sad smo prešli u zonu komunikacije koja bi trebala ići na pp...
a i drago mi je da sam ti zapala za oko ;)
i da me redovito čitaš
on topic, sama si dajem packu zbog off-a i dižem sidro :bye:
Printable View
sad smo prešli u zonu komunikacije koja bi trebala ići na pp...
a i drago mi je da sam ti zapala za oko ;)
i da me redovito čitaš
on topic, sama si dajem packu zbog off-a i dižem sidro :bye:
pa ne moraš dizati sidro s ovog topica zbog mene,Citiraj:
maria71 prvotno napisa
samo ćemo civilizirano raspravljati o dječjim imenima, jel tako.
a zona komunikacije bi spadala u pp ako je offtopic,
nadam se da nisi mislila da te vrijeđam ili napadam
(između ostalog, ako si takav dojam dobila, ne moraš me čitati :mrgreen: ;) )
evo da ne bude skroz ot, ja sam davno odlučila da će se moja djevojčica zvati kosjenka, i mišljenja moje okoline su jako podijeljena, čak sam dobila onaj epitet "ludog roditelja"
kako se vama sviđa to ime? :)
roditelji dali svojoj (dugoočekivanoj, nakon 4 dječaka) curici ime
Nikolina Delorita Hrvatina..
pitali brata kako mu se zove sestra- NDH
teuta mi je lipše od kosjenke... puno...
Citiraj:
melange prvotno napisa
definitivno nešto ne može biti u isto vrijeme i šiptarsko i srpsko
jedno drugo isključuju :mrgreen:
inače znam 3 Teute, tako da nisi Pale sam na svijetuCitiraj:
Elly prvotno napisa
:mrgreen: znam! zato sam i napisala jedno kraj drugog,Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
jer je zbilja bilo svakakvih komentara.
ali sam zato u svakoj drugoj slastičarni dobivala besplatni sladoled :trep:
ma meni se to ime sad uopće ne čini toliko rijetkim ili neobičnim.Citiraj:
inače znam 3 Teute, tako da nisi Pale sam na svijetu
ali znate ono.. kad si tinejdžer sve ti je weltschmerz :nope:
Eto ti ga sad! Melange/Teuta ja se zovem Ivana. I da sam u tinejdžerskim danima znala za ime Teuta verovatno bih jako patila što se ne zovem tako.Ovako, patila sam što se ne zovem Eleonora. Jer bila je jedna jedina Eleonora u našoj školi i to je zvučalo tako cool, biti poseban. A samo u mom razredu nas Ivana je bilo 5.
Anyway, kakvo god ime da izaberete za dete ništa vam pod kapom nebeskom ne garantuje da će se i njemu to ime sviđati (u jednom periodu svog života će ga najverovatnije i mrzeti).
I makar se ja nikad ne bih usudila da izaberem neko ekstra neobično ime za dete (MM je hteo da se Nađa zove Imani po nekoj crnačkoj kraljici bluza/džeza/whatever) nemam ništa protiv, uostalom što je meni neobično nekom možda nije.
Upravo ovako.Citiraj:
melange prvotno napisa
meni je Kosjenka prelijepo, ja sam isto davno govorila da ce se moje dijete tako zvati. a znam i jednu malu kosjenku :heart:
teuta...to je ona koja se spominje u prvoj vjezbi u Elementa latina :mrgreen:
vissnja, slazem se, sve je to relativno, i roditelji koje god ime da daju fasovali su :lol:
a Nađa...uh, u hrvatskoj bi prije proslo Imani nego Nađa, a granicimo :lol:
A Bia?
Moj muž je inače konzerva što se tiče imena (sina je htio nazvati Ante i nikako drukčije, i sama se čudim kako sam ga nagovorila na Jan), i neki dan mi dođe i kaže da hoće da malena bude Bia, to je njegov prvi i jedini odabir :)
Bia... Ako hoćeš iskreno mišljenje, neka ga u moje ime kaže ovaj mali okrugli: :roll: ... To mi je kao da se netko zove Mia, ali je zazove netko jako prehlađen, s puno sekreta u nosu, pa zazvuči "Bia". S druge je strane originalno i neobično. Ali meni te dvije osobine nisu uvijek pozitivne.
