zapravo bi bilo ljepo da pise sto smo danas jeli, od dorucka, preko rucka do vecere, ne samo za rucak, i kako priprema hranu.
Printable View
zapravo bi bilo ljepo da pise sto smo danas jeli, od dorucka, preko rucka do vecere, ne samo za rucak, i kako priprema hranu.
Samo ću reći da mi je drago da se ne opterećujem fitinskom kiselinom, fitazama i ostalim -inama i -azama. Ne znam kako se onda u cijelu priču uklapaju osobe s raznim intolerancijama na hranu, jer, ponavljam, svi smo različiti i odgovaraju nam različite stvari. I opet ću reći - u svakoj namirnici možemo izdvojiti štetnu tvar (samo što većinom ne znamo kako se te tvari zovu), tako da mislim da je umjerenost rješenje. Pa bila to smeđa riža kuhana na standardan način ili bilo što drugo. Sve ostalo mi je pretjerivanje, NHF. :-)
Je SikaPika, jos samo da se i Davoru dopadne nasa zelja heheh :)
Dakle Davore, novi topic samo za tebe ...Sto se danas jelo u mojoj obitelji
@SikaPika, nije uopće komplicirano ako se ne držiš jedne namirnice k'o pijan plota. To ljudi obično naprave kada im se kaže da je nekakva namirnica jako zdrava. n.grace ti lijepo veli - od malo fitinske kiseline nećeš krepat, ali se zabrini ako svaki dan potamaniš, recimo, šalicu cerealija za doručak. To je loše i to nije malo.
Što se željeza tiče, prvo se odluči jesi li vegetarijanac ili mesojed, jer je pitanje željeza većinom isforsirano i apsolutno izlišno za mesojede. Ako kao mesojed imaš pomanjkanje željeza onda to sigurno nije radi mlijeka nego radi nekakvog ozbiljnog zdravstvenog problema.
@Demi, shvaćam tvoju želju, ali uz topice s naslovima "što danas kuhate" ili "vegetarijanski tjedni jelovnici" i slično, nekakav moj prehrambeni topic bi bio sasvim dosadan. Naime, prehrana u mojoj obitelji je izrazito simplistička. Osnovna ideja je ne ponoviti namirnice dva dana za redom i ne previše različitih namirnica u jednom obroku. Kad osjetim otrebu podijeliti nekakav "recept" to ću napraviti na nekom od postojećih topica. Mislim da ćemo danas jesti salatu od tjestenine i povrća s feta sirom i dresingom - dašak ljeta na tanjuru. Eto, toliko jednostavno.
Ma kako ti to shvacas moju zelju? Kad bi ti pisao sto i kako, ja bi mogla muzu svaki dan dat naredbu sto da on nama priprema hahahha , al dobro i ja razumijem da nedas da ti virimo u tanjur...hvala sto si nam makar danas dopustio :)
salatu od tjestenine i povrća s feta sirom i dresingom - dašak ljeta na tanjuru. Eto, toliko jednostavno.
Zvuci jednostavno, ali ima tu puno mogucnosti, npr koje tjestenine, koje povrce i koji dresing...kako skuhas povrce, na pari, brzo kuhanje ili ...itd
Salatno povrće ne kuham, a zaprepastila bi se što se sve ne treba kuhati ;)
Dresing je puno zanimljiviji detalj od ostalih. Danas ... humus dresing.
A baš sam tužna zbog cornflakesa......šmrc :(
Griz?
Mora biti pod istim nazivom kao posije...
Ne valja nista ili moze proci? Jel bolji bijeli ili "integralni" (alnatura npr)? Kako bi se trebao spravljati?
Kus kus npr se ne kuha nego tek stavi nabubriti, ali ako se nevaram prije je tretirano...
Ne nalazim topic sa savjetima za pripremu zitarica na GABA nacin...
Griz je najčešće tip 400, dakle vrlo bijeli => 0 posija
Kuskus tretiraj kao tjesteninu, a možeš ga isto smatrati vrlo bijelim.
