka.
Ja sam pročitala sve napisano (i nenapisano :lol:) na forumu prije HSG -a. Iskustva su stvarno svakakva, od cura koje nisu gotovo ni osjetile, do onih koje su se rušile u nesvijest i povraćale. Činjenica je da sve ovisi o tome u kakvom su stanju jajovodi, i da li ste što uzele protiv bolova (i što ste uzele), a s druge strane ovisi i o pragu boli koji možete tolerirati. Meni su jajovodi loši ali sam se dovoljno izdrogirala da nije bilo tako strašno. Lošije mi je iskustvo s punkcijom. Dakle, budite spremne da boli ali traje kratko...a ja vam svima želim što ljepše sličice vaših jajovoda. :mrgreen: