jel možeš nazvat bolnicu pa pitat? onako iz prve ruke,a ne ovo rekla-kazala?
baš me zanima da li je uistinu to krenulo,nekako sam skeptična.
Printable View
jel možeš nazvat bolnicu pa pitat? onako iz prve ruke,a ne ovo rekla-kazala?
baš me zanima da li je uistinu to krenulo,nekako sam skeptična.
mene interesira kako u splitskom rodilištu izbjeći cijepljenje,ima li netko iskustva?da li negoduju na potpisanu izjavu roditelja....
Evo svježih informacija o rodilištu temeljenih na mom iskustvu od prošlog vikenda.
Apsolutno sve je bilo izvrsno :-) (moram napomenuti da sam na porod došla jakooo pripremljena i smirena pa smatram da je isto preduvjet ovome što ću napisati o stanju u rodilištu)
Primili su me ujutro nakon pucanja vodenjaka, s vrlo blagim trudovima. Sestre na hitom prijemu vrlo ljubazne, za 45 minuta bila sam s liječnikom. Trudovi su i dalje bili lagani, ali svakih 5min. Liječnik vrlo mlad, blago splitskog nadrkanitis stava, ali nakon nekih 5 min što smo razgovarali počeo mi je totalno direktno odgovarati. Najavio mi je oksitocinski gel ako se trudovi ne pojačaju kroz sat-dva. Slijedeća na redu bila je primalja (koja je kasnije sudjelovala u porodu). Stalno je provjeravala da li se trudovi pojačavaju, napravila klizmu i komentirala kako je suprug izvrsno obavio dio s brijanjem. (preporučujem da sve što se može napraviti doma tipa brijanje, tamo i učiniti jer je s jedne strane ugodnije, a s druge osoblje zna da znate što vas čeka prije poroda). Nakon toga ista primalja pustila me da šetam u sobi s zahodom 3,5h što je dovelo do super trudova na 3-4min. Primalja me svakih pola sata posjetila, a jednom i onaj liječnik koji me primio. Svaki trud sam odisala (prije sam bila na tečaju u klubu trudnica koji svima preporučujem), shvatila da ne mogu disat onako kako sam planirala (bavim se jogom pa su mi savjetovali da dišem kao u jogi, al mislim da se to baš i ne može, tj. teže je).
Nakon toga - box direktno - otvorena sam 3cm. Drugi ne odveć simpatičan liječnik posavjetovaše sestru da mi drip da, ali čim je otišao, a ona pripremila infuziju, ja sam joj pokoazala na ctg koji je uredno bilježio moje trudove u jednolikom razmaku, sve jače i jače i zamolila je da me ne spoji još na drip. I zena rekla - nema problema, samo Vi pomalo. Pustili me tako jos dva sata, uredno me svakih sat vremena netko pregledao da bi skuzili da sam 8cm otvorena 6 sati nakon dolaska u rodiliste. Pozvala sam supruga i jos dva sata odisavala u svojim trudovima. Stalno su pitali hocu li drip da rodim odmah ili cemo pomalo, a ja bi svaki put rekla pomalo :) Na kraju sam samo u izgonu dozvolila par kapi dripa, sto je bilo super svrsishodno. Bila su prisutna 2 ginekologa i dvije babice. Rekli su - skoncentrirajte se još dvije minute i nećemo možda morati raditi epiziotomiju. Tad sam im napomenula da mi je suprug 5 tjedana do poroda radio perineallne masaže, na sta su rekli-- super kad ste se vi trudili sad cemo i mi da pordjete bez savova. I tako je i bilo - u 4 truda, davali super upute sta raditi. Bebu sam odmah dobila na prsa, suprug prerezao pupcanu vrpcu. Jedino sto nismo uspjeli je donirati maticne stanice Ani Rukavina jer bolnica nema dostavu petkom iza 2 i vikendom.
Nismo imali nikakvu vezu.