GABA riža je bilo koja smeđa riža kod koje je započeo proces klijanja, a najbrža metoda je frknuti smeđu rižu (ne paraboiled!) u termosicu s vodom na oko 40°C u trajanju od 2-4 h ili u hladnu vodu preko noći. Takva riža se kuha bitno kraće, ukusnija je i po svemu zdravija.
Znaci GABA nacin je nacin pripreme samo za rizu ili i za neke druge zitarice (jecam, proso, quinoa...)?
Sto s paraboiled rizom? Ima li uopce usporedive kolicine hranjivih tvari u odnosu na smedju rizu?
Sto ti radis s psenicom? Izbjegavas da bude svaki dan na jelovniku ili?
txs
davore, imas li jos koje linkove ba fitazu i fitate?
malo bih se udubila.
Ma da, znam, nemam ja taj problem. Istina, ujutro uglavnom jedem kruh uz kavu jer za drugo nemam vremena (još da se već jednom odlučim napraviti kruh s bigom u pekaču po tvom receptu), a za ručak večeru uvijek različito.
A željezo me je počelo okupirati od kada imam dijete i kada nam je pedica dala onaj neki multivitamnski pripravak sa željezom koje smo odlučili NEdati djetetu. Budući da meso jedemo dva puta tjedno, gledam da kada jede proso ili što već s više željeza da ne ide uz mlijeko (zapravo, mlijeko ni ne pije nego jogurt).
@SikaPika, intuicija ti radi - multići, a osobito "oplemenjeni" sa željezom su koma. Kvalitetno smrdaju crijevne kulture. Slobodno se ne živciraj oko mliječnih proizvoda u kombinaciji s izvorima željeza. OK, mlijeko+meso≠košer, ali mi se ne čini da ti je to važno.
@smedja, GABA se primarno odnosi na rižu, ali princip jednako vrijedi i za ostale žitarice. Pšenicu je dosta teško izbjegavati u našem podneblju, ali je dobro obroke organizirati tako da se žitarice ne pojavljuju u baš svakom obroku. Paraboiled riža je prije ljuštenja i poliranja kuhana u ljusci s idejom da će se tako zadržati hranjive tvari iz ljuske, ali se po svemu radi o mrtvoj prirodi. Recimo da je OK za restorane.
@seni, mislim da ovdje ima već dovoljno mrvica za traženje. Probaj kombinacije phytic phytase sourdough antinutrient lactic E391 iron zync phosphorous
volim citat davorove postove, ali pomalo mi se manta u glavi....
ne valja bijelo brsno, ne valja ni crno; ne valjaju kuhane zitarice, a sirove se ne mogu jesti; volim kruh s kiselim tijestom (kupovni) ali ne mogu provjeriti dali je to onaj "pravi"; djeci ponekad dajem cornflakes, a znam da nije najbolje izbor, a nisu ni zobene pahuljice, ni kruh, niti ista...?!?! cini mi se najbolje da se drzim samo voca, povrca, jogurta i sezama.....*zbunjena*
a tko tako moze zivjeti? zaista se trudim ne previse se opterecivati sa svim tim, ali ne ide mi.....a stize uskrs, a svi ti kolaci i kuhano/peceno jelo....ajme.....
dakle, ako sam dobro razumijela, najbolji instant recept je: svaki dan pripremati razlicite namirnice na, ako je moguce, razlicit nacin i u razlicitim kombinacijama.
jednostavna teorija, ali praksa je itekako teska.
Davore, stalno te hocu pitati nesto, jer ne stignem po netu traziti...
Mene su naucili da mocim sve mahunarke i zitarice preko noci, a znala sam mociti i pahuljice, jer bi mi se tako ujutro brze skuhale, ili ih ne bih uopce kuhala. Ono sto me zanima, s obzirom da su pahuljice zapravo zgnjecena zrna, ima li to namakanje ikakvog efekta? Mislim, glede fitinske kiseline?
Ivana praksa uopce nije teska. Svodi se na par rijeci, ne jedi svaki dan isto.
