marija, molim te da mi pokažeš u kojem postu Udruga RODA govori protiv Petrove bolnice?Citiraj:
"marija_sesvete prvotno napisa
Iznesena mišljenja i iskustva su iskustva forumaša, ukoliko neki od postova izražava stav Udruge to je posebno naglašeno.
Printable View
marija, molim te da mi pokažeš u kojem postu Udruga RODA govori protiv Petrove bolnice?Citiraj:
"marija_sesvete prvotno napisa
Iznesena mišljenja i iskustva su iskustva forumaša, ukoliko neki od postova izražava stav Udruge to je posebno naglašeno.
nova sam na forumu ,nisam citala postove,,ali sam ih slusala
Vjerujes svemu sto cujes?
Moze savjet ... to ponekad nije najpametnije, savjeti i price rekla-kazala uvijek imaju i drugu stranu price. Pa bi tako bilo zgodno kad si vec optuzila udrugu da si i procitala cijeli ovaj topic pa provjerila sto to selo prica.
nije bilo selo,,nego cure-zene iz udruge na svojim okupljanjima
jesi sigurna da pišeš o članicama? na kojim okupljanjima?Citiraj:
marija_sesvete prvotno napisa
kada pricaju o nekim stvarima onda valjda znaju kad i kazu,,ili su i oni poput ostalih -kazu pa slazu
kao da ja sad znam kad su i gdije i u koliko sati sta pricale
ali jako se dobro sjecam da su govorile o onom o cem sam pisala,,ali posto ste vi udruga VI STE UVIJEK U PRAVU a makar ga i nemali
bez ljutnje ali Udruga nek ponekad prvo skoci pa tek onda kaze hop
Draga Marija, ja ću ponoviti još jednom: članice udruge imaju svoje stavove o nekim stvarima, o njima razgovaraju ALI ako neka od nas govori ispred RODE to je uvijek navedeno.
Neznam zašto ali imam osjećaj da je vama do provociranja :/
što su točno radili?Citiraj:
marija_sesvete prvotno napisa
stavili bebu mami na dojku odmah po porodu i ostavili je na dojci barem pola sata da doji?
to su stvarno radili 2002?
2003 kad sam ja tamo rodila, dobila sam kcer u narucje na minuticu, nista drugo.
2009 kad sam prisutvovala tudjem porodjaju, majka je dobila bebu na gola prsa, na 5 minuta, i nisu je htjeli staviti na dojku, iako sam ja to pokusala. ali je to i dalje trajalo ne duze od 5 minuta.
čini mi se da ti nije jasno što mislim pod stavljanje na prsa - ne to da dobijes bebu i malo je zagrliš i poljubis - pa nema bolnice koja ti to nece dopustiti.
nego da ti se omoguci pravi skin to skin i pravi prvi podoj. a za to treba minimalno, ali stvarno minimalno pola sata (iako je i pola sata presmješno malo)
a, u Petrovoj (ja sam rodila polovicom 2005. ) je beba na meni bila 5min, nikakav skintoskin, beba umotana u zelenu plahtu, ja u spavačici :(
budimo realni, Petrova nije rodilište u koje bi bilo super ići ako ti je trudnoća uredna, beba zdrava, ti zdrava, sve super. Tamo nećeš imati "porod za pamćenje" i teško ćeš osjetit mir, navale hormona, nedostatak intervencija.
Ali postoji kvaka, ako nešto nije u redu, oni će vjerojatno stvari napravit najbolje šta mogu, i najbolje u Hrvatskoj. VJEROJATNO, kažem. Zato se tamo ide ako ti imaš problema, ako beba ima problema, ako imaš jako veliko povjerenje i odličan odnos s medicinarima...
neke žene to vole i žele. Žele biti mirne, ne razmišljati ŠBBKBB, nije im bitan rooming-in, ne smeta ih nedostatak mira i neprirodnost vaginalnog poroda.
Neke žene vole biti tretirane ufino i epiduralna im je najljepši darak, nadaju se odmoru u rodilištu i idu u Vinogradsku.
Neke žene će učiniti sve da im se nitko ne mješa i rodit doma, lijepo i mirno, uz primalju.
Neke će zbog slična razloga ić u VŽ.
