Jako puno strana i sukoba među njima od kojih mnogi korijeni datiraju puno dalje od novije povijesti.
Printable View
Ona najgrublja podijela muslimana je prije svega na sunite i shiite do koje je došlo ubrzo nakon smrti Muhameda u svađi oko njegovih nasljednika. Čnjenica jeste da su suniti sa 85% svakako najveća grupacija unutar Islama. Ali i među samim sunitima postoje razlike odnosno grupacije, njih 4 glavne koje su se počele izgrađivati još između 8 i 10 stoljeća i još niz ostalih prema kojima se orijentiraju građani, ili čitave države. U Sirji, Egiptu, južnoistočnoj aziji, kemenu dominantna je npr. Schafiiyya škola. Itd...
Ne, nije im svima cilj unistiti ISIL, nazalost. Problem je puno kompleksniji. Koliko sam skuzila, citajuci njihove vijesti, nisu tu samo Kurdi, Aasadovci, Isilovci.. Tu je prisutno mnogo podskupina, grupacija, manjih teroristickih organizacija i slicno, doslovno se bori svatko protiv svakoga. Dosta tih skupina priseze vjernost Islamskoj drzavi, kao npr.ona skupina iz Sinajskog vilajeta koja je ubila Tomislava Salopeka. Gledala sam jednu reportazu o Sirijcu koji vec godinama zivi s obitelji u jednom izbjeglickom kampu. Starije dijete mu je tu provelo djetinjstvo, a mladje se rodilo. On nema za koga da se bori i ja ga razumijem. Kako se pridruziti jednoj strani, a protiv tebe je desetke drugih skupina, koje se jos uz to i same medju sobom bore. Shvati da se tamo ne odvija klasican rat. Shvati da su oni nekada tamo mirno zivjeli, imali svoje domove, obitelji, prijatelje, poslove, zivote, a sada svaki dan prozivljavaju ono sto je Pariz dozivio neki dan. Ja ne bih htjela zivjeti u takvoj zemlji, niti to zelim svome muzu i svojoj djeci. Ma ne bih htjela zivjeti cak niti u susjedstvu takve zemlje.
Bas tako, rehab. Niti je tu rijec o nekakvom klasicnom ratu niti postoje jasno definirane strane s jasno definiranim ciljevima niti je rjesenje te situacije jednostavno.
Smatram porazom da se tek sada svijet ujedinio (čak i s Rusijom) oko toga da pobijedi IS.
Sav onaj genocid nad Jezidima i odvođenje djece za seksualne robove, priče toliko monstruozne da čovjek požali što postoji, nisu bile dovoljne svjetskim velesilama da nešto poduzmu. Sada kada se neprijatelj drznuo doći na Stari kontinent njih dvadeset će pokazati svoju moć. Ujedinjuje se čak s prezrenim Putinom da se pokaže kako su svi zajedno kad treba. Neprijatelj je jasno zna se tko. Radikali islamisti iz Sirije. Ljudi od 16, 20, 25 godina. Većina koji su i moji vršnjaci. Oni su proteklih 20 godina bili gdje? Odgajao ih je tko? Je li društvo bilo briga u što će se pretvoriti djeca koja žive teror i rat svaki dan? Ignoriralo ih se i njihove tragedije jer su daleko tamo. S tim se ne treba opterećivati jer samo budemo zlovoljni, a imamo i svojih problema. Danas ti ljudi, do jučer djeca, su konačno na skroz poludjeli i dižu se u zrak. Mi ih zovemo monstrumima. Pritom ne gledamo monstruozne uvjete u kojima su rasli.
I ne. Neću zapaliti svijeću za Francuze. Da, to su nevine žrtve.
Neću ni za Ruse koji su poginuli u avionu. Isto nevine žrtve. Zapalit ću je za teroriste; nijeme i nevidljive žrtve za koje nitko nije mario dok su bili živi, a kada su umrli onda ih se prekrižilo kao monstrume, izrod ljudski. A oni su zapravo posljedica ignorancije društva 20. i 21. vijeka. Društva koje je povlačilo političke poteze, bombardiralo i pričalo nonšalantno o kolateralnim žrtvama. Koje su kroz odrastanje bile žrtve raznih propaganda i religijskog fundamentalizma.
Žrtve koje će biti i mnogi nedužni ljudi koji sada prolaze balkanskom rutom, posebno ako nacionalisti pobijede u svojoj galami.
Gledam sliku djeteta koje sam nasumično izvukla s tražilice i što mu mogu kao pesimist u mislima poručiti?
"Domaći će te vrijeđati, tvoji će ti puniti glavu dogmama i besmislicama, u školi i na ulici ćeš biti marginaliziran. Prijeko će te gledati. Ali ne daj se. Odluči čvrsto da nećeš nikada poželjeti osvetiti se na ulicama, u gomili. Ono što moraš je - pokazati da si jednako dobar, vrijedan, da znaš i možeš. Upiši školu. Uči. Budi netko."
