juhica od mladog povrća
riži - biži
tikvice kao s roštilja (po Davorovom receptu)
zelena salata s rotkvicama i mladom kapulicom
Printable View
juhica od mladog povrća
riži - biži
tikvice kao s roštilja (po Davorovom receptu)
zelena salata s rotkvicama i mladom kapulicom
to je bilo danas, a sutra planiram:
pizza s domaćim ovčjim sirom, bukovačama i mladom kapulicom
Vidiš, ja nikako da uvedem te pržene orašaste plodove :( ...sada kada mi godina na faxu završi, krećem u eksperiment.... :DQuote:
Originally Posted by mommy_plesačica
Ma nisu prženi, krivo sam napisala, nego onako tostirani na suho, na tavici. Navodno su zdraviji ako se ne tostiraju, ali su ovako probavljiviji i imaju finiji okus. Pa to ti je 5 minuta posla da ih tostiraš, a ubaciti ih možeš u sve - od juhe do salate.
Halo svima, evo prikljucujem se plemenu.
Iako nismo vege, puno kuhamo makro, pa sam nedavno skuzila ovaj forum i sjajno dodje za inspiraciju :)
Danasnji rucak je bio slastan, MLJAC!
- leća sa seitanom i blitvom (leća se skha, seitan nareže na kockice, uvalja u brašno i prži, blitvica se zdinsta na luku i češnjaku i onda se ge baci leć i seitan)
- žitarice iz pećnice (cvena riža (1/2 šalice), proso (1/4), kvinoja (1/4), baci se u vatrostalnu zdjelu na prethodno zdinstabi mladi luk, doda 1,5 šalice vode, kada zakipi u pećnicu na 200 pola sata i hopa gotovo!)
- parena brokula
- salata od pastrnjaka (nariban, kratko kiseljen)
a jeste ih probali peću pećnici, na limu, 10tak minuta na 180 stupnjeva (dok se peku, protresu se 2-3 puta). imaju drugaciji okus, meni se jako svidja i jednostavnije ako se zeli napraviti malo veca kolicina za trositi.Quote:
Danas:
polpete od zobenih pahuljica s mljevenim lanom - sve to skuhano + mrvice+brašno+mladi češnjak iz vrta= polpete pečene u vatrostalnoj posudi s krumpirom posutim svježim mažuranom i timijanom...
Nila je isto to jela danas!!!!
+ zelena salata s home-made kaparima i rotkvicom iz vrta!!! :heart:
molim pomoć iskusnih
kako imam sreću da mi je blizu posla Teslina i Pyr, često (čitaj skorosvakodnevno) jedem njihov burek
skoro uvijek mi je super i sama bih ga probala napraviti sutra
moje nedoumice: koje kore da nabavim (tanke, debele), trebam li ih namastiti/malo namočiti
za nadjev nemam nedoumica jer sam se uvjerila da mi je svaki mix dobar, makar sam se doslovce udavila kad je bio s povrćem i tofuom. jučer je bio sa smeđom lećom, mrkvom i keljom; često ga rade sa zeljem i inim povrćem, neki dan su dodali i alge (mljac)...
dakle, koje kore i možda neki mali trik da bude svima doma fini?
Bojim se ovog boldanog dijela :mrgreen:Quote:
Originally Posted by mmagnolija
:bye:
Maxi, nemam pojma, nisam maherica za savijače bilo kojeg tipa.
Ajde da se nekome sviđa Pyr, frendica je toliko razočarana klopom tamo da je za lošu hranu skovala i naziv Pirova večera :lol:
maci sto se tice kore, meni jedna teta na pijaci to radi posebno
nesto medju tanke i debele, ne znam kako da ti objasnim
ali ako zelis za burek, ja bi to radila sa tankim i dodaj malo vise masnoce.
*
Danas tradicionalni recept tavce gravce :)
imam i bistru juhu od korenastog povrca od juce i kolac sa makom za desert
salata neki mix - mrkva, kupus i krastavica sa puno persina.
*
obozavam ovaj topik i tako mi je krivo sto nisam puno pisala
nije uvijek za 5 ali je finuQuote:
a očito je mnogima fino jer u doba ručka nemaš gdje za sjesti
Ajde, baš ću probati jedan dan skoknuti do njih pa i sama provjeriti.
Naš današnji ručak:
Dinstano povrće (luk, mladi luk, mrkva, cvjetača + shiitake gljive), začinjeno samo sa soli i nasjeckanim celerovim lišćem
Seitan narezan na štapiće, mariniran (tamari, masl. ulje, "zrnati" senf, suhi bosiljak i svježi ružmarin), uvaljan u brašno i kratko popržen
Preljev od svježeg tofua i paprike
LeaB (i ostale koje to već ne radite), može molbica?
