Da. Naišla sam ja na razumijevanje kod pojedinih, ali da sama nisam pitala isčitavajući net, nitko mi od liječnika ne bi rekao za folate.
Printable View
Da. Naišla sam ja na razumijevanje kod pojedinih, ali da sama nisam pitala isčitavajući net, nitko mi od liječnika ne bi rekao za folate.
Nisam se dugo javjala. Ne smijem se punoveseliti jer me je strah. Kcerka mi je trudna 18 sedmica nosi djecaka. Pije aspirine, folate i prima heparine. UZ svakih 14 dana i do sada je sve u redu. Primice se 23 sedmici kad je izgubila blizance pa u strahu zivimo i mi a i ona. Zato se ne smijem punno veseliti nego tako u nekom grcu cekamo i molimo se da sve bude u redu da izgura trudnocu bez problema. Javljam kako ce se trudnoca odvijati a vama zelim da vam se zelje ostvare.
Mimoza !
Zelim svu srecu tvojoj kcerki !!!!!
Pozdrav. Trenutno sam u 37tt i do sada sam samo na terapiji Aspirinom protect 100 (uz konsultaciju sa ginekolozima i hematologom), u pitanju je IVF trudnoca a imam MTHFR dvije mutacije heterozigotne C677T i A1298C i PAI homozigot 4G/4G. Citajuci na ovu temu, dosta sam se istraumirala i sad mislim da mozda taj aspirin i nije dovoljan jer sam vidjela da dosta trudnica sa mojom dijagnozom prima clexane i heparine. Sad vise nisam pametna... Zamolila bih ako ima neko ko zna dosta o ovoj temi da me posavjetuje sta bih jos mogla da ucinim da iznesem trudnocu do kraja. Trudnoca je uredna. Hvala unaprijed
Sugarplum,
Ja imam isto te dvije mutacije, imala sam tri spontana ali svakako cu u iducoj T kao i u zadnjoj koristiti heparin preventivno.
U mojoj zadnjoj T gdje je bio spontani je bas doslo do krom.greske tako da heparin sigurno nije pomogao.
Mislim da heparin daju osobama koje su imale predhodne spontane, a s obzirom da se blizi i porod uskoro, vjerovatno ce sve biti ok s tvojom T.
Ocigledno je da je tebi andol dovoljan.
mono111,
Imala sam i ja jedan spontani ali na samom pocetku trudnoce, plod se jednostavno nije razvijao i srce nikad nije ni pocelo kucati (missed ab.) zato sam i insistirala da uradim ove nalaze. Tacnije uradila sam ih samoinicijativno jer niko nije smatrao da bi se ti nalazi uopste trebali raditi zbog jednog spontanog. Nisam vise pametna sta da radim, ne znam da li bi znacilo ista u ovom trenutku da provjerim dimere ili da ponovim protein s i c...
Mislim da je najvaznije mozda u ovom tvom tjednu gledati protoke posteljice ! Ne kuzim se bas u to, jer nisam dosla do tako kasnog tjedna ali znam da je jako vazno te.protoke gledati.
Ako si vadila.protein S i C i ako su ti bili u redu, mislim da to ne moras vaditi.
Mozda najbolje da odes kod nekog dobrog privatnog gin.za kojeg znas da ima iskustva s.tim heparinom i sl.i koji curama daje isti, jer puno njih uopce ne daju...i njega sve ispitas !
Makar, mislim da ako si vec dosla.do ovog tjedna da ces jos ta tri izgurati !
Jako cesto se kad je bas ta trombofilija u pitanju, desava spontani oko 20 tjedna...za ovo kasnije ne znam, ali vjerovatno ce sve biti ok.
Kada ce ti ukinuti Andol??
Mislim ja osobno, nakon 3 spontana, nema sanse da idem u novu T bez heparina, ali ja uz ove gene mutirane imam i slabo poz.antikardiolipinska antitijela pa je meni i radi toga takodjer uveden heparin.
Mislim, jako puno cura ni ne zna.da ima ove mutacije i sve bude ok !
Naravno, sve to zavisi valjda od osobe do osobe, nismo svi isti !
Sretno svakako !!
Hvala puno na pozitivnom stavu i ohrabrenju. Protoke pratim redovno kod dobrog ginekologa sa 4D ultrazvukom i to sve bude ok. Potrazila sam ja i vise misljenja, cak i pisala ginekolozima po Hrvatskoj i Srbiji (ja sam u BiH) pa misljenja su poprilicno podijeljena ali je vecina njih reklo da ja po njima nisam ni za aspirin a kamoli heparin, tako da me to u tom trenutku smirilo, ali nekako sve cesce nailazim na tekstove o tome gdje nerijetko zene kazu da su sa ovakvom ili slicnom mutacijom na heparinu pa ne mogu da se ne brinem... jutros citam zena u 39tt izgubila bebu jer nije primala terapiju i malo je falilo da se onesvjestim od straha. Sutra idem na komisiju za carski rez gdje bi mi trebali odrediti datum pa cu i njima jos jednom poturiti svoje nalaze da vidim sta ce reci... Meni su protein S i C bili ok kao i antikardiolipinska antitijela. Doktor predlaze ukidanje aspirina 7 dana pred carski rez
Ovo za 39 tjedan je.prestrasno !
Uopce ne znam sto bi rekla na to !
