Ja svoje biljke na vrtu stitim sa otopinom mlijeka, vode, ulja i sode. Jucer sam spricala i navodno mice usi, plamenjacu i dohranjuje. Danas cu mozda obići da vidim kako se drze nakon spricanja.
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
Printable View
Ja svoje biljke na vrtu stitim sa otopinom mlijeka, vode, ulja i sode. Jucer sam spricala i navodno mice usi, plamenjacu i dohranjuje. Danas cu mozda obići da vidim kako se drze nakon spricanja.
Ovo u teglama je drugačije. Ako zalijevam s nečim što nije voda zemlja kao da se ukiseli. Ne znam kako bih opisala.
Uvijek si zamišljam kako bi bilo u slučaju neke havarije, da mi život ovisi o vještini uzgoja (kao frajeru iz Marsa). Mislim da se ne bih dobro provela.
Ovo ne zaljevas nego spricas po liscu. Kuhinjski prozor nam je idealan za uzgoj tih sitnica jer sunce dodje tek popodne ;)svladat ces to. Ja se nikada nisam vrtom bavila a ove godine mi vrt vise nego lijep. Samo cekam suncokrete da procvijetaju, oni su za moj gust.
Imam avokado čiju sam košticu porinula u teglu s jednim starim puzavcom,i nakon više tjedni je izbila biljčica. Več sam i zabila za njega...Sad je to šiba od više metar,sa par listića na vrhu. Kak izbiju novi tak stari otpadnu.
Danima se spremam presaditi ga...strah me da mi ne propadne...el ga mogu van,kakve uvjete voli?
Nisam još ništ čitala o njemu..ima ko iskustva?
I da se pohvalim...ove godine nam adam ima pet cvijetova. Veli svekar da nikad nije imal tolko odjednom...ovaj je star četri god. Baš je lijep,a kako tek miriši!
Adam miriši?
jelena, mislim da ne. Trebaju biti tropski uvjeti, valjda.
Kris kako idu omjeri za to mlijeko ulje itd?meni ljsne usi napale mini surfiniju brutalno, prskala sam nekim prirodnim sredstvom na bazi timijana i nije nimalo pomoglo
žužy, mi smo imali avokado koji je tako narastao usput jednom
tad smo živjeli u Zagrebu, ljeti je bio na terasi na sjevernoj strani (sjever-sjeverozapad), zimi na stepeništu, u možda 4-5 godina narastao je visok metar i pol.
Onda smo ga presadili u vrt u Splitu, i tu je preživio još 2 godine, narastao u pravo malo stablo, jako je bio lijep.
I onda je crko. I nitko se ne sjeća šta mu je u biti presudilo, tako da ne znam puno više o tome reći. Možda mu je ljeti bilo presuho, možda mu se bura nije svidila... ne znam. Šteta, al eto.
Što radite s biljem koje više ne želite, a preneugledno je za nekome pokloniti?
dodjem ovdje pitati, a vidim da ima i drugih s istim problemom :(
imam neku travu u tegli, dvije stabljike prepune sitnih crnih usiju
pored nje surfinija, vidim da su se usi preselile i k njoj, na strani gdje je trava
prvi poriv je bio sve baciti
ali mi je zao
jel koristila neka od vas kakvu kemiju?
Osim mrava. Imala sam najezdu neki dan i nije ih pola boce zaustavilo. Nisam ga isprobala na biljkama. Isprobala sam neki od aromatice na bazi buhaca.
e.
lani mi ga donila svekrva, i bio je super, bezbolno riješio stvar.
ove godine sam ga kupila, nasprejala, i ostavio mi je kao opekotine na lišću (na kamenom cvijetu i još jednom sukulentu)
i sad se ne usudim opet s njim prskat
je li moguće da je bila stvar u nekakvoj kombinaciji tipa biokill + sunce, da nasprejam navečer?
ja obilno naspricala pa sta bude ... :fige:
Moguce. U biti biljke se ne vlaze usred dana. Probaj na par listova koje mozes lako otkinuti.
kaj nije maćuhicama sada prevruće?
