naši imaju djelomično školu, rekli smo joj da što se naš tiče može ostati doma jer time podržavamo štrajk, i ona ga je podržala ;)
Printable View
naši imaju djelomično školu, rekli smo joj da što se naš tiče može ostati doma jer time podržavamo štrajk, i ona ga je podržala ;)
Kako podržavate štrajk ako ne odlazi na sate nestrajkajucih profesora :mrgreen:. Oni sami ne podržavaju kolege. Moje dijete ima cetiri sata danas, pa to stvarno nije malo.
Ne znam, nisam nikako zadovoljna kako su djeci objasnili prava i obaveze, svi su pred školom, na satovima ih je par, a nije da se nisu imali vremena pripremiti za danas, Ajde prošli četvrtak je bio prvi dan.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Moj klinac sav presretan veli nek učiteljica traži veću plaću, ja ne moram u školu. Malko se to sve previše oteglo
A ne znam, mi smo i prošli tjedan i jučer dobili mail od razrednice s preporukom da sami odlučimo hoćemo li slati djecu u školu ili ne. Naravno da je ravnateljica stavila službenu obavijest neka djeca dođu, jer ona tako mora postupiti po svojoj funkciji (ravnatelj nije u štrajku). Ok mi je i to što su dobili privremeni raspored. Moj danas nije išao u školu jer smo zaključili da za ta tri sata stvarno nema smisla da ide. Da su im stavili više sati ili predmete na kojima bi se očekivalo da nešto i rade (ili čak pišu test), onda bi sigurno došao.
ne znam, već su imali 2 ili 3 odrade do 5.10.
Moje su danas na terenskoj nastavi - išlo se bez obzira na štrajk.
Upravo sam zvala sina - on kaže da je škola u štrajku, ali da će ipak otići, jer se laboratorijske vježbe ipak održavaju (tu nema mogućnosti nadoknade). Čut ćemo navečer kako je to izgledalo i je li bilo nastave iz ostalih predmeta, ali bratemili, tako mi je sve to zbrkano, ne znam što da kažem...
Dozvolu mogu imati par ucenika nikako ne cijeli rqzred
Piše dozvola (štrajk nastavnika). I mojem je djetetu danas opravdan izostanak od prošlog četvrtka tim riječima.
Pa štrajk da bi bio učinkovit mora boljeti velik dio populacije. Inače su nastavnici mogli štrajkati preko ljeta, to ne bi nikome smetalo. Na ovaj način indirektno se utječe na cijelo društvo, u svim firmama rade izbezumljeni roditelji. Tako da ne razumijem čuđenje. Koliko dugo bi ti ljudi trebali gutati poniženje?
Jelena, potpisujem od riječi do riječi i nadam se da neće odustat ni milimetra. Ako je bilo za povišicu vanjskoj politici, koja nas btw tak krasno predstavlja po EU, onda ima da se stvori i za ljude koji uče i odgajaju našu djecu.
meni je interesantno kako je tema izronila kad je na redu strajk u gradu Zagrebu.
Od pocetka su pored cjelokupnog strajka odradjena (mislim) tri cirkularna strajka, al sad odjednom strajk je problem, ne zna se kako i sto.
ja nisam niti ucitelj niti nastavnik al podrzavam strajk.
a potpisujem i jelenu i martu.
Fino je Plenković ovo izveo...da raja koja ne kuži razliku između osnovice i koeficijenta lijepo nasjedne. A da usput namiri i vojsku glasača.
O ljudi, jeste li pismeni?
RANIJE ugovorene i plaćene vannastavne aktivnosti MORAJU se održati. Kao što vrata škole moraju biti otvorena i djeca koja dođu zbrinuta.
Ma ja nemam ništa protiv da se bore za svoja prava, ali mi je žao da ispaštaju djeca koja s tim nemaju veze...
Ova tema je otvorena davne 2009.-te godine, znači da je (i) tad bio štrajk...
Bio je barem još jednom u međuvremenu, ako ne i više puta. Ispada da su škole svakih par godina u štrajku...
Pitalo me dijete neki dan a zašto ja ne štrajkam (nije prosvjeta u pitanju)? Rekla sam da bih vjerojatno isti tren dobila otkaz...