Citala sam i ja takve stvari. Koja je bila tocno stvar kod te zene? Koje je imala.mutacije??
Nekako, mislim da ce sve biti ok s tobom, samo redovito to provjeravaj !
Javljaj !!
Da, prestrasno... pa ta zena navodno nije ni znala da ima trombofiliju, tek je naknadno uradila nalaze i nije rekla koje mutacije su bile u pitanju. A ja se evo javljam iz bolnice - jutros odem na redovni CTG i pritisak mi 140/90 uz otecene noge i fino me zadrzase na posmatranju. Svakako sam trebala na carski rez pa mislim da ce ga ovo samo ubrzati. Na moje pitanje oko ovih mutacija, ukljucise mi Fragmin od sutra, tako da sam tek sad zbunjena... Drzite mi fige da sve prodje ok
Sugarplum,
Ne znam sto to znaci na ctg -u?? Da nije bas dobar???
Super da su ti ukljucili Fragmin, drzim fige da sve dobro prodje !!!
Kad bi mogao biti carski???
Jesu ti rekli??
Sretnoo i javljaj !!
A homocistein merite li koliko je so taa mutacija mthfr treba i homocistein da se meri moj je bio 6 pre nedelju dana
Moj homocistein je bio blizu 12, tj.na gornjoj granici je !
Moj je na gornjoj. Sad pijem folate 2000 pa mi je gin. rekao da ponovim homocistein za 6 tjedana.
Optimist,
Od toliko puno jedinica pijes?? To ti je ginekolog predlozio??
Ja pijem od 800.
Da, rekao mi je ginekolog.
Juce sam citala da mthfr se povezuje i sa intolerancija na histamin
Kome ste upucene radi MTHFR mutacije? Mene ginekologica poslala na rransfuzijsku medicinu, a koliko sam citala trebala bi hematologu :-\
Kod hematologa !
Koliko ja znam, na transfuzijskoj možeš izvaditi nalaz za MTHFR, ali za razgovor o samoj mutaciji i eventualnoj terapiji se moraš obratiti hematologu.
Imaš samo tu mutaciju?
S tim da mislim da ti se nitko previše kod nas ne osvrće na tu mutaciju.
Jesi MTHFR homo ili hetero?
Ja, u dogovoru s mojim gin. koji mi je vodio ivf i koji mi sad vodi trudnoću, ne pijem Folacin, već folate.
Meni su rekli dok je god homocistein u ref.vrijednostima da je svejedno hocu uzimati folnu ili folate, ali ja ipak uzimam folate makar mi je homocistein ok.
Ma da MTHFR (C677T) genotip C/T heterozigota
Ostalo sve homozigota divljeg tipa.
Nalazi za koalugaciju i homocistein u granicama normale
Lijepo ginekologici kazem da trebam uputnicu za hematologa a ina sva u cudu, kao ma neeee trebate na transfuzijsku medicinu, datcu vam zabolnicko ljecenje uputnicu... :-\
Pa ni ja nisam skuzila !!! Nego sad kad je Eryngium napisala !
Cestitam Optimist !!!!!! Koliko tjedana ????
Hvala vam, drage moje :ghug:
Danas 7+2 tt :)
Prvi uzv prije tjedan dana i imamo :heart:
Bas mi je dragooo!!!
Zelim da sve prodje skolski !!!:)
Hvala, mono :) Nadam se da ce tako i biti!
Evo osvrt na moju situaciju :-)
Bila na Rebru, na transfuziji, kako me dr. poslala i naravno da ne trebam tamo nego na hematologiju!
Sreca unesreci sto smo tamo skoro pa domaci, a i ljecnici su stvarno ljubazni i zele pomoci, pa smo bez uputnice odradili hematologa.
Uglavnom preporuceno Folacin 5mg, kaze dr. kod nasnena u folate obliku ali ako mogu nabaviti izvana slobodno neka uzmem iako imam blazi oblik i sve ostalo u granicama normale, pa smatra da je svejedno
Plibex 2x1 i u slucaju trzdnoce odmah se javiti radi primjene niskomolekularnog heparina.
Nela, imas kod nas, zove se Folic plus, proguglaj. Ali ti je puno isplativije naruciti izvana, ja koristim folate od Solgara i narucujem ih preko iherba.
Po preporuci ginekologa, pijem od 2000.
Dali su ti Folacin na MTHFR homo?
A da se konzultiras s jos nekim hematologom? Pogotovo jer ti je i homocistein povecan. Koliki ti je bio?
I nije istina da heparin daju samo za te mutacije, puno cura je bilo na heparinu i sa drugim mutacijama.
Iako mislim da je jako rijetko da ga daju samo za MTHFR hetero.
Ima FolicPlus koji je u slobodnoj prodaji, a folat je. Proizvodi abela pharm
Cure, koje ste pile folate, jeste ih pile kroz cijelu trudnocu?
Slazem se s Optimist, pogotovo ako ti je homocistein povisen ne bi smjela piti Folacin...
Moja prijateljica ima samo Pai 1 pa je dobila heparin, doduse imala je dva spontana :/
Ja pijem isto Folat od Solgara, i hematolog i ginekolog mi je rekao da moze to !
Optimist,
Samo pitanje jedno...koliko mm je endo bio u tvom zadnjem trasnferu??