Davore, zašto ste protiv Dukatov jogurt? Ja upravo taj dam svome malome... :/ a i mislila sam mu dat to mliko (ono Dukatovo što je obogačeno vitaminima) kad napuni godinu dana...
Printable View
Davore, zašto ste protiv Dukatov jogurt? Ja upravo taj dam svome malome... :/ a i mislila sam mu dat to mliko (ono Dukatovo što je obogačeno vitaminima) kad napuni godinu dana...
Izgubio sam povjerenje i sada imam poteškoća ohrabriti se i pokušati ponovno. Na primjer, do prije par godina su u jogurte trpali želatinu. Zatim, u jogurte trpaju LGG. I tako.
Lakše mi je izbjegavati Dukat u potpunosti nego se uvjeravati da su OK.
Isti problem imam i ja.Citiraj:
asphodel prvotno napisa
Sad sam stavila jogurt u malo toplije mliko pa ćemo vidit.
Zadnji put mi je bio baš čvrst ali kad bi ga vadila žlicom rastezao se kao žvaka. A okus je bio odličan.
Btw - danas ga prvi put radim sa domaćim mlijekom i željno očekujem genijalan jogurt. :D
Davore, na 3 litre mlika sam stavila 2 jogurta, je li to ok? Doduše dukatova :mrgreen:
Tvoj izbor. Mislim da bi sve bilo OK i s jednim jogurtom, ali treba provjeriti koliko je kiselo nakon nekog uobičajenog vremena i ako nije dovoljno kiselo produžiti. Uglavnom se jogurt ne prekiseli čak ni kad se ostavi malo duže.
O, pa super, ja sam mislila da su 2 možda malo. Hvala. Javim kako je ispalo :)Citiraj:
Davor prvotno napisa
Evo jutros sam degustirala jogurt. Ukus je sasvim dobar, nije pre kiseo, nije žvakast ali...nekako mi je mrvičast, razlomljen i ima dosta vode.
E sad ako može mala pomoć - koji bi tome mogao biti razlog?
I napravila sam grešku što nisam pokupila skorup. Jedna mi je žena savjetovala da ga ostavim pa da na vrhu jogurta ostane vrhnje ali meni je taj skorup ipak ostao skorup.
A zanima me još nešto, znaš li koliki je postotak mliječne masti u ovom domaćem neobranom mlijeku?
Pretoplo mlijeko -> mrvičast jogurt
Sada probaj ubosti nekakvu temperaturu između i bit će super!
Ako ti mrvičasti jogurt ide na živce zagrij ga dok se potpuno separira i ocijedi ga u gazi. Tako dobiveni sir (channa) je odličan sa špinatom. Prije dodavanja špinata ga samo malo popečeš na tavi dok ne dobiješ mrvice zlatne boje, pa špinat i začini ... : http://i27.photobucket.com/albums/c1...alakChanna.jpg
Masnoća mlijeka direkt iz krave nije svaki put ista, ali je u prosjeku negdje 3,5 ili 3,6%.
Čitala sam već kad si pisao za channu ali preskočit ću ovaj put.
Jer dobar je jogurt i sasvim jestiv.
A kako sam ga odlučila radit jednom tjedno sa 3 l domaćeg mlijeka tako bi volila usavršit tehniku da bude baš dobar.
Hvala na savjetima i odgovorima :)
Idući tjedan se javljam da se hvalim kako je super....ili da pomogneš da otklonim još koju manu :mrgreen: .
Jogurt je ispao odličan. Čvrt, gust i ukusan. Ma divota :D
Samo opet mi se stvara dosta one vodice ali predpostavljam da je to ok.
Jer radim jogurt u velikoj teći, poklopim, omotam ručnikom i stavim u mlaku pećnicu. Čini mi se da se mora stvorit negdje nekakva tekućina od topline :/ .
I sad završno pitanje - koliko taj jogurt može trajati u frižideru' je li 5-6 dana ok? Prošli put sam ga jela još peti dan i čini mi se da je bio jednakog okusa kao i prvi.
Recimo oko dva tjedna, čak i više. Iako ne dočeka toliko. Jogurt je prirodna tvar i zna se braniti od patogena.
prirodna -> živa. Jogurtne kulture dugo žive.
Odlično. Meni je taman dovoljno da traje tjedan dana.