:lol:Citiraj:
Sramežljiva prvotno napisa
ja bih mu samo zbog ovog dala da je tako nazove :zaljubljen:Citiraj:
Janko07 prvotno napisa
kako je došao do tog imena?
meni je baš slatko :)
Nedavno je upoznao jednu curu koja se zove Bia, došla je raditi kod njega u firmu, ja ga zezam da se zaljubio pa da zato hoće dijete po njoj nazvati a njemu se odmah svidjelo ime... i prije nego što sam ostala trudna je već pričao kako se cura fora zove, a sad je bome zapeo...
A ja što više slušam sve mi se više sviđa :P
Jedino je moram prvo upoznat, iako on kaže da mu nije ona sama tako super, mislim simpa je, koliko mu je ime lijepo...
Meni se termin blizi, cekamo curku i jos uvijek nemamo ime. U biti, kada smo saznali da je curka htjeli smo pronaci neko ime ali kako se nikako nismo mogli dogovoriti, pao je dogovor da cemo ime smisljati tek kada se upoznamo sa bebolinom. No u zadnje vrijeme imam neku potrebu da ipak imam neko ime a opet niti ja ne nalazim ime koje mi se svida...sva su mi fora a opet mi se ne svidaju..ne znam kaj mi je. Cak sam si napravila popis dobrih imena:
Anja, Antea, Bianka, Bruna, Ela, Ena, Eva, Franka, Greta, Hana, Ilena, Lana, Jona, Lota, Mara, Maša, Natali, Nela, Nola, Timea
Ja uopce ne znam kaj da radim :/
Nis...platit cemo kaznu nakon mjesec dana s obzirom da ju necemo prijaviti :lol:
sta nije Jona musko ime :?
[/quote]Citiraj:
Iana27 prvotno napisa
Ovo bi bila meni ljepsa imena s tvoje liste. Ilena mi je osobito lijepo ime.
Pa jest, Jona (Jonah) je musko ime iz Starog Zavjeta.Citiraj:
meda prvotno napisa
Ali danas mnoga imena postaju unisex. :)
imaš fore 2 mjeseca :mrgreen:Citiraj:
Iana27 prvotno napisa
ajme bruna :zaljubljen: :yes:
i lota :heart:
Sva imena su nam iz one knjigice muska i zenska imena, tako da sam Jona nasla na popisu zenskih imena. Jedino sam ime Lota cula prije nekoliko dana i to smo sreli jednog poznanika MM koji je gurao kolica sa preslatkom curicom koja se zove Lota - ne bi vjerovali ime je dobila po maci koja je bila jako dobra u trudnoci zeni koliko sam skuzila tako nesto.
melange i meni je Bruna jako lijepo ime jedino sto me odvraca od tog imena je to sto se tako zove brat MM, a ne bi htjela da me stalno pitaju da li sam dala ime po njemu jer nije po njemu niti mi je kao takvo palo na pamet...a onda mi ne bi vjerovali i onda mi je to, iskreno receno, bljak. Pogotovo sto musko ime imamo i ono ce biti Ivano, a MM se zove Ivan, naravno ako nam Bog podari jednog dana i muskica, i sada ako jos dam curi ime po njegovom bratu.....ufff sta se on mora zvati tako... :lol:
Nisam nikada mislila da je ime tako tesko dati... :roll:
Iana27, a Timea si isto nasla u toj knizi?
ja nikad prije nisam cula to ime, dok nisam upoznala jednu curicu koja se tako zove, al nije iz hr
Da, Timea a znaci vesela.Citiraj:
meda prvotno napisa
Knjigicu smo kupili u Megastoru u Zgb. mislim da je kostala 50-tak kuna. Ima muskih i zenskih imena sa znacenjem pa je fora.
Kako ćemo ući u EU, bilo bi pametno djeci davati neka internacionalna imena da im kasnije bude lakše i da im se ne podsmijavaju. Moje mišljenje :mrgreen: Koliko je samo meni sve bilo lakše u svijetu sa mojim imenom dok neću ni spominjati što su radili sa imenom moje prijateljice :roll: :lol: .