Ne znam, i dosad je bilo dobrih nastavnika koji su (unatoč svemu) dobro odrađivali svoj posao, a bit će vjerojatno i onih manje dobrih koji će i usprkos povišici i dalje raditi nekvalitetno, pa nas tu nitko ne pita za mišljenje jesmo li njima zadovoljni ili ne...
Trenutno su roditelji u poziciji pasivnih promatrača ping ponga između vlade i školstva... (Ja) tu ne mogu ništa učiniti, samo se živciram jer mi djeca trenutno nemaju nastavu pa dangube i gube vrijeme...
I naravno, ne mogu uzeti godišnji da budem s njima u vrijeme štrajka, jer se, jel'te, mora raditi...
Zbilja mi je žao mi je ako se osjećaju poniženo. I ja se puno puta osjećam poniženo, ali me nitko ne pita za mišljenje, nego odrađujem ono što se od mene očekuje i za što sam plaćena... Znaš ono, ako nisi zadovoljan sa svojim poslom...
lola_34, ne znam što radiš i nije uredu da se osjećaš poniženom, ali to ne znači da se i drugi trebaju tako osjećati. U prosvjeti imaš desetljećima negativnu selekciju. Znam prekonekoliko jako kvalitetnih ljudi koji su divni s djecom, a rade neke desete poslove jer im ne pada na pamet da rade za taj novac. U prvom redu matematičari i fizičari. Istovremeno je štrajk medicinskih sestara pa vidim da prof. matematike ima skoro istu plaću kao nezadovoljna SSS medicinska sestra. Tko može neće ići na nastavnički smjer, nego će raditi kao matematičar za osiguravajuću kuću ili banku za dvostruku plaću.
Po tebi bi vjerojatno bilo dobrih nastavnika i kad bi im još uzeli 800 kn, jer uvijek je bilo dobrih i loših. Za neke struke dobri više ne idu u prosvjetu, tek pokoja iznimka.
Da, svi smo u istoj vreći. Samo su neki bliže dnu, a neki bliže vrhu.... Ja se trudim imati razumijevanja za štrajk (jer da sam u tom okruženju, sigurno bih tako mislila) i vjerujem da oni koji štrajkaju imaju razloga za to, jer im se čini da su iscrpili sve druge metode za poboljšanje svog položaja - ali s druge strane, mjesto na kojem se stvari mijenjaju vjerojatno su izbori, a ne (samo) štrajk.
Ne vjerujem, Peterlin, prosvjeta je marginalizirana desetljećima. Tko nije probao stajati u razredu par sati s malim pauzama i pošteno, strastveno i zdušno odraditi tu nastavu, ne zna kakav je to posao. Svi se samo sjete ferija.
Upravo se to već dešava. Škole već dulje vrijeme ne mogu naći nastavnike i profesore za neke predmete, prvenstveno prirodne, ali i strani jezici su, kako čujem, problem. Jednostavno, tko god može, bira posao izvan prosvjete, ne samo zbog malih plaća, nego i zbog loših uvjeta rada i stalnog kritiziranja "vi malo radite", "imate puno godišnjeg", "i meni je teško pa tko me pita", i tako dalje.
Samo, društvo će bez kvalitetne prosvjete teško opstati. Ovo sad nije došlo preko noći, nego je rezultat sustavnog zanemarivanja cijele jedne profesije koje traje već godinama. I to se lomi preko leđa naše djece, i male i velike, a ne to što će izgubiti nešto dana od nastave.
Da, ispada da su sad prosvjetari krivi za zbunjivanje djece, a ne sustav koji ih tretira na taj način.
Osim toga, mislim da nikako nije dobra poruka djeci - trpi, šuti, okreni drugi obraz i gađaj kruhom.
Sto posto podržavam nastavnike i štrajk, kao prvo zato što radnici imaju pravo štrajkati, a kao drugo zato što mislim da su nastavnici zaista debelo potplaćeni, ali mislim da bi se trebalo suzdržati ovakvih argumenata, mnogi od nas koji imaju djece u školskom sustavu znaju da ima dobar broj nastavnika koji isto nisu probali ovo gore napisano.
Nekad davno sam imala priliku biti strajkas na pocetku radnog vijeka.pa sam odlucila da sam ipak premlada za katedru.
A bila sam i s druge strane u moje doba dok sam bila dak. Ali ovaj strajk mi se cini puno razliciti od tih vremena.
dobru osobu za bilo sto je sve teze i teze naci. jos ako ih saljemo s ako ti ne pase tu siroko ti polje, ne znam gdje cemo zavrsiti.
fizicare, matematicare je tesko naci i za bolje placene poslove od ovih u osnovnim i srednjim skolama, jer imaju prilike otici van. Em je bolja perspektiva, em je bolja placa. Tako da ova zemlja nema napretka ako nesto ne promijenimo.
danas sam cula da je izasao neki clanak s placama sestara u zdravstvu. ja nemam pojma da li one zbilja imaju tolike place ili ne. jer ako imaju super. zasluzile su (jer znamo da nije sve kako je u novinama prikazano).
ali treba platiti i ove ljude. jer iskreno zasluzuju. odnosno struka zasluzuje. a na njima ja da se za istu bore.
sto se tice termina. strajk u kolovozu bi bio lakrdija, oko koje se nitko ne bi uzbudjivao. kao i u prvom tjednu sijecnja (tzv. skijaski tjedan).
strajk ima ulogu skretanje paznje kroz gubitke.
E,pa nije samo prosvjeta.... Odakle vlast misli financirati sve to (školstvo, zdravstvo, infrastrukturu vrsta raznih) ako isto tako sustavno zanemaruje gospodarstvo, odnosno mjesta u sustavu koja stvaraju novu vrijednost? Cijeli je sustav postavljen naopako. Zato sam rekla da su izbori mjesto promjene, a ne samo štrajk.
To se upravo događa samo što mnogi roditelji toga nisu svjesni.
Znate ono kad vam dijete kaže - profa matematike je bila bolesna pa smo imali zamjenu. Pa tako 10x godišnje po par dana. Ili 3x godišnje po mjesec dana. Pitajte ih tko ju je mijenjao. Knjižničarka, engleskinja, pedagoginja...pa se vi i dalje čudite zašto vam djeci ne ide matematika.
(btw. nedavno je zagrebačka top-matematička-gimnazija panično tražila profesora matematike k'o iglu u plastu sijena)
Da ima kukolja, ima itekako! Najsmješnije mi je kad kažu da bi profesori među sobom trebali počistiti kukolj. Čime, metlom? Ravnateljem koji pleše kako lokalna politika svira i koji nema niti jedan mehanizam da se kukolja riješi?
Kukolj se čisti isključivo državnikom (vladom) s vizijom, koji bi obrazovanje prepoznao kao prioritet i jedinu šansu da se izvučemo s EU dna. A zna se što je u našoj domovini prioritet.
Ja sad čula na vijestima ovo:
https://www.srednja.hr/novosti/uzivo...a-redu-zagreb/
Na 12:08, da će u miocu roditelji trebati opravdati izostanak.
Sad sam prekinula drugi temu, ali slažem se s peterlin, i ja mislim da se na izborima treba tražiti rješenje, ne razumijem odakle će ti novci doći. Ili znam, neće oni preraspodijeliti i oduzeti onima koji ne zaslužuju, spriječiti kradje na sve strane, nego će uzeti iz privrede novim nametima, il većim.
Ja nikad nisam radila u javnoj ili državnoj službi i znam kako je teško novce zaraditi na tržištu. A i naplatiti. I od mnogih državnih, gradskih i inih figura.
Pa tome je bar lako doskočiti: nemojte poslovati s državnim i gradskim figurama,.
Što se tiče MIOCa, roditelji zaista ne bi trebali pristati na to da pravdaju izostanke.
A na žalost moraš i sim i tam, ovi Plate sa debelom odgodom, a privatni investitor ako je odlučio ne platiti, ajme.
Al dobro, hoću reci - teško je, stvarno je, i onda me iznenadi da svima poveća place a nisu napravljene nikakve reorganizacije.