Davore hvala puno na svim odgovorima a i na tvojoj "zaljubljenosti" u jogurt jer me je to potaklo da se pokrenem i krenem u vlastitu proizvodnju :mrgreen:
proba, javima kak je uspjelo :P
(tamo na onom drugom topicu nitko ne dijeli kefirna zrnca)
za početak sam stavila 1 kupovni jogurt na 1 l mlijeka 3,5 %mm
nakon 4 sata jogurt je ispao savršeno :D i spremljen na hlađenje
više ga nema
hvala Davore na uputama
ja razdijelila turu, kad se nakote bit će...
:*Citiraj:
mašenka prvotno napisa
koji jogurt da dam prvi put?
nitko? :/Citiraj:
Lu Lu prvotno napisa
Promaklo mi je.
Svaki jogurt je jednako dobar za prvi put.
hvala
Pitanje za Davora:
Da li je bolje djetetu dati domaće kravlje mlijeko ili kupovno mlijeko?
I
Da li je uopće preporučljivo djetetu davati domaće kravlje mlijeko, jer negdje sam pročitala da si napisao da domaće kravlje mlijeko ima poneku patogenu bakteriju?
Inače dijete ima skoro tri godine.
Hvala,
Pretpostavljam da pitaš u smislu korištenja mlijeka za izradu jogurta - svejedno je. Mlijeko za jogurt treba biti skuhano kako bi se izbjegla interakcija mliječno-kiselih kultura s imuno-džidžama u svježem mlijeku.
Ako te zanima korištenje mlijeka kao namirnice (OT) onda se prvo trebaš odlučiti želiš li i uopće možeš li uvesti sirovo mlijeko u prehranu (i jesi li uopće u prilici nabaviti ga). Naime, postoji prilična razlika između sirovog neobrađenog mlijeka i pasteriziranog dućanskog koje se prodaje pod "svježe", a postoji i prava pravcata studija na tu temu kojom se ističe 1000x veća koncentracija imunoglobulina u sirovom mlijeku (!) u odnosu na "svježe", vidi link. Svaka termička obrada trajno suzbija enzime i druge čarolije u mlijeku. S druge strane, iste te čarolije mogu izazvati kojekakve reakcije pa je potreban veliki oprez kod uvođenja.
Zanimljivo je da, unatoč očitome, i dalje ima ekipe koja vjeruje da je formula jednako dobra za male bebe kao i MM :?
Hvala još jednom za odgovor.
Zapravo me zanimalo korištenje mlijeka kao namirnice, i to sirovog neobrađenog mlijeka. Naime, dobivamo ga jednom tjedno sa sela, ja ga ne pijem, ali ga pije MM i daje djetetu, pa se pomalo počinjem brinuti oko tih čarolija koje spominješ. Reakcije nema nikakve, dijete ga pije, pa pretpostavljam da je onda to OK.
Samo se pitam da li je bolje da mu ipak dajemo kupovno mlijeko?
I izvinjavam se na OT.
Radi se zapravo o različitim namirnicama. Sirovo mlijeko je u odnosu na kupovno kao jabuke s drveta u odnosu na kompot. Pri tome ne mislim ništa loše o kompotu ;)
moze malo objasnjena? naime ovdje se jos moze kupiti jogurt od nepasteriziranog mlijeka, vecinom ovcjeg. (sve manje i manje, jer EU propisi postakju sve rigidniji, sto cijelu bio-bransu sve vise ljuti)Citiraj:
Davor prvotno napisa
meni su ti jogurti po okusu super, nisam imala nikakvih problema, sumnjam da bi se mogao prodavati, ako bi bio stetan po zdravlje.
koja je kvaka tih, kako ih zoves "imuno-dzidza"?
U sirovom mlijeku ima svakakvih imuno aktivnih "džidža", uključujući leukocite, imunoglobuline i makarsvašta finoga za telad. Kod spravljanja jogurta od takvog mlijeka okus bude nekako gorak i ne baš super, a osim toga takvom jogurtu ništa ne fali.
