računaj da ovom mješavinom odjednom uvodiš dvije namirnice
Printable View
zna li netko zašto mrkva tek od 8. mjeseca? u nekim tablicama stoji da ide već na početku...sa 6 mjeseci.
little-susane, mi smo dosli do toga da place kad vidi kasicicu :(
frost moja isto nije bila neka izjelica, pojela bi po kašičicu, dve i to bi bilo to. Onda je sa osam meseci iz samo njoj znanih razloga počela da jede. Nemoj se nervirati. Ponudi, ako hoće, hoće, ako neće nikom ništa. Nemoj je siliti. Pokušaj da joj ne daješ kašičicom nego prstom, možda to upali. Polako imate vremena.
Nego htjela sam nesto pitati..
Kupila sam suhe marelice i sad neznam sta bi s njima.. Kako ih vi spremate? Skuhate ili samo namocite? Dajete same ili u kombinaciji sa necime? Sa kozicom ili bez?
apri hvala na tablici, da ovo nisam "otkrila" tko zna s čime bih krenula u dohranu.
uglavnom, htjela sam reći, da su i meni novootkrivene namirnice fine :)
Idem po tvojoj tablici prehrane,danas smo već 10 dana na dohrani ,počela sam joj davati kad je imala 6 mjeseci i 14 dana ....samo je sisala do tad,mada i sad ne odvaja se od sise :D !!!!!Prvi put kad sam joj davala jabukice, povratila je,svakakve grimase je radila ,ali zato kuhanu potamani jabukicu ,palentu i jabukicu obožava ,stavim 200 ml vode 13 grama palente ,kap maslinovg ulja i više od pola jabuke,samo slušam ammmammmmmammm :D .Vidim da vamo svi pišu da u manjim količinama jedu bebe,ali Kiara potamani to od 20 do 40 kašika manjih.I nakon pola sata traži sisu ili zna čak odma tražiti,dam joj i vodice iz čaše da popije poslje jela!!!Sutra počinjemo sa prosom.... Jel ona previše to popapa,da joj smanjim količinu ili da tako nastavim????
zaboravila napisati ....nije imala stolice 3 dana...ja sam mislila da če kad počne dohrana imati redovito stolicu!!!!Dok je papala samu jabukicu imala je svaki dan...
super tema, hvala apricot
mi smo krenuli s mrkvicom, čisto iz razloga što nam je ekološka, iz provjerenog vrta u brdu gdje nema ni ceste, a kamoli ikakvih pesticida....to već jedemo tri dana...
i super reagira, prokuham je i stisnem vilicom...
vidim da se mrkvica sad daje puno kasnije... ali ništa drugo što nam je eko nemamo u blizini
ubrzo ćemo imati i breskvice, jel to mogu dati?
da odgovorim samoj sebi, dali breskvicu, davio bi se u njoj
danas se opet vraćamo mrkvici (stigla nova pošiljka svježe :-) )
U Bio&Bio trenutno nemaju ribeža za đumbir, a nama se bliži početak dohrane. Jel zna netko kakav je ribež iz Mullera, jel sličan ovome iz Bio&Bio?
Gdje ima za kupiti stakleni ribež?
Inače ima u Bio&Bio, ali trenutno nemaju na zalihama. Bila sam danas u dućanu, zadnja informacija je da bi trebao doći početkom 11. mj. Ako ćeš tražiti, to je ustvari ribež za đumbir, mislim da je nekih 35-40 kn...