Do neki dan sam baby pahuljice ( konkretno zobene) uzimala zdavo za gotovo i davala djetetu za dorucak, dok napokon nisam pazljivije pogledala sastav dodanih vitamina i minerala. Pise da 5 zlica pahuljica zadovoljava 100% dnevnu potrebu za zeljezom, medjutim , kako znamo da se zeljezo lakse apsorbira uz c vitamin, kojeg u tim pahuljicama nema, pitam se koliko je to lose bilo za probavu.
Davore, sta ces mi lijepog reci?
Davore, postoji li naziv za način prehrane koji se pridržavaš ili si nakon dugog proučavanja odlučio što je najbolje za tebe i tvoju obitelj?
Meni je nekada teško s MM. Mislim, on puno toga prihaća, ali kada vidim koliko voli jesti neke stvari (inače je mršavac, oduvijek lakši od mene :oops:), ne mogu mu to uskratiti (prženo, palačinke). Odnosno, neke stvari baš i ne voli (variva) pa ih ni ne praivm tako često (jednom do dva puta tjedno).
A pseudo hrana? Neki dan svekiji kupili MM zeleni čaj i pogledam ja deklaraciju, a u njemu kojekakvi sušeni ananasi, papaje dodatni šećeri... ma užas. Mislim, neće mu to naškoditi jer ne pije baš puno toga čaja, ali ne mogu vjerovati da i u to stavljaju tako nešto. Da se razumijemo, čaj je ulistićima, ne u vrećicama.
Danas smo jeli sladoled i kao, daj Maši, daj Maši. Dam joj malo čokolade (prelijev, tamna čokolada... sva sreća nije puno pojela), pogledam deklaraciju, okrene mi se želudac.
Davore, nisi mi odgovorio ništa za klice, one suhe, kao mrvice?
@marta, još jednom čestitke za bebu :D
Po pitanju fitinske kiseline bitni su enzimi, a oni stradaju na temperaturama iznad ~60°C. Pahuljice najvjerojatnije nisu pregrijane prilikom gnječenja i to što radiš ima smisla. Među žitaricama najbogatija enzimom fitazom je raž pa je OK miješati raž u maloj količini s ostalima.
@Demi, ako se ne radi o ozbiljnoj anemiji (što je jako malo vjerojatno) pa su potrebne vatrogasne mjere u vidu kemijskog željeza, takve proizvode je najbolje izbjegavati. Kemijsko željezo u takvim pripravcima uništava crijevne kulture i na duži rok šteta daleko nadmašuje korist.
@SikaPika, klice su OK, ali kod kupovine biraj "pržene" (zapravo su pečene, ali tko god pisao deklaraciju očito ne shvaća razliku) jer duže traju. Sirove klice jako brzo užegnu i to je glavni razlog zašto na tržištu stvarno NE POSTOJI pravo integralno brašno. Pravo integralno brašno bi, zbog klica, imalo rok trajanja od najviše ~60 dana, a potom bi se gadno usmrdilo.
Pržena hrana i palačinke mogu biti sasvim korektna hrana pod uvjetima da se spravljaju na kvalitetnoj masnoći koja trpi visoke temperature i da temperatura ne prelazi 180°C. Dakle, ne smije se zadimiti tava.
Pseudohrana te ne bi trebala zabrinjavati na način da svaki put odskočiš kao da te ubola, nego samo na način da si svjesna o čemu se radi i ne dopustit joj da ti se prikrade domaćinstvo. Ako ti dijete povremeno pojede čips s MSG-om ili sladoled lošeg sastava s lošim preljevom - ništa strašno. Problem je kada to dijete čini svaki dan.
može li mi neko objasniti na koji način se sa zrna odstrani klica prije mljevenja u obično brašno (koje ima vijek trajanja preko 3 mjeseca)
koga god sam pitala, niko mi nije znao reći
a baš me interesuje :)
pincetom :lol:
mda, i to je način, ali nešto mislim da industrija nema baš mnogo "pincetara" na platnom spisku :mrgreen:
biće da je nešto drugojačije...
Ne znam mogu li ovdje pitati al vidim da hrana za svasta moze pomoci: sta je s obnavljanjem flore zeluca, crijeva, vagine kod uzimanja antibiotika?
Odi na topic "jogurt i kiselo mlijeko" ;)
@vještičica, nije me posebno zanimalo kako se uklanjaju klice, ali možeš potražiti na netu pod nazivom wheat degermination, vjerojatno će ti se posrećiti
moze li mi netko reci svoje misljenje ili objasniti svoj stav prema i/ili razliku u kvaliteti (za zdravlje) izmedu bijelog, polubijelog i integralnog brasna? mislim na ono sto se kupuje u trgovini. (znam da je doma svjeze mljeveno integralno brasno opet neka druga kategorija.) uvijek stojim ispred police s bransom i razmisljam s cime da pravim kruh i kolace. po okusu mi je zasad najfinije polubijelo...
davore, pravila sam jogurt u termosici po tvom receptu - zaista odlicno i tako jednostavno! hvala.
ako je još nekoga interesovalo, kao i mene, klica i mekinje se odvajaju uređajem koji se zove "decorticator" ili "degermer"
prethodno navlaženo zrnevlje se ubacuje u mašinu koja trenjem zrnevlja o klip i stranice, te trenjem znevlja jedno o drugo odstranjuje mekinje i klice, i ostavlja čist endosperm u komadićima
@Ivana B-G, sad kad znaš tehnologiju slobodno se baci u potragu za tebio najdražom kulturom pa javi.
Crno brašno je odlično ako mu se omogući djelovanje enzima, poput postupka za spravljanje kruha s bigom. U suprotnom baš i nije neki izbor za malu djecu. Vlakna su super za mršavljenje, ali ne za malene.
ja i inace pravim kruh s bigom ili s kiselim tijestom, tako da mi je to u kombinaciji s integralnim vec "standard". samo da mi je jos pekac kruha... a znas li mozda dali je bijelo brasno zaista tako lose, kao sto se prica i pise? i ako je, zasto je to tako? dali integralno zaista ima toliko puno vise minerala i ostalog dobroga? vidim da si gore spomenuo da je bolje kupiti kupovni bijeli nego kupovni "crni".
a za jogurt: ja jako volim vitaktiv od zbregov-a i s njim sam i napravila svoj prvi jogurt. zaista je odlican. lagano kremast i blagog okusa!
a sad idem pokusat napraviti "svoj" maslac :)
Zaistač integralno brašno možeš dobiti jedino ako odeš do kakvog mlina koji melje sve živo. U suprotnom ćeš dobiti brašno koje se ponešto razlikuje od integralnog. Dobro crno brašno, recimo tip 1600, je vjerojatno puno bolji izbor. Minerale ćeš iz crnog brašna osloboditi jedino ako se enzimu fitazi omogući da obavi svoj posao, u suprotnom ne. Upravo zato je hrana bogata posijama zapravo pseudo-hrana: ne dopušta joj se da POSTANE hrana.
Bijelog brašna se kod nas ne treba plašiti jer nije bijeljeno i nije kemijski ostareno. Dobar kruh se dobije od brašna koje je odležalo, a neki (čitaj Amerikanci) za to nemaju vremena i suzbiju ga kemikalijama. Toga kod nas nema. Riskantne su samo gotove mješavine za sexy kruhove, ali i na takvima piše kojim kemikalijama je tretirano. Dakle, bijelo brašno je OK.
merci beaucoup! *hug*
Da, u pravu si, ali mislim da u ovoj dobi dijete mora sticati dobre navike i pravila koja bi trebala biti jednaka kako kod kuće tako barem i kod bake i dede (ako već ne u gostima gdje mi se ne da tjerati mak na konac)... jer onda se dogodi da sam ja babaroga koja kad smo u trgovini ne želi kupiti kinder jaje (osim što ima i kvalitetnije čokolade, brate mili, previše košta). Ok, moje dijete je još uvijek malo i po tom je pitanju zapravo poslušna, ne gnjavi i ne traži previše (glavno joj je dobiti mali putar u trgovini što je skroz smiješno), ali bed mi je za kasnije...
vještičice, i mene je zanimalo to odvajanje, odnosno, MM se dosta zamarao (zapravo je mene zamarao s tim pitanjima) oko toga
Inače, kad kupujete integralno, koje kupujete? Ja za Uskrs pravila krempitu (prvi puta) s integralnim. Moram li reći da svekiji nisu htjeli ni probati (kao, ne mogu...), ali je zato moje milo dijete slistilo cijeli komad :zaljubljen:
To brašno koristim u kolačima, palačinkama, kada pravim zapršku (rijetko kada), nekada u kruhu.
Ne znam jeste li primjetili i mora li biti tako, ali integralno koje ja kupujem (neko Biovita, u Konzumu) ima hrpu posija. I imam osjećaj kao da su dodane da bi se povećala količina. Ono, ima nešto integralnog i onda ćemo dodati samo posije. Najčešće ga prosijem i posije bacim.
ivana B - G, ja sve pravim s polubijelim, ponekada u nešto dodam integralno ili klice.
I definitivno moram početi praviti kruh s kiselim tijestom.
Eh da, Davore, je li svježi kvasac kvalitetniji od suhog? Može li se uopće sa svježim praviti kruh u pekaču? Pretpostavljam da može ako se može praviti kruh s bigom.
To je zato što zaistač integralno brašno ne postoji po dućanima. Ono nastaje tako da se loše brašno (jer nitko nema neka velika očekivanja) pomiješa s posijama.
Pomiriši brašno - ne miriši uljasto. Dakle, nema klica. Pomiriši smeđu rižu ako ne kužiš o kakvom uljastom mirisu govorim.
Kvasac? Svježi je ista stvar kao i suhi ili instant suhi kvasac. Isti organizam s istom snagom za dizanje kruha. Obrati pažnju da postoje 3 vrste. Ja koristim uglavnom suhi instant kvasac jer se ne kvari pa jednu vrećicu od 7 grama mogu uspješno rasporediti na ~ 20 kruhova. Sa svježim kvascem dobio bih max. 3 kruha, ali samo zato bi se svježi kvasac pokvario.
Kad malo razmislim, kvasac je isto tako pseudohrana vrijedna razmatranja... Koristi se kao hrana :zbunj:
Radila sam neki kolac (mozda kremsnite ili slicno s kremom) sa polubijelim brasnom 850 i kolac mi je smrdio i bio nekog fujkavog okusa po tom brasnu koje mi i inace smrducka... tako da sad kad radim kolac (a ne radim precesto), radim s bijelim
Najvjerojatnije je loše skladišteno. Baci!
Kužim taj uljasti "šmek" :-).
Pa gdje onda kupiti pravo integralno, ono, baš u domaćim mlinovima? Milslim, nije da sam sad totalno zagrižena i da mora biti, ali me zanima.
A ono SEverovo u dm-u? Kontam da je isto kobajagi integralno.
A integralni pšenični griz? To stvarno postoji?
Uvrebaš mlin. Nema drukčije. Na tržnicama ljudi prodaju makarsvakakvo brašno u neadekvatnoj ambalaži i hoće se (kao meni) lijepo uplijesniviti.
Ako te brašno zanima samo za proizvodnju kruha, onda te to pravo integralno vjerojatno ni ne zanima.
Osobno mislim da su graham kukiji bez veze i zapravo imamo sreće da ovdje nisu ušli u modu. Radi se o odličnom primjeru pogrešnog korištenja posija.
Znači:
pahuljice prelijane jogurtom NE
pahuljice močene u jogurtu preko noći DA?
Bingo :klap:
Zapravo već samo namočene u vodu preko noći su drastično bolje. Kiseli mokri medij je idealan, ali i sama voda aktivira enzime. Jogurt ili što god te volja dodaš ujutro.