Mliječnim kulturama je mlijeko isključivo hranjiva podloga. Gotov jogurt je biološki aktivna tvar zahvaljujući mliječnim kulturama. Dobar jogurt se može dobiti čak i od mlijeka u prahu.
ljudi kakva su vam iskustva s acidofilnim mlijekom- dajete li ga maloj djeci od 1 do 2 godine?
moj maleni obozava obicni jogurt, i buduci da je zadnje vrijeme svaki dan popije jedan, odlucila sam mu za promjenu nekad dati kiselo mlijeko (i svidjelo mu se), a onda sam mu jedan dan dala acidofilno mlijeko - i sva mu se guza zacrvenila. onako, ko da ga je nesto opeklo, bas se jako zacrvenilo.. :-(
ja pretpostavljam da je od acidofilnog mlijeka, jer je to bilo jedino novo i drugacije sto je pojeo.
inace mu jos nisam dala kravlje mlijeko (star je 13 ipo mjeseci) jer ga jos dojim. smatrala sam da je acidofilno mlijeko zbog tih mlijecnih kultura slicnije jogurtu, pa, buduci da inace pije jogurt, nisam bas bila oprezna na nacin da mu dajem prvo svaki dan po malo.. vec sam mu odmah dala cijelo acid. mlijeko..
kakva su vasa iskustva?? moze li to biti znak alergije, il bi se u tom slucaju cijeli osuo??
thanx :-)
Svaka namirnica se daje oprezno, a posebno riskantne poput mliječnih proizvoda. Sada svakako napravi pauzu od barem tjedan dana i onda možeš probati opet, ali sasvim malu količinu i dobro promatraj ima li reakcije. Ako ima ostavi to za dosta kasnije, recimo 6 mjeseci.
Kravlje mlijeko nije jedina namirnica i ne mora se gurati ako ne ide.
fala davore! brz si ko munja ;)
sta se tice kravljeg mlijeka, to mu niti ne namjeravam dati u skoroj buducnosti.. sisanje min 5 puta na dan + ponekad jogurt je po meni vise nego dovoljno mlijecnih obroka..
nego, zbunila su me ta mlijeka.. kisela, ovakva i onakva..
zasto nije reagirao na kiselo mlijeko??
koja je razlika izmedju kiselog i acidofilnog mlijeka?? i jogurta na drugu stranu?
ja sam nekako zabrijala da su to sve slicni proizvodi, a kako sam mu jogurt dala vec prije 2 mjeseca, oprezno, malo po malo.. sad sam se skroz opustila s tim slicnim mlijecnim proizvodima :/
mislim da i to kiselo mlijeko, ko i jogurt, moze vec sa 11 mjeseci, sta ne?
ma joj, evo tucem glavom u monitor.. bas mi je krivo sta nisam vise pazila :(
To jesu slični proizvodi, ali nastaju djelovanjem različitih kultura. Kad kažem kultura, nadam se da se nećeš zaprepastiti da se zapravo radi uglavnom o bakterijama.
Probiotičke kulture uglavnom i najčešće rade samo dobre stvari, ali ne možeš ni od njih - kao ni od bilo koje druge hrane - očekivati da svima čine samo dobro. Ako ništa drugo, nekima mogu "ubrzati probavu" pa dobiju proljev.
U borbi s gljivicama pomoću jogurta sam se par puta sreo s jednom zanimljivom pojavom. Nakon klopanja jogurta se problemi s gljivicama naglo pogoršaju i onda tek nastupi poboljšanje. Čini se da borba probiotskih kultura s gljivicama ili nešto drugo dovodi do privremenog pogoršanja - prduckanje, crvena guza itd. Ako ti se učini da bi to moglo biti to, SVEJEDNO PRIČEKAJ BAR TJEDAN DANA prije novog pokusa. Za svaki slučaj.
da,.. dobila sam savjet i od jedne strucne osobe da bi bilo najbolje da radim svoj jogurt ili kiselo mlijeko od domaceg kravljeg mlijeka.. ali, mislim da bi mi tu u zagrebu bilo lakse nabaviti domaci avokado nego kravlje mlijeko... pa taj plan otpada..
ista me osoba savjetovala da se kod kupnje jogurta najbolje drzati obicnog jogurta ili kiselog mlijeka (koje se prirodno ukiseli), a izbjegavati mlijecne proizvode u koje su dodavane razno-razne kulture. jer navodno proizvodnja tih mlijecnih napitaka nije na nasem trzistu najbolje regulirana, pa se lako moze desiti da neke od tih kultura mutiraju, ako se nestrucno koriste..
nisam sigurna je li dobro da mu svaki dan dajem jogurt? :?
radi se o obroku prije popodnevnog spavannja (ujutro sise, pa zitarice s vocem za dorucak, pa nesto prije spavanja, pa rucak nakon spavanja..)