Ako ga uskoro ne dobiju, ići ću vidjeti u Muller na trgu, na odjel posuđa... Tamo je sigurno povoljan ;)
ja samo moram reći da nam se uskoro približava i početak dohrane (sad nam je 5,5mj) i u panici smo opet. S kćeri sam provodila sate i sate iščitavajući, slažući menie, radeći tablice dohrane, planirajući... To je u najmanju ruku bilo kao da planiram dražavni udar :mrgreen: I umjesto da sam pametna sve to negdje zapisala... neeeee... tako bi bilo prejednostavno a vrijeme mi ishlapilo pamet i sad sam opet na početku i jaaadnaaaa sam :-( Nemam više vremena za ponovna iščitavanja i uzdam se u to da se ipak ne može dogoditi ništa strašno budem li se držala nekih osnovnih smjernica i tablice dohrane s rode. A tu ću se zaletavati s kratkim pitanjima
novi prijavak: staklenih ribeža ima u Tommy trgovinama po 19,99kn... Isti kakav sam kupila u Muelleru po 35 kn :evil:
sory u kojem je to tommyju jer u gradu ih nema, da nije slavonska??
Samo da malo podignem ovaj topic jer vidim dosta pitanja novih clanova... sta, kako, kojim redom, recepti... Ne bi bilo lose da je mozda ovaj topic cak stavljen pod vazno...
Mi nismo isli bas ovim redoslijedom, ali je korisno za ideje
Bilo bo dobro imati i korak po korak od 9 mjeseca na dalje.
Iscitavam polako ovaj podforum jer cemo uskoro krenut u avanturu dohrane...
Valjda ce se dotad vratit tablice na site jer trenutno informacija o dohrani nema a svi ovi linkovi iz postova nerade! (a ja moju knjizicu Iz Rodinog kljuna posudila,grrrr)
Nisam znala da namjera dohrane nije izmedju ostalog i postupno zamjenjivanje mlijecnih obroka (u ovih prvih 6mj)...sto u slucaju kad ju beba odlicno prihvaca te jede velike kolicine (vece od tih par navedenih jusnih zlica) i onda time smanjiva kolicinu mlijeka kojeg moze popit? Smanjiti porcije krute hrane koju nudimo?
I jos nesto,vidim da vas dosta pita;npr. kako se priprema buca,kako amaranth,proso....jer uvodite namirnice koje inace u vlastitoj prehrani ne konzumirate...
Da li ste onda i sebi redovno uveli te 'neobicne' namirnice tako da kad beba kasnije predje na iste obroke kao i ostatak obitelji opet jede ono na sto se navikavala od starta?
Netko je npr. pisao da nije davao banane jer ih u obitelji nemaju obicaj jesti...onda zasto davati amaranth i quinou ako ce to ostati samo na baby kasicama?
Apsolutno ne moraš davati bebi ono što vi ne jedete. Iako ako si radoznala možete probati svi nešto novo.
neka dijete jede namirnice koje i vi uobičajeno jedete.
uvođenje dohrane kod nekih može biti avantura za cijelu obitelj; isprobavanje nečega što do sada nije bilo u obiteljskom jelovniku.
mi smo samo batat uz dijete probali, sve ostalo smo i inače pripremali.
ali, taj batat je bila trokratna avantura; em je skup, em nismo pali u nesvijest od ljepote.
ja baš dajem klincima svašta jesti dok još mogu, super jedu ( zahvaljujem se na tome svaki dan ) i želim to makimalno iskoristiti
pa ako jednog dana više to ne budu htjeli nikom ništa
barem sam im ponudila, a do sada nisu ništa odbili - jedu batate, bundeve, prosro, bulgur, kus kus, sve vrste pahuljica ( ječmene, ražene, od pira....), sve vrste griza, žgance na vodi
i super, dok ide ide
ja jedem uz njih, muž nema šanse, njemu kuham posebno
da sam se vodila s tim da jedu ono na što smo mi navikli jeli bi valjda 5 namirnica, a to nisam željela, ja sam se silom prilika prilagodila, a muža i tako nema doma u vrijeme većine obroka
ja se ipak nadam da će im nešto od toga ostati i " dalje ", uvijek ću im nuditi takve stvari, pa vjerujem da će nešto i zadržati
ja odrasla na pašteti, salami, ne želim to njima
da im ne ponudim ne bi ni znali da to postoji isto kao što ni ja nisam znala
ZO, svaka čast! Ni moji ne bi profitirali da se ugledaju u mene...