Ja sam eto odabrala KOMPROMIS. Znam da SD nije Petrova, i ako se skomplicira, ima DOVOLJNO stručnjaka, al nemaju iskustva s problemima koliko imaju oni u Petrovoj. S druge strane, teško bi ikad više pristala na odvajanje 3 dana, dojenje na sat, automatsko odvajanje od bebe i sve one ružne porodne rutine...ako nisu nužne.
Meni je SD dovoljno jednog i drugoga. Dovoljno mira, al dovoljno sigurnosti ;)
Ima, meni se to prije četiri godine dogodilo u Merkuru. Iako je bila skroz zdrava, nisu mi je htjeli ni u ruke dati, nego su je odmah odnijeli na 8 sati... Znam je da je OT, ali nisam mogla prešutjeti...Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
ajme :cry:
u Petrovoj 2006. sam plakala pred djecjom sobom moleci da mi daju dijete na podoj, da mi ju ostave preko noc, da nas ne razdvajaju.
morala sam se "odmarati".
odmarala sam se tako da sam se bez prestanka izdajala jer je zbog nase razdvojenosti doslo do toga da sam imala dvije rukometne lopte umjesto dojki, pune kvrga, zbog kojih, i kad bi dosla, nije mogla doci do mlijeka.
pa sam ih razbijala. a to je bolilo vise nego sav.
6h nisam dotaknula svoje dijete niti sam imala blage di je, sta je i kako je.
prvi put sam ju imala u narucju taj dan, predvecer. rodila se ujutro.
Petrova ima puuuuuno toga na cemu jos mora raditi.
Evo jedne s dobrim iskustvom iz Petrove. Nažalost, spletom okolnosti završila sam na carskom, pa mogu govoriti samo o tome.
Elem, vrlo sam dobro znala zašto sam odabrala Petrovu, dobro sam se informirala o svim bolnicama. Hladan sam tip i rezoniram na sljedeći način: ako je sve u redu, porod će ići manje-više sam od sebe, s nadom da ću imati snage podviknuti budu li mi radili nešto što radije ne bih.
A krene li po zlu... E, onda sam htjela biti u Petrovoj - referentni centar za sve problematične trudnoće, dio KBC-a, izvrsna opremljenost neonatologije, koja je pritom u istoj zgradi (budem li prisiljena biti odvojena od bebice jer je npr. u inkubatoru, ovako mogu k njoj i izdajati se itd.), stručnjaci raznih profila, ostale medicinske službe podrške, itsl. Dakle, bila je to vrlo promišljena odluka, gdje sam se svjesno unaprijed odrekla "lijepe riječi" i ugodne atmosfere na porodu.
Zato sam se jako iznenadila kad sam sve to dobila. Bebicu sam dobila na prsa, ali kratko, cca. 5 min. (nikako na pola sata) - ne znam je li to bilo zbog carskog, bi li mi je inače dali dulje (cure sa SD-a, na koliko je daju vama?).
Odjel babinjača koje su rodile na carski potpuno je druga priča od običnoga odjela babinjača, obnovljen, čist, sestre preljubazne, stoput mi namještale dijete, pokazivale mi kako dojiti (čak su mi ispripovijedale da je nekoć davno Petrova imala sestru koja je bila zadužena samo za to da hoda okolo i pokazuje ženama kako dojiti, ali da je ta dobra praksa nažalost ukinuta).
Dijete je bilo sa mnom cijeli dan (osim u vrijeme posjeta, koje se nisu primale u sobi, nego se moralo izaći, što mi je bilo važno - iako sam još malo teže hodala, drago mi je da mi soba nije kontaminirana tuđim boleštinama - uvijek ima rodilja kojima već u bolnicu dolazi u posjet cijela obitelj u 3 koljena). Po noći (oko 22.30) su je odnosili i vraćali je u 6 ili 7 ujutro (ne mogu se točno sjetiti), što je meni također odgovaralo - skrušeno priznajem da mi je jednostavno pasalo tih par sati tuširanja, spavanja i odmora. Pogotovo što sam znala da doma, osim čovjeka, neću imati nikakvu pomoć, pa sam malo punila baterije.
A kad su nam se grudi noću napunile, uredno smo išle lupati sestrama na vrata i dobile bebe (bile smo prva soba do njih). Nikad nisu negodovale. Ne znam je li to uobičajeno, sa mnom je u sobi bila jedna veteranka (to joj je bilo treće dijete) koja je imala mlijeka za cijeli odjel, pa sam ja lijepo za njom - kako ona, tako i ja.
