Pa ne da se ne koristi baš nego se ne koristi uopće jer nije završilo sve faze testiranja i nije odobreno. Ne znam odakle to da ne ovisi o sojevima.
Pa ne da se ne koristi baš nego se ne koristi uopće jer nije završilo sve faze testiranja i nije odobreno. Ne znam odakle to da ne ovisi o sojevima.
Da, piše na zvaničnoj Sanofi stranici da je valjda u trećoj završnoj fazi pred odobravanje i da su navodno preliminarni rezultati jako dobri (ali zavisi od soja, nije tačno da ne zavisi)
https://www.sanofi.com/en/our-covid-...binant-vaccine
Kad ubacim u Google "world vaccination rate" daje mi podatke s "Our world in data": ukupan broj primljenih doza-7,81 mlr. ; potpuno cijepljene osobe - 3,33 mlr.; postotak potpuno cijepljenih - 42,7% Ali piše i da je posljednje ažuriranje bilo prije 2 dana, pa su sad vjerojatno nešto viši brojevi.
Iamš link tu https://ourworldindata.org/covid-vaccinations .
Evo jučerašnji update, baš sa stranice, a ne s Googla: 54.1% of the world population has received at least one dose of a COVID-19 vaccine.
7.9 billion doses have been administered globally, and 27 million are now administered each day.
U prvom članku kojeg sam stavila prošli tjedan, od 18.11. ove godine, piše: 'Proteinska cjepiva razvija nekoliko tvrtki, a trenutno se u evaluaciji EMA-e nalaze proteinska cjepiva tvrtki Sanofi/GSK (Francuska/VB) i Novavax (SAD). EMA provodi takozvanu rolling evaluaciju, odnosno evaluaciju u tijeku provođenja treće faze kliničkih ispitivanja. Vjerojatno će klinička ispitivanja biti uskoro potpuno završena, pa možemo očekivati i skoro rješenje EMA-a za oba cjepiva. Sanofi/GSK provodi kliničko testiranje monovalentnog i bivalentnog cjepiva." EMA je Europska medicinska agencija.
Infektolog Ivic - svi cemo se zaraziti (nije to naravno samo merkelica). Glavna nada i jest da se nece svi istodobno zaraziti...pa nikad nije tako. Al da ce neko human izbjec tijekom zivota gripu il koronu - za to nema osnove misliti. Osim ako nije pripadnik Sentinela stvarno, ne zivi u gradu. Odolijevat ce, a onda ce neka prehlada il nesto, neki pad u imunitetu stvorit rupu pa ce se nalijepit. Ko sto i uspjesan tretman (lijek protiv astme, cijepljenje, op mandula) zakrpa rupu. Vecina ce proc ok, to i rade uspjesni virusi, ne ubijaju sve.
https://slobodnadalmacija.hr/split/d...pameti-1145518
To da cjepivo ne djeluje bog zna kako je, da se izrazim njihovim rječnikom, "narativ" koji antivaxxeri/pandemijski realisti očito prilično uspješno prodaju.
X. Pa vidite Island - ono.... 35 umrlih od početka pandemije, a kod nas 60 plus dnevno. I te kako djeluju... sumnjam da Islanđani imaju drugačiji imunitet - imaju sreće jer su izoliraniji i jer su bili procijepljeni.
Vezano za "nikad bolestan" - Kaaeina djeca i Kaae se cijepe protiv gripe, pa svake sezone kad ih obrišu u nekom infektu, a brišu svakog u sezoni gripe, nađu gripu. Kod nas bi išao narativ "ja i moji nikad gripu" na istu stvar. Njima cijepljenima simtpomi nisu takvi da bi je kod nas proglasili gripom - jer kod nas uglavnom proglašvaju, a ne znaju na razini 0-1, osim za rijetke i komplicirane slučajeve - ko ide na bris za gripu kod nas rutinski, u životu nisam bila.