Što se tiče nemetalnih ribeža koji se dosta ovdje spominju, moram reći da ne kužim njihovu svrhu. Shvatila bih možda da izbacim i svo ostalo metalno suđe: metalne lonce, metalne noževe, metalni pribor za jelo...
Novosti - stakleni ribež ima u Mülleru u Zg (Jankomir), mogu vam poslati i na kućnu adresu, ali platit ćete dostavu HP koja je 40kn! :)
Pitanje za iskusne - kad ste uvodili namirnicu - jeste li davali samu namirnicu ili ste ju pomiješali s drugom?
Naime, bebi sam uvela korabu 1.dan tako što sam ju naribala s tikvicom i palentom, a 2.dan sam dala samo kuhanu zgnječenu korabicu na što je beba u roku 1,5h dobila proljev i osip => alergija. Bilo je grooozno i jako se napatila i naplakala s proljevom, a pelenski osip smo sanirali tri dana :(
E, sad me zanima, ako je već bila takva jaka reakcija, zašto se ona nije pokazala odmah prvi dan, nego tek onda kad sam joj dala samo korabu?
Sad uopće više ne znam trebam li uvesti samo tu novu namirnicu ili ju smijem pomiješati s nečim - hoće li se onda pokazati alergija ili neće...
pa, trebala bi se pokazati, bez obzira na kombinacije.
vjerojatno joj je sama koraba bila previše.
sad joj nemoj davati neko vrijeme, ili opet mrvu po mrvu u kombinaciji s nečim neutralnim, tipa palenta, riža, zobene pahuljice...
mogu li dati djetetu od 9 mj pečenu ribu?pečenu u pećnici,ne prženu.mislila sam joj izvaditi iz sredine,ne kožicu koja je soljena.
ja ne bih
sol je ušla unutra
lakše ti je odrezati komadić sirove i skuhati u džezvici za doslovno 6 minuta
Pitanje za iskusne mame...Kako ste davali proso? Naime, kad ga skuham i on malo odstoji kako piše na uputstvu, on se dosta stvrdne, pa je princezi to teško jesti.
Da li ste miješali sa nečim ili ste kuhali u više vode? Nemam pojma šta da radim...
Isto vrijedi i za palentu. Nju još nismo dali, ali smo proso pokušali dati i ona ne zna šta bi sa tim tvrdim u ustima, mada ja to malo zgnječim sa žlicom prije nego joj dam.
proso treba dosta dugo kuhati, dvadesetak minuta
ja sam ga uvijek miješala s povrćem ili voćem, ili stavljala u juhu, pa na gušće
palentu skuhaj narijetko, može biti nešto gušće od smjese za palačinke
Hvala ti :-)
Ja sam kupila u DM-u proso od Alnature, tamo piše da se kuha 5 minuta, pa sam ga tako i kuhala.
Ništa, probat ću tako i pomiješat ga sa voćem, jer smo mi još samo na voću, pa ću vidjeti kako će to izgledati.
kuhaj ga dok ti između prstiju ne bude mekan
ja kuham da stavim 2/3 vode i kuham dok sve ne upije
onda unutra naribaš nešto što dijete voli
ali, ja nisam kupovala te neke bio, nego u običnim dućanima, pa onda nisam sigurna je li isti način obrade
Opet imam pitanje! :)
Kada ste počeli djeci davati namirnice sa glutenom? Moja će za koji dan 8 mjeseci i još joj nisam dala. Kako čitam, neki preporučaju što prije, neki što kasnije i ja nisam pametna. Na planu prehrane od naše pedijatrice preporučaju u 6. mjesecu života, a ja sam čekala da navrši 6 mjeseci da bi uopće počela sa dohranom, s obzirom da sam isključivo dojila, tako da mi je to bilo zaista prebrzo za početi sa glutenom. Stalno odgađam, kao imam vremena za gluten i sad me strah da možda krivo radim...
ako intenzivno dojiš, onda možeš odmah