Almuhamed je prije 16 godina bio dijete. Moglo se. Društvo je moglo pomoći mu da izraste u dobrog čovjeka. Jedina razlika između njega i mene je ta što sam ja imala bolje uvjete.
Imas point, zutaminuta.
I ja se slažem da je point tu.
O tome smo i pričali stalno na onoj drugoj temi, ako nekoga guraš na margine društva, u dijelove grada gdje je najmanje vjerojatno da ćeš ga sresti, i otpočetka ga učiš da su on i njegovi manje vrijedni, nužno zlo, koje eto trpiš u svojoj zemlji zbog nelagode u želucu kad se dosjetiš kako je uopće došao tu, onda čemu se čuditi u što izraste...
ZaraMia je pisala o "invaziji muslimana".
Nije pisala o šiitima, sunitima i frakcijama unutar sunita.
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net...c0&oe=56B4F392
Nikada mi nije palo na pamet izjednačavati muslimane (mnogi su mi prijatelji) sa ovim zlom ISIL-om i njima sličnima. Pa oni ubijaju i "svoje" muslimane, ako nisu dovoljno radikalni i spremni prihvatiti njihove teze... Ali da treba poduzeti radikalnije mjere u borbi protiv zla koje je kročilo i među nas, svakako treba.
Ma dobro neću više pisati niš , nema tu svrhe nikakve. Laku noć
Poslano sa mog C6603 koristeći Tapatalk
a zašto brisati post za koji se dobio ban?
zašto da svi ne vide dijete s rukom u staklenki pekmeza?
...
Možete nastaviti raspravu.
eto ti ga na,morala sam zaspat na kauču kad je najnapetije :kokice:
što se tiče ovih 2gih generacija po EU, mislim da sam već na onoj temi/anketi o izbjeglicama pisala u koliko sam navrata doživjela da mi Francuzi samoinicijativno ničim izazvani krenu pričat kako imaju problema s "njima" (oni su nam iskrivili jezik,to nije Fr što pričaju, ne žele radit itd itd), u 3god bliskog rada i priče sa puno njih doživjela sam ih ko' velike nacionaliste...u Parizu kad izađeš iz metroa u neke rubne arondismane/predgrađa kao da si u drugoj državi,to su baš doslovno geta...i onda naravno kao što je rekao onaj stručnjak za terorizam (netko je linkao članak), takve su sredine plodno tlo za ispiranje mozga i regrutiranje ekstremista...
Točno, ja pišem o njima, jer mislim da neke stvari nisu posve jasne.
Ova slika i poruka koju si linkala samo je mali fragment stvarnog problema kako to obično biva sa populističkim porukama i parolama kojih ima i sa jedne i sa druge strane.
Na žalost mnogi misle i za prvu sliku da su to pravi predstavnici kršćana i da se bore za pravu stvar. Mnogi od njih nisu u klanu, ali su njegovi simpatizeri tzv. spavači dok ne postane gusto i ne dođe vrijeme za oprijedljenje, kao što to obično biva u ratovima, prosvjedima, demonstrancijama i slično. Jedanko je i sa nacističkim i hejterskim organizacijama od kojih samo njih 15tak je na pravosudnoj crnoj listi, plus još svi oni sa doktrinama na granici. KuKluxKlan kao "američki partner" u USA egzistira aktivno unazad 150 godina, čija aktivnost pobjedom Obame bilježi svoje buđenje i modernizirano ruho.
Zbog čega bi taj više manje poznati i prirodni tok i sa stanjem na Bliskom istoku i među muslimanskom vjerskom populacijom bio sad najednom drugačiji. S time da u usporedbu onoga što piše u Bbliji i onoga u Kuranu ne bi ovdje uopće ulazila.
Drugim riječima, u velikoj slici, nema razlike. Stvar je samo percepcije, tko ne vidi šumu od drveta, ili drvo od šume.
Osim toga u Siriji se službeno vodi građanski rat, a neslužbeno i vjerski. Pored stanovništva koje se dijeli na Alavite, Shiite, Kršćane i Kurde, učesnici u ratu Asadova vlada, Hisbolah, nekoliko opozicija, alQaida i ISIS. Situacija je daleko složenija nego što su ikad bili recimo Balkanski ratovi, a koji su bili priprema terena i za prvi sv. rat, i već sada se prelijeva izvan svojih granica.
S time naravno ne tvrdim da postoje osnove za treći sv. rat, mislim da je situacija treutno još miljama daleko od toga, a opet dovoljno sazrela da i Obama i Putin oko ove stvari spuste konačno svoje osobno bazirane tenzije.
Ta slika poručuje da nisu svi muslimani isti, točno ovo što i ti raspisuješ, ako dobro razumijem tvoje postove.
Neovisno o tome, iz iskustva života na Balkanu i sama znam da nisu. I smatram da je post u kojem je ZaraMia koristila izraz "invazija muslimana" trebao upravo takvu sliku kao odgovor. Doduše, istina je da to nije doprlo do nje, kao što smo vidjeli iz daljnjeg tijeka rasprave.
