a u Klaićevoj vas pozovu na sljedeću pretragu, objasne vam kakav je nalaz ili je sve to samoinicijativno?
Printable View
a u Klaićevoj vas pozovu na sljedeću pretragu, objasne vam kakav je nalaz ili je sve to samoinicijativno?
[quote="Adrijana66"]a u Klaićevoj vas pozovu na sljedeću pretragu, objasne vam kakav je nalaz ili je sve to samoinicijativno?[/quote
U Klaicevoj je mikrobiološki laboratorij, nalaz i ako ima bakterije, antibiogram su gotovi za 3 dana. Dodjem tamo i pokupim nalaz. I to je to. Krv ne vadimo. . . ne vidim potrebu, ako se radi samo o kontroli za E.coli? Inace, mi smo Emi vadili krv 2 puta, jednom u nasem DZ, a drugi put, jer smo isli "pod hitno" u R. Bicanica na Knežiji.
Adrijana66, znam o čemu pričaš!
Mi smo imali traume nakon jedne duuuge večeri u Zaraznoj, neljubaznoj sestri (iako možda ne tako kao ova koju ti opisuješ), tu je bilo još vađenje krvi, koje ju je boljelo. Nakon toga, Jana je vrištala kad bi joj se samo približio netko u kuti, a inače je jako veselo, otvoreno, druželjubivo i nesramežljivo stvorenje. Prva dva puta i kod Cvitkovićke je bila jako preplašena, jedva smo joj nalijepili vrećicu... Ali strpljivim pristupom, opet je stekla povjerenje i super surađuje. Ultrazvučnu cistografiju smo odradili bez ikakvih problema. Odmah nakon pretrage se veselo bacila na igračke.
Jedino što ti mogu savjetovati, budi maksimalno nježna i strpljiva dok ne zaboravi tu traumu i izbjegavaj slične situacije koliko možeš! Ako je riječ o rutinskoj kontroli, onda stvarno sve to možete odraditi doma i u Klaićevoj!
Mi svaki mjesec nosimo urin u Klaićevu, doktorica opće prakse nam daje uputnice. Nismo baš osobito vješti u uzimanju uzorka :oops: Ali se skuži je li riječ o lošem uzorku ili stvarno postoji upala. Ponekad, ako sumnjamo odemo kod Cvitkovićke i tamo napravimo kontrolu. Ne kužim zašto vadite krv iz prstića? Nije valjda da to spada u redovitu kontrolu? :shock: Cvitković to ne traži, hvala Bogu, jer mislim da je to za klince prilično invazivna pretraga...
Pusa maloj mišici :P , i meni bi bilo užasno da me netko pregleda na gore opisani način...
Uf, greška, greška u smajliću :oops:
Gizel, :* :* :*
OK. hvala!Za sad ćemo vidjeti kako će to ići s Urodin kapima. Na Šalati smo slj.tjedan.Citiraj:
pace prvotno napisa
thanx cure, ovaj mi je forum zlatza vrijedan :heart:
:love:
sterilno!!! :D
prošli put smo imali beštiju 10*3, zatim bolest koja ga je jako oslabila i preskakanje lijeka zbog povraćanja - očekivala sam opet nešto. kad ono sterilno!
pitala sam za mcug i uzv cistografiju i dr mi odgovorila s obzirom da je prelazni stupanj (II/III granica za operaciju) da bi mcug bolje odredio stupanj refluxa. no ja svejedno planiram uzv cistografiju. što vi mislite?
ako stupanj refluxa nije isti, mijenja li se omjer lijeka ili je za sve stupnjeve isti (1mg/kg furadantina)?
adrijana i mi imamo problema s presvlačenjem ako je umoran ili mu prekidam igru zbog mijenjanja pelena.
PITANJE za vas koji se kontrolirate u klaićevoj: ako samo pokupite nalaz tko određuje terapiju?
Salata ima praksu da uzima krv pri svakoj kontroli urina djeci koja uzimaju profilaksu. To je nesto sto mene izuzetno nervira i zbog toga bih najradije presla drugdje. Moja pedijatrica mi da uputnicu za Zavod za javno zdravstvo pa tamo odnesem, rezultate salju direktno pedijatrici. To radimo jednom mjesecno, jer na Salati kazu kontrola za dva mjeseca, a mi radimo svaki mjesec...
Cvitkovic isto kaze da je to vadjenje krvi totalno bespotrebno.
Blondie - na Salati ce ti uvijek reci da je mcug bolja zato sto uzv cistografiju ne rade i nema sanse da priznaju da je bolja.
