zasto?
Ima nesto zasto je bolje nezacinjene ili kako kome pase?
Nisam ih nikada prije zamrzavala, pa ne bi htijela da ih upropastim...
Printable View
ne znam zašto. tako me naučila mama. :dunno:
nismo nikada ni razmišljala o tome
Može se zalediti i začinjeno, ali čemu? To radiš samo ako ti ostane nepotrošeno već začinjeno. Češnjak je bolji ako ga staviš svježeg. Inače zna poprimiti neku gadnu plavosivu boju (ali to ovisi i o posudi u kojoj je, ne znam toliko kemije, nešto oksidira i gotovo je. Ovak, zalediš nezačinjene (može i neoguljene, kaže moja kolegica s posla da se puno lakše gule kad su prethodno bile smrznute), staviš svježi češnjak i druge začine i udri! Uostalom, probaj na oba načina pa vidi što ti više odgovara.
definitivno zalediti neoguljene paprike, sa smrznutih koža spada ko rukavica
curke moje imam doma dud koji svake godine raste i buja sve vise i vise...nikada ga ne jedemo niti radimo ista od njega uvjek propada i bacamo ga u smece...
no ove god isla malo istrazivati no nema bas nista "pametno" o njemu ...pa sta da radim s njime???...opet u kantu za smece...inace crni dud je...
citala da se moze raditi dzem ...no to nitko nevoli ,eventualno pekmez ...jel se moze raditi uopce pekmez i kako ?...napominjem NIKADA nisam radila nista slicno...
Daj mi napiši adresu ;) - obožavam dud.
ajme, lidać, zašto ga ne klopate? obožavam dud...mi ga zovemo "murva", ali ga nisam nigdje vidjela godinama
da i mi zovemo "murva" no danas surfajuci svugdje pise dud pa eto da budem "pismena"...heh...
ma neznam nikome nije privlacna i nitko to nece da jede...vec smo ju i par puta rezali svebdo zemlje ,no raste li ga raste...ali ove godine je posebno ogromna,uzdize se preko telefonskih zica...
pa eto odlucili probat mozda nekaj s njom napravit,no neznam kaj... :-(
možda sirup ili sok?
marmelada, pekmez? https://www.coolinarika.com/recept/m...od-murve-duda/
Kuharice, gdje u Zagrebu kupiti gorušicu? Bila sam u Dioni i Konzumu, nemaju. Kod nas u ČK se to kupi u ljekarni, ali ovdje u ZG isto nemaju po ljekarnama. Htjela bih ukiseliti par teglica krastavaca i sutra bih to negdje trebala nabaviti. U bio&bio imaju samo crnu gorušicu, a to pak ne znam ni što je.
Našla sam u bio&bio ali među čajevima :)
Podizem. Pocinje sezona...
Kada kiselite krastavce
sad, berem i kiselim kako sazrijevaju
Do sad sam spremila:
pekmez od malina i sirup od malina + nešto malina u škrinji za kolače,
pekmez od marelice
pekmez od jagoda
susjeda mi ukiselila krastavce (15 teglica) i ciklu (15 teglica)
u planu je još ajvar, miješana marmelada, samo da mi dozriju jabuke, dunje i kruške i pekmez od grožđa - navodno je jako dobar. Na žalost sav paradajz mi je na vrtu propao, pa ove godine neću pripremati paradajz sos. :-( prvi put nakon 5 godina moramo jesti kupovni...
Nego, otovrila sam drugu temu da pitam kako se pripremaju prirodni sokovi (pasterizacija i to) ali mi nitko nije ništa odgovorio. Pa evo ovdje pitanje: kako spremiti prirodni sok (bez šećera, konzervansa) za zimnicu?
teško, osim ako imaš malo vška leda
Ok, a kako da ja maknem košticwe od kupina za džem - nemam nikakvu pasirku niti išta slično.
blender pa koz sito? Ili?
znam da nije odgovor, ali sto te smetaju kostice?
da, mislim da je to rjesenje, blender ili štapni pa sito, ali po meni je to gubitak vremena i dragocjenih vitamina
Ne smetaju me, ali djeca ih ne zele jesti. Glupo mi je da ne hedu fini domaci dzem od korčulanskih kupina. Imam ih dovoljno pa cu probati kroz sito a ostatak ce biti sa cihelim za Mma i mene
Ukiseljene tikvice. Fine su. Ne znam koliko ce izdrzati da se ne pokvare( ne pise u receptu, ali ja sam ih pasterizirala).
http://natashaskitchen.com/2014/07/0...cchini-recipe/
Jednom davno sam u jednoj konobi u Momjanu jela ukiseljene patidjane.
Radi to netko? Tražim provjereni recept.
I da... Moja baka je spremala mahune u teglicama, i to me zanima kako se radi...
mahune prokuhaš kratko ili staviš u ključalu vodu 2 minute a može navodno i sirove, to nisam probala...
poslažeš u staklenke i zaliješ otopinom od octa, vode, šećera i soli
naravno, očišćene i oprane mahune (možeš ih narezati na manje ili veće komadiće, cijele, po želji)
na 3 l vode ide 1 l octa
6 žlica šećera
2 žlice soli
poslažeš napunjene i zatvorene staklenke u lonac s vodom, ne do samog vrha i ostaviš da zavri plus još nekih 10 min.
makneš s vatre i ostaviš da se ohladi
Ali to što je ona radila nije bilo s octom.
Tesko.
Ili ocat ili sol ili ulje.
nema druge opcije za odrzati bez kvarenja.
Flopica koji ocat stavljaš alkoholni ili jabučni ili vinski
Jasno da nešto mora biti.
Pitala mamu, nešto što se na slovenskom zove slanica. Dakle, sol.
alkoholni ocat koristim za sav kiseliš
Mojca baš me zanima kako to sa soli ide...