Ja znam samo za onu latinsku : Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentes. (Što god to bilo, bojim se Danajaca (Grka) i kad darove donose). Kaj nema Timea veze s ovim?
Citiraj:
Forka prvotno napisa
Ja sam nasla podatak da je Timea ime madjarskog podrijetla, a da znaci 'cast'.
timeo na latinskom znači bojati se.
znači, ona koje se boje. meni je to kul. strahopoštovanje. ko boginja neka.
mnoga imena su višeznačna. tako ime moje čeri postoji u indijskoj, židovskoj i muslimanskoj kulturi a znači svašta: ona koja isijava svjetlost (žarulja), majka, konj, nacija mira i štajaznam šta sve ne.
mia na starogrčkom znači jedna ali sadugim i znači muha
Ovo je već možda off topic, ali ipak,
koliko ja poznajem latinski:
timere=bojati se, timeo=bojim se,
stoga bi trebalo biti = ona koja se boji, a ne ona koje se boje, značenje je dijametralno suprotno!
Pa da, to je i meni palo na pamet; Timea bi onda bila 'bojazljiva', 'uplasena', 'ona koja se boji'.Citiraj:
Forka prvotno napisa
Ime je jako zanimljivo, i u vecini izvora sam nasla taj podatak o madjarskom podrijetlu; medjutim, oni navode da je to zenska varijanta latinskog imena Timaeus, koje pak vuce podrijetlo od grckog Timaios, sa znacenjem 'cast'.
u pravu si, timeo 2 (timere)
(al možda uopće nema veze s tim)
kad smo kod latinskih, meni je jako lijepa otprije spomenuta alea i alegra
majko mila, cijela disertacija oko imena kojeg nikad čula nisam
ti si zastarjela :mrgreen: :lol:Citiraj:
e vala jesam :*Citiraj:
maria71 prvotno napisa
Ja ne znam po kojoj kulturi se gledalo kada se pisala ta knjigica...tocnije receno radi se o knjizi: Ime za vasu bebu, Vedran Vrsalovic
Mislim da cu onda ovdje provjeravati potencijalna imena jer vidim da ste dobro upucene :mrgreen: :love:
:lol:Citiraj:
evo jos jednog meni zgodnog imena: Majda
(al ne treba disertacija o njemu :mrgreen: )
Zašto bi netko nazvao dijete kocka? I još može zvučiti ko aleja ako staviš naglasak na krivi slogCitiraj:
melange prvotno napisa
a zasto bi neko nazvao dijete 'mala', kao ti na primjer? :mrgreen:Citiraj:
Sirius Black prvotno napisa
:lol: Pa, zato jer je bila sićušna.
Nisam stigla prije napisati do kraja.
Nismo joj dali ime zbog značenja, nego zato jer nam se sviđalo. Značenje mi je bilo fora jer joj je pasalo. Možda nekom paše i kocka.
:/Citiraj:
a možda uopće ne razmišlja o tome da alea znači kocka, nego mu se samo sviđa alea, kako si i sama gore rekla :)Citiraj:
sirius, fakat ti je komentar bezveze. ti se nisi vodila znacenjem imena, al nekom drugom prigovaras zbog toga. pa nije rekla da bi dijete nazvala kocka, nego alea, sto nije isto.
ti si uvjerena da ce ime tvojoj curici pasati kad mozda jednog dana bude imala metar osamdeset i devedeset kila? :mrgreen:
ja ti mogu reci da ja nikad ne bi nazvala tako svoje dijete, jer na rumunjskom uzasno vuce na nesto prosto, i kaj da ja sad tebi tu prigovaram zbog toga? a mogu ti reci da vecina hrvata jednako ne pozna latinski kao sto ne pozna rumunjski
Slažem se :lol: .Citiraj:
melange meni je Teuta puno ljepše ime od Ivana. Ivana mi je vlajda najdosadnije ime koje sam ikada čula. Nekako mi je beznačajno, prozirno, dosadno. Neka se Ivane ne uvrijede.