Ja ne bih isla na mcug jer je to pretraga sa zracenjem. Pogotovo ako planirate ionak uzv cistografiju.
ma slažem se s tobom kad je dr B u pitanju, jer ona izvlači direktnu korist iz toga. ali kad to kaže druga doktorica koja od toga nema nikakve koristi, malo se zamislim zašto mi je to preporučila. isto tako je logično da dr cvitković zagovara uzv cistografiju. ne znam tko je veći stručnjak i kome vjerovati. nisam dovoljno stručna koliko god čitala o tome, samo želim napraviti ono što je najbolje za moje dijete. koliko god se bojim zračenja, još više se bojim da mu nešto zezne bubrege. u svom (ne)znanju odlučih se na uzv cistografiju i nadam se da time nećemo nešto važno previdjeti.Citiraj:
pace prvotno napisa
vađenje krvi - mi ne vadimo krv svaki put. ovaj put sam rekla da smo vadili prošli tjedan i da ga ne želim opet pikati.
:DCitiraj:
blondie xx prvotno napisa
Jana je na nešto više od 11 kg (u međuvremenu smršavila :( ) dobivala 5 ml furadantina. Sad pije 1 tableticu Nifuretten. (Kaže Cvitković da su te tablete super, a Jani je to puno lakše piti, nego furadantin, pa se pitam zašto je uopće on bio prvi izbor...)Citiraj:
mijenja li se omjer lijeka ili je za sve stupnjeve isti (1mg/kg furadantina)?
U Klaićevoj radimo samo laboratorijske pretrage. Sami pogledamo nalaz i ako nešto ne štima, tj. nije sterilno ili/i ima povišene leukocite, nazovemo Cvitkovićku radi konzultacije. Terapija joj je stalno ista, osim ako ne dođe do upale. Otkad smo na profilaksi, znalo je biti bakterija, ali u "dozvoljenoj" količini. Pravih upala, srećom, nismo imali.Citiraj:
PITANJE za vas koji se kontrolirate u klaićevoj: ako samo pokupite nalaz tko određuje terapiju?
a mi smo 10-11kg pili 1,5ml Sinersula za II.stupanj VUR-a! nije to premalo? s obzirom da često kruži ova brojka 5ml!
blondie, super za sterilno! :D
još jedno pitanje! a vi mame koje idete u Klaićevu? tamo ste prešle s Šalate ili ste tamo i prvobitno bili u bolnici?
mislim da moja pedijatrica neće dobro izreagirati dok joj velim da hoću premještaj! uostalom, baš me briga što ona o tome misli!
Čudno, pa i mi imamo II. stupanj VUR-a :?Citiraj:
Adrijana66 prvotno napisa
Terapiju nam određuje pedijatrica nakon sto dobijemo nalaz, a urin nosimo sami u Klaicevu od pocetka. Da je trebalo ici na bilo kakve daljnje pretrage isli bi u Helenu, nikako na Šalatu.
blondie :D :D za sterilno!!
Petra ima 10 kg i pila je 2 ml furadantina nakon što je došla na 8 kg, a sad pije, kad nema f., jednu tableticu Nifureten.
Inače dr. Cvitković nam je rekla da prelazimo na veću dozu furadantina nakon 12 kg.
"(Kaže Cvitković da su te tablete super, a Jani je to puno lakše piti, nego furadantin, pa se pitam zašto je uopće on bio prvi izbor...)" - moram priznati da se i ja isto ovome čudim. Petra je stvarno teško gutala taj furadantin, a sad uopće ne kuži da joj dajem izmrvljenu tableticu.[/b]
Mi smo samo prvi put bili na Šalati, onda smo prešli kod dr. Cvitković, a svaki se mjesec kontroliramo u Klaićevoj (mislim dajemo urin), inače isto kao neki konzultiramo se telefonski s dr. Cvitković, ako nešto ne štima.
Super za sterilno!!!!!!!Citiraj:
Matea je obostrano III stupanj a profilaxa je isto 1 mg/kg nitrofurantoina (uzima kapi Urodin).
Glede preporuke za UZV cistografiju- mi smo je dobili u Ljubljani i Austriji a ne u Zagrebu, a u Ljubljani su nam preporucili dr Cvitkovic s kojom i suradjuju. Glede strucnosti- saznali smo da je ona najmladji docent, uskoro i profesor, u Hrvatskoj, zena predaje na sve strane. Eto tako da smo do dr Cvitkovic dosli preko Ljubljane, nazalost tek nakon iskustva sa Šalate. Osim toga ono sto se meni svidjelo da ona ponudi sve opcije, rastumaci prednosti i mane svake metode- ona ne forsira UZV cistografiju niti ju je ona izmislila, problem je da u Hrvatskoj treba dulje vremena da se neke stvari prihvate a da ne govorimo o taštini mnogih nasih lijecnika....
