mi isto kao vertex. ni ona dva tjedna prije ništa ne ponavljaju. mozak im direktno s paše dođe u učionicu :lool:
Printable View
mi isto kao vertex. ni ona dva tjedna prije ništa ne ponavljaju. mozak im direktno s paše dođe u učionicu :lool:
Ma nece :D
Sat vremena 5-6 x tjedno nije nista. Evo sad se vratila s mora, sprema se izaci malo u setnju po naselju. Uziva. :)
Prekinuo me komp za uredjenje, htjedoh reci da im taj sat vremena 5-6 x tjedno zadace oduzme, sto? Sat vremena igre na kompu duze ili gledanja TV-a? Nes' ti traume... :mrgreen:
Moja je odredila da ce zadacu zavrsiti u 5 tjedana, sto znaci da ostalih 8 tjedana moze uzivati bez zadaca, lektira i ucenja u zadnji cas na summer intensive putovanju s prijateljicama i na ljetovanju s nama.
Nju ne smeta sto hrvatski ucenici nemaju zadacu a talijanski imaju, stvarno, nessun problema. :mrgreen:
Mene bas briga sto imaju talijanski ucenici jer im nisam ja mama.
Mama sam hrvatskim ucenicima, a kad su njima praznici i meni su praznici.
( kad je njima skola i meni je skola) .
U tome je kvaka. Ne laje pas radi sela nego sebe.
Bome Elly ova naša škola zvuči ko vrtić naspram vaše.
Cuj, moje mentalno zdravlje je vaznije od ocjena. I odnos roditelj -dijete bez skole u kombinaciji.
Samo su prioriteti u pitanju.
Ma razumijem...
S druge strane, to je stvar procjene i iskustva: ja sam se par puta nasadila i vidjela da nije dobro pustiti ih plandovati cijelo ljeto, jer onda u prvom polugodištu imam horror. Ove godine mlađi kreće u srednju školu. Više ne jašim tak zdušno kao prije jer i ne treba, ali brate, ako ništa drugo rješavaj križaljke, da na jesen ne držiš olovku ko krapinski neandertalac.
Sto se skole tice mala ima studenticu ERF-a koja radi sa njom pod praznicima, a stariji ce ici na instrukcije odmah od pocetka skolske godine. Pokusavam se maknuti barem djelomicno iz skolske kombinacije.
Slazem se s elly da sat vremena dnevno stvarno nije neka drama. Mozak je na pasi 2 i pol mjeseca, sat vremena dnevno par dana u tjednu je sasvim ok.
Moji su jos mali, nema ponavljanja do par tjedana pred skolu, al kad ne znaju sto bi i sami se igraju skole :)
Ja isto ne mislim da je drama, a kad je to način kako škola funkconira, kao i Italiji, onda se nema šta oko toga ni raspravljati.
Samo držim da uglavnom djeci to nije potrebno. Saberu se u prvih par dana škole.
Svakako nije drama, ali je po mom mišljenju posve nepotrebno i bezveze.
Naravno, što se mora, mora se, ako je u talijanskim školama tako, što se tu može.
Moja kći se grozi svake vrste obaveze preko praznika, baš se vidi da joj treba taj osjećaj da ništa ne mora.
Ona čak ne želi ići na nikakve aktivnosti tipa kampova ili radionica na koje bi morala ići svaki dan, jer ne želi takvu obavezu.
Ja nju isto natjeram da malo ponovi matematiku desetak dana prije škole, zapravo točnije, radila sam to nakon prva tri razreda, lani sam joj dala jedan test pa sam zaključila da ne treba ponavljati na temelju rezultata :mrgreen:
Meni sat vremena nije drama ako to dijete samo odraduje , i sa voljom.
Ako ja moram nadgledati/osmisljavati/pripremati i jos imam dijete koje je u otporu-to mi jest poprilicna drama.
Citiraj:
ni ona dva tjedna prije ništa ne ponavljaju. mozak im direktno s paše dođe u učionicu :lool:
Citiraj:
Ja isto ne mislim da je drama, a kad je to način kako škola funkconira, kao i Italiji, onda se nema šta oko toga ni raspravljati.
Samo držim da uglavnom djeci to nije potrebno. Saberu se u prvih par dana škole.
