Ja te odmah rezerviram kao back-up doulu! :-*
Printable View
tako i ja... samo nemam doktorat :D... ali voljela bih jednom biti doula. za sada još ne jer mislim da je neprocjenjivo da doula ima vlastito iskustvo poroda. osjećam se nespremnom biti doula nekome, a da sama nisam rodila (iako kažu da to ne mora imati veze). pohađala sam paramana doula i voljela bih i sama imati doulu na porodu :)
hm, samo nisam ja ovo napisala...:-)
dutka_lutka, pozdrav ;) :mrgreen:
baš sam mislila na tebe ovih dana :)
ispričavam se, cokolina :)
nisam uopce skuzila :oops:
evo i ja se javljam za doularenje ili back up doularenje :)
fae, nažalost sam na moru u to vrijeme
jel vi to doularenje naplacujete?
Ancie primljeno na znanje... čujemo se još kasnije oko detalja... sad sam vidjela tvoje upozorenje... genijalno... to je nekako i moj moto :)
prijavila sam ovaj topik admini(ca)ma da vide jel to protivno pravilima foruma
A zašto bi bilo?
možda zbog ovoga :unsure:
Citiraj:
6. Zabranjuje se komercijalno oglašavanje bez odobrenja administratora otvaranjem topica, uključivanjem u postojeće topice, postavljanjem linkova u potpis ili profil. Izuzetak je podforum Forumska burza gdje je korisnicima foruma (koji ispunjavaju uvjete) dopušteno oglašavanje ponude i potražnje rabljenih artikala.
Ma kakvo naplaćivanje.
Mogu li doule, molim vas, objasniti zašto se to van Hrvatske naplaćuje, tj. kako postati profesionalna doula. Mislim da u RH to još nije regulirano i da toga nema.
U Velikoj Britaniji npr. postoji Udruga ili CEH doula i one imaju odredene cijene za naplatu svojih usluga.
http://www.britishdoulas.com/
http://www.doula.org.uk/
http://www.doula.org.uk/content/duk/..._the_Costs.asp
U Hrvatskoj to trenutno ne postoji.
Samo bih htjela naglasiti - da ne bude nejasnoća - mi koje se ovdje nudimo radimo volonterski. U protivnom se ne bismo na ovakav način oglašavale. Ukoliko će u budućnosti doula postati profesija, naravno da će to mijenjati na stvari, međutim čak i u zemljama gdje to jest zanimanje, puno žena volontira.
Van Hrvatske možeš polaziti tečajeve za doule, koje sam financiraš i onda si doula sa certifikatom, koja može otvoriti obrt te slobodno naplačivati svoje usluge. Jedna takva organizacija, preko koje možeš to napraviti je i www.dona.org :-)
Kako god bilo, NIJE DOZVOLJENO naplaćivanje ukoliko koristite forum za pronalazak trudnica za doularenje :)
sad tek vidim da je podrucje Slavonije "problematicno" po pitanju doula, pa se javljam volonterski ;-) Uvjerenja sam da doula i rodilja moraju imati izgraden odredeni odnos i da doula mora znati kako rodilja "dise" po pitanju nekih stvari, pa vas samo molim da ne zovete u zadnji cas, sve ostalo moze :mrgreen:
imam gdje biti i nije mi problem putovati (auto na raspolaganju) A mogu dobiti i slobodan(e) dan(e)
o dobro je to znati, gorka!
jedno pitanje, ustvari dva
dali babica moze biti istovremeno i doula- ako recimo ima dovoljno babica na broj rodilja?
i drugo pitanje; sto tocno doula radi osim sto je moralna podrska rodilji? masira, dodaje casu vode, brise celo
sta radi u toku samog poroda?
nemojte svatiti moj post kao sprdnju, stvarno me zanima
Moze. To bi bio nekakav ideal.Citiraj:
dali babica moze biti istovremeno i doula- ako recimo ima dovoljno babica na broj rodilja?
Pojasnjenje uz izvadak iz teksta
http://roda.hr/tekstovi.php?TekstID=...2ID=&Show=2232
Dr. Michel Odent: Doula - prekretnica u povijesti rađanja
Fenomen doule
U takvom kontekstu rađanja, iznenada se u Velikoj Britaniji pojavljuje i razvija koncept doule. Idealno, doula je i sama rodila bez ikakvih lijekova i bez intervencija; ona je iskusna majka ili baka. Sve više i više mladih žena osjeća da sa sadašnjim sustavom nešto nije u redu. Susreću se s nizom primalja tijekom trudnoće, u skrbi su jedne ili više smjena primalja tijekom poroda i obično susreću ponovno novu primalju tijekom poslijeporođajne skrbi. S druge strane, žene osjećaju potrebu oslanjanja na samo jedan majčinski lik tijekom trudnoće, porođaja i babinja. Zbog mnogih razloga koji su specifični za vrijeme u kojem živimo, mnoge žene ne žele ili se ne mogu osloniti na vlastitu majku. S druge strane, određen broj majki i baka osjećaju da mogu pomoći neiskusnim ženama. Vrijeme je zrelo za "rođenje" doule.
Fenomen doule je provokativan jer se pojavljuje kao preporod "autentičnog" primaljstva, ali se izražava kroz žene laike različitih generacija. On je neočekivan izražaj mnogobrojnih najdubljih potreba trudnice, rodilje i dojilje. Zanimljivo je da su se doule prvo pojavile u Sjedinjenim Američkim Državama, zemlji u kojoj su primalje gotovo potpuno nestale. Taj fenomen se sada javlja i u drugim zemljama gdje primalje još djeluju, ali je njihova uloga drastično izmijenjena protokolima i regulacijama povezanima s industrijalizacijom porodništva.
Razlog zbog kojeg postoje doule i autentične primalje općenito, može se tumačiti iz perspektive fiziologa. Govoreći jezikom ove vrste znanstvenika koji proučava tjelesne funkcije, jednostavno je objasniti zbog čega i kako određene situacije mogu omesti proces rađanja. Takva je, na primjer, situacija u kojoj žena koja rađa osjeća da je pod nadzorom, situacija koja teži tome da aktivira dio njezinog mozga (neokorteks) koji bi, tijekom poroda, trebao biti neaktivan. Drugim riječima, privatnost je temeljna potreba u procesu rađanja. Proces rađanja također ometa bilo koja situacija u kojoj dolazi do otpuštanja hormona iz porodice adrenalina. To znači da je osjećaj sigurnosti još jedna od temeljnih potreba žene koja rađa. Fiziološka perspektiva pomaže nam u razumijevanju toga da su žene diljem svijeta i tijekom vremena uvijek težile rađati u blizini svojih majki ili u blizini neke iskusne majke ili bake. To nam pomaže da shvatimo ulogu doule kao majčinskog lika. U idealnom slučaju čovjek se u prisustvu svoje majke osjeća sigurno, nepromatrano i neprosuđivano.
Kako postati informirana doula
Žene koje žele postati doule ne trebaju nikakvu posebnu obuku. Sama činjenica da su majke već im daje dovoljno stručnosti. Međutim, potrebne su im informacije kako bi se mlade žene uz njih osjećale sigurnije. Moraju biti u mogućnosti razgovarati o "vrućim temama" kao što su, na primjer, učestali ultrazvučni pregledi tijekom trudnoće ili rana višestruka cijepljenja. Moraju biti u mogućnosti prenijeti osnovne informacije o trudnoći, rađanju i dojenju. Informativni tečaj za doule trebao bi uključivati i program o prvoj pomoći u porodništvu. Tijekom trudnoće, određene su situacije toliko rijetke da postoji opasnost da se o njima stvori stav da su to samo poglavlja iz priručnika i sadržaj ispitnih pitanja te da se na njih u stvarnom životu potpuno zaboravi. Dobra doula mora znati sve o njima.
Doula je izvorno grčka riječ. U stvari, grčka zajednica jednoglasno gleda na taj termin s nenaklonošću, jer "doula" znači "robinja". Grčka bi zajednica radije da je u upotrebi izraz poput "paramana", koji ima isto značenje kao "primalja" u starom engleskom jeziku ("midwife" = "with wife" = sa ženom). Tim se terminom može označiti vrsta druge majke. Kako god, iz praktičnih je razloga možda bolje zadržati termin "doula", koji sad razumiju u zemljama diljem svijeta. Danas postoje doule u zemljama koje su toliko udaljene jedna od druge koliko su i međusobno različite, poput Mađarske i Koreje. Pretpostavljamo da će se sama riječ uskoro pojaviti u oxfordskom rječniku.
izvadak iz knjige Michela Odenta "Poljodjelac i porodničar", Free Association books 2002.