A sto se tice Furadantina mi smo u pocetku uzimali vise, koliko se sjecam 2 mg/kg, a kada se stanje ustabililo manju dozu- oko 1 mg/kg. Krvnu sliku i jetrene probe vadili smo tek nakon 6 mjeseci zbog profilakse. Dr Cvitkovic kaze da su to male doze i nisu potrebne cesce kontrole i pikanje djece jer tek nakon duljeg davanja mogu nastati promjene. To su nam rekli i u Ljubljani
Imate obe metode jako dobro opisane, uz navedene prednosti i mane svake, na web stranici poliklinike dr.C.
upravo to i ja govorim.Citiraj:
Osim toga ono sto se meni svidjelo da ona ponudi sve opcije, rastumaci prednosti i mane svake metode- ona ne forsira UZV cistografiju niti ju je ona izmislila, problem je da u Hrvatskoj treba dulje vremena da se neke stvari prihvate a da ne govorimo o taštini mnogih nasih lijecnika....
Nije stvar samo dr. B koja ima direktne financijske koristi, ostali doktori su nezainteresirani za ono sto je van njihovih mogucnosti.
Mene jako smeta sto mi mogucnost uzv cistografije nije nitko nikad na Salati spomenuo. Pa nek sama odlucim hocu li platit tu pretragu ili ne. Ja znam da su to minimalna zracenja (na mcugu), al ako mogu izbjeci zraciti svoju malu kcer i njene jajnike i zelim to, zasto mi se ne omoguci informacija o tome?
Isto tako, ne vjerujem da ce ti na Salati reci da npr. u Klaicevoj operacije danas vecinom rade endoskopski, a ne klasicno (rezom).
cure zlatne ste! :* hvala na info i razmišljanjima o uzv-cistografiji, sad sam sigurna da sam donijela dobru odluku.
operacija - o tome uopće nisam razmišljala. ja sam vječni optimist i jednostavno vjerujem da će reflux nestati sam od sebe. ali kad smo kod toga, pitanje: u kojoj dobi najčešće liječnici odluče da profilaksa više nema smisla i pribjegavaju operaciji? pace, na šalati operiraju klasično rezom?
Navodno nakon 2. godine kada pretpostavljaju da je s razvojem tih organa učinjeno sve da se refluks sam ispravi ili ukoliko dodje do povećanja stupnja refluksa ili do izravne ugroženosti bubrega (npr. stalnim infekcijama), u tom slučaju operiraju bez obzira na dobCitiraj:
vjerujem da je tu pristup individualan. Nama je dr. Cvitkovic bila rekla da cemo vidjeti nakon DMSA i kako bude reagirala na profilaksu. Scintigrafija je pokazala odlicne rezultate i mi bez obzira na 3. stupanj za sada i dalje imamo konervativno ljecenje. Da su rezultati scintigrafije bili losi vjerojatno bi razmatrali opciju operacije.
Endoskopsku operaciju mislim (ali nisam sigurna) rade samo u Klaicevoj. To je "njihov izum", oni su to uveli kao praksu i znam da se time jako ponose.
Jučer sam kupila CranActin sirup za Mateu. Pedijatrica nam je rekla da se o doziranju savjetujemo u lijekarni. Magistra je odmah zvala dobavljača i rečeno nam je da se mogu piti od rođenja, osim kada je istodobno na antibiotcima, te da bi doziranje s obzirom na njezinu kilažu (5 kg) bilo 2 X po 1 ml. Pročitala sam stare postove o toj temi i mislim da je to previše s obzirom na vaša iskustva :? :? :?
Mi dajemo Emi od kad je krenula "prica" ca e.coli 1ml Cranactina samo navecer, a tada je imala 7mj i cca 7kg.
Dok je bila na profilaksi Sinersulom koji smo davali navecer, Cranactin smo davali ujutro isto 1ml.
danas sam dobila Ninur 10mg
Please, kako se to daje?
rekla mi je otopiti u vodi i ponuditi za piće...
topla/hladna voda? :?
cure, iskustva!
thanx
[quote="Pina"]Mi dajemo Emi od kad je krenula "prica" ca e.coli 1ml Cranactina samo navecer, a tada je imala 7mj i cca 7kg.
Dok je bila na profilaksi Sinersulom koji smo davali navecer, Cranactin smo davali ujutro isto 1ml.[/quote
Hvala. I mi smo razmišljali o davanju 1 ml samo ujutro jer je navečer i onako gnjavimo s Urodinom. A ova mi se preporuka stvarno učinila pretjerana! Rekli su mi da sok razrijedim u vodi pa dajem žlicom. Nadam se da će nam pomoći.