Činjenica jest da su ih tada (2005.) noću dohranjivali adaptiranim, ne znam kako je danas.
No zahvaljujući trudu sestara, koje su bile predivne, uspješno sam dojila 2 g.
Sad ću, s blizancima, također u Petrovu - svi razlozi iz kojih sam išla prvi put udvostručeni su (dakle, prijeteći raniji porod, moguća mala porođajna težina beba, boravak u inkubatoru itd.).
Da zaključim: ovisi kakav ste tip, ne žele svi isto. Radije bih da sam imala prirodni poroda, mjesecima sam masirala međicu posebnim uljem (za koje sam čula na trudničkom tečaj u DZ centar, da čovjek ne povjeruje) ali budući da sam unaprijed znala da postoji mogućnost komplikacija, odabrala sam ono što je ZA MENE u tom trenutku bilo najbolje. I unaprijed si tako posložila kockice u glavi. 8)
Zbog moga hladnog stava svoj tehno-porod nisam doživjela traumatično, a boravak u Petrovoj ostao mi je u lijepom sjećanju. Međutim, već sam tada imala osjećaj da se stvari ipak kreću - mnogi, osobito mlađi, liječnici i liječnice zalagali su se za prirodniji pristup, izbjegavanje epiziotomije, ako je moguće, itsl.
vidis, ja sam godinu nakon tebe bila na istom odjelu i stvari su se kretale, ako usporedimo tvoje i moje iskustvo, unazad. :(
i da, i ja bi, sa rizicnom trudnocom, izabrala Petrovu, skoro pa uvijek.
i apartman.
cini mi se da si prosla bolje od mnogih rodilja i u "boljim" bolnicama (koje se deklariraju kao bolnice prijatelj djece).Citiraj:
Kapric prvotno napisa
ugl, na SD sam rodila pocetkom 2008, i L. sam dobila na sat vremena odmah nakon poroda, pa sam sat vremena bila sa svojima u cekaonici, pa su me smjestili u sobu i odmah mi donijeli L. kako je vec bilo kasno, sestra me pitala oko 1 ujutro dal da ga uzme da se ja malo odmorim - kako nismo imali krevetice dala sam joj ga jer sam i fakat bila iscrpljena, a nikako nisam htjela zaspati s njim na krevetu.
trebala bih roditi u petrovoj
i gadi mi se sama pomisao na tu bolnicu
u 20om tjednu trudnoće sam završila na hitnom prijemu ondje zbog jakih bolova u leđima i trbuhu.
osjećala sam se odvratno poniženo i jadno.
prvo sam ko budala drhtala na onom odvratnom stolčiću, polugola, dok su oni slušali kako djetetu srce kuca, a kao da to nije mogla obaviti prije vaginalnog pregleda nego eto ipak sam stoka pa mi može to raditi.
a vaginalni me pregled očajno bolio, gurala mi je onaj spekulum ko da me hoće ubiti njime, i još me uvjerava da to ništa ne boli... da, ja sam kao glupa pa pa si umišljam da me boli to što mi ona ko mesar prčka dolje.
a gadi mi se pomisao na rodilište općenito
a kamoli tek na takvu neku... kasarnu... poput petrove.
molim boga da mi vodenjak ne pukne tako da ne moram odmah trčati u rodilište i da "slučajno" doma rodim ili da dođem u zadnji tren u bolnicu roditi samo da ih ne slušam i ne gledam duže od pola sata.
a bez muža definitivno ne idem ondje.