ima li neko prijednog (znam da nije pravi topic, al kad sam vec tu 8) ) sta da mu dam jesti prije popodnevnog spavanja.. a da nije jogurt
:/
Mislim da ti je najjednostavnije probati pa onda s pozitivnim iskustvom tražiti dalje. Jogurt je jednostavno napraviti doma, a ne treba ti ništa specijalno. Ukratko:
- 2 litre trajnog mlijeka po izboru
- plastična PET boca volumena 2,5l
- starter jogurt, recimo vitaktiv od vindije u plastičnoj bočici i bez voća, slovenski ego ili neki drugi probiotski
- 2 termo vrećice za tornjanje smrznutih dobara iz dućana
- mikrovalna pećnica
- lijevak
Postupak:
Isplahneš bocu i pomoću lijevka natočiš mlijeko, a ostaviš ~pola deci mlijeka za ispiranje. Bocu frkneš u mikrovalnu na 2 1/2 minute ili 3 minute ako je slabija. Zagrijano mlijeko probaš na opip je li oko 38°C (idealno). Pomoću lijevka natočiš u bocu starter jogurt, a ostatkom mlijeka isplahneš bočicu od jogurta da se ništa ne baci i to isto frkneš u bocu. Žestoko protreseš. Temperatura bi trebala biti negdje 37-38°C, ali nije jako kritično. Toplije mlijeko daje više grudasti, a hladnije više kremasti jogurt. Ako je prehladno onda ispadne dosta sluzav i ne baš kisel, ali to baš i nije nešto. Od pretoplog mlijeka se jogurt dobije u grudicama i jako kisel.
Bocu se ubaci u jednu termo vrećicu, zamota, onda to sve zajedno u drugu i ostavi se na miru oko 8 sati (hajd, recimo 4-12 h), duže držanje -> kiseliji jogurt. Nakon isteka vremena se dobro protrese i frkne u frižider.
Takav jogurt može bez brige stajati u frižideru dva tjedna ili duže (ali obično se potroši puno prije)
Ovim postupkom se ne trebaš posebno brinuti o mutacijama i kontaminaciji, jer svaki put radiš ispočetka od kontrolirane kulture. Najbolje mlijeko za ovakav domaći jogurt je punomasno.
Kad usvojiš postupak, slobodno kreni dalje s eksperimentiranjem ;)
joj ne!!!
vec sam radila kruh s bigom puno puta po tvom receptu - s tim da ja nemam pekac, nego sam mijesila..
a sad me jos tjeras i da jogurt radim, ...a nemam mikrovalnu, jadna ne bila :lol: :lol:
davore ti si car! uclanjujem se u klub tvojih obozavatelja :love:
:lol: takav ne postoji, barem meni nisu ništa rekli :lol:
Umjesto mikrovalne i trajnog mlijeka možeš raditi i s bilo kakvim običnim skuhanim mlijekom i grijanjem na štednjaku. Prednost metode s trajnim mlijekom i mikrovalnom je očita: samo lijevak moraš oprati. Dakle, imaš dvije opcije:
- zakuhati mlijeko i pričekati da se ohladi na ~38°C
- već zakuhano ili trajno mlijeko zagrijati na ~38°C
Malo manje očita stvar je separacija masnoće do koje dođe kuhanjem na klasičan način. Ako se kuha vrlo polako na sasvim laganoj vatri i čim maaalo zakuha se skine s vatre i poklopi, onda ostane ipak nešto više masnoće u mlijeku i veća je šansa za dobar jogurt.
Imam jedno pitanje za one koji bi mogli znati......
moja kćer od uskoro 5god. uzima cefixim u profilaxi već pola godine...(zbog refluxa i nestabilnog mjehura) + antikolinergike.
...zbog toga pije probiotk svaki dan, ali nam je jako skupo kupovati ih, a i sva ta hemija mi ide na nerve, pa bih voljela praviti kući kefir ili jogurt...već sam nabavila domaće mlijeko, još mi treba savjet...
....smijem li kao starter iskoristiti Acidoverus (proizvodi ga Vals doo Zagreb), koji u sebi ima i do 10 na 11-tu L. acidofilusa po 1 ml.?
....i, smijem li ga koristiti nadalje iz domaćeg jogurta?
Nitko ti ne brani.
Što se famoznih CFU-a tiče, bitno je jedino koliko će ih dijete unijeti u organizam dnevno, a ne kolika je koncentracija u nekakvom proizvodu. Acidoverus ima 10^10 do 10^12 CFU/ml (tako piše na njihovoj stranici), što je vrlo visoka koncentracija za jogurt. Preporučuju uzimanje 2 puta dnevno po žlicu ili dvije, ovisno o uzrastu djeteta.