Mojca onda je to dlično ko kiseljenje zelja
Flopica a jel može koji drugi ocat?
Ma nije ko kiseljenje zelja.
Budem potražila po staroj slovenskoj kuharici, pa napišem. Mama se kune da je recept unutra, a ja nisam gledala.
ne znam može li koji drugi ocat, ovako je u receptu a i inače najviše volim akoholni...
ovo s linka je zapravo puno jednostavnije, to ću danas probati jer imam još dvije kile ubranih..
Vjerojatno je radila klasične blanširane mahune u slanoj vodi. Koliko se ja sjećam (imam neku zbirku recepata od prije 2.svjetskog rata) ide 2% soli na težinu povrća. Tak se isto soli i meso, pa sam zapamtila podatak. Ne radim to jer mahune smrzavam, ali evo, našla nešto slično: http://www.kuharicareceptisavjeti.co...ukuhane-mahune
Mojca, vidi da li je zimnica tvoje mame tako izgledala, baš me zanima jesam li na pravom tragu.
Mama kaže da je ovo http://med.over.net/forum5/read.php?21,1107796 vjerovatno recept koji je i baka slijedila.
Recepti su prilično slični, samo ovaj tvoj čuva mahune kao svježe... a u mom su već skuhane. Isto se dav put radi pasterizacija....ali kod tebe nakon dva dana, a kod mene nakon 6-7 dana.
I, gledala sam u tu staru slovensku kuharicu koju imam doma... spominje se kiseljenje mahuna, a postupak kao za kiseljenje zelja koji je jelena spominjala. To ipak ne bi probala.
Inače, kad smo već kod zimnice, da se malo hvalimo...
Do sad sam napravila slatku zimnicu kako je dolazilo voće:
- džem od jagoda (nekih 8 malih staklenki, ni ne znam jer su pola već pojeli i/ili podijelili, pa ne mogu prebrojiti - ostale su možda 2-3) - u taj stavljam želin
- džem od ribizla crvenih (želin nije potreban) - nekoliko staklenki
- džem od ribizla crvenih i crnih (želin isto nije potreban, crni ribizl ima tak puno pektina da je gotov u roku keks) - 3 staklenke
- džem od višanja - toga imam puno, kuhala u dvije serije, ni ne znam koliko ima - desetak posuda
- džem od kupina (nije puno ispalo jer sam ga pasirala, kao i ribizl) - u to ne treba ići želin, ali stavim malo crnog vina i žlicu soka od limuna da sačuva boju, ispadne fenomenalno
Kisela zimnica
- krastavce sam slagala u 2 ture - ima desetak staklenki
- prekjučer sam napunila paprike sa zeljem - 2 staklenke, malo veće (mm je rekao da nije dosta, pa se spremam raditi još barem 2-3 staklenke, od litre ili 1,5 litre; ne volim prevelike)
- napravila i 4 staklenke miješane rezane salate (zelje, paprike, luk) i to kanim još jednu turu jer nisam imala zelenih paradajza da uvalim unutra
Daklem, još mi fali cikla (čekam kraj godišnjeg odmora, tj. kolegicu koja povremeno ima viškove) i samostalno ukiseljeni zeleni paradajzi. Ako budem dobre volje, možda napravim koju bočicu feferona i ljutike.
Od slatke još ću svakako skuhati džem od vinogradarskih breskvi kad mi dozriju. Moram paziti da ne pretjeram, pogotovo s kiselinom, ali moja djeca sad jedu kao odrasli pa ne brinem - pojest će se...
Od lani mi je ostalo 2 staklenke kompota od višanja, možda 1 staklenka džema od šljiva i 1 staklenka klasičnog pekmeza - sva sreća, jer ove godine imam nula šljiva za pekmez. Imala sam za jednu košaru (cca 5 kg) i to smo odnijeli na more gdje su netragom nestale u našim nezasitnim želucima. No, ako bude jeftinih šljiva bistrica ili ubodem kakvu donaciju/razmjenu, možda još zavrtim koju turu, vidjet ću... Nije mi sila, ako ostane i na ovome - bit će dosta.
Nisam napisala da sam radila višnjevac i još neki liker s crnim ribizlom (bogzna da li je uspjelo) ali u malim količinama - ne popijemo mi toga puno. Svekrva je radila liker od oraha (ja asistirala) i toga je ispalo 7 litara - bit će super za darivanje doktora i susjeda, domaće je ipak domaće.
Opet mi komplekse nabijaš. :)
Ja napravila samo 6 malih teglica džema od malina i 4 velike teglice miješane salate.
a ja sam radila 3 vrste džema od kupina - pasirane, pa od ostatka jer mi ga je bilo žao baciti, i od cijelih - i još sma brala te kupine u strahu io zmija i vozlila ih 600 km u zagreb - moram se malo hvaliti, kada me nitko neće. I još par teglica džema od marelica - i tu staje moja zimnica,
pa se mojca možda i kod mene nađe koja teglica za tebe
Kakve crne komplekse?! Džem od malina - mljac!
A ja bome nisam radila takve količine dok su mi djeca bila predškolske dobi - u to su vrijeme aktivnosti i mjere bile drugačije. Koliko ima žena kojima nikad na pamet ne bi palo raditi nikakvu zimnicu??
Voće imam svoje, pa ga ukuham da ne propadne (a mm i stariji sin obožavaju domaće džemove i jedu ih na dnevnom bazi). Krastavce, papriku i zelje sam prekjučer spasila na Kvatriću za ne prevelike novce i većinu stukla u jednom danu jer mrzim kramu u kuhinji razvlačiti cijelu sezonu. Ograničenje mi je pasterizacija, jer ne mogu sve odjednom staviti na vatru (kapacitet posude).