Eh da i kako kod takvih uloviti pozitivan test. Ono svakodnevno smo svi okruženi gomilom ljudi, realno svaki dan je jednako potencijalno opasan jer je oko nas puno zaraženih, čovjek se osjeća dobro i zdravo, nema baš nikakve simptome. I kako uloviti ? Nikako.
Nema toga tko će ti plaćati testove non stop da se možda proba uloviti, naravno kad čovjek ima simptome, makar blage onda se već može lakše izvest testiranje. Barem u kućnoj radinosti. Iako imam dosta prijatelja kojima je taj kućni bio negativan, pa tek PCR pozitivan.
Oni su zaista u drugačijoj poziciji zbog svoje geografske izoliranosti. Naravno pomogla im je i procjepljenost.
Spominjući Sentinele, sjetila si me članka kojeg sam čitala nedavno, o tome kako je Palau potpuno procijepio protiv koronavirusa 99 posto stanovništva iznad 12 godina, a nije jedina pacifička država s visokim postotkom https://vijesti.hrt.hr/svijet/mala-p...ida-19-3187888
Naravno, njih ima malo (oko 18 000), pa je i lakše to dostići, a i oni su neovisna država u slobodnom udruženju s Washingtonom, pa imaju pristup masovnom programu cijepljenja protiv Covid-19 Sjedinjenih Država, poznatom kao Operacija Warp Speed (OWS) (upravo doznala u ovom članku https://net.hr/danas/svijet/korona-f...5-0242ac130039, bila znatiželjna kako to da su tako dobro procijepljeni pa doznala).
Ipak, moj favorit je Butan :mrgreen:https://www.tportal.hr/vijesti/clana...atska-20210728 Ne samo što su procijepili ogroman postotak stanovništva (u čemu smo im i mi pomogli donacijom), nego su kod prve doze čekali i povoljan dan budističkog kalendara koji donosi puno sreće :yes:. https://www.dw.com/hr/cijepljenje-u-...87u/a-56448844
No oni su i "jedina zemlja na svijetu u kojoj je ljudska sreća važnija od ekonomskog rasta. U butanskom Ustavu piše da se sreća mjeri kao bruto nacionalna sreća. Indeks nacionalne sreće je uveden službeno 2008. godine. (...) Posljednje ankete su pokazale da je 90 posto Butanaca djelomično, pretežno ili potpuno sretno. " :zaljubljen:
Dok nam omikron grabi naprijed, korisno mi je podsjetiti se da ima i zemlja u kojoj mjere bruto nacionalnu sreću. Pomaže, diže imunitet :ghug:
Ps. A Ivić je zapravo dobar komunikator, na svoj "driti" i neuglađeni način. Ponekad treba skinuti i rukavice. A on zaista i je u ringu i ne čudim se što ga žuljaju.
"Narativ" se vrlo, vrlo koristi u komunikacijskim strukama, što samo pokazuje i da antivaksersko/ pandemijsko realistični/ you name it narativ nije slučajan i proizašao "iz naroda". Ili, što bi onomad rekao W. Churchill: "Ne daj dobroj krizi da propadne":
A glede djelovanja cjepiva, čak i da nisam pročitala nijedan članak/ studiju o lakšem preboljevanju zaraze koronavirusom kod cijepljenih i manjim rizicima (naravno, statistički), a i vidjela/doživjela u svom okruženju, uvijek bih radije vrapca u ruci, nego goluba na grani.
Mislim, ja prva nisam anticovidvaxer - pa i oni su sami rekli da cjepivo ima manju učinkovitost s deltom, što ne?
Od prvotnih cjepivo djeluje oko 90% mislim da su s komentirali da je s deltom palo na nekih 60-70%? Ali da i dalje štiti od težih oblika
Kaae, možda su kod vas testovi jeftiniji, kod nas baš i nisu toliko jeftini ...
Ja sam do sada potrošila najmanje 1000kn na testove... (+ bilo je još testiranja i na uputnice)
Sad samo testiram ako imamo simptome, a to se zaredalo zadnja dva mjeseca (prehlade? tko će ga znati... bili i na PCR isto negativni...)