Nisam vidjela što je napisala i zbog čega je točno banirana, nije me bilo čitav dan za kompom.
Stvar je kompleksna, i da prelila se i do nas, pa su mi stoga donekle jasni strahovi ljudi. Stvar je u tome što nitko ne može predvijedti daljnji razvoj događaja.
Suniti su recimo većinska vjeroispovijest u Siriji, i za njih Alviti vrijede kao heretici. Asad je Alavit, tj. pripadnik jednog od četiri vjerskih plemena unutar Alavita. Alalviti prema procijenam čine nekih 6% ukupnog stanovništa u Sriji, zajedno sa shiitima oko 13%. Isis je ekstremistička teroristička grupacija koja dolazi iz redova Sunita.
Etnički stanovništvo se unutar Sirije dijeli na sirijske Arape, Palestince, Asirce, Turkemene koji su opet razdijeljeni na različite religijske zajednice među kojima su najbrojniji u Siriji Suniti, oko 70%. Prema svojoj vjeroispovijesti Kršćani, Drusi, Alaviti i Šiiti su u manjini. I pored toga su to još i etnička skupina Kurdi čija priča je opet izolirano promatrano specifikus sam po sebi.O Njima čak i ne postoje precizni podaci koliki im je broj u svijetu, radi se tek o grubim procijenama, oko 30 miliona. Kurdi nemaju svoju državu, ali imaju velike pretenzije osnovati jednu unazad jednog stoljeća. Kurdi su u Sriji najveća manjima.
Nitko nije cijeli dan za kompjuterom ali post na koji sam reagirala nije obrisan:
Mislim da je ban dobila za post u kojem pojašnjava kako i zašto joj se ne sviđa "ta njihova vjera" (islam općenito).
Bila je eksplicitna i jednostavno je prešla crtu, koliko sam vidjela.
Zelim samo uputiti sluzbenu notu nezadovoljstva.
Jos sam pod dojmom sinocnjeg izljeva mrznje, i dok sam napisala post sve ste obrisali i zakljucali. Nisam zadovoljna :mrgreen:. Radije volim kad se vidi s kim imamo posla.
No, dobro, razumijem i prihvacam. :yes:
Bilo je to jaaako, jaako daleko od "presla je crtu". :maybeeventrol":
Na temu plakanja za žrtvama sličnih pokolja: http://www.index.hr/vijesti/clanak/
Mogu samo reći, što se tiče Njemačke, svi Njemački mediji su taj dan izvještavali o terističkom napadu u Bejrutu.
Osim toga nadam se da je jasno zbog čega ova posljednja reakcija na teroristički napad u Parizu.
Niti za terorističkog napada ljetos u Tunisu na mahom Europske turiste, većina žrtava su bili Britanci, nije se izvještavalo čitav dan iz minute u minutu.
Ispada da je život bijelaca vredniji od života svih "obojanih".
Ja sam post vidjela, i da, Danka_ ga je dobro sumirala.
Ginger zadrava je radoznalost, ali to sto je napisano ti zbilja ne treba. Mislim da te poznajem. Samo bi se nanervirala, ja jesam.
Mene više zanima što su odbrusile apri i čoksa :)
Nego, mene zanima zašto sigurnosne službe ne privode imame koji pune glavu mladima da je džihad vrijedniji od hodočašća. Čim krenu s tim pričama, jasno je kamo vode. Ne razumijem zašto se čekaju ovakve katastrofe da bi se onda hvatali počinitelji...
pa nisu one banane - tu ti je što su rekle
http://forum.roda.hr/threads/89156-G...opis-na-forumu
:)
Kako ti moze tlak dizati javno izrazavanje solidarnosti, sucuti prema zrtvama? Jasno mi je na sto ciljas, ali vratil bih se na post od vertex. Nego, ispada da su teroristi bili sasvim solidno integrirani. Ovaj imao popularni kvartovski kafic.
Empatija nikad nije licemjerna.
Možda ne znaju za drugi teroristički napad, ali iskazivanje empatije na bilo koji način - nije licemjerno.
Naravno da su bili integrirani, što god smatrali pod tom integracijom. U Njemačkoj prema procijenama ima 43000 Islamista. Do sada je spriječeno 12 većih terorističkih napda u Njemačkoj..
Niste razumjeli najbolje, a istina, nisam se najbolje ni izrazila u tom postu.
Nije li licemjerno da je Facebook stavio mogućnost stavljanja samo FRA zastave, ali da nekih drugih država tamo nema, a pretrpjeli su iste ili gore napade? Može se dogoditi da neki korisnik Facebooka ne zna šta se u svijetu događa i da trenutno susosjeća sa FRA jer je to medijski puno bolje popraćeno kod nas, ali od Facebooka nije fer što ne poštuje jednako i neke druge države.
Zuckerberg je to dobro objasnio http://indianexpress.com/article/tec...-other-places/