Moji savjeti svakome su slijedeci:
1. bit mega spreman za porod (tecaj klub trudnica - sva predavanja, kbc otic povirit - nije nesto ali eto da mozete reci da ste bili tamo :) )
2. bit ljubazan prema ljudima (ja sam namjerno stalno svima govorila hvala heheheh)
3. imati supruga sa sobom
4. Znati kako se koji zahvat zove medicinskim terminom (e.g. epiziotomija, ne rezanje) jer vas ozbiljnije doživljavaju
Nakon poroda su nas pustili da provedemo 3 sata skupa s bebom u boxu, mene su odveli u sobu, suprug mi donio veceru.
Odjel babinjaca je sasvim ok, beba je stalno bila samnom. Imao je blago povisen bilirubin pa je bio sav sanjiv, ali uspio je sisati stanovitu kolicinu kolostruma. Izgubio je oko 10% porodjajne tezine i par puta su me pitali da li da ga nadohrane, ja odbila. Treci dan mlijeko doslo i sada dojenje ide super, uredno tezina raste. (Procitajte sve rodine borsure o dojenju, predavanje u klubu trudnica je isto tako super korisno).
Ova cijela prica zvuci super, ali za nju treba i priprema tijekom trudnoce: dobiti na tezini izmedju 9-12 kg (da beba ne bude prevelika), biti aktivan (ja skoro svaki dan jogu radila po pola sata i plivala od 5.mjeseca), prehrana - kao i za sve.
Etogac, nadam se da ce nekome biti korisno ovo moje iskustvo i da ce uspjeti isto i sam ostvariti :) :)
P.S. Osjecaj poslije prirodnog poroda je nesto nevjerojatnooooooo!!!!
jelenah nakon tvog posta ne znam kako da ja napišem svoj ;)
super jelenah,
baš mi je drago!
cure, da ne tražim po forumu- koliko mi vrijedi uputnica za rodilište? mjesec dana? tenx
jelenah, super je procitati tako nesto:)
Bog cure!
Nova sam na forumu. Ubrzo ću roditi, te me zanimaju informacije vezane za novo splitsko rodilište. Šta trebam spakirati u torbu za ponijeti, nešto sam pročitala, ali me zanima da li trebaju papuče, wc papir, izdajalica..? Te za dijete, da li treba nositi pelene, robicu ili? Svaka informacija bi mi dobrodošla...hvala!!!
iva dobrodošla
spremi samo osnovno, sve ostalo t muž može donijet ako zatreba.
3 paketa vatenih uložaka, paket jednokratnih gaćica (u ljekarni ,mrežaste), 2 ručnika, papuče za u sobu i jedne stare japanke ili šlape za tuširanje, koje ćeš posli bacit, grudnjak za dojenje, jastučiće za grudi, gel za tuširanje i sl, osobnu kozmetiku šta več koristiš, kreme i sl. ne bi bilo loše imat i melem.trudničku i zdravstvenu. muž ti poslije donese uputnicu
za bebu ne tribaš nosit ništa, jedino za izlazak, to ti isto donesu zadnji dan pred izlazak. spremi mu šta će vam ponijet i teni i bebi. znači pelenu , jednu tetru, boy, tuticu, čarapce i kapu pošto je sad već zima i naravno dekicu i ako češ je iznijet u jastuku
u bolnicu ti ne treba nosit ni wc papir ni piđamu. ponesi što manju torbu jer ona ide s toobom u rađaonu, a sve ti ostlo poslije mogu donit. imaj sa sobom obavezno ručnik jer ćeš se tuširat poslije klistira.
mislim da je to sve, ako šta još triba samo pitaj. sretno
Hvala puno!!!upravo spremamo torbu...
A da li se može birati položaj rađanja, čula sam da je najbolji čučeći položaj ili sve idemo u ležeći...???
virujem da možeš, ja nisam ni tražila....al to ti ovisi i o smjeni na koju naletiš. malo pročitaj ovde, ima svakakvih iskustava. meni su bili svi super i virujem da sam tražila i loptu i bilo šta da bih dobila
ne kužim- zašto trebaju japanke ili šlape za tuširanje, zbog higijene (šta je šporko?) ili da se ne sklizneš?
zbog higijene, nije šporko, nego eto, to se uvik preporučuje u tim "javnim" tuševima
Je li potrebno nositi izdajalicu u rodilište i ogrtač (čula sam da je jako vruće tamo..)? čitam nešto da ako nemate mlijeka su kao dohranu donosili u čaši mlijeko i uopće ne kužim, kakvoj čaši? šta bi onda trebali nositi i svoje bočice u slučaju da nam ne krene odmah mlijeko???