Ako mi ovdje koje stvarno provodimo mjere, cijepljene smo i djeca nam (ja dobila datum za booster:trci:), radimo online, ne vozimo se javnim prijevozom, ne možemo se stalno testirati nakon svakog kontakta, ne treba se čuditi ako se drugi uopće ne testiraju.
Učinkovitost cjepiva naravno opada i s protokom vremena od cijepljenja, a i s pojavom novih varijanti. Tako da se postotci razlikuju ovisno o vremenu cijepljenja, vrsti cjepiva, dobnoj grupi, ovoj-onoj grupi, vjerojatno i prema famoznom "imunitetu" (makar ja mislim da je u slučaju koronavirusa imunitet mitološko biće poput jednoroga i da vrlo često ne znači ništa). Sjetimo se samo koliko smo puta pročitali sintagmu "bio je sportaš, ultramaratonac, fit skroz itd.", još od onog Talijana skroz na početku epidemije, mislim u Lombardiji, koji se jedva izvukao, te se svi čudili jer je bio, mislim, maratonac. Moje, opet vrlo laičko mišljenje, zasnovano na ničemu osim na razišljanju (pa stoga i moguće potpuno krivo) je da krajnosti na obje strane nisu predobre za lako preboljevanje i da je itekako moguće i realno da nekome "preutreniranom" organizam bude čak i u većem stresu od "kaučara" koji nije nešto ozbiljno bolestan.
A i glede cjepiva i svega oko pandemije, mišljenja sam da smo u trenutku u povijesti u kojem se nešto događa u realnom vremenu i stoga je sasvim očekivano da se spoznaje mijenjaju ne samo svaki dan, već i svaki sat. Tu se ne slažem s onima koji dokaze "velike zavjere" nalaze u mijenjanju spoznaja, stavova, preporuka, iskustava itd. Meni bi bilo vrlo sumnjivo da se ne mijenjaju i više bih zavjeru vidjela onda. Kako ono bješe - stalna samo mijena jest....
I da, opet potpisujem vrapca u ruci, meni draži od goluba:-).
Pa da, Vrci, ali bolje je imati i manje efikasnu vakcinu sada i odmah dostupnu, nego super efikasnu ali gotovu za tri meseca a dostupnu za šest.
Kakva ti je korist od nje ovde i sada?
Mi smo svi znali da je Sinofarm manje efikasan, od starta je Kina dala takve podatke i prognoze, ali to nam se nudilo i to su svi koji su bili najizloženiji i najosetljiviji i uzeli. I verujem da je ta vakcina i provukla MM-a kroz celo drugo polugodište, uz KN masku. Ako ništa kupila mu je peace of mind bar na par meseci, da se ne nervira što je on kontakt maltene svaki dan.
Naravno da treba biti svestan i ograničenja vakcine i ne treba je hvaliti bez mere, ali ne treba ni odbaciti nešto što je efikasno recimo 50% kada ti je alternativa 0% zaštite...
Svi moji su uzeli buster Pfizer nakon Sinofarma, ali neću reći da su dobili kinesko đubre nego je dobro što su bar nešto mogli da dobiju, ima ko nije dočekao ni tu kinesku. Tako isto mislim i o ovim vakcinama naspram tih novih poboljšanih. Kad dođu, dobro došle, do tada ne treba stare odbacivati.
Da, Primorac je dao jedan dobar intervju nekad davno, u kojem je rekao da je svako cjepivo jako dobro cjepivo, u smislu da je puno bolje cijepite se nego se ne cijepit. Baš je to lijepo bio objasnio - ali tko bi to sad našao :)
Test u dm-u ili ljekarni je 31 ili 32 kune... ljetos kad su stigli cijena je bila 54 kn po komadu a zatim se postupno spuštalo... Mogli bi biti jeftiniji, istina ali koliko si ti testova napravila...?