Možete li malo detaljnije pisati recepte ili barem napisati ako su iz neke kuharice? Ne trebaju točne mjere, nego koji je postupak, začini... kao što sam ja opisala naš današnji ručak. Konkretno, jako me zanima kako se radi ovo:
Quote:
JUha od karfiola sa žitaricama
Punjene palačinke sa špinatom
Umak od svježe mrkve i luka
Varivo od kelja sa seitanom
Zaboravih - jučer sam radila svježi bob u mahunama i bio je fantastičan. Priprema je najjednostavnija moguća - mahune se operu, narežu na manje komade, i dinstaju na češnjaku, luku i maslinovom ulju. Malo ih podlijem vodom i krčkam dok ne omekšaju, posolim, malo popaprim et voila! Obožavam onaj gorkasti okus boba.
Uz to smo jeli popečke od riže - kuhana smeđa riža koja nam je ostala od doručka + sitno ribani luk i mrkva+ zgnječeni tofu i začini po želji - i zelenu salatu s mladim lukom.
Juha u od karfiola: skuhaš karfiol, na kraju dodaš žitarice koje ostanu od doručka, te sol, papar i sjeckano lišće peršinaQuote:
Punjene palačinke, pirjani špinat na luku i češnjaku, sa shojuom s čime puniš palačinke, te ih zaliješ vrhnjem od soje sa malo senfa
Umak od mrkve i luka- jednu mrkvu i pola glavice mladog luka, malo maslinovog ulja i neke tekućine (vrhnje, zobeno mlijeko) smiksaš u mikseru i ohladiš.
Varivo od kelja- na ulju dinstaš luk, te seitan na kockice, pa dodaš kelj dok ne omekša i začiniš, al da bude gusto.
Hvala :)
Danas - bulghur sa pirjanim sojinim klicama i mladim lukom (propirjano odvojeno pa pomiješano s kuhanim bulghurom)
Kratko prepečene tikvice s hrpom mediteranskih začina
Prženi tofu (opet jako fina marinada sa puno začina i sad već neizbježnom žličicom senfa :mrgreen: )
Salata mrkva/zelena
Mene zanima sto vecerate? Ja pokusavam uvesti neke zdrave varijante, ali nemam bas ideja...
Danas smo vecerali:
- palenta+gljive+naribane tikvice+tofu (svjezi+dimljeni), pa zapeceno u pećnici 30 min (samo mi je ispalo nekak malo vodnasto, a trebalo bi se skroz stisnuti :roll:)
Obično večeramo voće ;)
Nekoliko ručkova prije danas:
1. dan:
Kratko popečene tikvice na tavi prelivene feta sirom (može i tofuom) i maslinovim uljem sa svježim mladim česnom. Sve to složeno na home-made domaći kruh pečen u pekaču i malo osušen u pečnici da dobi na hrskavosti! Prilog pire krumpir (nije mi baš bogat jelovnik ovih dana, kraj mi je godine na fakultetu pa izmišljam kratke i brze recepte)!!!
2. dan: (mužjak je pravio ručak!). Kupio je ujutro na placi palamidu (izvorni recept je s tunom) i očistio je na male komadiće, samljeo u mašini za mljevenje mesa te pirjao na tavi zajedno s masu začina (majčina dušica+svašta nešto još - vidjet ću dioma racept). Tako dobiveni umak je prelio preko integralne tjestenine. Prilog svježi mladi krastavci i rotkvice...
3. dan:
u vatrostalnoj posudi posložila red krumpira, red luka, red šampinjona, te red mljevene soje (doma sam je skuhala i samljela u mašini za mljevenje mesa - takvu masu spremim u frižider pa radim punjene paprike s rižom te male sarmice...i polpete, štošta se da napraviti od tako samljevene soje!). Sve to preliveno umakom od rajčice s maslinovim uljem, kimom, timijanom, svježim bosiljkom, origanom.....zapeći na 200 stupnjeva 30-ak minuta!!!
evo danas
rucak: savijaca od spinaca, salata od rajcica, cesnjaka i persina, desert - jagode
vecera - musli (jedem ih tako kao grickalice)
danas
juha od graška
ječam po LeaB-inom receptu (umjesto poriluka mlada kapulica)
rotkvice na salatu
pire od crvene leće (leća se skuha, začini i zapeče u pećnici)
rostilj petlidjani - onaj Davrov genijalni recept
smedja riza s kamutom
salata od mladog, hrskavog kupusa
Jucer vecera:
- zljevanka s okarom (jes, jucer smo konacno radili domaci tofu, tj. MM ga je radio :P, i ispao je genijalan), a ova zljevanka je prava poslasica (kukuruzno brasno, psenicno brasno, palenta, okara, malo porluka, mrkvice, celera, bijeli luk, zacini, peci na 200 stupnjeva pola sata)
- hummus
Danas:
- juhica od karfiola i brokule
- "kajgana" s tofuom
- zelena salata
Danas smo jeli peceni krumpir s koprom, kuhane mahune s maslinovim uljem, pohani seitan (ja radila - ispao je prefini) i zelena salata.
Zadnjih dana se hranim vani/kod obitelji, ali sam prekjučer kuhala prefino varivo od graška i mrkve sa gris-noklićima. Varivo vulgaris - na luku dinstam mrkvu i grašak, zalijem temeljcem, pred kraj kuhanja žličicom ubacim domaće gris nokliće. Uz to fini kruh i salata i - finito, ručak za pola sata.
Danas: povrtna juha, salata od slanutka sa sjemenkama, heljda s povrćem, prženi tofu.
povrće na gradele (ražnjjići od paprike, tikvica, gljiva) i ono što se ovdje ne spominje, a pliva
danas moje vege pizze
testo pravim od integralnog i pcenicnog brasna, malomaslinovog ulja, kvasca i semjenke, ponekad dodam i jogurt, domaci. onda poredam povrce - rajcice, grasak, kukuruz, mrkve, paprike i zacinsko bilje. ponekad i masline.
krem juha od graska i kukuruza, sve skuham sa malo celera i stavim u blender, zacinim po zelji
i neku salatu, jos ne znam koju
za desert, mafine
Molim hitno neki fini recept s graskom, a da nije rizibizi ni grasak s mrkom. :)
marta gulaš! ja sam ga danas kuhala.
grašak, bob, i krumpir na kockice, puno mladog češnjaka (3-4 česna), zaliješ maslinjakom, staviš prezle ili zobenih pahuljica, malo podliješ vodom i propirjaš minutu dvije. potom staviš vode po želji, jer može biti skorz jušno, a može i gušće, te kuhaš 20-tak minuta.
možeš, dakako, i bez pirjanja, ali ovako je finije.
na kraju začiniš sjeckanim peršinom ili zelenim perjem mlade kapulice.
može i bez boba.
mm kuhao tikvice s rajčicom, češnjakom, prosom i crvenom lećom. mmmm meni bilo super ukusno!
tikvice i rajčice je kratko propirjao na češnjaku dodao leću i proso, zalio vodom, poklopio i čekao dok se sve proželo ...
gulas od graska je bio prefini, brzo gotov, svega par minuta u akspres loncu. jos sam stavila malo dimljenog tofua sto mu je dalo poseban smek. mljac.
fala anamar.
drago mi je da vam se svidjelo...
danas bob, ali ću ga napravit kao pire. uz to juhica od mladog povrća, seitan "juneći", smeđa riža posuta sjemenkama i salata od rajčice.
danas makedonsko tavce gravce
juha od mrkve
*
ovo sa gulashom mi zvuci preukusno
i ja cu ga probati ovih dana
Evo da se i ja malo tu javim. Obožavam makro kuhinju, trudim se što više ubaciti makro obroke u prehranu, ali nisam stopostotni makrobiotičar. Često virkam ovdje i kradem ideje od vas, a odsad bih se mogla malo češće družiti s vama.
Jučer sam po anamarinom receptu kuhala proso, crvenu leću s rajčicom i tikvicama, i bilo je prefino. Super recept za ove ljetne dane.
Danas zapečena palenta s tofuom, rajčicom i tikvicama sa salatom od krastavaca:mljac:
ajd podijeli s nama taj recept, ako već nisi ranije negdje napisala, ja to nisam nikad kuhala a probala bi :)Quote:
Originally Posted by Arkana10
ovo sam jučer kuhala i bilo je odlično:
Ječmoto s vrganjima i mladim lukom
- skuhani ječam sam pomiješala s prodinstanim mladim lukom i namočenim suhim vrganjima, začinila.
Povrtni popečci
- skuhanu mrkvu izrezanu na kockice, grašak i proso sam prohladila. U bešamel sam umiješala malo svježeg sira i jedno jaje i prelila ga po povrću i prosu. Dodala sam pšeničnih klica, oblikovala popečke, uvaljala ih u prezle i pržila.
Kupus salata
evo još nešto jednostavno, ali jako ukusno
kus kus salata sa tikvicama i svježim krastavcima
u vodi se skuhaju tikvice narezane na kolutiće ili po želji, sa tom vodom prelijete kus kus
kada se kus kus ohladi dodaju se tikvice , lik, krastavci i sve se zalije sa marinadom od limunovog soka, senfa, maslinovog ulja i preprženim sjemenkama suncokreta i češnjakom
meni jako ukusno
WOW, jedva čekam probati!!!Quote:
Originally Posted by aleta
Ja sam jučer pravila punjene paprike na način da sam u posudu strpala naribane tikvice, rižu, naribani luk i mrkvu te masu začina te prokuhala sve to skupa s malo mljevene soje, pšeničnim klicama i mljevenim lanom...u tako skuhanu smjesu stavila sam malo krušnih mrvica i s tom smjesom punila paprike....mljac :)