Citiraj:
Svakako nije drama, ali je po mom mišljenju posve nepotrebno i bezveze.
u ovom sam klubu, sto se tice ponavljanja gradiva tijekom praznika (a pogotovo svakodnevnog, e to mi je drama :mrgreen:)
evo i mene - moji ne rade prek praznika niš vezano uz školu
Paaa nisi daleko od istine, ali moj mlađi je pokvario prosjek osmog razreda zbog prvog polugodišta (nije bilo bolje ne nakon početnih trojki nego do Božića). Sad kreće u srednju i nema šanse da mu pustim džabalebariti. Treba na početku odmah pokupiti par dobrih ocjena, a tek onda se može opustiti, jer ako na početku srednje škole stekne reputaciju osrednjeg učenika, to će biti teško ispraviti.
Danas je petak, ne davim ih. Sigurno su otišli na bazen.
Ni moja niš ne radi.
Kako kaže tata; samo spava i jede.
Hehe, neka.
U kolovozu ide u ljetnu školu tehničke kulture u Kraljevici i to po svojoj želji.
Super joj je tamo.
Sad je s tatom na moru, prije mjesec dana smo bili svo troje zajedno deset dana, ali ja više nisam mogla ostati.
U kolovozu kad dođe iz Kraljevice idemo opet svo troje na more.
Dakle, tri mjeseca se isključivo odmara.
Nit' sta uce, nit' mi pada na pamet da ih tjeram. Nisu pali na popravni, hehe. Pomalo citaju, a sinak se jednom u 5 dana prihvati gitare. Uglavnom su vani sa drustvom, gradski bazeni su nam 3 minute od stana pa stariji ide svaki dan, a malu vodi caca popodne. I igraju ovu novu igricu Pokemon go, pa vrsljaju po gradu. Danas je hladno i kisno, ali evo ih, i veliki i mali, skupili se oko haustora i nesto cakulaju. Dzabalebare, uglavnom, ali sta da im kazem kad je i meni to omiljena aktivnost.
Ni ja ne mislim da je neki problem ako djeca preko praznika nešto rade, pogotovo ako su praznici 3 mjeseca.
bilo zbog sustava kao u Italiji, bilo zbog razloga kao kod Peterlin.
No niti ja niti moja sestra nismo nikada niti učili za vrijeme praznika, niti ponavljali prije početka škole. A ni moja kćer. Praznici su 2 mjeseca, nemaju nikakvu zadaću, a nisam niti primjetila da je ista zaboravila.
Doduse ona je jako samostalna u tom pogledu, tako se mm i ja uopće ne petljamo.
nemam osjecaj da joj je dosadno. Dapače. Ljeta su joj ispunjena i intenzivna.
ono sto mene brine :mrgreen: je to sto na ljeto u Istri svaku večer izlazi.
ja znam da moramo otpustiti, ali ne mogu si pomoći. Svaku si noć navijam sat, da je dočekam, pa sam nakon tog dijela odmora ponešto neispavana. :roll:
Uziva :)
Da, do tog zakljucka se moze doci kod usporedjivanja.
Njoj nije zahtjevna (a za vrijeme skole ima jako malo vremena za ucenje), i to se iz rezultata vidi. Kao sto rekoh, ona je zadovoljna.
A to i valjda zato sto je uvijek bilo ovako, pa im je to rutina.
Ja njenu skolu ni ne osjetim.
Jedino sto osjetim je akademska baletna, zbog svakodnevnog odlazenja i dolazenja po nju (u OS nema kamo odloziti baletnu torbu jer nemaju lockere, a ona direkt iza skole ide u baletnu skolu - pa joj donosim baletnu torbu pred skolu, vracam se kasnije po nju... Srecom imam odlicnu grupu baletnih mama za kave i druzenja, pa i cekanje prodje brzo i ugodno, a i vrijedno truda kad ih gledas na predstavama... :heart:).
Moji po cijele dane mogu igrat uno
Jučer smo pješačili i gledali valove, malo ponavljali pritom fiziku ali je ispali da to najstariji nije ni učio. Proučavalu povijest i anatomiju u jednom muzeju. Klinci pročili malo HAKa, a i par objašnjenja ispod slika na jednoj izložba, najmanji tražio logo moje firme
Mislim da iz hrvatske perspektive vjerojatno ne bi razumjela sasvim o čemu Elly zapravo piše, iz njemačke pak kužim skroz.