Što se tiče iskustva na odjelu rađaone u Petrovoj , moje iskustvo je pozitivno. Zaprimile su me rano ujutro dvije mlade doktorice (visoke , zgodne...neznam imena) i bile su jako ljubazne. Jedna se pri kraju smjene došla pozdraviti u boks, uhvatila me za ruku i uputila nekoliko riječi podrške meni i mužu. U drugoj smjeni su bili mlađi doktori, također ljubazni i za sve su me pitali (npr. da li želim epiduralnu i sl.) Babice su također bile ljubazne (mlađa i starija). Za vrijeme poroda i doktor i babica su mi masirali međicu i babica mi se kasnije opravdavala da je samo sitni rez od 1 cm morala napraviti (nešto sam i popucala unutra sama). Puno mi je pomogao muž , jer je bio sa mnom i kad je nešto trebalo, izašao bi na vrata boksa i pitao. Mogla sam piti i vode, a najgore mi je bilo: ukočenost od ležanja (ne daju dizanje do wc, već dobiješ kahlicu) i na kraju šivanje koje je trajalo duže od poroda. Odjel rađaone je lijepo uređen i čista suprotnost babinjačama. Nisu mi prokidali vodenjak, jer je već sam puknuo...te nije bilo nikakvog nasjedanja na trbuh. Bebu su mi dva puta dali na prsa i čini mi se da je trajalo dosta duže od 5 minuta. Uspijela sam upasti u apartman, pa da se eto nije moja malecka razbolila...sve bi bilo super. Rodila sam oko 13h, a u sobu sam došla negdje oko 15h , a bebicu su mi donijeli oko 17h. Sestre za babinjače su mi isto bile jako ljubazne.
Nekoliko sestara za bebice su bile totalno neljubazne i ponavljam po stoti put ...totalna je nedisciplina sa posjetama i to čak u vrijeme gripe...što mi je najgore od svega jer se radi o zdravlju malih bebica. Zadnjih par dana sam provela na odjelu i zbilja je kao iz doba austro-ugarske. Spasilo me druženje s drugim curama.
rodila na SD 2007. Ne mogu ti točno reći na koliko jer sam za vrijeme poroda i nakon poroda izgubila pojam o vremenu, a posebice nakon što su mi je dali na prsa, ali je bilo sigurno dulje od 5 minuta. Mislim možda negdje oko 15-20 minuta, dosta duga u svakom slučaju.Citiraj:
Kapric prvotno napisa
Death of Art, pa ne moras u petrovu ako ti se ne sviđa, idi negdje drugdje.
I ne moras trcat u bolnicu cim ti pukne vodenjak.
potpisujem Lutonjicu....
imaš stvarno sada puno informacija i još puno vremena (tek si u 20. tjednu) da odabereš gdje ćeš roditi....isto tako, meni je puko vodenjak i nisam odmah trčala u bolnicu, već polako se otuširala, pakirala itd. prošlo je vjerojatno 3-4 sata...a da mi nije prvi put vjerojatno bi duže ostala, jer se plodna voda obnavlja...meni je curila i curila i to jako sve do kraja :)
ja sam odabrala bila Petrovu, jer sam tamo bila na MPO i to je bilo uspiješno, pa sam dalje vodila trudnoću kod mojeg MPO ginekologa.
Ja sam se odlučila za Petrovu, pa sada pokušavam razmišljati pozitivno jer mislim da mi je to bolje. Bit će kako bude ionako. Ako bude sve ok onda kak je već netko napisao, možeš svugdje...
Upravo sam dovršila tečaj u Petrovoj i svi predavači su manje više ok. Jedino mi se nije svidio dr. Jozo Blajić tj. nije mi sjela njegova spika. Mislim da sam si s tim tečajem malo odagnala strah što mi je bio razlog što sam išla. Nadam se najboljem, zašto ne bi imale dobar i sve-u-redu porod? :)
Ma inače ne volim vag. preglede, doktore i bolnice, al eto moramo izdržat zbog naših bebica...
Btw, ima tko iskustva s dr. Ivanišević, jel bude ona na porodu?
pa svi govore da kad vodenjak pukne da moš eventualno se otuširat i odmah u bolnicu odjurit jer dijete ne smije biti predugo bez plodne vode.Citiraj:
Lutonjica prvotno napisa
a točno znam dođem li tamo da će njima svako otvaranje biti "presporo"
i naravno da će mi nabit drip bez pol beda i da ja neću imati pravo reći da radije želim bez dripa rađati 24 sata, nego s dripom 5 sati... jer ipak im trošim mjesto tamo.
a dođem li pak dugo nakon što je vodenjak pukao...onda će mi vjerojatno bokte pitaj šta moralizirati i pametovati....
javascript:emoticon(':lol:')
problem je što mi je petrova 5 minuta od stana i to pješice.
a rodit ću u sedmom mjesecu po najgoroj vrućini.
makar nije niti problem sjesti u auto i odgurati se do svetog duha...
ali opet i sveti duh ima nešto što me nervira.
ma svako me rodilište nervira ali petrova mi je osobito.. očajna... :lol:
Death-of-Art-tocno te razumijem,tako sam i ja razmisljala al vjeruj mi iznenaditi ces se koliko su svi u radaoni dragi i pristupacni,sve se mozes dogovoriti ..