Mozda ovo uopce ne bude stitilo od omikrona, al sad se bije bitka s deltom. Kad dodje omikron, hopefully ne ranije od tipa sijecnja/veljace da budr dominantan, tad cemo vidit sta ce bit
Ma dobro je, ali već je prošlo koliko dana od delte, a nije bilo ni riječi o tome da bi ga se prilagođavalo
Mislim, samo komentiram
Moji idu sutra po 3.dozu, oboje Pfizer, mama nakon dva Pfizera, tata nakon AZ. Malo će mi ipak biti lakše kad i to dobiju
Ne treba uzet island, eno i svice - usporedite broj smrti od covida nas i njih Referenrumom izglasali obaveznu covid putivnicu.
i kontra.
Što ako nitko nije prehlađen u obitelji, svi se osjećaju dobro i zdravo, no redovito idu na posao, u školu, javni prijevoz..svakodnevno su izloženi mogućoj zarazi jer su u gomili ljudi od kojih je netko vrlo vjerojatno pozitivan.
Šta s ljudima bez simptoma, ljudi su dobro, jel se i oni trebaju testirati? kada? svaki dan, koji je pravi dan za odredit za test kad nemaš simptome?
evo hipotetski 50 ak kn je bio test, 5-člana obitelj kao Vrijeskina (sorry navodim samo radi kalkulacije), po jednom incidentu hop 200kn, i ako su imali otpočetka pandemije 5 takvih il isličnih situacija evo ga na 1.000kn. Da ne spominjem da je možda netko trebao ići na neki put ili je tražen test za neke druge potrebe. Naravno hipotetski lupetam, al hoću reći nije to ništa nemoguće.
Pa neki su isli privatno radit i antitijela, ti testovi su za 1 osobu između 200 i 300kn ovisno o vrsti testa i labu. Neki su išli privatno i PCR jer nije bilo lako dostupan dugo razdoblje, čak ni na uputnicu, ovisio si o LOM-u.
Evo kome se da čitati članak koji govori ponešto o tome zašto nije napravljeno novo cjepivo za Deltu https://www.wbur.org/news/2021/08/27...-delta-variant
Ja svoju isto nisam testirala kada joj je pre 10 dana procurio nos po drugi put u mesec dana.
U selu testovi razgrabljeni, laboratorija skupa i zakrčena, državni neće da testiraju za takve simptome (pre mesec dana je bilo aaaa što ste došli? Jer je drugarica iz susedne klupe pozitivna! Da ali samo joj curi nos pa ako nema temp to nije simptom korone :-x)
Tada smo otišli privatno u lab., ovaj put sam slegla ramenima i čekala. Nos prestao da curi već sutradan uveče, niko drugi još nema nikakve simptome, sa starijima se viđali nismo, u školu je išla jer i drugi idu slinavi i bolesni i nastavnici ih čak ohrabruju da "što manje izostaju".
S obzirom da nas je troje od četvoro vakcinisano, da svi svuda nosimo maske i da doktori ne smatraju da je slinav nos korona a nastavnici ne smatraju da bi zbog slinavog nosa trebalo izostati, ja ne smatram da bilo koga treba da čuvam testiranjem osim sebi dragih.
Kao što rekoh, nivo empatije mi se srozao na prosečan za moju državu. Verovatno bi bilo veći da mi je platežna moć veća. I da je svest o potrebi testiranja veća, naročito kod medicinskih radnika. Dosadilo mi je da u svemu budem, kako sam ovde pročitala, "veći vernik od pape". Postoji granica dokle mi je prijatno da se smeju i meni i porodici, a i socijalna komponenta života je bitna.
pulinka,
Ovo boldano ti je i kod nas kod većine dr., ako nema temp, nema testiranja na covid. :škartoc: za popiz...
Srećom sad ima tih kućnih testova, al nisu ni oni baš pouzdani, a po Vrijeskinom primjeru vidimo baš ni povoljni, pogotovo za obitelji s više članova kućanstva (da bi se testiralo svako malo sve članove kućanstva).
