danas ćemo pametnije - ja s kadom, ti s potkošuljom :mrgreen:
Printable View
danas ćemo pametnije - ja s kadom, ti s potkošuljom :mrgreen:
Otišla je jutros u vrtić bez potkošulje, ali sam joj značajno nabacila da je to njena odluka s kojom se ja ne slažem. Ako joj bude hladno, ima majicu na cif u ormariću. Ne znam griješim li, ali nakon tog incidenta jučer, da sam ju jutros prisilila obući potkošulju, mislim da bih ju "slomila", a to ne želim.Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
Je li to moja linija manjeg otpora ili dobar pedagoški potez? :mrgreen:
AM
samo bih ti rekla da djeca kasno počnu kužit cinizam i ironiju (pokidaj potkošulju, tvoja je)... kad sam ja to sebi složila u glavi stvari su same od sebe puno olakšale....
vrijeme će pokazati hoće li mala izrasti u drugu ellu dvornik :lol:Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
inače potpisujem te u ovome..
i ja nastojim svaku potencijalno problematičnu situaciju riješiti unaprijed, da bude bezbolno njoj, a bome i meni. uglavnom mi to uspijeva. uebung macht den meister. ili svakim danom u svakom pogledu sve više napredujemo :*Citiraj:
Zato najbolje prođem kada opipam situaciju prije reda i vidim kako kada mogu izvući najviše koristi.
No, i tome možeš doskočiti ako na vrijeme poduzmeš potrebne korake.
Sve u svemu, puuuno energije. Ali lakše ju je usmjeriti korisno (pa ćeš poslije imati manje incidentnih situacija) nego rasipati uzalud.
Ne znam jesi skužila, spomenula sma gore da smo i mi imalu identičnu epizodu prije koji mjesec, opet potkošulja...Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Ne znam ni sama što sam uopće gnjavila s tom potkošuljom, valjda me to njeno energično odbijanje na moju zamolbu raspalilo.
Na kraju je uplakana oblačila potkošulju, a ja se pitam Što je meni ovo trebalo (mislim, epizoda: potkošulja).
Sutradan sam po pitanju te iste potkošulje bila totalno kul, ona ju je samo obukla, bez riječi - zato su me one martine riječi upućene leonisi na to podsjetile...
A ovo što si rekla za vrtić- mislim da je to i kod nas.
Ja sam bila na bolovanju krajem prošlog tjedna, njih dvije samnom doma, i nije joj baš legao povratak u stvarnost (vrtić) ovaj tjedan i jako je ljuta nakon što dođemo kući :/
Mi imamo ovu situaciju (svrstavam je u one nebitne :mrgreen: ):
nakon vrtića često odemo nas tri do dućana, MM autom doma jer mora pregledati posl. mail.
Jučer sam bila jako umorna i gladna (a ne valja kad sam gladna!) i htjela sam odmah doma. Gospođica ne želi u auto, kad je skužila da idemo autom, šiza totalna...
Na kraju smo išli autom (gladna mama!). OK, mogla sam ja popustiti, ali mi se stvarno, ali stvarno nije išlo pješice pa Konzum pa doma...nikad do hrane da dođem.
I svojom šizom bi ona postigla ono što je naumila.
:/
ne znam odnosi li se pitanje na tuširanje ili općenito :?Citiraj:
yaya prvotno napisa
ako je pranje u pitanju, ne mogu ti pomoći, tušira se svako veče, samo što to ponekad nije u 8, kako bih ja htjela, nego u 9, kako bi ona htjela.
a tvoje pitanje vodi ka isključivosti; ako sam napisala da xy puta ne posluša, to ipak znači da onih drugih n-xy puta - posluša.
rješavamo tako da ja šizim i urlam dok ne shvatim kako to nije vrijedno toga.
i svaki put isto.
netko ne uči ni na vlastitim pogreškama.
a o tuđima da ni ne govorim 8)
Sad sam za ovo išla na eudict.Citiraj:
mama courage prvotno napisa
:mrgreen:
eh, kad nemre emsa na latinski ko normalnii ljudi.Citiraj:
Anci prvotno napisa
ajd sad lijepo napiši, da ne moram i ja na isti način gubiti vrijeme :mrgreen:Citiraj:
Anci prvotno napisa
Ne moram rješavati. Kažem, vrijeme je za kupanje i dijete ode u kupaonicu. Kupanje i tuširanje voli i ne moram je nagovarati.Citiraj:
yaya prvotno napisa
Ali, ne znam zašto drvimo po kupanju i ostalim stvarima kad je tema bila jakna. I to jakna u ranu jesen na +10 stupnjeva. Kad inzistiranje na njoj neće biti 100%.