..a sto se odjela babinjaca tice e tamo je meni bilo kao u nekom hororu :evil:
Death, i meni je petrova 5 minuta pješke od stana, očito smo susjede :mrgreen:
pa sam nakon prvog poroda tamo, drugo dijete otišla roditi u varaždin.
ovisi što ti je važno.
ako je tebi važnije da si za 5 minuta tamo nego bilo što drugo, onda otiđi u petrovu.
ovo za vodenjak nije istina, plodna voda se stalno obnavlja, prouči malo tu po forumu.
meni je s drugim djetetom pukao vodenjak doma, pa sam svejedno lijepo otišla do varaždina
Plodna voda se obnavlja citavo vrijeme poroda, imaj to na umu, dakle beba nije na suhom kada vodenjak pukne.Citiraj:
Death-of-Art prvotno napisa
Ako ti je bolnica 5 minuta pjesice i ako ti voda nije gusta i zelena ne moras juriti odmah u bolnicu, jer porod moze krenuti pucanjem vodenjaka i ako nisi nista otvorena, osim sto ces odmah dobiti antibiotik, odmah ce nuditi gel, pa nakon toga drip i sve kako slijedi.
Osluhni sebe i bebu i odluci sto je najbolje za vas dvoje.
Meni je vodenjak pukao u pola 11 navećer i otišla sam se otuširati i izdepilirati, kompletno, oprala kosu isfenirala se, a cijelo vrijeme je iz mene curili kao vodopad... spremila se i otišla s hrpom ručnika pod guzicom u bolnicu, došla tamo oko pola 1 i nisu mi nudili drip ni gelove ništa samo su me pustili malo da šetkaram i onda prikopčaki na ctg, dolazila je doktorica svakih 1h i babica me dolazila pitati kako sam. dobila sam na vlastiti zahtjev nešto protiv bolova i rodila u pola 10.... Niti mi je ko nudio iakav gel niti drip, niti su me rezali.... niti me itko pitao zašto nisam dojurila iste sekunde u biti nisu me uopće pitali kada mi je točno pukao vodenjak samo kakva je voda bila?
please, prestani predviđati sve negativno što ti se može, a i ne mora i najvjerojatnije neće, dogoditi na porodu. Ja ću ti reći što se na porodu događa: rodiš zdravu i prekrasnu bebu koju kasnije obožavaš više od svega.Citiraj:
Death-of-Art prvotno napisa
Ja, npr. uopće nisam dobila drip, iako sam se otvarala ne sporo, nego hiper sporo, doduše rodila sam na SD.
Ako ti je Petrova već sad koma, odmah se odluči za drugu bolnicu, nije dobro da ideš na porod tamo gdje ti se gadi, gdje ti je osoblje koma i sl. jer ti je tvoj osjećaj sigurnosti na porodu najvažniji. Ako si u rukama ljudi kojima ne vjeruješ i o njima imaš loše mišljenje, na porodu ti se može dogoditi da upadneš u totalnu paniku, a onda nije dobro. Dakle, imaš još vremena, razmisli gdje želiš roditi, razlog: bolnica mi je 5 min. hoda nije dobar razlog.
elin-ok vidjet ću. al hvala na podršci :D
mene zanima, ako ja ipak rodim u petrovoj...zna li netko možda imam li pravo tražiti otpuštanje iz bolnice odmah isti dan... odnosno, par sati nakon poroda ...dakako, budem li se dobro osjećala.
mogu li potpisati neki papir da idemo beba i ja doma na svoju odgovornost?
mozes potpisat na svoju odgovornost da idete doma. ja sam uvijek bila protiv petrove, bojala je se. prije par dana sam srela nekog specijalizanta iz petrove u svojoj bolnici i malo pricala s njim, rekla mu svoje misljenje ( strahove ), temeljene na tuđim iskustvima. naravno nije mu bilo drago, al je komentirao da nije ni cudno da se tamo desi nesto lose jer da sve komplikacije salju k njima, da se nitko nece igrat s tim po drugim rodilistima i da ima najvise poroda, 14 rađaona, nadam se da ste skuzile kaj hocu rec.. zapravo je vjerojatno u pravu, makar mora branit svoje... al ja cu rađe opet u vinogradsku.