Negdje drugdje M. Odent spominje doule kao premosnice do autenticnog primaljstva.
Moze raditi sve od toga, puno vise od toga, nista od toga ili nista :-)Citiraj:
drugo pitanje; sto tocno doula radi osim sto je moralna podrska rodilji? masira, dodaje casu vode, brise celo
sta radi u toku samog poroda?
Ovisno o situaciji, ovisno o majci, ovisno o douli...
Doule vrlo cesto imaju i odredjenu ulogu tijekom trudnoce i nakon poroda, ne samo tijekom poroda.
Tijekom trudnoce mogu na primjer odlaziti sa zemom na preglede, mogu pruzati informacije, mogu biti dobro drustvo.
Tijekom poroda mogu biti isto dobro drustvo koje ulijeva povjerenje, iako ne treba nesto nuzno raditi.
Nakon poroda mogu raditi sve ono sto bi "idealna majka" radila za svoju kci nakon poroda; kuhala, spremala, brinula se o njoj da se ona moze brinuti o svojem djetetu, ne davala savjete i prigovarala, nego ulijevala sigurnost i povjerenje.
hvala na odgovoru
mislila sam da je doula vezana samo za porod a ne za ono prije i poslje
hvala
U 24. tjednu sam i vidim se s doulom relativno redovno i cujem. Ona je trenutno kao prava mala asistentica trudnoce: pitam je za sve sto mi treba u vezi trudnoce. Zna jako puno. Mislim da doula ni blizu ne moze samo sa zenom na porod. Mora je itekako poznavati i razumjeti za tako nesto. To je moj osjecaj za ovih 2 mjeseca koliko je poznam.
samo želim reči da mi je drago da u puli ljudi vole (i koriste) doule :srce: sretno agaco!
Dakle, ja se još jednom prijavljujem kao tražilica doule....ako je neka od vas slobodna tamo negdje oko 22.08. za ići samnom na SD bit ću vječno zahvalna......
Ja sam nekako mišljenja da se doula i trudnica trebaju dobro poznavati i imati bar nekoliko susreta u živo, pa bih se zato ograničila samo na "svoje" zemljopisno područje.
fae, evo ja se javljam ako me primaš :)
tada sam sigurno u zg i na godišnjem pa sam skroz na raspolaganju bez obzira na iznenađenja oko termina ;)
super!
voljela bih da se ššto prije upoznamo i počnemo družiti!
javim se na pp
Može ;)
Razmišljam o tome kako bi mi dobro došla doula. Priznajem da nisam čitala sve ove postove od početka pa ne znam ima li koja s područja Rijeke ili okolice. Uglavnom, jaaako bih voljela imati neku pozitivnu osobu uz sebe s kojom bih mogla komunicirati kada mi zatreba (jer sam inače paničar po prirodi :oops:) a i za poneke savjete. Jedino ne znam kako ide u vezi plaćanja? Molim vas ako ima neki savjet ili konkretan prijedlog, javite se!
Baš nitko ?? :cekam:
evo javljam se, moguća virtualna istarska doula ;) možeš mi poslat broj na pp
mamažabica imaš pp http://forum.roda.../images/smilies/kiss.gif
Hvala cure, javit ću se :klap:
Zašto je ova tema zamrla?
Ništa već godinu i pol dana.
Evo, počet ću razmišljati o eventualnoj potrebi doule u mome porodu. Obzirom na godine, mogao bi mi biti zadnji, i voljela bih da bude što prorodniji, koliko to već okolnosti dopuste.
(zadnji porod: skoro sve sam odradila doma, došla u bolnicu otv. 9cm, rodila za pola sata)
Kako si naći doulu? I, ipak moram pitati (ne znam smijem li) koliko to košta?
A, izgleda da nisam sve vijdela. Ipak tema nije zamrla. Ispričavam se, temo.