A što se tiče japanki, ja mislim da je to dobro nositi zbog gljivičnih oboljenja..
Mogu ti to donjeti .. izdajalicu ukoliko bude potrebno.
Novo rodilište se zalaže za dojenje i uistinu se trude da sve rodilje doje ukoliko je to moguće ... a čašica je ne zato što nemaju bočice, već zato što se djeca jako lako naviknu na "lakše" pa im opcija bočica bude draža od grudi što stvara naknadne komplikacije pri pokušaju dojenja...
Uhhh da :) Panika me malo hvata, torba je spremna i čeka. Nadam se da će sve proći super :) idem skroz pozitivna i nadam se da će tako i biti :)
iva, je vruće je za poludit, bar je bilo kad sam ja bila a bila sam lani za novu godinu. mi smo stalno otvarale prozore....
nemojte nosit ništa previše stvari, sve vam mogu donit naknadno
Ponesite japanke obavezno da gljivice ne pokupite.
Ja sam se i u starome i u novome tuširala u japankama. A pogovtovo u onome šporkome starom rodilištu.
Vruće je i one njihove spavaćice su jako tople+imate poplun .
Japanke - ako mislite da treba :) ali čisto je jaaaako :) svako jutro žena stvarno detaljno sve opere
Što se izdajalice tiče, mislim da ne treba nego je bolje naučiti ručno se izdajati http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=235&Show=1452 (možda će vam biti potrebno malo izdojiti da beba moze poceti sisati - ja sam tražila jednu malu čašicu sterilnu i u nju izdojila pa zamolila sestru da da bebi da popije :) )
Što se tiče tih istih čašica s dohranom, uredno je imate pravo odbiijati. Meni je mlijeko došlo 3. dan, do tada je beba sisala kolostrum. Tih prvih par dana je stalno kakio mekonij pa mi se činilo da nikad neće prestat gubit na težini :D :D 3 kapi kolostruma, 10dkg mekonija heheheh Ali savršeno mi je bilo jasno da je to normalno i nisam nikako dala da mu se da dohrana (cimerica koja nije imala pojma o tome što je kolostrum stalno je tražila dohranu pa kad joj je mlijeko navrlo, beba nije htjela sisat).
Uputnicu se moze donijeti neposredno prije izlaska iz rodilišta-ja je nisam imala, muž ju je donio ustvari nakon sto smo iz rodilišta izašli
Meni u 9.mjesecu nije bilo vruće jer ima regulator klime u svakoj sobi+moze se otvoriti prozor. Beba treba biti na 25 stupnjeva.
Iva, sretno :) Moj savjet - opušteno, ti vodiš svoj porod, rodilište pomaže... Ne moraš pristati na ništa što ne želiš, osoblje je super neće ti nitko na silu dati drip niti ista drugo, ako je sve u redu s trudovima i porod normalno teče. Za izbjeci epiziotomiju potrebne su pripreme cijelu trudnocu, ali i to je moguce (ja sam prvi put rađala na ovom postu poviše)
Molim vas link ili popis stvari za mamu i novorođenče u spl. rodilištu
hvala nahla! a za bebicu koliko pelena,benkica...
e i mene ovo zanima, da li je nešto novo po tom pitanju ili i dalje bebice presvlače babice u bolničke benkice i pelene?
samo za izlazak ti tribaju benkice, pelene, odjeća...
sestre presvlače, al potiču mame da same presvuku bebu, pogotovo prvorotkinje, da se nauče
hvala, tek sad vidim da se već i pisalo o tome, ma danas sam sva smušena:lol::zbunj:
Ne bi bilo možda ok da iznosim svoje mišljenje o novom splitskom rodilištu u cijelosti, jer ne želim neosnovano opterećivati žene koje će po prvi puta ići tamo roditi i to svoju prvu bebicu.