Samo da prijavim kak je naš nalaz sterilan, iduća kontrola je za tri mjeseca i moramo dogovoriti MCUG. Tko zna kad radi dr. Batinić na Šalati (znam da je srijedom, ali nisam sigurna za vrijeme)?
Super za sterilno! :D Mi idemo sutra.Citiraj:
MalaSirena prvotno napisa
Dr.B. sam imala prilike vidjeti jedan utorak u onom terminu informacija na odjelu.
Čestitam za sterilno!!!Citiraj:
A ono iduća kontrola za 3 mj. ljuta sam... tako je i nama bilo za 3mj pa je dobila upalu... a mogli smo je spriječiti :cry: na vrijeme...
I još sam ljuta na Šalatu jer su mi dali da je liječim Ceporexom i rekli neka dođem za mjesec dana na Šalatu... _MOLIM!!!!!!!!!!!!! A kontrola??? i točno osjećam da nije brošla bakterija, baš njih briga
a trebala bi za 2 tjedna na cijepljenje: cijepljenje + pad imuniteta + urinoinfekcija=baš im hvala!
I opet sam ljuta na Šalatu jer sam pitala doktora zašto ona tako dugo pije sinersul, pa mi je rekao dok djeluje je dobro... drugim riječima, dokne dobi upaluje dobro :evil:
a tako smo dobro napredovale
a svaka upala znači... i previše toga lošega...
a MCUG, meni su rekli da se naručim i uputili dr.Batinić u srijedu, pobjegla sam iz bolnice :D malo sutra...
ja se tamo više ne vraćam...
javim se s vijestima, sad idem nositi urin na analizu, i naručili smo se za ultrazvučnu cistografiju u 5.mj., nadam se da će od sad biti sve dobro... :love:
MM ne vjeruje u UZVcistografiju:/ , ali također ne planiramo niti dijete ostaviti u bolnici. Budem vidjela kak će to ispasti.
Meni je super što on niti jednom, osim prvi puta, nije imao upalu, a ovo što je oko nove godine imao bakteriju u urinu tumačim time što je imao kozice, jer je nakon toga opet sterilan.
Mozes mi molim te objasnit to da TM ne vjeruje u UZV cistografiju?
Moja su iskustva sa Salatom isto losa - povrsno i manjkavo, samo kontrole, a nitko ne reagira na hrpu urinoinfekata... na MCUGu se nije nasao refluks, a nasao se cistografijom. Da ne govorimo o zracenju kojeg kod uzv c. nema...
kontrola vam je za 3.mj....
do sada svi nalazi su nam bili STERILNI i dao nam je kontrolu za 3.mj., a trebala bi biti svaki mjesec, eventualno dva...
imali smo najblaži oblik urinoinfekcije, lijevi bubreg nam je već malo oštećen, i sad bi ja trebala zatvoriti oči jer je zbog predugog korištenja sinersula i neredovite kontrole dobila još jednu upalu, koja btw. šteti bubrezima, pojačava opasnost od srčanih bolesti, tlaka i pobačaja, a da ne govorimo da učestalost urinoinfekcija znači da se radi pogodno tlo i da su u budućnosti i bez refluksa one češće...
samo pripazite na tih 3.mj... i ne razumijem zašto oni rade samo na liječenju, a ne na spriječavanju... pa manja je štetnost ako amo 1 u bolnici, a ne dvaput ili ne znam koliko puta...
ljuta sam... što ne mogu ispraviti učinjeno...
pa možda budem primjer drugima da ne pogriješe kao ja...
Mi smo u upale isli pod sinersulom, al nam nisu terapiju mijenjali. Nego: kontrola za mjesec dana. :x I tako tri puta, lipanj, srpanj, kolovoz.
Kad čitam ovo što se vama događa, čini mi se da imamo dosta sreće :/
Malasirena, to sam i ja govorila! do nedavno...
a šta vam je profilaksa?
pace, grozno, što ćemo s njima :evil: ?
Jutros provjereno: dr.B. je u ambulanti srijedom 12-14Citiraj:
adrijana66 - ja sam ninur usula u žličicu, dodala malo vode (hladne, ali mislim da je svejedno) i tako dala petru.
malasirena - super za sterilan nalaz! ja sam prošli tjedan dogovorila mcug, ali nisam ni tražila dr.b. sestra mi je upisala termin ( tek 31.5., ali ću ga i tako otkazati jer sam se odlučila ići na uzv-cistografiju).