Daleko mi je ikea.
Dobila sam koju stranicu prije od Angie odličan recept s BakeMe bloga s maslacem, ali kod Tamare ide ulje. A ja sam škrta.
Printable View
Daleko mi je ikea.
Dobila sam koju stranicu prije od Angie odličan recept s BakeMe bloga s maslacem, ali kod Tamare ide ulje. A ja sam škrta.
Za tijesto za kućicu stavi ulje ili margarin (maslac čuvaj za ono što ćete jesti) i nemoj stavljati nikakvu sodu ni prašak za pecivo ili barem smanji količinu toga na trećinu. Kućice ispadaju ljepše i čvršće ako se tijesto digne minimalno (samo koliko ga digne bjelanjak od jaja).
Ja sam znala raditi kućice od tijesta za hvarske medenjake, ali ako bih zaboravila smanjiti sodu, nije bilo tak dobro.
Ne treba ni pretjerivati, nitko nebu gladan i da nema kolača
Tanči :ghug: drži se! pusti sad kolače.
Cure, ako dodam ruma u puslice bit će fine jel tako?
Tanči, koliko sam ja pratila, ti si sad zaista u životnoj situaciji kad ne možeš peći kolače. A i čak i da možeš, zašto bi?
Cure dobro kažu, nije bit Božića u kolačima (iako se to po ovoj temi ne bi reklo :mrgreen:; mislim da je pečenje kolača za Božić, kao i puno toga u životu, stvar osobnih preferencija, navika, običaja, očekivanja - netko peče dva, netko dvadeset, a netko nijedan :-) )
Sigurna sam da se može kupiti dobrih. A možemo ti i mi na forumu pomoći. Evo, ja prva ti mogu vrlo rado proslijediti dio kolača, ionako ih svi na kraju imamo previše ...
ajme citam ovu temu da dobijem ideju za kolace. neman trenutno nista niti u planu :drama:
vertex po kojem receptu radis tortu od mrkve, to bi mogla :njam:
Ima pravo Peterlin. Ako vam se jede nešto slatko izlit ćeš neki biskvit na brzinu i dobro.
MB imam ja recept za finu švicarsku od mrkve, samo sada ne stignem tipkati.
Možda sam ju nekada i natipkala na forumu. Ta jemalo finija, nju radim za blagdane. Forumska mrkva torta mi je za svakodnevni kolač.
Iako sam kupila dosta sastojaka, koji god sam kolačić, keksić odabarala, za svaki mi fali neki sastojak ... :sick::predaja:
mislim da ću do interspara po mađarice ...
a baš sam ove godine planirala isporbati nešto novo ...
MB kompliciranija je ali finija je.
Evo i moje.
Torta od mrkve
Biskvit:
25 dag šećera
2.5 dcl ulja
4 jaja
23 dag mrkve, sitno naribane
23 dag brašna (polubijelo, može i bijelo)
1.5 žličica sode bikarbone
1.5 žličica praška za pecivo
1 žličica cimeta
Šećer i jaja kratko tući pjenjačom, dodati ulje i mrkvu. U drugoj zdijeli pomiješati suhe sastojke. Dodavati u mokre u 4 navrata i lagano umiješati kuhačom. Peći u kalupu 24 do 26 cm, cca 45 minuta na 180. Kad se ohladi, preretati napola.
Krema:
10 dag šećera u prahu
23 dag krem sira (Philadelphia ili abc)
8 dag maslaca, sobne temperature
1 žličica ekstrakta vanilije (nije nužno)
Bitno je da je maslac sasvim mekan. Sve sastojke miksati da se dobro povežu.
Kreme ima za tanki sloj, više je i ne treba. Cca trećina kreme na donji biskvit, ostatak za vrh i bokove torte, ili, lakše i možda čak i ljepše, ne mažeš bokove nego samo pustiš da se s vrha malo slijeva niz tortu. Vrlo sniježni look, sukladno sezoni :D
Može se posuti sa 20 dag sjeckanih oraha, ali ja to ne radim.
Evo i moje, iz kuharice dr. Oetker (mi ovu tortu uvijek radimo za Uskrs)
250 gr poprženih mljevenih lješnjaka + 50 gr badema (ja stavim 300 gr lješnjaka)
300 gr naribane mrkve
6 žumanjka
150 gr smeđeg šećera (stavljam bijeli)
žumanke i šećer izmiješati i dodati ribane limunove korice i 3 žlice soka od limuna
dodati lješnjake i mrkvu pa kratko promiješati i dodati 50 gr brašna i prašak za pecivo i 50 gr krušnih mrvica
Istući snijeg od 6 bjelanjaka i 100 gr šećera pa oprezno umiješati u smjesu
peče se na 180-200 stupnjeva oko 50-55 minuta
premaže se marmeladom od marelice koja se pomiješa s malo vode i zakipi
u originalnom receptu se prelijeva bijelom glazurom od šećera u prahu, ali ja to ne volim pa prelijem glazurom od bijele čokolade
Ima netko kakav recept za oblatne... Nisam nikad radila?
Ja radim ovako https://wall.hr/wine-and-dine/neodol...tzv-pisingeri/ , s tim da u masu dodam još šaku (oko 5 dag) mljevenih lješnjaka.
mitovski, hvala na ideji, danas bih baš mogla to napraviti. Ne uzme puno vremena, ali treba ih ostaviti da odstoje preko noći.
Iz moje bilježnice:
Čokoladne napolitanke
25 dag šećera + 6 jaja + 25 dag čokolade skuhati da se zgusne, ohladiti
25 dag maslaca izraditi i dodati u čokoladu
time napuniti oblatne (cijeli paket)
oblatne treba pritisnuti nečim, najbolje nekom enciklopedijom :mrgreen:
https://www.coolinarika.com/recept/s...8-0242ac12009e
Štaverka (čudan naziv) - ovo nisu napolitanke nego se fila između dvije oblatne
Inače mi je ovo prefin kolač, odavno ga nisam radila pa sad padam u nesvjest na pola kile šećera
Ja već danima razmišljam kako mi se jedu te oblatne s čokoladnom kremom. Nisam ih radila, a ni jela, bit će 10 godina.
Na pakiranju oblatni su recepti za kreme, ili su bar nekad bili. Je li netko nekad radio one od limuna i od naranče? Kakve su?
Čokoladna ja kao ova od Mime i mitovski, više manje, a takvu i ja radim.
Pardon, recept je od Peterlin, a mitovski pita :D
Ja sam nedavno radila oblatne s ovom kremom http://cukar.com.hr/namaz-speculaas-keksa/.
Samo sam dodala malo više vrhnja da mi bude krema manje gusta, da je mogu lakše mazati (i povećala sve sastojke jer sam radila puno).
Krema/namaz ne može biti jednostavnija. I može svugdje, u razne kolače, palačinke...
Zapravo, lažem. Može i jednostavnije.
Kupim teglicu speculaaas namaza, recimo ovu https://www.lidl.hr/p/slatka-favorin...i-namaz/p64784 i namažem po oblatni :mrgreen: Jedino opet treba razrijediti.
U mene samo jednostavno :lol:
Nisam nikada radila oblatne s voćnom kremom, ali bilo bi zanimljivo probati.
Evo, našla neki recept https://www.brzirecepti.com/osvjezavajuce-oblatne.htm
Ovdje bih stavila 2 naranče i 1 limun, a ne onako kako piše. Moram probati.
3 vrste veceras napravljene.
Jos cemo nesto u cet i bok.
Napravili smo dijete i ja medenjake od pola mjere, čokoladne, limunaste i raspucance sa bijelom čokoladom i orasima
Orahove roščiće
Vanilin kiflice i kekse na modle.
Sve je uglavnom pola mjere, ja zamjesim, on se igra pa skupa pečemo.
sutra nepečene: meni bajaderu, malom bijelu pitu, mm mađaricu srednjem kokos roladu i velikom lješnjakova gnijezda. I gotovo.
Tortu je danas mm dobio na poklon iz cukeraja od jednog partnera, pa sam toga pošteđena
Ja sam jučer u crnom Konzumu (ex Mercator) našla Jaffa tortu za 30 kn i kupila https://images-popusti.njuskalo.hr/d...-191350848.jpg
Moj stariji sin ju obožava. U istom dućanu kupila sam i kutiju miješanih kolača https://images-popusti.njuskalo.hr/d...-163353915.jpg
Ako uspijem ispeći Jozefinu, super, ali vjerojatnije je da ću to napraviti negdje do stare godine. Nabavio mi je mlađi sin hrpu lješnjaka, pa nema šanse da to preskočim.
Daklem, ne pamtim godinu kad sam ovako malo pripremala doma. Čak i kad su djeca bila sasvim mala, nekako smo stigli, a ove sezone napravila sam samo kuglice s kokosom, crnu salamu i husarske poljupce. :-(
Još ću večeras napraviti tradicionalni kuglof sa suhim voćem (2 kom) i to je do Božića to. Ako bude slobodnog vremena, možda zavrtim još ponešto, ali ako ne bude - nema veze.
Jučer zvjezdice s lješnjakom i cimetom, danas još jedna tura raspucanaca od limuna i dvostruka od čokolade, i s tim završavam.... Valjda će biti dosta.
Znam da su se raspucanci spominjali milijun puta, ali nisam si zapamtila... Kako idu ti od limuna, Angie?
Meni je kolač od mrkve tako dobro ispao da je to divota. Volim te lagane, ne preslatke kolače.
100put mi je bolji od raznih keksa i suhih kolačića.
meni isto raspucanci od limuna ne uspiju tak dobro kao oni čokoladni
Ja sam prošle nedelje pravila raspucance sa limunom po nekom receptu sa interneta i isto nisu bili ni blizu kao čokoladni.
Ali sam juče napravila "obrnute" raspucance, sa belom čokoladom i kikirikijem, pa uvaljane u kakao.
Ispali su pljosnati jer sam sama eksperimentisala sa receptom i testo je bilo dosta meko, ali vizuelno i ukusom su odlični :). Deca su ih nazvala "lava" raspucanci, a stvarno izgledaju tako, ili kao šare na žirafi :).
Od ostalog gotovi su klasični medenjaci, keks sa kokosom i keksići sa đumbirom. Još sutra klasične raspucance, neke kuglice i možda nešto kremasto sa limunom. Ionako nas čekaju kolači gde god da odemo kod rodbine, iduće dve nedelje :).
Recept je isto s interneta i prvi ih put radim. Izgledaju fenomenalno, a kakvi će biti ću tak vidjeti (meni su kolači uvijek bolji dan poslije). Kopiram recept ali samo da kažem da sam ih pekla max 10 min i to na 165 stupnjeva, a ne ovako kako tu piše (imam dosta jaku rernu s ventilatorom).
Raspucanci s limunom
Sastojci:
300 g glatkog brašna (ili taljanskog brašna tip 00)
6 g praška za pecivo (pola vrećice)
1 veći limun (nešpricani) – cijeđeni sok i korica
1 jaje
120 g šećera
100 g omekšalog maslaca
1 žlica ekstrakta vanilije (ili 1 vanilin šećer)
prstohvat soli
Priprema:
1. U zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo, dodajte mu prstohvat soli i dobro izmiješajte.
2. U drugoj, dubljoj zdjeli mikserom izmiksajte omekšali maslac koji ste narezali na kockice te šećer. Kad ste dobili finu gustu kremu, dodajte jedno jaje pa još malo miksajte. Potom dodajte ekstrakt vanilije te sok i sitno ribanu koricu od jednog cijelog limuna i izmiksajte. Pomalo dodavajte brašno i miksajte dok ne dobijete gustu, mekanu smjesu.
3. Zdjelu sa smjesom pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se hladi najmanje 60 minuta. Možete i duže, do nekoliko sati, pa i preko noći (ja sam jednu turu radila nakon 2 sata u hladnjaku, drugu nakon što je smjesa odstajala cijelu noć u hladnjaku).
4. Kad se smjesa ohladi, izvadite je iz hladnjaka, vadite žlicom (pola velike žlice) i rukama formirajte kuglice veličine oraha (teške između 18 i 20 g). Kuglice prvo uvaljajte u lagano mljeveni kristalni šećer (možete ga samljeti u mlincu za kavu) pa potom obilno u šećer u prahu.
* Kuglice možete valjati i samo u šećeru u prahu, dobit ćete isto lijepe raspukotine, no meni se čini da na ovaj način nekako više šećera pada s keksa. Probala sam i jednu, i drugu verziju. Znači, ako nemate načina da sameljete kristalni šećer, možete taj korak i preskočiti.
5. Kuglice slažite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje, razmaknite ih jednu od druge barem 2-3 cm jer će se tijekom pečenja raširiti, pa ih stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C (ventilacija po mogućnosti) te pecite od 10 do 12 minuta (pazite da vam ne potamne, čim počnu tamniti, vadite ih iz pećnice). Kekse dobro ohladite na rešetki pa ih složite u limenu kutiju ili staklenu posudu s poklopcem. Ili ih odmah sve pojedite uz omiljeni napitak. Keksi su izrazito prhki, mekani i divno aromatični.
Da iduća dva tjedna su presudni:ghug:
Moje sve napravljeno na 3/4 pojedemo
Sutra neko digano i biskupski, možda koje kekse . Mada mi to neće dočekati nedelju ,pon
A onda idući tjedan još nešto sitno da zatvorimo sezonu
Eto vidis...rekla sam ja to odmah, na krive dane ove god pao Bozic :lool:
Da trebao je u utorak ili tak nekaj , bude za koje leto
jelena, stvarno su presudna iduća dva tjedna :lool:
Angie, javi kad ih probaš i thanks za recept!