pa da. vjerojatno je takav mentalitet u petrovoj s obzirom da su oni za ženske bolesti i kao što kažeš svi idu njima za patologiju trudnoće jer su po tome najpoznatiji... onda vjerojatno su ondje doktori sebe prešaltali u film da je ama baš svaka trudnoća rizična jer se previše toga nagledaju svakog dana...pa onda valjda zato oni i šize najviše kad im dođu sa idejama o "prirodnom porodu" jer sigurno je da bi doktori u petrovoj da to sve samo završi što prije i da ostanemo živi i zdravi...a za stvari tipa kako ćeš se ti ko rodilja osjećati ih nije briga, što je po meni glupo jer ne razmišljaju na način da žena koja rađa se mora osjećati dobro i da hrpetina komplikacija može nastati upravo na psihičkoj bazi rodilje-ako se ona osjeća nesigurno i loše, kao što ću se ja osjećati vjerojatno u petrovoj ako odem tamo.Citiraj:
mihim prvotno napisa
ak se tolko bojis, mozda bolje da razmislis o drugom rodilistu, u kojeg imas vise povjerenja. gledam od sebe, da moram rodit bilo di osim u vinogradskoj nebi se osjecala sigurno i bila bi u panici, a to nam sigurno ne treba. al mislim da nigdje nije savrseno nazalost, ja nisam bas npr. odusevljena sa sestrama za bebe tamo, al sad znam da imam i neka prava pa cu bit pametnija.
Pošto ću prvi put roditi i to u Petrovoj zanima me nekoliko pitanja koje do sad nisam pročitala na ovim postovima pa ako netko zna odgovore molim da mi pomogne.
Da li na porod nosim svoju spavačicu i papuće ili dobijem od njih?
Da li se smiju imati kratki gelirani pozirni nokti (ne tipso)?
Nadam se da pitanja nisu jako glupa ,ali me muče a nemam kog pitati.
što se tiče petrove i rađaone tamo fakat nije bilo problema...svi su bili jako ljubazni i željni pomoći.....(možeš nositi svoju spavaćicu ali nokti bi bilo dobro da su "čisti" jer nikada ne znaš kada možeš završiti na carskom ne daj bože). No kad dođeš na babinjače eee to je zona sumraka........ta 3 dana samo sam mantrala "....još samo 2 , još samo jedan da....". Neonatologija im je koma i zaista nemaju pedijatrijskog intezivnog razmišljanja. Rade se kardinalne greške . Ja ću 3. put roditi ali ne u Petrovoj....
svojevoljno sam otišla u Petrovu jer sam znala da će porod završiti ranije,jer beskrajno vjerujem prof.Š. i cijelom osoblju CEF-a ,neonatologija mi je bila sasvim u redu i nemam riječi zahvale za koliko teških i neizvjesnih dana i noći sam provela 150 točnije a opet me vežu i sad se samo sjećam lijepih trenutaka,razgovora,druženja sa svima kojesam tamo upoznala,i najvažnije to mi je sigurno bila najbolja odluka u životu i svakome bi preporucila ako su bilo kakve komp.da ide tamo.
pozz mama blizanaca!
miki hvala....neonatologiju procijenjujem sa profesionalnog stajališta i nakon odlaska par ljudi prije par godina dožijeli su totalni krah znanja nažalost. Ali kako vele bolje što manje znati ponekada. :mrgreen:
jedno pitanje - da li su u Petrovoj skloni dati epiduralnu ili ono čekaju do zadnjeg časa i nije im to baš draga opcija???
molim upućene koje znaju da mi odgovore.. hvala :)
Ja sam je tražila i dobila sam je bez problema.
znači nisu škrti. :)Citiraj:
laura29 prvotno napisa
frida editirala dio koji nije u skladu sa pravilom
Citiraj:
Zabranjuje se:
2. Korištenja vulgarnih izraza (psovke, prostote i sl.) te se zabranjuje vrijeđanje i omalovažavanje bilo kojeg korisnika Foruma, kao i bilo koje religijske/etničke/seksualne ili slične grupe ili pojedinca, te poticanje mržnje i zlostavljanja.