hvala :-)
nisam imala pojma da se to tako uobičajeno koristi.
Printable View
hvala :-)
nisam imala pojma da se to tako uobičajeno koristi.
koristi, koristi, pogotovo ako ti muž hrče :-)
ontopic - ja danas dobila navijačku majicu - pa šta da JA radim s time???
Ja ne smijem gledati kad igra Hrvatska protiv nekog, jer onda sigurno gubi. Tako je bilo i na SP-u 1998, a sad se potvrdilo. Gledala Brazil - Hrvatska, izgubili, nisam gledala Kamerun - Hrvatska, pobijedili. Bit će da imam neke vještičje moći. (ovo je već tema za uroke)
"Našu" utakmicu sam prespavala, probudila se oko 4 ujutro i tužno uzimam mobitel da vidim rezultat, jer sigurno nije bilo golova, kad me ništa nije probudilo. A ono 4 :) . Ili spavam k'o top, ili nije nitko galamio.
Gledala sam zato jučer Urugvaj: Engleska. Ma, da li ste vidjeli kako su ti nogometaši, kako da se izrazim...lijepi. Tijela kao isklesana, frizure, lica...Oni Urugvajci su me ostavili otvorenih usta. Broj 21 posebno :) http://www.itv.com/worldcup/teams/20...-guide-uruguay
Mojca, priznaj, nije stvar samo u onome oko nogometa. I nogometaši su super. A kad igraju još su više super. Koja je to snaga, i razmišljanje u djeliću sekunde. Možda se može raspravljati o njihovoj općoj inteligenciji, ali kad se radi o igri, oni su genijalci.
Pa ne znam, meni nisu... Jedini lik iz tog svijeta koji je na.mene ostavio dojam je onaj trener ili što je već Mourinho.
I je, bilo mi je žao Dudu-a kad je imao onu nesreću s nogom... I to je maksimum mojih emocija vezano za njih.
vec sam nasla "zrtvu" za majicu. :-P
pa normalno da uz igru gledam i nogometaše. no nakon victora baie, bivšeg portugalskog golmana se još nije pojavio dostojan nasljednik :mrgreen:
A za sve je kriva rijeka Kongo :mrgreen:
Evo malo o bonobo čimpanzama i kako je sve počelo. Ima nešto inspirativno u ovim buđenjima u 5 ujutro dok djeca konačno stvarno i spavaju:mrgreen:
Homo ili hominidae pojavio se na zemlji prije nekih 2,5 miljuna godina. Tu spadaju svi primati iz porodice čovjekolikih majmuna, orang-utans, gorile, čimpanze i ljudi.
Prije razvoja filogenetske analize, postojale su dvije grupe, u jednu grupu su svrstavani primati iz porodice čovjekolikih majmuna, u drugu pak ljudi i njihovi izumrli preci. Danas se zna da svi, uključujući i čovjeka pripadamo istom genetskom bazenu, tj. taxonu ili grupi.
Bonobo čimpanza i obična čimpanza zajedno čine rod čimpanza, a prema procjenama razdvajanje tih dviju vrsta se događalo negdje prije 1,8 milijuna godina i 800 000 godina, u vrijeme kada je u Africi nastajala i rijeka Kongo. Bonobo su ostali s vremenom potpuno izolirani na jednom manjem području južno od rijeke Kongo, a čimpanze i ostali primati sjeverno od Konga na velikom ekvatorskom području Afrike. Razdvajanje razvojne linije čimpanza i čovjeka događalo se negdje prije 5 milijuna godina.
I kakve sad to sve ima veze sa nogometom? :mrgreen:
Pa evo, stvarno ima. Bonobo su jedna i jedina neagresivna vrsta primata na zemlji, tj. imaju i oni agresinvog ponašnja, ali ništa slično onome kao što je kod ostalih primata. Oni skoro da ne poznaju rivalstvo i borbu za opstanak i očuvanje vrste, ne poznaju agresiju u tom smislu. Oni uvijek jedni drugima pomažu i dijele, čak i u teškim trenucima nestašice hrane, a susreti, nekad i teritorijalna preklapanja dvaju susjednih čopora rijetko završe borbom, uglavnom se radi o artikuliranom glasanju kao upozorenju.
Dok sa druge strane, agresivnost i brutalnost koju poznaju čimpanze i ljudi i to čak i prema vlastitoj vrsti, nema razlike. Niti čimpanzi nije nimalo strano oteti majci mladunče u svome vlastitom čoporu i ubiti ga, da bi je kaznio što nije ispoštovala neko prilično bezvezno pravilo čopora. Tj. ispravka, ne ubije ga on, već pošalje svoje dobro ugrane suradnike i podržavatelje njegovo trona, da to učine. I kod bonobo čimpanza ponekad dolazi do koškanja, sukoba i tuče, ali niti slično nečemu što bi podsjećalo na napade koje prakticiraju obične čimpanze, a koje jako sliče na ratne taktike koje koriste i ljudi.