Ne znam. Pisalo je na ambalaži da ih se sije u ljeto, onda cvjetaju u kolovozu. Nisu na suncu, držim ih na polici u sobi.
mislim da im je i u sobi vruće. one najbolje cvatu u proljeće i jesen kad nema vrućine.
ja bi ih sijala sredinom 8 mjeseca da su ti krajem 8. ili početkom 9. za sadnju ...
i meni su maćuhice zimsko cvijeće, cvjetale su mi od jeseni pa negdje sad do lipnja, kad su krenule velike vrućine, sve su povenule, iako su bile u hladu. Susjeda ih ima puno i u dubokoj su hladovini, one u ogromnoj posudi joj se još nekako drže, a u manjim posudama su već povenule.
nisam ih sijala nego su kupljene već narasle.
nego: imam jedan osteospermum, stoji na mjestu gdje ima dosta sunca, ujutro do 10 i popodne od 15 do večeri, zdrav je i lijepo raste, ima puno pupova ali nekako ne vidim baš cvjetove. Par pupova se otvori ali ne do kraja, na početku bi ih rastvorio u velike cvjetove, a sad su nekako mali, za dan-dva prođu. Očekivala sam da ću dosad imati veliki rozi grm, a ne zeleni. Prihranjujem ga svako 7-10 dana hranjivom za geranije, kad i njima dodajem. Šta mu je i šta da mu radim?
klinčeki mi se suše :(
na ogradi balkona su, neki krenu cvatu i ocvatu, drugi krenu cvasti, i odmah se cvijet osusi :(
bojim se da ih ne natopim previse, pa sam ih mozda premalo zaljevala?
kako vi hendlate klinčiće?
Tek sam ga nabavila pa ću vidjeti. :)
Kako znati gnjili li korijen od previše vlage, ili od bolesti?
Pelargonija mi gnjili, a čitam znaju je napasti neke bolesti.
ak misliš da truli, odrezi zdravi dio i ukopaj ga u zemlju, trebalo bi se brzo skorjenit, drži je u hladu
Napravila i opet ugnjililo.
nema dovoljno sunca, nije pelargonija za hladovinu, to je biljka koja najbolje uspijeva tamo di je sunce prži nemilice
Bila je na prozoru gdje sunce kad dođe popodne zaprži jako. Druge dvije pelargonije se za sad ok drže.
Dok se zakorijeni treba bit u hladu a onda u przionu, ti nemaš balkon?
Ne.
Ništa od maćuhica. Definitivno. Uopće ne uspiju razviti korijen. Biljčica se izduži i finito. A tako sam se veselila da ću imati pun prozor cvijeća taman poslije poroda.
Usto, suši mi se još jedna biljka, koja je ranije lijepo cvala, i uspijevala u hladu moje sobe, dok je nisam na dva dana prenijela na prozor, na sunce, misleći da će to potaknuti novo cvjetanje, ali figa. Pogledajte.
Da otkinem listove koji izgledaju kao da ih je mjestimice nešto spržilo?
Otrgni i stavi u polu hlad sve skupa
Jesam. To je sad ficlek prst dug. Teško da će se uspjeti izboriti.
Nego, da ostavim karanfil da odcvate i pređe u sjeme (kao kadife) ili da čupam cvjetove (onda rastu novi)?
Saintpaulia ili afrička ljubica ne podnosi sunce. Ti flekovi su prave opekline. Kad ju staviš na prozor, trebaš staviti papir na prozor da direktno sunce ne udara u nju. Najbolje joj je na sjeveroistočnom prozoru gdje sunce prođe rano dok još nije vruće.
Ne moraš ništa trgati, ali skloni u hlad. S vrem2nom će sami uvenuti, tada ih iščupaj.