Zuta,
Jel mu radila feritin-zalihe zeljeza?
Printable View
Zuta,
Jel mu radila feritin-zalihe zeljeza?
da, zato izbjegavam piletinu, kuham juhu juneću, radim ćufte, bolonjez, faširance, burgere miješano junetina prasetina, ali slabo jede povrća a kao taj c vitamin treba za apsorpciju, sramežljivo par mandarina u cijelom tjednu pojede
samo obična kks ovo kaj je tu. sad čekam sutra šta će dr reć...
al ne kopčam zakaj samo njemu, istu hranu nudim curama i njemu
Pa valjda zato što on pola toga ne jede i slab je jelac, a da mu daješ vitamin C kao suplement?
Krenula sam suplementirat jučer poslije vađenja dajem one gumene s vitaminima i pro bliss jer su imali želučanu. Sad još dr šta bu rekla, ako ne bude ništa dala osim da pazim na prehranu (moj bože pa pazim) onda ću onaj sirup sa željezom uzet kaj sam vidjela da idr bez recepta. Spravit ću jetru juneću sad rekao je da bi jeo.
Vidi sta ce dr.reci al s obzirom na njegove prehrambene navike jako tesko ce on s prehranom podic zeljezo. Pojasni joj kakav je nejelac jer mozda zena ne zna.
Kad mu se dignr zeljezo, povecat ce mu se i apetit.
Javili mi iz ordinacije dr da je kks prema njima u redu. Naručila sam ga za pregled. Nešta je skromno pojeo sad mesa, prilog rižu ni čuti.
Cekaj zeljezo mu je 9 i pedijatrica kaze da je to ok nalaz, a da ga nije poslala da izvadi feritin? I rekla si joj da sin nema apetita?
Bome ja bih razmisljala o promjeni pedijatrice. Meni se to cini bas povrsnim.
No nisam lijecnik, svatko ima.svoga pa bira jel mu vjeruje ili ne.
Ja sam promijenila djeci i pedijatricu i opcu praksu koji su nam dodijeljeni bili.
Predivnog pedijatra smo imali dr.Lučeva kao i opcu praksu sada. Prezadovoljni smo svi (svi 4oro smo sad).
Nije pedijatrica nego lom, da tražila sam kks na prvom mjestu zbog lošeg apetita..
Ovdje je doktor na specijalizaciji i mijenjaju se ostali svako malo.
Idemo idući tj pa ću vidjet šta će reć, a sirup sa željezom ću ja uzet ovako, ovo mi nema smisla kao što kažeš.
Mozda sam se krivo izrazila.
Htjela sam reci da sam promijenila pedijatricu za djecu (i to vrlo brzo nakon mjesec-dva) i onda smo postali pacijenti krasnog dr.Lučeva.
U svakom slucaju bolje i sirup nego nista.
Al ne bo smjeli tako nonsalantno shvatit njegovu mrsavost, smanjen apetit...i smanjen unos nutrijenata opcenito...
Ne bi, posebno jer je imao to stanje s bubregom nekad...
Izmjenjuju se neke starije doktorice, ona je blokirala i tel pozive i email, nemoguće je uopće doć na red jedino se mogu naručit ili ako je baš hitno,... imaju plakat u čekaoni za aplikaciju, ali ovi stariji svi odreda mrze te aplikacije...
Koji magnezij je najbolji? Treba mi prvenstveno za grčeve u nogama. Gledala sam ovaj https://www.terra-organica.hr/magnez...th-wizard.html
i ovaj: https://www.dm.hr/kal-magnesium-glyc...245390220.html
Ja volim KAL i od njih vecinu toga uzimam. U Lavanda Miji ako ti je nekad usput imas popust na gotovinu u prijepodnevnim satima.
Uglavnom s Kalom neces pogrijesiti a i bolji ti je Mg od 350 onda ne trebas piti dvije dnevno.
Nisam.shvatila nina sta su ti rekli u ljekarni.
Mozda su mislili da uzimas sad pojacano Mg radi grceva al 350 x 4 mi se cini debelo preko potrebnog dnevnog unosa pa da treniras za maraton :-)
U tom slucaju bi morala puno vise ovih iz Terre uzet.
Stvar je koliko je preporuka za tebe da uzimas dnevno 200 ili 400 ili 800....a ostalo je obicna matematika.
Ako uzimas jednu od Terre uniiet ces samo 200mg.