Sjeverno od Konga su ostali primati morali i dalje konkurirati i osiguravati opstanak vlastite vrste, pod koju god cijenu trebalo. Bonobo nisu imali takav jedan problem sa kojim su se morali nositi.
Osim što su agresivni, borbeni, huškaći i dobri strategi, ima još jedna btina razlika između bonobo i ostalih primata, socijalna struktura. Bonobo žive u velikim grupama, nekad i do stotinu članova koje se često dijele u manje grupe, koje malo odlaze, pa se opet vraćaju velikoj matičnoj grupi. Grupe su veće, i stabilnije i rijetko ima samotnjaka i otpadnika. Dominacija mužjaka nad ženkama skoro da i nema. Do agresivnih okršaja kod uspostavljanja ranga u grupi dolazi, ali opet ništa slično niti brutalno kao što je to kod čimpanza. Vrlo često su u biti ženke centar jedne grupe, i često su one agresivnije i dominantnije prema mužjacima, nego obrnuto. Bonobo mužjaci ne sklapaju saveze da bi učvrstili poziciju, kao što je to uobičajeno kod mužjaka ćimpanzi, i ljudi.
A ono što razlikuje čovjeka od čimpanze, ali i svih ostalih sisavaca na planetu je potreba za kretanjem, i još više, mogućnost neprekidnog kretanja i trčanja kilometrima i ako je potrebno danima bez pauze, da bi izmorili lovinu do samrti i onda je ubili i pojeli. Otuda i kros natjecanja. Dio prastarog nasljeđa.
Jedan nogmetaš donosi strategijsku odluku kako i gdje će ispucati slijedeću loptu već u 2-3 sekunde, i to je ono što ne pripada treningu, to je dio nasljeđa, u sekundi donijeti odluku, da bi se preživjelo, i ostalo na životu.
Nogomet je onda kao fenomen prilično lako objašnjiv, jednostavno objedinjuje sve u jednom. Kretanje, izdržljivost, strategiju, rivalitet, interesna savezništva, sve ono što su u biti karakterističnosti nas ljudi i danas.
Pa sa te točke promatrano, u biti nije ništa čudno da privlači tolike mase.
Ja i nogomet, već sam napisala, mrzimo se tajno, ali ne radi toga što je u suštini same igre, sve to je i dio mog nasljeđa, hoću ili neću priznati, nego radi ovih nekih modernih pojava koje prate tu igru.
A inače meni se jako sviđa Niko Kovač i Franz Beckenbauer:mrgreen:
hvala šafranice!
i bez dresa navijam najjače!
meni se oduvijek sviđao Zizou. doduše kad je udario Materazzia malo je potonuo u mojim očima.
Da fakat, zgodan momak, on mene jako podsjeća na Jason Stathama, a njega jako volim!
Ja baš volin Modrića,ono kao brata. Baš mi je simpa :mrgreen:
:lool:
A hebi ga sad, tako izgleda stvari stoje, i dalje trčimo kros, na kraju i ubijemo i pojedemo, al ne doduše odmah, zato kasnije:mrgreen:
Nemoš pobjeć od gena kamenih :lool:
A ja mislila da je uvreda reći nekome - majmune jedan :lool:
šafran, dobar post :-*
I sad slobodno mogu reći da mi je sport u krvi (i da se vidi samo pod mikroskopom) :mrgreen:
Optimist, hvala! To ja evo pokušavam naći opravdanje zašto ipak pratim taj nogomet. i navijam i pijem pivo i sve to:mrgreen: I stvarno, majmun biti i nije neka uvreda, ali tukac jedan, e to već je, s njim kvragu fakat nismo u rodu :mrgreen:
looooooooool
odmah sam znala da taj jason statham nije nogometaš jer sam ga morala guglati:mrgreen: mislim, poznata mi je faca kad ga vidim, ali ne bi za sto godina zapamtila kako se zove. nisam neki filmofil.
Ti si meni strašna, stvarno si veliki fan :-)
Eno pobježe Tangerina s topica. Sorry Mojca, cure, ja sam skroz i smetnula s uma izvornu temu topica. Možda bi trebalo otvoriti topic zašto volim nogomet, pa da svatko ima svoj..
Lol... Samo nastavite, meni je ionako samo bilo potrebno da se ispusem otvaranjem topica...
Znamo ;) !
voljeli ne voljeli, nogomet je ovih dana stvarno teško izbjeći.
šafranice, jesam fun sam, a posebno mundijala i lige prvaka.
Mi imamos mnogos problemos.... yebiga, steta :-/
Bar će se neko naspavat nakon večeras :mrgreen:
Meksikanci zasluženo pobijedili, a ja dalje nastavljam gledati utakmice bez pritiska i navijam za onoga ko mi u tom momentu bude simpatičniji. :)
Hebi ga. Kovac us*o.