Svatko na kraju krajeva ima svoju viziju splitskog rodilišta.
Ostat ću suzdržana na mnoge stvari, ali na jednu zaista želim upozoriti.
Rađaone su kružno postavljene jedna do druge. Ulazi se u svaku iz jedne velike prostorije na sredini koje je ogrooooman pult, gdje je ustvari centar papirologije i sl.
Užasno i užasno za ženu koja se treba opustiti i koncentrirati na sami porod.
Nekome neće smetati, ali nekoga će ometati i adrenalin će rasti i napraviti svoje.
Ja sam rodila u osam i pol ujutro. Sreća nakon toga, jedno 5 doktora i 8 medicinskih sestara je stalo ravno ispred mene, smijalo se, dovikivalo i zabavljalo.
Što se tiče intimnosti žene, mnogo gore nego u starom rodilištu. Ja sam ostala šokirana koliko su rađaone loše postavljene.
Drugo, u rađaoni iza vas je cijela aparatura, ja sam imala osjećaj da sam u jedinici intenzivnog liječenja.
Bilo bi dobro imati određenu sliku u glavi i sjediniti se s njom. To posebno zbog naših prvorotki, koje sve proživljavaju prvi put i koje moraju biti opuštene da bi im porod bio bolji.
Što se tiče odjela, ne znam što reći, higijena na vrhuncu, sve čisto i lijepo, ali ako ćemo o isključivom dojenju i potpori ženama, još uvijek ne valja.
Moje dijete nije nikako plakalo, bila je mirna i sikila po cijeli dan, ali drugu večer je imala fazu od pola sata plakanja, kako više nisam mogla s punim mjehurom izdrđati, otišla sam u wc, kad sam se vratila moje bebe nije bilo u sobi. Cura do mene mi je kazala da je sestra odnijela nosati i smirivati...klinac...na dnu hodnika joj je pokušavala dati ad u čašici jer je ona zaključila da je možda gladna. Nije htjela čašicu niti blizu na moju sreću.
Cura koja je tek došla nije uopće dijete stavljala na dojku dok joj kao ne dođe mlijeko, ta cura je stalno tražila ad, ali niti jedna sestra je nije pitala ništa u vezi toga, samo su donosili čašice. Cura me pitala kako to da mi je tako vrzo došlo mlijeko, odgovorila sam da nije, da će doći, cura je postavila sto i jedno pitanje, shvatila i stavljala svoje dijete na dojku.
Istina je i da pojedine sestre otvore vrata "treba li ad-a" i zatvore.
Prvorotka, ako nije sasvim sigurna u sebe, često će pokleknut na samo pitanje, a kamoli da joj dijete stalno plače ili sl.
Pozitivna je stvar da je zaista beba stalno s vama i da se sve dešava ispred vas.
Ima bezveznih sestara. Ona što je mojoj curi pregledavala sluh to je napravila štrc brc, rekla da ni jedno ni drugo uho ne prolazi i da moram za 10 dana na neonatologiju. Kako sam imala tamo sestru koju sam poznavala, tu noć kad je ona bila dežurna upitala sam može li ona još jednom provjeriti. Sluh je bio uredu, ali je trebalo biti malo strpljiviji da aparat uhvati i zabilježi sve što mora.
Sam porod ne komentiram, iako sam imala što sam htjela i imala porod kakav sam htjela, za mene je to sve još uvijek loše.
Ja sam se izborila da onaj užasni stol dignu i rodila curu od 3640 g bez pucanja i rezanja. Hvala Bogu na tome!