Nadam se da razumijes sta hocu reci.
Znaci jedna kapsula od Kala sadrzi 350mg, a 1 kapsula od Terre 200mg Mg glicinata. Ostalo je jednostavno.
Ja bi svakako isla na vise od 200mg. To je nista.
Ne, 4 kapsule od Kala sadrže ukupno 350 mg i to je dnevna doza. Tako piše i na ovom linku koji sam stavila gore. Pakiranje od 160 tableta je za 40 dana. Ali ono što mi nije jasno je da u Terri Organici jedna kapsula ima 200 mg i piše da je to maksimalna dnevna doza. I jedno i drugo je magnezijev glicinat. Ne kužim u čemu je razlika. Ja bi radije pila jednu kapsulu dnevno nego četiri ali bojim se da ne kupim neki magnezij koji neće djelovati.
A ha nisam skuzila da 1 kapsula ima tako malo cek samo 87.5 mg Mg??to mi je nesto cudno, nikad kapsule nemaju tako malo Mg. Moj Kal je 1 kapsula imala 200mg, pa sam odjednom pila dvije.
A jacina ti se mjeri samo s mg tako da u Terri ces s 1 kapsulom dobit koliko ti pise 200 a ne 350mg.
Tebi treba vise od 200. Mozes uzet odjednom 2 kapsule od Terre.
Ja sam koristila malat:
https://www.dm.hr/kal-magnesium-mala...245813095.html
Koja je razlika između malata i glycinata? Mislim da sam negdje pročitala da neki uzimaju glycinat ujutro a malat navečer (ili obrnuto?). Na ovom linku uz proizvod se ne spominje da bi se trebao uzimati u određeno doba dana.
Glicinat uzimat navece, a malat ujutro.
Iako ja prva nekad zaboravim pa uzimam kako se sjetim :-)
Za tebe je definitivno Mg glicinat.
Sad si mi dala ideju da ga i ja uzmem navece za dobar san jer djeluje umirujuće,a ovaj moj energizirajuće.
meni dr rekla da uzimam malat navečer :)))) nisam primijetila navalu energije koju bi kao trebao dati
I ja sam se znala zeznut. Al Malat ti navece ometa san.
Preporuka je piti ga ujutro.
Pitaj radije magistre u farmaciji.
U nacelu je pravilo da se Mg uzima navece (skoro svi osim malata).:-)
Dakle, mali je užasno zaboravljiv, sve slabije uspijeva odrađivati zadatke, treba ga tjerati i tjerati, često puta bi otišao u školu bez torbe da mu ujutro ne kažem. I sad da nisam vidjela krvnu sliku rekla bih da ima adhd, ali vidjela sam da je sve jako nisko,... već dva tjedna mu dajem da pije floradix, ali ne vidim da se išta popravlja. Apetit i dalje slab, već je počeo šmrcati, a samo tjedan dana nemamo prehlade. Zanima me ako netko zna mogu li ja otići s nalazima krvne slike privatnom liječniku opće prakse i zatražiti terapiju željezom, koliko bi to otprilike koštalo, i ima li u ljekarni neko željezo koje se može dati željezo bez recepta, jer ova doktorica koja je sad na zamjeni, ona mi se gotovo smijala u facu što paničarim. Nisam paničarila već sam joj objašnjavala situaciju, ali nema kapaciteta pratiti moj brz govor.
To je jedno, drugo je kaj mi je klinki iskočila čudna kvrga na stopalu kaj je to već 2-3 tjedna i boli na dodir i moram ići istoj doktorici koja će me vjerojatno ismijati kao budalu zašto dolazim. Tražila bih je rengen, ima li to smisla?
Za kvrgu na stopalu svakako trebaš ići liječniku. Možda bi mogla otići i na hitnu ako je iznenada iskočila.
Ako ti tvoja doktorica ne daje uputnice za krvnu sliku, moraš ju promijeniti. Je li jedina u blizini ili ima još netko kod koga bi se mogla prebaciti? Ako već nije blizu, pokušaj naći nekoga tko odgovara na mailove. Moja bivša doktorica je sada u domu zdravlja Željezničara (blizu Glavnog kolodvora ako ti odgovara putovanje vlakom) i jako je ažurna oko mailova pa ti mogu privatno poslati kontakt.
Osnovne pretrage stvarno nisu nešto što bi trebala plaćati privatno.