Ja sam do sad napravila 2 kućna - jedno za malu kad je jedan dan imala temperaturu i nešto ju nos zezao. I sebi u subotu jer sam 2 dana imala začepljen nos, a išli smo kod muževih roditelja
Sad nemam doma više niti jednog, moram barem po 2-3 da imamo
Meni je to totalni shit da izvineš...
MM-u skinu sa plate za zdravstveno toliko da bih mogla svakog meseca platiti pregled po jednog specijaliste, a kad jednom GODIŠNJE hoću da dobijem pišljivi antigenski za dete, ne može.
To konkretno dete je ove godine imalo ukupno tri pregleda kod dr-a, od toga jedan radi vakcinacije.
Ni mi ostali, srećom, nismo ničim opteretili naše zdravstveno ove godine, mlađi je JEDNOM od početka pandemije dobio državni antigenski zbog temperature.
Znači, u redu je uzeti pare od radnika za zdravstveno, ali nije u redu da radnikova deca traže da ostvare zdravstvenu uslugu na osnovu toga. Fuj.
(Odavno se pokazalo da kod korone temperatura uopšte ne mora biti pokazatelj koliko će ozbiljan tok bolesti biti, a kod nekih dok dođe i do temperature, test više nije senzitivan)
Nećeš vjerovat pulinka, evo naši se bude ihaaaj.
Upravo dobili mail od razrednika, kopiram:
Poštovani,
NZZJZ Andrija Štampar organizirao je posebno *PCR* testiranje školske djece svaki dan od 14-15 sati, uz prethodnu najavu telefonom. Kada kažte da se radi o školskoj djeci, na red će te doći *isti ili sljedeći dan*. Kontakt brojevi su: 4696 308, 4696 315 i 5563 102.
Također vas molim da mi što žurnije javite podatak koja djeca su preboljela covid ili su se cijepila kako ih ne bi stavljali nepotrebno u samoizolaciju.
Kutija antigenskih testova (2 komada u kutiji) kosta oko $24 u ljekarni ili $14 u Sam's Clubu, sto funkcionira na principu Metroa. Ne zbrajam koliko smo potrosili, ali prakticki u svakom trenutku imamo doma 3-4 kutije. Boca od pola galona mlijeka je oko $4 - 5, cisto za referencu.
Jasno mi je da nije super jeftino, ali nama je prioritet, ako treba i naustrb neceg drugog. Stvarno testiramo na svaku potencijalnu izlozenost (ako je potvrdjena, onda sigurno i PCR) i na svaku iole bezazlenu zdravstvenu tegobu. Temperature, jasne prehlade, opet PCR.
Antigen je stvarno poprilicno tocan, pogotovo uz bilo kakav simptom. Prosli vikend je cijeli jedan peti razred u nasoj skoli zavrsio na online nastavi jer su cetiri obitelji relativno rutinskom kontrolom doma pronasle kovid kod cetiri djevojcice (prvo jedna, a onda su zvali drige roditelje). Sve cetiri su bile asimptomaticne, alo je prva saznala za potencijalni kontakt van skole pa je tako krenulo.
Stvarno bi mi u ovom trenutku bilo nezamislivo da slegnem ramenima i kazem da je to samo cureci nos ili samo malo glavobolje.
(Kod nas je PCR dostupan bez ikakvih vratolomija. Nikakve uputnice nam ne trebaju. Osim nedjeljom, trenutno je nedjeljom prakticki nemoguce otici na test bez odlaska lijecniku.)
Super za testiranje, Lili, to će kod nas biti na sveto nikad.
A što se tiče samoizolacije, nema ti kod nas toga. Jer kod nas važi genijalno epidemiološko uputstvo da ako pozitivno dete nije bilo u školi 48 sati pre pozitivnog testa (NE simptoma nego testa), onda niko ne ide u samoizolaciju.
Pa onda dete dobije temp. danas, nazoveš dr, zakažu te za testiranje sutra u podne (antigenski), rezultate dobiješ tek nakon 24h, u podne.
Tim sistemom rada je naravno dete skoro uvek izostalo iz škole oko 48 ili više od 48 sati pre REZULTATA testa, jer idu jednosmenski- uvek pre podne.
Ako u priču uleti i koji dan vikenda, tim bolje. Srećni roditelji, nastavnici, deca.
Kod starije je 50% razreda imalo koronu bar jednom, zvanično, nezvanično mislim da ih možda njih troje nije imalo ili su ev. asimptomatski bili.
Ali ne dam pare ni za test na antitela, mogu da živim i bez te informacije za sada.
Mi smo se dosad svi s kucnima testirali za bilo kakvi smrc, povoljno-nepovoljno, to mi sad spada u elementarnu pristojnost i ono....zastitu fellow humana oko sebe, a radim interni rolleyez na 'ma to je alergija, ja uvijek kisem kad mi je zima itd'. Nismo jos isli nijednom na pcr na uputnicu, platili u sloveniji za turizam, platili za mene i muza kad smo imali temp, a bio je djir sta ce cijepljenima pcr i faza dg "vjrtojatnih covida".
Naboostana s pfizerom, prva 2 isto pfizer. Btw pred par dana hzjz objavio preporuke da na 2 mnra daju modernu ako se moze jer najmanje opada zastita, al ne znam imaju li toliko moderni - dostupno je kad se progugla hzjz treca doza il booster, ne znam linkat- ja sam dobila pfizer. Kao potvrda vrijedi god dana od boostera. Javim nuspojave, zasad samo ruka trnci i mjesto uboda, al ima se to jos kad razvit. Vidjet cemo koliko ce omikron pomijesat karte, najgore bi bilo da se ne pali ni prirpdni imunitet od alfre delte ni cjepiva, al evo...nema jos ni dokaza da izaziva tezu bolest, sve je jos u promatranju.
Ja tebe u tvojim životnim okolnostima potpuno razumem, ali kod nas su cene testova iste ili veće, a plata prosvetnog radnika je oko 500evra.
Kada smo ovo kratko vreme nedavno i MM i ja radili u školama, "potencijalna izloženost" je bila apsolutno svaki dan u jednom periodu, za svakog od nas četvoro.
Stvarno ne bi bilo smisla da uopšte idemo na posao ako bismo celu platu ostavili na antigenske testove.
potpis
testirali smo se masu puta otkad su dostupni ti kućni testovi, na svaki šmrc, na svaku trbuhobolju, na svaku glavobolju
posuđujemo susjedima, pa nam vraćaju nove kućne testove, tj trampimo se testovima
potpuno mi je nejasno kako je moguće da pri kraju druge godine pandemije postoje ljudi koji se nikad nisu testirali
ili su u teškoj zabludi ili su krajnje neodgovorni
I mi smo jos svi cijepljeni, i mala - pa smo se na smrceve testirali otkad god ima apotecnih testova, isto tako i familija moje sestre.
I generalno, mislim da je "odgovorno" testiranje neraskidivo vezano za ostatak odgovornog ponašanja - ako škola sprovodi epidemiološke mere, onda nema besmislene situacije da svaki dan ideš u razrede iz kojih jednom dnevno šalješ po jedno dete sa glavoboljom i/ili temperaturom.
I nema situacije da šalješ svoje dete u školu iako znaš da je kontakt jer zbog technicality zapravo ispada da nije kontakt, a nemaš mehanizam da opravdaš 2 nedelje izostanka iz škole jer tebe grize savest što je dete kontakt.
I ne dolaze ti šmrkava deca u školu jer postoji pozitivna sprega roditelj/nastavnik/doktor koja ohrabruje ostanak bolesnog deteta kod kuće.
Lili i ja 2 pola :)...laganje za davanje krvi i testiranje cijepljenih osoba po maksimi 'za ultra savjesne/one koji zele vise'. Nije ni cudo da se ni u cemu osim ljubavi prema prirodi ne slazemo.. i avatarima.