Netko je ubacio komentar o pitanju koliko djecu u sve tu gurati. No, ovo o čemu Elly piše nema veze sa tim.
taj netko sam vjerojatno ja i nisam se uopce referirana na Elly nego na djecu u rh prilikama
Pa postoje određene razlike u rezoniranju, što ne znači niti nužno loše, niti dobro. Samo činjenica je da su se globalni tokovi pormjenili i mjenjaju se dalje, ono što je vrijedilo i bilo dostatno prije 30, 40 godina, danas više nije. U Europi, konkretno u čitavom ističnom bloku bivših socijalističkih republika sa tom činjenicom poznato muku muče ne samo domaći političari, več i vlastiti stručnjaci za ekonomiju i gopodarsto, i to novije generacije. A sad činjenica jest da pitanja vlastite budućnosti i konkurentnosti na globalnom tržištu svaka od tih mora na kraju ipak sama riješiti.
Nadam se samo da djecje ljetno neučenje neće gospodarstvu dodatno zategnuti omču oko vrata.
: cjeloživotni učenik, kućni učitelj i gonič robova od 15.8.-15.6. :
Hahahaha
Vec smo odavno zakljucili da je koncept skolstva prilicno zastario. Ova zastarjela ideja o 3 mjeseca praznika je bila davno osmisljena za pomoc djece na seoskim ljetnim poslovima.
Danas bih rekla da pomaze ekonomiji na nacin da roditelji moraju placati razne kapmpove da bi djeca bila zbrinuta . Tesko da puno roditelja ima nekoliko mjeseci dopusta i/ili djecu moze iskrcati djedama -bakama umirovljenicima.
To mi se cini kao veci problem od ponavljanja matematike i citanja lektire.
neeee sirius, zar i ti sine brute??
cijelo školovanje traje 12 godina. od toga eventualno prve tri imaš problem, kasnije mogu sami. a realno mogu i prije, i bez kampova i baka.
nemojte molim vas zazivati smanjenje ljetnih praznika :mrgreen:
ja sam samo došla reći da vam se divim na suradljivoj djeci
mojoj djeci je otpor valjda srednje ime
mislim se da E. dadem zadatke bilo koje vrste iz bilo kojeg predmeta ta bi mala revoluciju napravila
a što radi dok je napraznicima?
kupa se, kampira u prijateljičinom dvorištu, igra se do navečer...
ovih dana je ružno vrijeme pa je vise kući
igramo monopoly koji smo napravili prema njenoj zamisli, čita, gleda filmove.
I meni savršeno odgovaraju ovako dugi ljetni praznici :mrgreen:
Pa nije baš tako crno-bijelo :mrgreen:
Gledam svog školarca, završio je 5. razred bez imalo problema, nemam dojam da se nešto ubijao od posla zadnja 2 mjeseca u školi, a ipak je jedva dočekao praznike i da nema nikakvih obaveza.
Nakon mjesec dana praznika, vidim da se nasmrt dosađuje i da zapravo ne zna što bi sa sobom. Ovo ljeto ne ide ni na kakve kampove (većinom su koncipirani za mlađu djecu, on je na gornjoj dobnoj granici i više mu to nije privlačno), a baki ide na ručak, ali vrijeme provedeno kod bake nudi mu samo dodatnu edukaciju iz tv-programa :roll:
Ima vjerojatno djece kojoj dosada dobro dođe za razvoj kreativnosti, ili djece kojoj nikad nije dosadno, ali ovaj moj je strukturiran do besvijesti i teško se snalazi izvan zadanog vremenskog "okvira". Njemu bi, npr., ljetne zadaće tipa ovih iz talijanskih škola, zapravo dobro došle :mrgreen: iako bi se na prvu sigurno bunio da mu se ne da. Ali dovoljno ga poznam da mogu pretpostaviti da bi mu to pomoglo u osmišljavanju preostalog slobodnog vremena. I drugo je kad zadatke zadaje učiteljica, a drugo je kad ih uvaljuje vlastita mama (zato mu ih i ne uvaljujem).
Za njega su tri prazna ljetna mjeseca sigurno previše, a još je nama i dobro, jer si možemo priuštiti kakav-takav godišnji izvan Zagreba, bit će malo i na moru, maknut će se na neko vrijeme iz kolotečine. Problem je onaj period ljeta dok je sam doma po cijeli dan i nema ničega što će ga malo više zaokupiti.
Što se mene tiče, tijekom sk.god.dobro bi dosla jos 2 x tjedan dana ferija nauštrb ljetnih.