Dala je za kks nije za feritin, proglasila je nj krvnu sliku potpuno normalnom. Mali je na 25oj percentili i zaboravljiv je jako jako. Sumnjam na anemiju. Tražit ću je za feritin sad idem sa klinkom da to pogleda kvrgu na stopalu. Ovdje u domu zdravlja su pretrpani, i mijenjaju novi tog doktora koji je nekam otišao. Samo treba pričekati već će ona otići.
Evo ništa do iza 10 a mala mora u školu u 11. Ispalit ću na živce.
prije terapije željezom, probaj s multivitaminima (proizvodi za djecu);
daj mu crveni sok (oko 6 eura, ima u dm-u; cikla i crveno voće, nije jako loš što se tiče okusa)
Za što je 25oj percentili? Za masu? Meni se čini da je naš cijeli kvart u toj percentili. Ne mogu se sjetiti debelog djeteta. Ako je masa, ne bih rekla da je to neki problem. Problem je vrsta hrane koju jede.
Možete li zajedno za vikend složiti menu za idući tjedan? Uz pomoć piramide hrane.
Evo tu gledam:
https://www.rcpch.ac.uk/sites/defaul...owth_chart.pdf
Moj upadne na kraju u onom BMI centilu ispod 9.
Ima 27 kila na 135 visine 9 g i dva mjeseca.
To je 25 percentila. Nebitno. Problem je što ne može ništa upamtiti. Strašno zaboravljiv izgubio je hrpu stvari, učiteljica već deseti put piše bilješku da nema zadaće ili da je nije donio ili još gore da na samom satu dok prepisuju s ploče on nije prepisao, a učiteljici kaže da je. Sad je treći put zapisala da joj je lagao. Onda je i meni "lagao" ustvari se uopće ne može sjetiti kao da je isparilo.
dr ga je naručila za idući tjedan
mala ide na rtg ali dr nije sigurna hoće joj oni tamo htjet slikat nogu.
ne kopčam kak bi ortopan za zube bilo manje štetno od slikanja stopala
jelena složili smo menu ono što voli, burgeri od doma sve rađeno, i pecivo i meso, juneća, pa gulaš, pa ću ribu, sve voli, ali i to pojede malo
dajem mu sad četiri suplementa, vitamine u gele bombonu, probiotike, matična mliječ i floradix, već dva tjedna. nema pomaka. još gore. ovaj tjedan zaboravlja sve živo
Žao mi je. Tema je za forumašice medicinske struke, a eto mi nemedicinari se javimo bez veze. U svakom slučaju, vjerujem da nitko ne može bez da vidi dijete i nalaze nešto reći.
Što se mase i visine tiče, ne odstupa bitno od mog u toj dobi. Al nisu ni svi mršavci isti.
Ok, raznolikost prehrane je jako bitna za dijete u razvoju ( i za nas, ali za klince pogotovo), ali da li si možda razmišljala da to odbijanje pisanja zadaće, sudjelovanja na nastavi i sl. nema veze sa krvnom slikom? Možda ga nešto muči, a ne može/ne želi podijeliti s tobom? Možda bi bila opcija za početak dok sve druge pretrage ne napravi, da psihologica/pedagogica (koga već u školi imaju) porazgovara s njim. Da odeš do stručne službe i objasniš im situaciju te zamoliš da popirčaju s njim.
Ništa se nije mijenjalo osim što je dobio telefon i bio češće na ekranima. Vidjet ću sad na informacijama. Mislim u razgovoru sa psihologinjom može reć tipa da su mu roditelji razvedeni i onda će se psihologinja fokusirati na to, iako smo razvedeni pet godina i problema nije bilo do ove školske godine.
Ali djeca rastu, drugačije shvačaju neke stvari, drugačije interpretiraju neke situacije, dolaze u nove situacije također....sve to može imati utjecaja. Ne samo ekrani. I psiholozi imaju znanja i tehnike kako izvući iz djeteta što ih tišti (ako ih tišti).
Zašto već unaprijed imaš neki odgovor što bi psiholog mogao reći? Uopće ne mora biti tako. Prepusti njima da popričaju sa tvojim sinom i donesu neke zaključke eventualno te upute dalje, rade s njim...što već treba.
Nemoj biti negativna unaprijed. Neka tvoje predikcije ne ometaju/stopiraju rješavanja djetetovog problema. Dijete svakako treba stručnu pomoć.