I onda neki na osnovu date situacije uopćavaju stvari i zaključuju da roditelji u nijednoj situaciji djetetu ne mogu ništa dokazati.
Vježbom do savršenstva.Citiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
Apri mislila sam na sve, općenito kako roditelji koji vele da djeci na neću ne mogu ništa, zapravo rješavaju takve situacije. Matilda ak se zadnja rečenica odnosila na mene mislim da si me krivo shvatila.
Mi isto imamo problem s tuširanjem/kupanjem, a u stvari ne vidim zašto jer jako voli vodu. Mislim da je kod Mihovila stvar u tome da kada nešto mora onda neće, pa se vrlo često i ne tušira po tri dana. Sada smo krenuli na taekwondo igraonicu dva puta tjedno i kažemo mu da se svi sportaš poslije treninga tuširaju pa pristane. Ali se namučimo oko dogovora, pregovora, objašnjavanja u nedogled zašto se mora oprati ili napraviti nešto drugo.
Oko robice se dogovaramo što će obući i uglavnom nema problema. Kada je vani hladno, obuće jaknu, ali kapu, šal i rukavice uglavnom ne nosi.
Imamo i mi situacije kada smo nemoćni, mi nešto želimo, a on neće, pa se svi posvađamo. Tada najbolje pali da se malo odmaknemo i ohladimo pa kada se smirimo razgovaramo. I uglavnom se dogovorimo. Ne baš uvijek kako smo mi zamislili, ali napravimo kompromise da smo svi zadovoljni.
Najveći problem nam je šišanje. Kosica mu je duga i ide mu u oči, stalno je miče, i znam da mu smeta, a on ne želi ni čuti da bi se ošišao odnosno samo malo skratio kosu. Kosica mu je jako lijepa, plava i malo se kovrča. Prevelik da ga držim u krilu i na silu ga šišam, i nekako si mislim, sada kada ovo pišem i čitam, da ima pravo sam odlučiti o svojoj frizurici. No, ipak bih voljela da samo malo skrati kosu, a nemam više ideje kako da ga nagovorim.
ponekad se skuliraš, upotrijebiš maštu, daš si vremena... pa uspiješCitiraj:
yaya prvotno napisa
ponekad sve to isto, ali ne uspiješ (pa skužiš da se može preživjeti i bez toga)
ponekad shvatiš kako je to normalno za dijete od 6 godina (npr. da hoda u cipelama po bratovoj strunjači)
ponekad histeriziraš i džaba ti sve
a ponekad histeriziraš - pa upali.
nema, dakle, univerzalnog rješenja, kao što nema ni univerzalnog problema.
ona ispituje granice, ja ih povlačim ovisno o svojem raspoloženju, dobu dana, umoru, gladi/sitosti...
ali, recimo, još nikada nije rekla da se neće vezati u autu.
ili da neće dati ruku kad idemo preko ceste.
ili da neće staviti kacigu kada se vozi na biciklu ii rolama.
ili staviti "plivice" kad ulazi u vodu...
vraćam se na početak; oni znaju kada "smiju" reći "neću"...
(mene jako isekira kada ona ujutro ide nepočešljana u vrtić. ali, vama mogu priznati, zar je to STVARNO tako važno)...
Upravo toCitiraj:
apricot prvotno napisa
yaya, ne znam kako si ti mene shvatila,Citiraj:
yaya prvotno napisa
ja nisam mislila općenito kad sam rekla da ja njoj ne mogu ništa
Joj zato ne volim komunikacije kreko interneta. Da, shvatila sam te općenito..Citiraj:
Matilda prvotno napisa
ja bih definitivno rekla da vani još nije za jaknu. :mrgreen:
bar kod nas na moru. :P
apricot je sve tako sjajno napisala.
Znam da on ispituje moje granice, ali mi se ponekad čini da ih najviše ja sama ispitujem. Roditeljstvo je nešto što se uči uz dijete i nema instant rješenja, svaka situacija je jeinstvena sama za sebe i zahtjeva drugačiji pristup. I mislim da gotovo sva djeca, kuže kada je čvrsto NE, od NE kada se još može pregovarati.
