chorizo je specifična vrsta kobasice
kao da kažeš kranjska ili debrecinka, točno se zna na što misliš
Printable View
chorizo je specifična vrsta kobasice
kao da kažeš kranjska ili debrecinka, točno se zna na što misliš
Taman sam poslala frendici poruku s tim pitanjem. ja sam u glavi zabrijala da je chorizo kobasica. A da oni imaju tonu vrsta suhomesnatih prozvoda (opuno više nego kod nas) je istina
Valjda sam jela sam chorizo kad sam mislila da im je to naziv za kobasicu
Stigao mi je odgovor - oni ne vole upotreblajvati generalni izraz kobasica, nego svaku zovu svojim imenom. I onda je chorizo chorizo. To je nešto kao francuski charcuterie. He he, tak ona meni objašnjava. kao da znam kaj je to
meni je charcuterie suhomesnta plata, ali možda se varam
Prepisala sam kaj mi ja napisla frendica. pa vidiš da nemam pojma. Mislila sam da se kobasica na španjolskom veli chorizo
Mislim da se ne varaš. To je ono kaj Austrijanci zovu "bretl" iliti Brättel - daska na kojoj je serviran narezak (suho meso, sir, povrće): https://www.ichkoche.at/brettljause-rezept-224340
Charcuterie su suhomesnati proizvodi.
Bas sam htjela napisat, kad evo Munkice s frankofonskog podrucja :-)
Moja mama ništa ne važe. Kad sam se počela malo interesirati za kuhanje, ona je morala imati oko 35 godina, pitala sam ju kako to sad nije izvagala šećer za kolače. Veli ona pa kad znam, piše 20 deka, ovo ti je 20 deka, ispe u posudu za vagu, stavi na vagu, fulala je točno 5%. Ali sad pod stare dane ima sve manje strpljenja. Isto ne važe, ali svašta ispadne, a i moj ukus se jako razlikuje od njezinog. Iz iste vrlo kvalitetne kuhinje doma, ispale smo sestra i ja, jako različite.
Ja važem kod slanog samo kad radim baš neke specijalitete, šti inače ne radim, a specijalitete većinom radim kad dolaze gosti. Neki se ubace u klasičnu kolekciju, tada već ispadaju iz vaganja.
Kolače uvijek važem. I to, vjerojatno iz istog razloga kao spajka, moj radni život je na 0,0001 g, tako da mi je jako teško skinuti s vage ako fula 1 gram, iako mi je jasno koliko je besmisleno, koliko su jaja različita, koliko ovisi o vlazi itd.
Ni mi ne sotiramo verbalno, iako ja vrlo često tako kuham. Ali ja ionako ni s kim ne razgovaram o kuhanju, čak i ovdje rijetko :) I ja bih spontano rekla pržiti na vrlo malo masnoće. Dinstanje mi je isto što i pirjanje, polagano podlijevanje vodom.
Moze ih se sigurno i nazvati pa da ti stave sa strane!
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ima tih španjolskih kobasica u Lidlu kad je Španjolski tjedan? Ja obično kupujem sir manchego.. Nije to baš pravi, al mi nije loš
Da bude ih u Lidlu.
Nisam vidjela svježe u Lidlu, nego suhe, za narezati.
Da za narezati
U prepiski s frendicom, pita ona mene zašto se raspitujem. I veli da ni slučajno chorizo ne ide u paellu kako to stavlja Jamie Oliver..
Al s lećom da
Radila sam opet biljne burgere. Ni sad nisam imala sve, ali ok su. Nisam ih pekla u rerni kao prošli put već sam ih utopila u suncokretovu ulju. Puno ukusnije, ali misao da sam s njima pojela i pola dcl ulja mi je užasna. Možda pokušam sljedeći put sa kikiriki uljem za koji tvrde da je zdravije/ukusnije. Ovo je recept ako koga zanima: https://www.facebook.com/nenad.jaric...20339591392925
Hvala zuta
Ako pržiš u ulju, mora biti jaaaako ugrijano, tako da se jako ne upija. Nakon prženja ocijediš na dvostrukoj bijeloj salveti, da upije višak.
Alternativa za izbjegavanje ulja - formiraš "ćevape" ili ćufte od te smjese, pa ih skuhaš u umaku od rajčice ili juhi ili ih ispečeš u pećnici kao prošli put, pa uvaljaš u umak od gljiva...
Ma ovo žalibože kako god da napravila djeca neće. Bilo je ulje vruće vrućijato.
Ideje za rucak.
Varivo od komoraca, slanutka i pelata s kiselim kruhom i pestom od bosiljka i persina.
Kukuruzne tortilje s namazom od crnog graha, salsom od avokada i rajcica i cheddar sirom.
Pecene cherry rajcice s hladnim jogurtom i juneci entrecote (nas je bio dry aged) na rostilju.
danas Saltimbocca -bila sam za vikend na moru, nabrala dosta kadulje, pa mi je kolegica dala ideju. Uglavnom, tek popodne ću vidjeti kakvo je: teleće šniscle sam stukla, stavila na svaki pršut i listić kadulje, pričvrstila čačkalicom. samo malo pobrašnila i prepržila s obje strane, podlila s malo vod ei bijelog vina. Javim navečer kak je ispalo.
sasa, ti si imala neki recept gdje se tvrdo kuhana jaja drže u nekom umaku od soja sosa i još nečega..
ne mogu nać di sam ga sačuvala, jel ga možeš ponovit?
https://food52.com/recipes/35930-mom...soy-sauce-eggs
mislim da je ovaj
je, to je to, tnx!
Švedske mesne okruglice, riža i umak od bundeve koji baš i nije uspio.
Pohala tikvice. Ovaj put dodala i malo vlasca, kopra i puno kvasca. Kad se zapeklo fini se miomiris raširio, kao da pečem meso, a onda sam shvatila da sam presolila.
Planiram raditi palačinke i baklavu kasnije. Možda i krekere.
Rizoto od muskatne tikve s przenom kaduljom i kostanom mozdinom. Lili, mislila sam na tebe dok sam mozdinu ubacivala :)
Jučer sam radila kung pao piletinu. Ok je, ali mi ne paše sirov kikiriki.
Danas sam radila slanutak na indijski način i bezveze je ispalo. Za rezervu tu su pohane tikvice i kuhana brokula.
:lool: lijepo od tebe da si me se sjetila :lool:
Ja sam jela u tvom gradu kao prilog palentu na kockice zapecenu u pecnici. Razmisljam sta da dodam da bude onako finog okusa, zacinjena.
Inace, palentu bas i ne jedem kao prilog,meni je prilog u 90% slucajeva povrce.
Molim ideje.Hvala.
Palenta svasta trpi, ali cesto stavljam majcinu dusicu ili origano, moze dimljena paprika ili dimljena scamorza ili parmezan/pecorino. Ponekad ubacim kuhanu heljdu, rezem na tanke snite i preprzim.
Mogu i sjemenke komoraca i suseni cesnjak. Nakon sto narezes palentu, uvaljaj ju ponovo prije przenja u palentu. Ili kad si na knap s vremenom poslazi na pek papir i u pecnicu na gril.
Inace, palentu kuham naopako. Zakuham vodu u jednom loncu, a u drugom ju przim na maslacu dok ne pocne pustati fini ljesnjakasti miris (ne vise od 5 min) i ulijem kipucu vodu. Dalje kuham normalno.
Ja si volim palentu napraviti kao samostalni gablec, na pola kuhanja ubacim kapare ili masline ili kockice feta/škripavac/dimsi sira... U ovoj varijanti ne filozofiram s začinima, ev. češnjak ako nisam na poslu... Uz malo jogurta imam savršeni gablec
Kad je vilenjak jeo palentu znala bih je skuhati i izliti u plitku posudu da se ohladi pa preliti gustim umakom od leće ili sličnog i rezati na kocke. Zgodno i kao marenda za posao.
Pitaj google za lazanje od palente.
Curke, hvala svima na idejama, baš ste pravi izvor infromacija i full ste kreativne :-)
:-D jupi jee sad znam što nosim na posao u PON, zvuči mi njami, nikad se ne bih sjetila kapara i maslina u palenti..al meni to bude kao jači doručak, još obavezno odem na ručak na poslu.:mrgreen:
Mene ulovila sezona pilića pa sam opet kupila cijelo pile u subotu na placu, nekih 1,7 kg. Od vrata, nogu, želuca, repa, vršaka krilaca sam napravila juhu s puno povrća. Izrezala pola filea i to ispekla na tavi uz restani krumpir i zelenu salatu.
Ostatak pileta sam opet napacala s putrom, soli i začinskim biljem za nedjelju, plus jetrica sam si sačuvala, i u nedjelju opet u glinenoj ispekla, zaboravila sam podliti vinom, samo sam narezala jetrica, mrkve, peršina, pastinaka, luka, paprike, pola paradajza i nekoliko krumpira, češanj češnjaka i podlila slanom vodom. Napravilo se dosta tekućine i poslije ručka sam sve ostatke mesa skinula i spremila u jednoj posudi u frižider, napravila se želatina.
U ponedjeljak sam samo isprala rižu vodom i istresla tu želatinu da napravim rižoto, meni je OK, malom je genijalno, tate nije bilo.
S jednim piletom riješila tri ručka :)
Sad neko vrijeme nećemo jesti piletinu više.
Mogla bih tu palentu napraviti baš, al sam skeptična kako će mali reagirati. Pokušat ću ga angažirati da mi "pomogne", možda mu bude finije, al meni odu živci od njegove pomoći kad se žurim :)