šta se tiče pregleda ušiju, meni je sestra ovako rekla, na svako 2-3 djetetu taj aparat zašteka i daje loš nalaz, a u stvrai se samo zaštopa. tako je bilo i kod mene. ja svoju curu uopće nisam vodila na ponovni pregled, i uopće tome nisu pridavali pažnju. uostalom lako je uočit je li dijete gluho
meni je bilo odlično i nemam takav dojam kao ti, i baš mi je žao šta si tako sve doživila. a da imasvakakvih sestara...ove mlađe su mi bile odlične ,a ove starije ajme, al i to je stvar kako se postaviš prema njima
Ne, razumijem se ja u tu pretragu, jer sam i s mlađom išla na ponovni pregled.
Poanta je da pregled svakako ne može trajati par sekunda, već treba pustiti neko vrijeme da aparat pokuša očitati.
U tome je poanta...u vremenu rađenja pretrage.
To da često uho/uši ne prolaze u nekih beba je normalno, jer su maleni zvukovodi još od poroda zaštopani.
Pa najlakše napraviti pretragu štrc brc i za 10 dana na neonatologiju.
Kada ovaj aparat očita više od 5 crtica smatra se da je uho ok. Da ti nije očitao bar tih 5 crtica slali bi te.
Nekad fali samo mrvica do urednog nalaza, pa se ta mrva svakako tolerira.
Istina, mlađe sestre su i meni bile susretljivije i educiranije.
Jedna starija mršava plava me posebno iritirala...uvijek loše volje...drska...baš bespotrebno.
Cure, može li se donijeti svoju pidžamu/spavaćicu ili inzistiraju na njihovim?
Znam da su u starom na periode bili iznimno rigorozni do iznimno popustljivi pa me zanima kakva je sad situacija.
Meni su kazali da mogu cijeli dan biti u svojoj spavaćici, ali ujutro kad dolazi vizita da moram obući bolničku.
Tako da, pretpostavljam još uvijek može! Ja sam rodila prije dva i pol mjeseca.
Super, thx.
A u stvari, i to mi je glupost... il' može il' ne može.
Ništa, svakako nosim svoje, pa ću se prilagodit u hodu.
Pazi da možeš stavljat hladne obloge na grudi kad za to bude potreba i da je spavaćica ugodna za dojenje.
Ja sam se tu zeznula, uopće nisam razmišljala o tome...
To sam se zeznula nakon drugog poroda :mrgreen:
Ajde da te još malo ugnjavim:
Kako ide oko posjeta, dolaze li u sobu ili ima neki prostor kao u starom rodilištu?
Jesu li i dalje raspoređeni na dvije jedinice i radi li jednaka ekipa dr?
Ako si na čuvanju trudnoće jel te nakon poroda vraćaju na isti krevet ili te prebacuju drugdje?
Je li na neonatologiji ostao isti raspored dojenja (svaka 3 sata) ili možeš otić podojit bebu kad hoćeš?
posjete dolaze u sobu, al preferiraju da dođe samo muž. šta je po meni ok, pogotovo sad u vrime prehlada i viroza...s tim sda kad sam ja bila ,lani za novu godinu, čak su zabranili posjete jer je počela sezona gripe. meni je to bilo super, jer je cimerici dolazija muž koji je kašljao
ako si načuvanju posli te pribacuju na drugi dio, odvojeni su odjeli
za ostalo ne znam
Uh, dobro za posjete, pa umrla bi da mi počne promenada kroz sobu!
Muž, klinci i mama (ne svi istovremeno), meni dosta.
Meni je bila promenada po sobi, curi do mene je dolazila cijela familija, soba bi bila prepuna, moji i da su dolazili više ne bi imali gdje stat. Užas!
Nitko nije ništa kazao, a nisam ni ja, kontala sam, proći će i ta četiri dana.
Prebacuju te u sobu gdje ima mjesta.
Za neonatoloiju ne znam.
Meni je od svega najgora bila temperatura u sobi. Super je kad je malo otvoren prozor, taman je toplo i prozračno, bez prozora je zagušljivo za poludit.
Ja nisam bila sreće da sam imala razumnu cimericu pa mi je to bio najveći problem.
Zato u onom kratkom periodu dok nije došla druga žena prozor sam ŠIROM otvorila i guštala, sjećam se bio je topao dan.
I ja i beba smo se spasili.