Ono što nisu napisali je da se koncentracija vremenom smanjuje i zato su zadali rok trajanja od 21 dan. Znači, najveća koncentracija je samo prvih par dana.
Ono što tebe vjerojatno najviše zanima je kako doma napravljen jogurt stoji u odnosu na Acidoverus. To najviše ovisi o dužini trajanja postupka, a ako fermentacija traje 24 sata onda je koncentracija oko 3x10^9 CFU/ml (provjereni podatak). Dakle oko 30 puta manje od prosječne vrijednosti za Acidoverus. Kod kraće fermentacije dobiješ manji CFU, a kupovni jogurti - zbog brzine fermentacije i dugog stajanja na polici - imaju oko 10^8 CFU/ml (n.pr. vitaktiv od Vindije).
E sad, a je li gore spomenutih 3x10^9 dovoljno za poboljšati zdravlje? Kod gastroenteritisa bi trebalo biti sasvim dovoljno: http://findarticles.com/p/articles/m.../ai_n24360533/
"To be effective in treating gastroenteritis, there must be enough of the probiotic in the source and the probiotic must be alive. For Lactobacillus, a person needs to ingest between [10.sup.9] and [10.sup.10] colony-forming units (CFU) per day. The National Yogurt Association has seta minimum of [10.sup.8] CFU per gram of yogurt."
Dakle, 0,3 - 3 grama domaćeg jogurta koji je fermentirao 24 sata je po tome dovoljno, a ta količina je stvarno mala. Jogurt koji kraće fermentira će imati nešto manju koncentraciju, ali i nešto više preostale laktoze. Nakon 24 sata fermentacije se očekuje da je sva laktoza potrošena.
Alternativno 10 - 100g kupovnog probiotičkog jogurta pruža potrebnu količinu.
Rekao bih da je, što se tiče koncentracije CFU, domaći jogurt sasvim OK. Ako je problem u laktozi onda svakako treba fermentirati (biti na toplom) punih 24 sata i tek onda u frižider. Za starter biraš kulture koje sadrže acidofilus ili baš čisti acidofilus.
Za ohrabrenje evo još jedan link koji, isto kao i ja, tvrdi da je fermentiranje hrane u fušu zabavno: http://www.healingcrow.com/ferfun/ferfun.html
PS. Otkad sam otkrio Rowatinex sve probleme s mjehurom rješavam njime, ali mislim da nije registriran za pedijatrijsku upotrebu.
davor, hvala mnogo :D
već sam dovoljno ohrabrena, ono što me sada muči je
1. ako radim fermentaciju od 24h, onda će jogurt biti prekisel, i ona ga neće htjeti :?
2. ako radim kraće, ostavljam šansu laktozi da pravi štetu u GI traktu, što mi nije cilj?
...obzirom da je trajno na antibiotiku, svakakvih nemani je za očekivat u njenim crijevima :/
...za rovativex ćemo počekati, kad naraste, bude sama svoj majstor :mrgreen:
i još nešto, da li je bolje da nabavim kefirna zrnca ili acidofilno mlijeko?
Osobno više vjerujem u jogurtne kulture, dakle acidofilus i posebno bifidobacterium.
Istina je da se jogurt jako zakiseli kada se fermentira 24 sata, ali upravo takav ti je acidoverus i sve 5. Osobno bih rađe posegnuo za nešto većum količinom (recimo deci) ali ukusnijeg osmosatnog jogurta i ne bih se previše brinuo oko ostatka laktoze, ali ti sigurno bolje poznaješ svoje dijete i znaš kako podnosi laktozu. Kod prehrane si ti koja promatraš svoje dijete sigurno veći autoritet od nekakve tablice ili opće preporuke.
Probaš i vidiš kako ide. Slobodno se zaprepasti kako je domaći jogurt fini i onda nam se dođi ovdje hvaliti 8)
OT: bacio sam pogled na papirić u rowatinex-u i kaže doziranje tek za djecu od 6-14 godina. Izdaje se bez recepta.
u stvari, nemam mnogo znanja oko fermentacije, laktoze, itd...postala sam dr za VUR i mjehur, Proteus i sl. :)
probaću taj od 8h, pa se javim...
danas dolazi DOMAĆE mlijeko i već se radujem hvalisanju :mrgreen:
a za rovatinex ću pitati njenu dr C. na kontroli, obzirom da i ovaj antikolinergik Ditropan ne smiju djeca ispod 5god., a piju :?
pozz