Ja je više ne češljam. Ima kovrčavu dugu kosu. Vežem joj rep, pletem pletenice, ...Citiraj:
yaya prvotno napisa
Češlja se kad pere kosu (jednom u tjedan ili 10 dana).
ne, nije mi važno ni šta je danas JEDINO u majici išaranoj kemijskom tio otić u vrtić :mrgreen:
slicno. samo MM szi na to. on bi ju stalno cesljao.Citiraj:
Anci prvotno napisa
Ovako bih ja još prije tjedan dana rekla.Citiraj:
apricot prvotno napisa
Onda se jučer i prekjučer odbila vezati u autu.
Ali to nije bila ona situacija, ja nešto kažem, pa me ne posluša, već ono kao da nije svoja, upadne u neki mod i ne mogu doći do nje...
Na sreću, nije to često i tad ne pali nikakva sila. Moram nekako doći do nje. Najčešće bude tako da ona pukne, isplače se i opet je ona stara...
I ide kući uredno vezana.
ja ako sad spomenem da češljam svako jutro bez wenn und aber, ispast ću (opet) dežurna partibrejkerica. jadna ne bila!
al vjerujem da će me barem deaedi shvatiti. :heart:
nu ti "tabula rasa"... i sad odi na google vidjeti što je to. možda usput i njemački progovoriš. :lol:Citiraj:
eh, kad nemre emsa na latinski ko normalnii ljudi.
Tako je.Citiraj:
Mihovil prvotno napisa
Nije isto kad inzistiraš na jakni sada (a još smo se prošli tjedan kupali na moru) i kad vani zeko traži svoju mamu.
:lol: :lol: :lol:Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
Slažem se, ali čemu onda inzistiranje na takvim stvarima ako smatrate da to nije uopće potrebno.Citiraj:
Matilda prvotno napisa
emsonebiliemso, slušala sam ja te mrske tonove :mrgreen: punih 12 godina.Citiraj:
Meni su lakše za hendlat ove bitne situacije, ja se malo gubim u manje bitnim- gdje je nekad ovako, nekad onako i onda ona poludi.Citiraj:
Matilda prvotno napisa
Kužiš?
Kao onaj moj primjer s dućanom- nekad idemo, nekad ne. Ali, zar moram svaki dan ići da izbjegnem šizu... Pa neda mi se. I nije toliko bitna stvar, ali neda mi se :/
ni M se nikad nije odbio vezat u autu niti poletio na cestu.Citiraj:
Anci prvotno napisa
Nebi to nazvala znanjem što je bitno, jer bi on bez beda skočio s prvog kata :roll: , nazvala bi to djetetom isprana mozga :mrgreen:
Shvaćam te i ja. :heart:Citiraj:
Moja ne bi izašla van nepočešljana, taman ne izašla van.
Vidiš kako netko ima problema gdje drugi nema?
Jedino ti nemaš nikakvih problema. :lol:
Ispravak, nemam ni ja problem s djetetom, već sa sobom.
ti misliš da ja jednako mogu misliti/ponašati se sada kad sam skoro sama u kući (zrin spava) i kad je orka(n) u svoj svojoj punini, a meni baterije pri kraju?Citiraj:
yaya prvotno napisa
ich auch....dovoljno za naucit ich hasse :lol:Citiraj:
krumpiric prvotno napisa
za ono gore- pih, vi klasicarke.
da se razumjemo, L. nikad nje rascupana...samo se rijetko ceslja :)
Isto ovako :*Citiraj:
leonisa prvotno napisa
Marta je moj idol 8) :mrgreen:Citiraj:
marta prvotno napisa
ni dorian nije rascupan. al ja se ne sjecam kad sam ga zadnji put pocesljala
Osjecam se ko vanzemaljac, neke stvari ja podrazumijevam pa uopce ne razmisljam o mogucim problemima. Pljuc pljuc...da se ne ureknem.
imat ćeš možda još koje :lol:Citiraj:
Deaedi prvotno napisa
reko bi moj stari "dabog da ih imala petoro i svi ti bili ko ti meni :lol:
no, dobro...
orka ima kosu ispod guze.
nije isto imati lasi od 70 ili od 7 centimetara.
moje dijete ma do pola ledja. i vise. nikad sisana.
izludi me jedino med u kosi......aaaaaaa
(i Orkina kosa je predvna! preedivna!!) :heart: